Johanna Nilsson om livet med hållbara mobilen Fairphone

Foto: Johanna Nilsson / Slowfashion.nu

En av mina mest populära youtube-videos och en av mina första mobilrecensioner i bloggens historia handlar om Fairphone 2, en hållbart tillverkad Android-mobil.
En recension är ju en sak men att verkligen använda mobilen dagligen är en annan. I min recension konstaterade jag att Fairphone handlar mer om att göra ett statement än att köpa ”en bra mobil”. En som gärna gör ett sådant statement är min hållbarhets-guru och Sveriges bästa slow fashion-bloggare Johanna Nilsson.
Foto: Johanna Nilsson / Slowfashion.nu

Så jag har intervjuat Johanna om Fairphone! Hur är den att använda? Hur enkelt är det verkligen att laga den? Varsågoda:

Nu har du haft din Fairphone ett tag – vilket är ditt helhetsuttryck?

Yes, jag har haft den ett drygt år nu. Och jag gillar idén med den och företaget precis lika mycket idag som när jag köpte den! Sen är det absolut inte den bästa telefonen jag har ägt rent tekniskt, men det var inget jag heller trodde innan köp. Dvs det du skrev i din recension, och som också var den som fick mig att våga ta steget, gäller verkligen: det är framförallt en statement-telefon!

Vad uppskattar du mest med mobilen?

Att den är schysst producerad med så kallade konfliktfria metaller. Dvs det känns väldigt gött att ha ryggen fri och kunna luta sig tillbaka lite när olika ”avslöjanden” om all skit kring arbetsvillkor för de som bygger ex Apples produkter till hur vidrig brytningen av metaller är (med krig, konflikt och utnyttjade människor som resultat). Ja, att det är en telefon som gör mig lite mer rakryggad!
Sen är det alltid superkul att jag minst en gång i veckan får frågan ”men va, vad är det där för telefon!?!” Och så blir alla så jädrans imponerad när jag berättar. Och att gå runt och känna sig så där allmänt asgrym bara pga vilken telefon jag har är ju hur härligt som helst! En känsla som rekommenderas! =)

Foto: Johanna Nilsson / Slowfashion.nu

Vad tycker du är jobbigast/mest störigt?

Telefonen dras med en del buggar: ex hänger den sig emellanåt, och min touchskärm är så känslig att den lade på luren när jag pratade i telefon bara för att örat kom emot. Det löste jag dock med en app som låser skärmen vid samtal.
Jag har dock en kompis med Fairphone som inte alls upplever samma problem, så jag gissar att det kanske varierar mellan olika exemplar.
Kontentan är i alla fall att om det här hade hänt en Iphone hade jag nog reklamerat den. Men jag har gärna överseende med allt det här just för att jag älskar idén med Fairphone så mycket. Och utan mina och andras pengar så kan de ju inte fortsätta att utveckla en ännu bättre telefon. Dvs att rösta med plånboken i det här läget står över en helt igenom perfekt telefon!

Hur jobbigt var det att byta från iPhone till Fairphone?

Åh! Fruktansvärt! Jag låg på allvar sömnlös flera nätter och googlade på begagnade iPhones pga så fruktansvärt jobbigt att gå från ett system till ett nytt. Fairphone kör Android, så det är absolut en omställning. Men som med allt annat: man vänjer sig. Och nu kan jag ju skratta åt min ångest…. (I-landsproblem oh yes!)

Det ska ju vara väldigt enkelt att byta ut delar i mobilen – du har ju nyligen bytt kameran själv. Kan man göra det själv? Var det enkelt? Kan även någon utan tekniska kunskaper göra det?

Jajemen, och det här är så fånigt. Men jag köpte nya kameror innan jul, men har gruvat mig för att byta i typ ett halvår. Sen när jag väl skulle börja skruva visade det sig ta 15 minuter…. Pinsamt. Det var nämligen sjukt lätt. Jättebra instruktion på Fairphones hemsida och så är själva telefonen så pedagogiskt upplagd. Det är tydligt uppmärkt med blåa cirklar vilka skruvar man ska skruva ur och så visar pilar och symboler vad som är kameran och så vidare. D v s jättelätt, rätt roligt när jag väl gjorde och så känner man sig ju rejält duktig efteråt!

Foto: Johanna Nilsson / Slowfashion.nu

Foto: Johanna Nilsson / Slowfashion.nu

Vilka är dina tips och råd till någon annan som funderar på Fairphone?

Köp den direkt från företaget i Nederländerna. Det finns en svensk mobiloperatör, ETC Mobil, som har abonnemang med Fairphone. Jag har dock sjukt dålig erfarenhet av dem, och jag vet att jag inte är ensam! Dvs service är överhuvudtaget inte deras starka sida.
Att handla från direkt från Fairphones hemsida var däremot supersmidigt, jag har köpt både telefon samt kamera och ett nytt fodral därifrån. Jättesnabb leverans och inga konstigheter. Jag har alltså cashat telefonen och sedan har jag abonnemang via Vimla som jag betalar 100 kr per månad för – funkar jättebra!
Sen vill jag också slå ett slag för Fairphones forum – där finns det trådar om typ allt. Ex var det där jag fick tips om hur jag skulle lösa problemet med min känsliga touchskärm!

Tusen tack för att du delar med dig, Johanna!

Gå in och följ Johanna på Slowfashion.nu för massor av grymma och konkreta tips gällande hållbart mode, livet och företagande.

?

Så, vad tror du – skulle du kunna tänka dig att byta till Fairphone?

Här hittar du min ursprungliga recension av Fairphone 2.

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

14 reaktioner på ”Johanna Nilsson om livet med hållbara mobilen Fairphone”

 1. Intressant att läsa om!! Blir också nyfiken, byter man delarna för att byta dem till bättre eller för att de går sönder? T.ex. kameran, var det för att uppgradera till en bättre kamera?

   1. Hej Jennifer!
    Jag bytte kamera för att få en bättre sådan eftersom jag fotar rätt mycket till Instagram etc! Tanken är att du ska kunna köpa uppgraderings-delar/reservdelar för att man själv kan fixa sin telefon: här hittar du allt som finns: https://shop.fairphone.com/en/spare-parts/?ref=header
    Fairphone bygger just på en demokratisk tanke om att du som äger den ska ha tillgång till allt (till motsats från ex Apple där du inte ens kan byta batteri) och inte behöva lämna in på dyr service bara för att du spräckt skärmen etc.

 2. Så häftigt ändå! Jag vet inte om jag skulle kunna tänka mig en sådan telefon dock. Mest på grund av utseendet, vilket känns ganska löjligt.

  1. Ah jag förstår! Jag tycker precis som Johanna att det är coolt med det genomskinliga skalet så man ser inuti. Men man skulle ju kunna köra ett helsvart och sätta på egna stickers eller nåt. Men ja.. den ser ju verkligen inte lika flashig och premium ut som en nyare modell från Apple eller Samsung. Så I feel you på den.

   1. Sara! Jag tänkte på exakt samma sätt, precis som att gå från ett operativssystem till ett annat (iom Android) kändes så tungt. Men som med allt: man vänjer sig (Minns bara när jag gick från en iphone 4 till en 5 och höll på dö första månaden över att den var så stor….)
    Och som sagt, den största behållningen av att ha Fairphone är just att den väcker så mycket intresse: den sticker ju ut och skapa mycket nyfikenhet. Vilket är sjukt kul.
    Glömde skriva i inlägget förresten (okej helt OT här) att en supergullig detalj är den lilla kartan som syns i telefonen på sista bilden: det är var metallerna till telefonen kommer ifrån. Som en påminnelse om att det är fair mining och full transparens <3

 3. Å… borde verkligen ta fairphone den dag jag måste ha ny telefon, med tanke på miljö och schyssta arbetsvillkor. Men jag är hopplöst iphoneierad… alltså, skulle ha mycket svårt för att byta till androidmiljö… så för nu blir det nej. Å andra sidan hoppas jag nuvarande telefon håller i många år till ?

 4. Jag skulle vilja men väntar lite på att det ska bli en bättre kamera (och på att min nuvarande mobil ska ”ta slut”). Får se om jag står fast vid det när det blir aktuellt, jag är också väldigt bortskämd med Iphone.

  1. Ja det är ju tyvärr så att man får tumma lite på kamerakvalitén. Man får också fundera på vad som är viktigast för en själv. Personligen skulle inte en Fairphone vara ett hållbart val för mig eftersom jag är en väldigt tung mobilanvändare och beroende av att ha en välfungerande och bra mobil i mitt jobb i vardagen. Sen kan jag ju ändå försöka göra så hållbara val jag kan i val av mobil samt att ta hand om den och försöka ha den så länge som bara möjligt. Samt sedan sälja vidare (det har jag gjort med nästan alla mina tidigare mobiler) eller annars lämna in för återvinning.

 5. Så fantastiskt roligt att läsa och inspirerande! Verkligen bra beskrivet och jag gillar verkligen att du plockar in Johannas perspektiv så här, det ger mervärde. <3

 6. Pingback: Recension: Fairphone 3 – mobilen med hållbarhet i fokus - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!