Q&A okt 2016 pt 2: Om teknik, prylar, mig och framtiden

qa-part2-okt-2016
Tjoho nu är det dags för den sista omgången med svar på era frågor. Det har varit toppenkul med frågestund tycker jag och jag är så himla glad att ni ställde så många kul, kluriga och bra frågor.
Del ett av frågestunden hittar ni här och så svarade jag ju på två frågor i den här vloggen också.

Om teknik, prylar och techbranschen

Vad får dig att verkligen älska en teknikpryl och vad kan få dig att diskvalificera en pryl helt?

◐ Det som får mig att verkligen älska en teknikpryl är när den känns ordentlig i kvalitén, inte för plastig eller som att delar lätt skulle kunna lossna eller gå sönder. Den ska vara lätt att komma igång med och kännas inspirerande och kul att använda. Typ så.

Om du bara får välja att behålla 5 tekniska prylar i ditt liv, vilka väljer du?

◐ Tror inte jag ens skulle behöva fem? Ska man hårdra det skulle jag nog klara mig med enbart mobilen. Vår moderna mobiltelefon är ju själva sinnebilden av det som kallas för konvergens. Alltså att en mängd olika prylar ”smält ihop” till en pryl. Mobilen är ju en liten dator, en kamera, en ljudinspelare, en TV, ett TV-spel, en klocka, en radio etc etc.
Men okej ska jag välja fem prylar så väljer jag: mobilen, min laptop, min systemkamera, min mikrofon och min apple watch!

◈ Hur tänker du kring teknik och hållbarhet / hållbar konsumtion?

◐ Det är en superbra och supersvår fråga. Har skrivit lite om det tidigare. Hur våra teknikprylar tillverkas i dag är verkligen ingen hållbar historia. Livslängden på prylarna är kort (för att öka konsumtionen) och det kommer nya uppdaterade modeller vart och vartannat år.
Det ÄR svårt att kombinera ett teknikintresse med hållbarhet/hållbar konsumtion. Jag resonerar så här: tekniken är här vare sig vi vill eller inte. Även om mycket teknik är konsumtionsvaror som slits och slängs snabbt så gör teknologin samtidigt också framsteg när det gäller energiproduktion, odling, resor och en massa andra saker. Så tekniken är på både gott och ont kan man säga. Min förhoppning är att smart och bra teknologi är det som ska rädda planeten från total undergång en vacker dag.
Jag tycker teknik är kul och det är ett intresse jag har. Samtidigt köper jag bara nya saker efter noga övervägande och gör grundlig research för att undvika felköp. Jag vill att prylar jag köper ska stämma så väl överens som möjligt med mina behov så jag använder dem mycket och under lång tid. Jag är också försiktig med mina prylar och tar hand om dem så de ska hålla längre och förhoppningsvis kunna säljas vidare när jag bestämmer mig för att köpa något nytt.
När jag senast köpte ny dator så sålde jag eller återvann alla mina tidigare prylar, till exempel.
Sen så är jag generellt inte den som tänker att det fulla ansvaret för hållbarhet ska ligga på konsumenten. Vi som konsumenter har mest makt, tänker jag, i att skifta normer bland varandra och på så vis påverka företagen (förenklat). Så därför försöker jag hjälpa människor så gott jag kan att förstå och sköta om sina teknikprylar så de ska kunna funka längre.
Jag köper inte heller ens hälften av alla teknikprylar jag egentligen skulle vilja. Oftast nöjer jag mig med att titta på youtubefilmer om dem och kanske klämma lite på dem i en butik. Det är också ett sätt att utöva sitt teknikintresse. ☺️

Vad är nästa sak som du vill lära dig inom teknik-området?

◐ Just nu är jag väldigt mycket inne på film och filmproduktion. Jag skulle vilja bli bättre på att animera i Adobe After Effects och jag skulle vilja bli bättre på att göra bra youtubefilmer. Sen så har jag fortfarande en ambition att fortsätta på memory-spelet vi gjorde på 100 Tjejer kodar och kanske gå några webbkurser i React för det var väldigt kul.
Sen så är jag också peppad på att komma igång lite mer med att gejma!!! Men mer om det sen…. (*cliffhanger*)

Hur tror du att könsfördelningen kommer att se ut inom tech om 10 år?

◐ Jag tror att den är bättre, med tanke på alla fantastiska initiativ som görs just nu för att introducera programmering och tech tidigare till barn (både tjejer och killar) och att barn idag växer upp nära teknik på ett annat sätt vilket jag tror kommer sudda ut några av de där första ”teknik är en killgrej”-linjerna.
Sen så är ju det här med jämställdhetsutveckling tyvärr ett himla långsamt projekt. Främst för att normer sitter rätt djupt rotat i oss och tar lite tid att på riktigt förändra. Så jag tror tyvärr inte det kommer vara 50/50 men jag hoppas och tror att det kommer vara bättre än idag. Det måste det helt enkelt vara. Jag ska se till att det är det!!!

Några fler bloggfrågor

Hur tycker du att en blogg ska vara för att du ska tycka att den är intressant att läsa? Särskilt om det är en vardagsblogg som inte har ett specifikt ämne som nish.

◐ Jag gillar bloggar som är välproducerade, alltså där det märks att det ligger tanke bakom inläggen. Jag ska erkänna att jag är ganska kinkig om jag ska börja läsa en helt ny blogg, särskilt vardagsbloggar. Då vill jag att det ska vara många och fina bilder, personligt, intressanta texter, varierat innehåll. Designen bör vara fin och lättläst! Det behövs något som fångar mig direkt för jag har dåligt tålamod och det krävs något som sår ett litet frö för att jag ska gå så långt som till att prenumerera.
Den här kinkigheten kommer ur att jag har 12378123 saker jag vill läsa, se och lyssna på och tiden är väldigt knapp eftersom jag även producerar saker själv. Så jag måste sålla och välja.

Vad läser du för bloggar helst?

◐ Jag har skrivit ett helt inlägg om det som ni hittar här!

◈ Jag vill veta mer om SEO och hur man blir ”bra” på det, (med tanke på att folk efterfrågar dylikt i jobbannonser etc)

◐ SEO handlar ju i grund och botten om att förstå hur Googles algoritm funkar och vad som gör att ett en viss sida rankas högre än en annan. När jag började lära mig om SEO så googlade jag helt enkelt runt, läste massa blogginlägg och började prova mig fram.
Eftersom Google också ändrar sig då och då så är det verkligen ett område där man kan gräva ner sig superdjupt eller mer skrapa lite på ytan. Jag har främst lärt mig SEO för blogginlägg där jag läst på mycket samt använder tillägget Yoast SEO för WordPress som är himla bra hjälp och berättar vad man kan göra för att förbättra både sin sajt och sina inlägg.
Här är en länk till ett inlägg med namnet SEO for Dummies som jag tänker kan vara en bra start. Sen är det bara att börja utforska vidare!

Om mig och mer personligt

Hur var du som barn?

◐ Jag pratade väldigt mycket, hade livlig fantasi, älskade att läsa och pyssla. Eftersom jag växte upp med tre bröder så hade jag nog en tendens att vara lite vild ibland. Men hade samtidigt en sida där jag gärna stängde in mig på mitt rum och lekte ensam i timtal. Jag älskade att leka olika typer av kontor och att organisera saker. Lekte också mycket med lego!
Jag började spela fiol när jag var 3,5 år och piano hemma i ungefär samma ålder. Samt att jag alltid sjungit mycket och min familj är en riktig musikfamilj. Så sjöng och spelade mycket som barn. Och dansade! Lite utav en teaterapa. Väldigt kavat haha.

Beskriv en perfekt dag för dig!

◐ En perfekt dag är när jag vaknar tidigt av mig själv och är pigg utan att behöva ställa väckarklocka eller ha en särskild tid att passa. Det får gärna vara ganska fint väder men inte för fint så man ändå kan sitta inne vid datorn och greja med saker en stund. Jag har ett roligt projekt jag jobbar med och det går bra, någon ger mig positiv feedback på något så jag känner mig uppskattad.
Jag kan sluta jobba tidigt för att jag varit fokuserad och effektiv. Mot kvällen går jag och Max ut och äter på någon trevlig restuarant. Sen är det en fest med fina vänner! Kräver faktiskt inte så mycket mer av en perfekt dag.

Vad vill du göra?

◐ Jag tolkar det här som vad jag vill göra i livet? Åh gud tänk om jag visste svaret på den frågan? Vad mycket enklare allting skulle bli. Men i sann millennial-anda är jag totalförvirrad över min framtid och lever för ett halvår i taget mer eller mindre.
Just nu vill jag inte jobba heltid som anställd utan jag vill jobba vidare på bloggen, bygga upp den mer och se vad den kan bli. Min dröm just nu är att jag skulle kunna hitta ett sätt att helt försörja mig som bloggare/frilans utan att stressa ihjäl mig över pengar. Att jag skulle ha tillräckligt många, bra och någorlunda fasta uppdrag så jag kan anställa en revisor att sköta bokföringen och bara göra det jag tycker är kul: skapa bra och engagerande innehåll!

Vill du utbilda dig mer inom teknik?

◐ Just nu är jag ganska skoltrött och kan på min höjd tänka mig någon kortare kurs/webbkurs eller liknande. Samtidigt kan jag känna mig väldigt lockad att kanske lite längre fram, plugga mer programmering/informatik. Eller gå någon utbildning inriktad mer mot digitalisering. Eller ta master i Medie- och kommunikationsvetenskap (okej det är inte teknik men ändå).

Vart ser du dig själv om 5 år?

◐ Alltså det är verkligen ett enda stort blurr. Antingen så är jag en (otroligt framgångsrik) teknikjournalist/entreprenör/influencer med världens roligaste uppdrag, ett grymt team omkring mig, en superfin lägenhet/litet hus (om vi flyttat) och kanske barn (?!!!!).
Kanske har vi flyttat från Örebro (till Stockholm? Göteborg? New York?) eller så bor vi kvar.
Eller så har jag något jobb inom media/kommunikation, fina kollegor, en fin lägenhet/litet hus och lever någon typ av lite ”vanligare” familjeliv?
Jag hoppas verkligen att jag fortfarande spelar derby!!!

Hur hoppas du att ditt liv ser ut om 20 år?

◐ Jag hoppas att jag har en familj och trygghet runtomkring mig. Jag hoppas att alla jag älskar är friska och att världen inte gått under i kärnvapenkrig, klimatkris eller zombieapokalyps. Jag hoppas att jag har ett jobb där jag känner mig uppskattad och respekterad. Att jag kan bidra med något som känns värdefullt och att jag mår bra.

Framtiden??

◐ Jag hoppas att vi i framtiden har lyckats lösa miljöproblemen med fusionsenergi och annan smart teknologi. Att robotar gör alla tråkiga, smutsiga och farliga jobb och att vi andra får mer fritid tack vare det. Att all hunger, svält och krig är slut och att alla kan ägna sig åt kulturproduktion, socialt umgänge, inovation och kanske utforskar rymden (för att vi äntligen lyckats komma på faster-than-lightspeed och har integrerats i den universella gemenskapen!).
Om planeten går under så hoppas jag att vi innan dess lyckats bygga stora rymdstationer som är helt självförsörjade som vi kan flytta till istället. Och att ALLA människor får bo på dem. Jag tänker att jag bor på en ålderdomsavdelning  där vi bara har det gött för att vi är över 100 år (för vi kommer leva jättelänge för vi har kommit på nanoteknik så vi kan byta ut alla organ) samtidigt som vi är så pass pigga att vi kan hitta på massa kul.
 

✨ Återigen, stort tack alla som bidrog med frågor! Har ni några följefrågor får ni såklart ställa dem här nere så svarar jag i kommentarerna precis som jag alltid gör. ☺️

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

4 reaktioner på ”Q&A okt 2016 pt 2: Om teknik, prylar, mig och framtiden”

  1. hej! Kul att läsa lite mer om dej, har ganska nyligen börjat följa bloggen! Blev orimligt glad över att läsa att du spelar derby, var tungen att sluta för ett år sen pga ryggont och sen flytt, men så himla kul det är! Var spelar du?
    Annars, tack för en vettig och bra blogg!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!