Recension: Fairphone 3 – mobilen med hållbarhet i fokus

Det tog lite tid men tillslut, för cirka två veckor sen, fick jag den äntligen i min hand. Fairphone 3 – en efterlängtad uppföljare. För förra Fairphone gjorde många nyfikna men även besvikna då den hade mycket problem, krånglade och inte riktigt levde upp till förväntningarna.

Så hur bra är då den nya Fairphone?

Innan vi går närmare in på det vill jag poängtera att det är lite svårt att jämföra Fairphone mot mobiler från andra företag som Samsung och iPhone. För Fairphone har ju inte som mål att bygga den ”bästa” mobilen sett till funktion och prestanda. Deras mål är istället att bygga en etiskt och miljömässigt hållbar mobil.

Samtidigt är det ju så att vi som konsumenter behöver veta om en mobil kommer uppfylla våra behov. För att köpa en teknikpryl vi inte gillar eller vill använda är ju inte särskilt hållbart.

Se videorecensionen från Teknifiks youtubekanal:

Design och första intryck

Fairphone 3 levereras i en väldigt modest förpackning med en enkel papplåda, mobilen och en liten skruvmejsel. Det känns helt i linje med företagets värderingar och fokus på hållbarhet.

Mobilen är ganska stor med en 5,65″ HD-display och ganska ordentliga kanter upptill och nedtill. Eftersom den är mestadels gjord i plast (inte vattentät) så är den ändå väldigt lätt.

På baksidan hittar du en fingeravtrycksläsare vilket jag tycker var ett trevligt tillskott, även om den sitter liiiite för högt upp för mina händer. På sidorna finns den vanliga uppsättningen knappar med på/av-knapp samt volymknappar.

Kameran på baksidan är en rätt basic 12 MP. Det ser nästan ut som att det skulle kunna vara två kameror på baksidan men den andra pluppen är en blixt. På framsidan sitter en lika basic 8 MP selfie-kamera.

Modulär design gör mobilen enkel att laga

Precis som föregående modell är Fairphone 3 skapad för att vara optimalt enkel att laga, så att du inte behöver byta mobil bara för att en viss del går sönder. Detta ligger djupt i Fairphones värderingar.

Mobilen har en semitransparent baksida som du enkelt tar av (precis som på en gammal Nokia ?). Väldigt tillfredsställande. Batteriet tar du helt sonika ur. Under finns utrymme för dubbla sim-kort samt för ett SD-kort så du kan utöka minnet (mobilen har 64 GB inbyggt minne).

Batteriet är 3000 mAh stort, men eftersom mobilen inte har någon värstingprocessor eller värstingskärm så blir batteritiden riktigt bra!

Om något i mobilen skulle gå sönder kan du beställa komponenter från Fairphones hemsida och använda den lilla skruvmejseln som kommer i lådan för att skruva ur just den modulen och byta. Fairphone 2 var väldigt enkel att laga och jag vågar nog säga att samma gäller för Fairphone 3 (som också fått toppbetyg från sidan iFixit som rankar hur enkla olika mobiler är att laga).

Användarupplevelse

Fairphone 3 känns lite som en 4-5 år gammal mobil att använda. Den har ungefär den prestandan. Så om du idag har en lite äldre mobil kommer du helt enkelt inte märka så stor skillnad. Om du däremot har en mobil från de senaste 2-3 åren kommer det kännas som ett nerköp rent användarmässigt.

Mobilen kommer med Android 9, vilket inte är den senaste uppdateringen, men den har ett cleant gränssnitt och känns som en ”vanlig” Android-mobil, liksom.

Att den är lite långsammare än andra mobiler du kan köpa idag tror jag nog ändå att de flesta av oss kan ha överseende med. Men är du en person som behöver göra och producera mycket via mobilen så kan det bli lite jobbigt i längden.

Kameran är Fairphone 3s stora akilles häl

Det är på den här punkten som jag upplever att Fairphone 3 kommer gå bort som ett alternativ för de flesta användare idag. Kameran är verkligen inte bra. Den har väldigt svårt att hantera inomhusljus eller motljus. Så om det finns ett fönster eller en lampa i bild blir resten av bilden väldigt mörk. Kameran är också lite långsam.

Den enda sättet att få en hyfsat bra bild var när jag fick med mig allt ljus från fönstret på denna bild. Här använde jag också kamerans ”porträtt”-läge som genom mjukvaran gör bakgrunden suddig:

Men det känns helt enkelt som att fota med en 4-5 år gammal smartphone.

Så om kameran är en funktion som är viktig för dig på din mobil kan jag tyvärr inte rekommendera Fairphone 3. Det är verkligen här mobilen har sitt största minus.

Vem passar Fairphone 3 för?

Fairphone 3 är inte en mobil för alla. Den är fortfarande lite utav ett statement som kräver att du som köpare har lite överseende och tålamod.

Jag vet att många som köpte Fairphone 2 tillslut fick ge upp eftersom mobilen krånglade och gick sönder alldeles för mycket. Om 3:an kommer funka bättre på den fronten är lite för tidigt att säga och omöjligt för mig att avgöra på bara två veckors provtid.

Fairphone 3 tror jag funkar bäst för en person som idag kanske inte har en smartphone eller som har en 4-5 år gammal mobil och som inte använder mobilen så mycket.

Om du är en person som konsumerar sociala medier, surfar, lyssnar på poddar/musik, kollar youtube och mailar – och som inte fotar särskilt mycket med mobilen – då kommer Fairphone 3 funka för dig!

Behöver du däremot producera med din mobil t.ex. genom att fota till sociala medier, filma, klippa video, redigera bilder, sköta sociala medier lite mer professionellt – då gör du ett mer hållbart val genom att köpa en begagnad iPhone.

Fairphone 3 visar på en viktig sak

Fairphone 3 är (tyvärr) antagligen inte din nästa mobil. Men den är fortfarande väldigt viktig! För den visar hur svårt det blir att bygga en bra mobil om man ska se till att göra det på ett hållbart sätt. Techbranschen har helt enkelt långt kvar på den här punkten och Fairphone som företag är med och knuffar hela branschen i rätt riktning.

Jag tror absolut att det finns en marknad för Fairphone men jag tror inte att det är hållbarhetslösningen vi alla väntar på. De stora techbolagen som Apple och Samsung behöver ta inspiration av Fairphone och själva börja designa sina telefoner med hållbarhet i fokus. De har större makt och ekonomi att verkligen skapa förändringen som krävs.

Vad tror du om nya Fairphone 3? Skulle du kunna offra snabbhet och kamera för en hållbart tillverkad telefon du kan laga själv? Let me know ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

2 reaktioner på ”Recension: Fairphone 3 – mobilen med hållbarhet i fokus”

  1. Första gången jag hörde talas om den här telefonen för ungefär ett år sedan, intresserade den mig verkligen, men jag gick aldrig för det. Jag tror att min nästa telefon äntligen blir ekologisk 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!