En hållbar livsstil?

slow tech blogg
Idag hade jag den stora glädjen att få träffa en av mina nya bloggkompisar, alltså personer jag stiftat bekantskap med över internet tack vare den här bloggen, nämligen Johanna N som är smyckesdesigner, äger en butik och bloggar om slow fashion.
Hon föreläste idag på min skola (alltså Örebro uni) om just slow fashion och vi passade på att ses innan och ta en fika. Det var otroligt kul och inspirerande och vi pratade om att blogga, om att ta sig själv på allvar, att inse vad man kan, att ta betalt och massa annat kul.

Slow fashion

Slow fashion handlar ju om att hitta en mer hållbar inställning till mode, trender och kläder. T.ex. att handla seconhand, ta hand om de kläder man har, satsa på kvalité och köpa kläder från sjyssta märken. Johanna pratade om det här med att man ju faktiskt kan älska kläder och mode och ändå ha en hållbar livsstil i förhållande till det.
Detta fick mig att tänka på mitt ständiga dilemma i förhållande till teknik – det är så himla kul men samtidigt vet jag att det inte är hållbart att alltid köpa de nyaste prylarna.

Slow tech

Något som jag försöker utforska lite på den här bloggen är ju det här med ett mer hållbart förhållande till teknik. Går det att sammanföra ett stort intresse för teknik, nya prylar och den ständigt pågående innovationen på området med omsorg om både människa och miljö?
Det jag kommit fram till hittills är att slow tech kan vara:

  • Ta hand om prylarna du har så de håller längre
  • Gör noga övervägda köpbeslut så du undviker felköp och kan använda prylen längre
  • Var medveten om att dina prylar högst troligt inte produceras under de mest humana förhållanden – vilket kanske gör det mindre benägen att kasta dig över varje ny pryl?
  • Köp begagnat och sälj/återvinn dina gamla prylar
  • (UppdateratAnechka Ю. M-ova (Vagabond diaries) föreslog: laga din smartphone, t.ex. byt ut trasig skärm, byt ut USB-port eller batteri m.m. Allt som oftast billigare än att köpa ny!

Har ni fler idéer på punkter till listan?

Slow blogging

På tal om hållbar livsstil så börjar den här blogg100-utmaningen ta ut sin rätt. Jag lyckas liksom aldrig riktigt ligga i fas med mitt bloggande. I en perfekt värld skulle jag ju alltid ligga några dagar framåt men istället sitter jag här klockan 21:32 och skriver på ett inlägg. Jag såg att Louise på Lugn och fin bestämt sig för att hoppa av och i stundom känner jag mig också lockad. Samtidigt har en ambition med den här bloggen från början varit att erbjuda inlägg kontinuerligt. Innan jag drog igång trodde jag till och med att jag skulle hinna med 2 inlägg/dag (!?!1!?).
I facebookgruppen för alla medlemmar i Better bloggers diskuteras det livligt kring ämnen så som att ta betalt för sitt jobb och stora vs mindre bloggares förutsättningar och villkor. Där var det någon som i en kommentar sa sig syssla med ”slow blogging” och lät sin blogg växa över tid. Själv har jag från dag 1 snarare satsat på att växa, hitta min ton, nå ut och nå mina mål. Samtidigt så tänker jag också att det är viktigt med tålamod.
Något som Johanna N sa som var så bra var att skillnaden mellan att vara en egenföretagare som lyckas och en som lägger ned efter några år är att ha tålamod och uthållighet. För det är jobbigt i början. Jag lägger ned många timmar på min blogg och det kommer inte vara en hållbar livsstil i längden. Förr eller senare kommer jag behöva dra in pengar på att blogga (genom samarbeten, e-kurser, Patreon eller andra inkomstvarianter) om jag ska kunna ha tid med det.

Har jag tålamodet som krävs för att lyckas? Kan jag hitta en hållbar livsstil både i förhållande till tech och till att blogga?

#43
 

6 reaktioner på ”En hållbar livsstil?”

  1. Ja det är stora frågor men jag tänker att allt kommer falla på plats med tiden. Kanske är vi väldigt barn av vår tid där framgången gärna skulle ha hänt redan igår. Jag gillar även konceptet slow traveling å jag är resebloggare. Jag försöker medvetet varva mellan platser som är storslagna till att bo på en ö avskilt: försöker hitta en balans som fungerar för mig…

  2. Åh vilket himla fint inlägg – kan du inte följa upp det här slow tech-tänket lite då och då? Finns det något teknikbolag som är lite mer transparenta än andra eller åtminstone är klassat som lite mindre dåligt? Fairphone har ju koll på, men finns det någon motsvarighet för datorer etc?
    Och, var så himla himla kul att ses igår! KRAM

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering