Recension: Fairphone 2 – hur bra är den sjyssta mobilen? Design, funktion, prestanda, kameran och allt annat du undrat om mobilen som vill förändra.

fairphone 2 test

Går det att tillverka en mobil på ett miljömässigt och socialt hållbart sätt? Ja, enligt Fairphone så är det möjligt och företagets andra modell, Fairphone 2, är deras bevis.

Om Fairphone

Företaget startade 2010 och satsar på att tillverka mobiler där arbetarna på fabriken får sjyssta löner och där mineralerna kommer från konfliktfria gruvor (i Kongo).

För att värna om miljön så är mobilen tillverkad för att vara lätt att laga och företaget vill även ta ansvar för mobilens hela livscykel med hjälp av återvinningsarbete. Allt detta är ju fint och bra – men vi lever också i en digital verklighet där vi ställer höga krav på våra enheter när det kommer till design, funktion och prestanda.

Så frågan är:

hur bra är Fairphone 2 och vem passar den för?

TL;DR

(To long, didn’t read – en snabbsammanfattning av hela inlägget alltså):

Fairphone 2 är en helt okej mobil, den imponerar varken när det kommer till design eller prestanda men det är inte poängen. Det är en statement-mobil och ett sätt att supporta ett företag som försöker förändra hur vi tillverkar teknik.

Plus

 • Enkel att laga själv
 • Kan ha två sim-kort
 • Lätt och trevlig storlek (fast lite tjock)
 • Snygg skärm
 • Hållbar design
 • Tillräckligt bra prestanda för medelanvändaren

Minus

 • Lite lagg i innehållskrävande menyer
 • Inte världens bästa kamera
 • Klarar ej av tyngre uppgifter
 • Inte så bra användbarhet – kräver en del jobb!

Fairphone 2

I den här videon gör jag en unboxing av Fairphone 2 och visar hur det ser ut när man tar upp den ur lådan, jag tittar på designen och visar hur kameran funkar i olika ljus och miljöer och jämför resultaten med bilder tagna med en iPhone 6S+.

Prenumerera på Teknifiks Youtubekanal!

Teknisk specifikation

fairphone test techspecs blogg

Den tekniska specifikationen för Fairphone 2 är bra och absolut tillräcklig för medelanvändaren. Om du alltså främst använder din smartphone till att ringa, smsa, kolla mailen, kolla Facebook och liknande så klarar du dig fint med dessa specs.

De allra flesta appar jag testade flöt på bra utan problem: Facebook, Spotify, Netflix, Youtube m.fl.

Jag gjorde prestandatester (bench marks) och resultatet visade att Fairphone 2 hamnar väldigt lågt på listan i jämförelse med andra aktuella Android-telefoner. Så vill du göra mer krävande saker på din telefon, som tyngre spel, live-streama på t.ex. Periscope eller liknande så kan du alltså stöta på problem. Jag upplevde t.ex. lite lagg när jag scrollade Play store.

Batteritid

Eftersom jag inte hade något sim-kort i mobilen så räckte batteriet riktigt länge (hade inget micro-sim att testa med tyvärr). Men enligt andra testare så är battertiden varken superbra eller superkass. Det spelar stor roll vad du gör med mobilen – aktiviteter som är mer prestandakrävande drar tyvärr ut batteriet relativt fort.

Mobilen kommer inte med en laddare. Den laddas med en vanlig micro USB-laddare som Fairphone gissar att du antagligen redan har eller kan få an en vän. Ett av sätten som Fairphone försöker spara på miljön.

Lagringsutrymme

Fairphone 2 kommer med 32GB inbyggt minne vilket absolut är bra och tillräckligt för de flesta. Vill du har mer så kan du utöka det till 64GB genom att köpa och sätta i ett micro SD-minneskort, absolut ett bra tips om du vill lagra mycket musik eller bilder på mobilen. Det är enkelt att sätta i minneskortet eftersom telefonen är helt öppen (under skalet).

Två sim-kort

Det är väldigt lätt att sätta i sim-korten. Du bara tar av skalet, lyfter ur batteriet och där har du två uttag. Du kan alltså använda två sim-kort (micro SIM) i mobilen samtidigt, något som har inbyggt stöd i Androidversionen som Fairphone kommer med, Lollipop 5.1.

Det här är något som Fairphone byggt in för att minska konsumtionen – om du behöver ett jobbnummer och ett privat nummer kan du ha dem i samma mobil.

Design och konstruktion

fairphone test baksida blogg

En grundtanke hos Fairphone är att du ska ha full tillgång till insidan på mobilen så att du ska kunna laga den själv om den blir trasig. Komponenterna är byggda som moduler som enligt Fairphone själva ska vara enkla att skruva ur och byta. Reservdelar kan du köpa på Fairphones hemsida, de säljer delar från återvunna mobiler där så att de tar vara på metallerna de byggt med.

Foto: Fairphone
Foto: Fairphone

I nuläget finns det inga uppgraderingar att köpa. Du kan t.ex. inte köpa en bättre kamera och sätta i den själv. Detta kan ju förstås komma längre fram! Det tror jag skulle vara en väldigt bra grej. Det är ju viktigt att Fairphone fortsätter att använda samma moduler i framtida telefoner också eller att de tillverkar uppgraderade moduler för tidigare modeller om konstruktionen ska bli så långsiktigt hållbar som de säger att den ska vara.

Hur hållbar är den?

Utan skalet på så känns mobilen lite flimsig eftersom den är helt öppen rakt in till komponenterna. När man däremot lyckats krångla på det hårda plastskalet så känns den väldigt hållbar. Det är en tjock bumper runt hela telefonen och skalet är gjort i hård plast.

Foto: Fairphone
Foto: Fairphone

Skalet är kanske inte det snyggaste. Det finns lite olika varianter att välja mellan. De genomskinliga skalen ger förstås en väldigt tech-nördig look eftersom alla komponenterna syns. Om du gillar att uttrycka mycket stil och personlighet med din mobil genom flashiga skal så är nog inte Fairphone något för dig. Det du snarare signalerar är att dina hållbarhets-principer är viktigare för dig än snygg design.

Smaken är ju förstås som baken men jag föredrar nog ändå det genomskinliga, vita skalet eftersom det gör att telefonen ser väldigt cool ut. Ska man ha en statement-mobil kan det ju gärna få synas, tänker jag. Vill du vara med low key är nog det helsvarta att satsa på.

Skärmen är gjord av Gorilla glass 3, vilket är en lite äldre variant av det hållbara materialet, men som ska vara väldigt reptåligt och hållbart.

Användbarhet

Telefonen kommer installerad med Android Lollipop 5.1 vilket innebär att om du tidigare har en Android-mobil så är väldigt enkelt att föra över dina kontakter m.m. med ditt Google-login. Om du använder min metod för synkning av kontakter på iPhone så är det enkelt även i den övergången.

Tyvärr tycker jag att användargränssnittet är lite onödigt krångligt vid första anblicken. T.ex. hade jag jättesvårt att hitta kamera-appen när jag väl hade öppnat mobilen. Jag tror absolut det är överkomligt och är man van Android-användare så är det kanske enklare att göra de anpassningar man vill för att få den att funka som man vill.

Jag tror att Fairphone hade vunnit på att göra en mer användarvänlig anpassning av Lollipop. När jag startar en helt ny mobil vill jag inte känna mig dum och förvirrad för att jag inte hittar det jag vill – det tror jag ingen vill. Så om du skaffar Fairphone 2 får du vara beredd på att ha lite överseende och tålamod tills du vant dig.

Skärmen

Fairphone 2 har en 5-tums, full HD skärm med en upplösning på 1080×1920. Jag upplevde den som helt okej skarp och trevlig att titta på. Det enda lilla problemet jag hade med den är att den har en rätt blå, kall färgton vilket gör att färgerna blir lite urvattnade. Men det är nog inget man tänker jättemycket på som användare generellt.

På det hela taget är skrämen en av de sakerna med Fairphone som jag ändå är mest imponerad av!

Spela upp och spela in ljud

Högtalaren på Fairphone 2 är lagom stark och har helt okej ljudkvalité för att vara en mobil. Jag lyssnade på lite radio, testade att kolla Netflix och Youtube-videor och var absolut nöjd med hur den presterade. Jag kräver inget tiptop ljud från högtalarna på en mobil men gillar om jag kan höra P1-morgon även när jag har duschen påslagen och det gick bra!

Många använder ju mobilen för att spela in ljud, t.ex. låtidéer eller intervjuer. Om man spelar in med den medföljande ljudinspelar-appen så låter det riktigt skräpigt eftersom den spelar in på så låg ljudnivå (för att spara utrymme). Men om man laddar ned en gratis ljudinspelningsapp, t.ex. Audio recorder, och väljer hög ljudkvalité så låter det såhär:

 

Slutligen: hur bra är kameran på Fairphone 2?

Fairphone 2 kamera
Bild tagen med Fairphone 2

Så tillsist kommer vi till det som jag tror kan vara dealbreakern för många: kameran.

Fairphone 2 har två kameror: en 8 megapixel kamera på baksidan och en 2 megapixel på framsidan (det som nu för tiden kallas “selfie-kamera”). Det finns många smartphones därute som har riktigt riktigt grymma och professionella kameror men tyvärr måste jag meddela att Fairphone 2 inte är en av dem.

Kameran känns som något på en 3-4 år gammal smartphone. Om man inte har jättehöga krav så är dem helt okej för vardagliga behov. Särskilt om du fotar i dagsljus. Men när det är lite sämre ljus så faller tyvärr bildkvalitén snabbt.

Om du använder din mobilkamera mycket, till exempel om du fotar till blogg, hemsida eller sociala medier, så kommer kameran på Fairphone 2 bli ett problem för dig. Har du en smartphone idag som har en rätt bra kamera, t.ex. en iPhone 5 eller Samsung 6:a så kommer det här kännas som ett fett nedköp – sorry.

För att se fler bilder tagna med Fairphone 2 och hur de ter sig i jämförelse med min iPhone 6S+ kolla videon högst upp i inlägget.

Slutsats

Fairphone är ett företag som kämpar sig fram i en bransch med helt galen konkurrens. Att tillverka en sjysst mobil till dagens marknad framstår nästan som en omöjlighet. Därför är det ändå till syvende och sist helt fantastiskt att de lyckats tillverka Fairphone 2 som är en mobil som normalanvändaren skulle kunna vara mycket glad och nöjd med.

Självklart blir telefonen lite dyrare, som alla varor som tillverkas efter hållbara principer. Men jag tycker absolut den är värd sitt pris, med tanke på de sociala och miljömässiga värden som du investerar i. Dessutom finns ett långsiktigt tänk där du förhoppningsvis kommer kunna laga och uppgradera mobilen själv istället för att köpa en ny!

Du köper inte en Fairphone 2 för att du vill ha en fantastisk smartphone. Du köper en Fairphone för att du vill stötta och investera i en idé och ett företag som vill gå emot strömmen och vissa att hållbar tech (slow tech) är möjlig.

För saken är ju den att ju fler som köper Fairphones – desto mer kapital kommer företaget ha för att köpa in bättre komponenter och tillverka ännu bättre telefoner. Så är du villig att göra avkall på saker så som prestanda och kamera-kvalité för att lägga dina pengar mot ett högre mål så kan Fairphone 2 absolut vara telefonen för dig.

Köpinfo

Du kan köpa Fairphone 2 med abonnemang från ETC mobil eller beställa den direkt från Fairphones hemsida.

Har ni fler frågor, tankar, reflektioner eller input gällande Fairphone 2 så lämna gärna dessa i kommentarerna.

#47

*Telefonen jag testade var ett press-ex som jag lämnade tillbaka efter testet. Alla ord och åsikter i det här inlägget är självklart mina egna.

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

13

Vill du har mer? Kom med i Teknifik Klubb 💖!

Genom att bli medlem i internets bästa gäng så får du exklusiva inlägg och videos, rösta om kommande innehåll, direktchat med mig, live-webinars, workshops, TechSupport och mycket mer.

Ju fler medlemmar vi blir i klubben desto mer och bättre inlägg och videos kan jag skapa här på bloggen och i mina andra kanaler. 🙌

Läs mer om klubben och hur det funkar

Prenumerera på Teknifik Plus 💌

Du kan också skriva upp dig som prenumerant på mitt mailutskick. Där får du uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig någon gång i månaden. Helt gratis, inget spam, bara bra grejer.

(Visited 2 212 times, 1 visits today)

26 kommentarer

 1. Sandra 20 april, 2016 at 06:33

  Men shit vad spännande! Har inte ens hört talas om den här telefonen innan. Vad roligt att du får testa den sortens produkter! Jag lär mig så mycket här inne hos dig 🙂

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 20 april, 2016 at 06:35

   Vad kul, det är min förhoppning! Att kunna sprida lite info, kunskap och inspiration på teknikfronten. 🙂

   Reply
 2. Annie - lättlagat vegokäk 20 april, 2016 at 07:00

  SÅ BRA att du har gjort den här recensionen! Jag är själv inne på att köpa en ny mobil eftersom jag går runt med en begagnad iphone som laggar något enormt ändå. Det kan faktiskt bli en fairphone! Synd med kameran, men jag använder ändå systemkameran för mitt bloggande 🙂

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 20 april, 2016 at 07:03

   Ja jag tänkte att det verkligen skulle passa här på Teknifik och har själv varit så nyfiken länge men saknat den här typen av recension av mobilen. Nu har jag gjort en insats så att säga! ?

   Reply
 3. JohannaN 20 april, 2016 at 07:56

  TACK för världens bästa och mest uttömmande recension! Grymt med videoklipp också! Tror nog att det verkligen ska bli en Fairphone när mitt nuvarande abonnemang går ut. Kameran verkade ju ex inte alls så dålig som jag hade fått för mig. Bäst du är!

  Reply
 4. Oscar Klemo 21 april, 2016 at 06:10

  En av de absolut bästa sakerna enligt mig är ju ändå dubbla simkortsplatser. Det är ju genialiskt i ett samhälle där nästan alla har två telefoner.

  Kör en t.ex Knox eller något annat sandbox app från appstore så kan en ju verkligen ha två telefoner i en.

  Smidigt värre.

  Jag se fram emot Fairphone 2. Har en Fairphone 1 fast den blev tyvärr inte använd så länge av mig. Passar min mor perfekt däremot.

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 21 april, 2016 at 06:25

   Ja det är ju verkligen en toppengrej om en har två telefonnummer. Smart tänkt av Fairphone!

   Reply
 5. HG Loman 11 juli, 2016 at 00:17

  Klart besviken på Fairphone 2.
  Massor av buggar (och bara en bråkdel är fixade via uppdateringar).
  Köpte den mest för att den kändes bra för samvetet.

  Nu letar jag efter någon som kan reparera den då den slocknade efter ett fall från öronhöjd, den blev kokhet under samtal och jag skulle koppla på cooler appen, slant och den föll rätt ner på asfalten. Inte en skråma men stendöd.

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 11 juli, 2016 at 06:49

   Intressant att höra om din upplevelse – vad tråkigt att få en telefon som var en så stor besvikelse. :/
   Hoppas du kan hitta någon som kan hjälpa sig felsöka vad det var som gick sönder i fallet!

   Reply
   1. HG Loman 20 juli, 2016 at 12:25

    Efter flera mejl till ETC Mobil fick jag rådet att skicka in den till Svea Ekonomi, men ingen prisuppgift bara påpekande att garantin inte gäller. Vet att ny bas med sd och sim, kostar ca 3500 SEK. Med tanke på att den låste sig vid samtal och lätt blev överhettad så avvaktar jag en dyr reparationsräkning. Köpte en ny budgetlur istället. Får avvakta Fairphone 3 och hoppas att det är en lur i klass med prislappen.

    Reply
    1. Elin Häggberg // Teknifik 20 juli, 2016 at 12:49

     Ah det var himla trist att höra! Alltid segt när tekniken inte funkar. Håller tummarna för bättre upplevelser i framtiden.

     Reply
    2. Sara 24 juli, 2016 at 09:17

     Jag har nästan precis samma problem med min! Satt precis och funderade på det här med garantin. Svea ekonomi gör väl inte mobilreparationer!? Mobilplaneten i Göteborg verkar utföra reparationer av Fairphone. Men om det inte täcks av garantin blir det ganska dyrt. http://mobilplaneten.se/byta-glas-laga-fairphone-2/

     Mitt förtroende för Fairphone i sig är fortfarande ganska högt, men förtroendet för ETC Mobil är nere på botten.

     Reply
     1. Elin Häggberg // Teknifik 24 juli, 2016 at 09:43

      Tack för din kommentar, Sara! Det är bra att alla som läser min recension också får läsa era kommentarer – blir en mer nyanserad bild helt klart. Hoppas det löser sig :/

 6. Nadia 20 oktober, 2016 at 22:25

  Hej! Hittade sidan av en slump. Har efter 6 månader gett upp och häver nu köpet av Fairphone 2 via ETC. Levererades med flera fel (kameran fungerade inte, internetuppkoppling fungerade inte och skärmen var pixelskadad). Trots reparation (i mer än 4 månader!), levererades den tillbaka med två av felen kvar. När jag krävde en ny fick jag levererat en redan använd/begagnad från Svea Billing AB(!), och nu har jag väntat i drygt två veckor på ytterligare en ny. Kanske haft maximal otur men har minst sagt tröttnat.

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 20 oktober, 2016 at 23:15

   Usch vad tråkigt att höra Nadia! Förhoppningsvis är det här mer undantag en regel men tack för att du delar med dig.

   Reply
  2. Sara 21 oktober, 2016 at 06:32

   Hej Nadia, shit vad jobbigt! Jag har också hävt mitt köp av Fairphone 2 hos ETC nu efter en reparationstid på (bara) två månader. Det tog dem en månad att bekräfta hävningen – det var först efter att jag anmält dem till Allmänna reklamationsnämnden som jag fick svar. De är helt enkelt grovt oprofessionella.

   Ni som funderar på att köpa Fairphone2 råder jag till att så långt det är möjligt undvika ETC Mobil om ni inte vill ta risken att fastna i ett beroendeförhållande till ett företag som inte vet vad det håller på med. Däremot är jag fortfarande positivt inställd till Fairphone2 i sig. Den innehåller en del fel (och vissa säkert fler än andra) men det tar ju tid att utveckla en produkt, så jag kan ha överseende med det. Förutsatt att reparation erbjuds på ett smidigt sätt, vilket ETC dessvärre inte gör.

   Hoppas att något annat företag kommer in på marknaden snart!

   Reply
 7. Nadia 21 oktober, 2016 at 07:56

  Ja, hoppas verkligen att det är undantagsfall. Får en känsla av att ETC:s kundtjänst har ganska oerfaren personal och att logistiken/kommunikationen mellan ETC och Svea inte riktigt fungerar. Hoppas också att någon annan operatör börjar sälja telefonen, för jag tror på idén och att många är intresserade av att köpa dden.

  Reply
 8. Ola 6 november, 2016 at 22:46

  Bra jobbat, Elin! Jag har precis fått en ny skärm till min Fairphone2 genom garantin. De var mycket hjälpsamma och trevliga, om än lite långsamma. Och mobilen är inte problemfri. MEN, jag har sjukt mycket överseende med sådant eftersom de försöker göra en superviktig och fullständigt nödvändig omställning inom en bransch där ytterst lite ansvar tas för övrigt. Personligen vill jag tex inte subventionera inbördeskrig och krigsherrar (vilket i princip alla mobilköp gör eftersom det väldigt ofta är någon form av shady verksamhet som styr btytningen av de sällsynta jordartsmetallerna, som används i mobiler, och nästan alla dessa metaller bryts i Kongo) och låta barn bryta metaller bara för att jag ska kunna posta snygga bilder eller slippa betala lite extra pengar för en ny mobil. Övriga mobiltillvrkare har inte gjort ett endaste dugg för att förbättra detta utan gör allt för att bara öka försäljningen (=överkonsumtion) och tjäna så mycket pengar som möjligt till sig själva. Sorry om jag är jobbig, men så tänker jag.

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 7 november, 2016 at 08:36

   Ingen fara, Ola! Man får såklart vara jobbig och göra medvetna val kring sin konsumtion. Tack för att du delade med dig. 🙂

   Reply
 9. Jennie 31 mars, 2017 at 19:12

  Jag har haft så himla mycket strul med min fairphone 2, framförallt dess spontana reboots som när det var som värst hände flera gånger om dagen. Jag köpte min via etc mobil, men valde att inte gå via dem utan kontaktade fairphones kundtjänst direkt. De har varit enormt tillmötesgående, och efter att jag gjort egna felsökningar hemma bad de mig att skicka in den till dem så att de kunde kolla på den. Dock fick jag aldrig tummen ur, och efter de två senaste mjukvaruuppdateringarna verkar iaf mitt problem vara löst (ta-i-trä). Så till eventuella etc mobil kunder med struliga faurphone tvåor: kontakta fairphone direkt istället för etc/svea. Det finns dessutom ett användarforum på fairphones hemsida med massor av tips och trix!

  Reply
 10. Elisabet Mattsson 10 augusti, 2018 at 09:50

  Hej Elin!
  Vet du något mer om Fairphone 3? Hoppas du testar den när den kommer!
  Hälsar Elisabet

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 10 augusti, 2018 at 10:24

   Hej Elisabet! Vet inget om den men kan absolut se om jag kan recensera den när den kommer. Ska kolla det! Tack!

   Reply
 11. Pingback: När kärlek behöver få ta tid. Jag har testat Fairphone 2

 12. Pingback: Recension: Fairphone 3 – mobilen med hållbarhet i fokus - Teknifik

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *