Tech-svep: intressant och kul från v.16 2016

rosegold macbook

Nya MacBook nu också i rosegold

Jag kan i ärlighetens namn säga att jag varken är head-over-heels över den nya MacBook-modellen eller Apples färg ”rosegold”. Så när nyheten i veckan kom att Apple nu släppt en uppdaterad och snabbare version av datorn, och dessutom även i den rosa färgen så kände jag mest: blah… Det är inte heller bara jag som är lite skeptisk – Mashable är besvikna och även The Verge tycker det är värt att skippa denna och vänta på framtida uppgraderingar.
Helt ärligt har jag väldigt svårt att se vilken kundgrupp som Apple försöker nå med den här datorn. Det är inte speciellt praktisk för en medelanvändare och alldeles för dyr egentligen också. Samtidigt är den för dålig för den mer avancerade dataanvändaren? Antar att de satsar på väldigt rika personer som bara vill ha en rosa mac, kosta vad det kosta vill?

Clara Henry vill se fler tjejer inom tech

Clara-henry-Press
Youtube-stjärnan, författaren och allmänt geniala Clara Henry berättar i en artikel på Di Digital att hon vill se fler tjejer inom tech. Hon berättar bland annat det som även är mitt favoritexempel (som jag tog upp i förra veckans techsvep) nämligen Apples health kit-fail.
Clara Henry säger i artikeln att det behövs för att få fler tjejer att välja karriärer inom tech att sprida kunskapen om vilka möjligheter som finns. Helt riktigt! Det är också jättebra att en internet-stjärna och förbild som Clara Henry är med och jobbar för det här. Heja heja!

Botar och andra trender från ReadMe

bottar bot Siri illustration graphics
Under veckan så skrev jag ett inlägg om mina tankar kring det här med botar som är en av de hetaste tech-trenderna just nu.
Pelle Sten på Rebel&Bird skrev ett inlägg på deras blogg om fem trender från konferensen ReadMe där en punkt handlade om bot-trenden. Jag tyckte även det var väldigt intressant att läsa om det digitala minnet. Vilket digitalt arv lämnar vi bakom oss när vi dör? Vad händer med våra sociala profiler, bilder, blogginlägg med mera? Väldigt intressanta och viktiga frågor att tänka på.

Klicka bort din mensvärk?

period-500x375
Med den småironiska filmen nedan om den lilla manicken Livia har företaget lyckats dra in 400% av sitt mål på crowdfundingplattformen Indiegogo. Tanken är att du ska kunna sätta två elektroder där du har ont och sedan trycka på knappen så skickar Livia ut elektriska impulser som helt enkelt ska hindra hjärnan från att skicka smärtsignaler?
När jag var i mina tidiga tonår hade jag sådana problem med mensvärk att jag ofta svimmade, kräktes och fick lov att stanna hemma från skolan. Vanliga värktabletter hjälpte inte alls. Pronaxen kunde avstyra det värsta men bara om jag tog dubbel dos innan det riktigt satt igång. Jag kommer ihåg att min mamma visade mig en artikel någon gång under den tiden där forskare testade en liknande metod mot just mensvärk, med elektroder.
Just därför måste jag säga att jag känner mig rätt positiv till det här initiativet! Man får ju alltid ha en lite hälsosam skepsis mot techföretag på Indiegogo eftersom de inte alltid lyckas leverera det de lovar i tid och sådär. Men jag tycker idén verkar relativt enkel så det borde inte vara omöjligt att det här kommer ut på marknaden inom en inte allt för lång framtid? Redan i oktober i år ska de börja levereras till kund enligt kampanjen.

Har ni fastnat för något särskilt från tech-svängen under veckan? Please let me now – i kommentarerna nedan!

#53

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering