Q&A okt 2016 pt 1: Om jobb, frilansande, att blogga m.m.

svar-pt1-blogg
Superstort tack till alla som ställt frågor! Jättekul att få både stort och smått att bita i. Att få plats med alla svaren i ett inlägg blev lite för långt så jag delar upp det lite. Här kommer första batchen med svar! Svarar på två frågor, om varför jag startade bloggen och om hur mitt techintresse väcktes, i vloggen på måndag.
Nu kör vi!

Om jobb, att frilansa och blogga

◈ Vad är det svåraste med att göra Teknifik? Vad är det roligaste?

◐ Det svåraste med att göra Teknifik är att få tiden att räcka till. Jag vill göra SÅ himla mycket. Grejen är ju att jag inte bara ska hinna med att skriva blogginlägg, liksom den löpande produktionen av innehåll. Jag vill/bör också hinna med bokföring, planering, göra strategier, kontakta företag, förhandla med företag, träffa människor/nätverka, utveckla, utvärdera osv osv.
Bara den dagliga produktionen innehåller liksom: komma på idéer till inlägg, research, bestämma vinkel/begränsa, skriva text, fota bilder, redigera bilder, anpassa bilder ett sociala medier, publicera inlägg, sprida inlägg i sociala medier, svara på kommentarer.
Ni fattar. Svårt att få tiden att räcka till.
Det roligaste är att jag får vara kreativ och använda hela min verktygslåda (fota, filma, illustrera, skriva, osv osv) för att skapa innehåll som jag verkligen brinner för.

Vad är det värsta vs det bästa med att frilansa?

◐ Det bästa med att frilansa är att det inte riktigt känns som jobb eftersom man bestämmer själv när och hur man vill jobba. Det gör att jag känner mig otroligt motiverad och det mesta jobbet jag gör känns väldigt lustfyllt.
Det värsta med att frilansa är att man aldrig kan vara helt ledig (eller sjuk för den delen) och att du hela tiden måste tänka på hur du ska tjäna pengar. Ingen står där med en lönecheck när månaden är slut. Du måste själv se till att dra in jobb, utföra dem och fakturera.

Vad är ditt bästa knep för att få frilansandet att gå runt varje månad?

◐ Önskar jag hade ett sådan knep. Jag är precis i början av utvecklingen för att få min blogg att bli stadigt inkomstbringande. Det kommer ta tid och för närvarande är jag lååååångt bort från att få det att gå ihop. Men det jag tänker i förlängningen är att det handlar om att hitta långsiktiga samarbeten som sträcker sig längre än ett samarbete och en faktura. Att få tillräckligt bra rull på det så man har en framförhållning längre fram så man inte jobbar för den här månadens inkomst nu utan för tre-fyra månader framåt. Något sådant.
Jag jobbar ju 60% som anställd vilket gör att jag inte behöver stressa över inkomsterna just nu iallafall. Det är skönt.

◈ Hur tänker du kring businessdelen av din blogg?

Kontaktar du företag redan idag för att inleda samarbeten? Har du någon tanke kring samarbeten som skulle kunna göras på ett helt nytt sätt än tex sponsrade inlägg?
◐ Jag har väldigt mycket tankar kring businessdelen av min blogg. Redan från starten kände jag starkt att traditionella annonser och banners inte var något jag strävade mot. Jag gillar content marketing (sponsrade inlägg) eftersom det ger möjligheten att faktiskt producera på riktigt bra och kul innehåll. Något som man faktiskt vill läsa. Mycket bättre, tycker jag, än annonser som man ska ”bli påtvingad” och stå ut med att titta på.
Sen finns det ju nästan inga gränser kring vad ett samarbete kan innebära. Mycket görs ju redan i dag. Personligen tycker jag det skulle vara kul att hitta mer långtgående samarbeten över kanal-gränserna. Mer som ”kampanjer”, eller serier av innehåll kring ett viktigt och kul ämne.
I framtiden vore det t.ex. jättekul att hitta en eller två engagerade och peppade företag/organisationer att göra världens bästa tech-podd tillsammans med! Där man liksom jobbar ihop från grunden och kan komma bort från de där ”tack IF”-typen av sponsormeddelanden.

◈ Vad skulle du vilja att din blogg ger dig (jobberbjudanden/uppdrag)?

◐ Allt!!! ALLT! Världsherravälde!!!
Nej men lite seriösare svar… Jag skulle gärna vilja bli en nyckelspelare inom techjournalistiken i Sverige. Bli tillfrågad att föreläsa och delta på konferenser, i TV-program och i debatter. Bli inbjuden till lanseringsevents och få förhandstesta nya prylar och tekniker (dröm!!!). Så att jag ännu bättre kan hjälpa ER att navigera i den tekniska djungeln där ute.
Jag skulle även vilja bygga starka och långvariga samarbeten med företag jag gillar och skapa kul, lärorikt och engagerande innehåll som får fler att upptäcka sitt teknikintresse och underlätta för fler i den digitala vardagen.
Jag skulle vilja få tid och möjlighet (genom att någon betalar för det) att jobba ännu mer för jämställdhet inom tech och få bort den där stämpeln att tech är något svårt, krångligt och tråkigt som mest killar är intresserade av (så inte sant!!).
Jag vill nå ut till fler, framförallt tjejer/kvinnor, och fortsätta bygga upp den här underbara, fina och härliga följarskaran som jag har idag.

När du jobbar hemma (samt med din underbara klocka) hur skiljer du jobb från privata sfären? Hur gör du för att stänga bort jobb? Hur varvar du ned?

◐ I viss mån handlar det om att jag har accepterat att i och med jobben jag har valt (som journalist och bloggare) så kommer det privata och arbetet alltid att flyta ihop lite och det är okej. Jag är väldigt strikt med vilka notiser jag tillåter på mobilen och har inga alls från Facebook eller mail t.ex. Det går jag in och läser när jag själv har tid/vill. Jag har också alltid mobilen (och min apple watch) på ljudlös. Stör ej-läget är också jättebra när jag behöver koncentrera mig eller varva ned.
När jag har frilansdagar (2 dagar i veckan) så är jag noga med att ta en ordentlig lunchpaus och helst en lunchpromenad. Samt att jag stänger av datorn runt 17 och då har jag jobbat klart, punkt slut. Efter det svarar jag inte på några mail, skriver på blogginlägg eller någonting.
Jag varvar ned genom att gå promenad, lyssna på podcast, läsa bok, kolla på serier, diska eller laga mat, umgås med vänner.

Om inte teknik – vad hade du velat jobba med då? Och varför?

◐ Det finns väldigt många jobb jag skulle kunna tänka mig. T.ex. jobba med digital utveckling/strategier på en kommunikationsbyrå, jobba som någon form av grafisk designer/webbdesigner, undervisa inom digitala medier, jobba som journalist (vilket jag ju gör), jobba med sociala medier på något sätt åt ett företag eller organisation, vara programledare på radio/TV, jobba som producent, jobba på produktionsbolag.

Snabba och konkreta frågor och svar

◈ Kommer bloggen ta upp sånt som tips och tricks och kortkommandon i office olika
program?

◐ Det är absolut möjligt! Ska inte påstå att jag är något mega-proffs på t.ex. Excel eller Power Point men lite grundläggande tips & trix har jag absolut i rockärmen. Skriver upp det på ”önskeinläggs”-listan (japp, det finns en sådan).

◈ Kommer du göra någon tv-recension snart?

◐ Haha den frågan har Max, min man, ställt. Det som Max ser som den absolut största fördelen med att vara gift med en teknikbloggare är den hägrande möjligheten om att få hem en massa (gratis) teknikprylar som han kan dra nytta av. Han har lite svårt att acceptera det här med min policy om att inte ta emot gratisprylar som betalning för utrymme på bloggen. Just nu vill han alltså att jag ska recensera TV-apparater (för vi behöver en ny) så att han ska få en ny TV.
Well, TV-bolag där ute, om ni bara suktar efter möjligheten att skicka ut gratis TV-apparater under förhoppningen att kanske få en recension på teknifik för all del be my guest, skicka på, adressen finns här.
Som svar på din fråga Max, nej tyvärr är det inga TV-recensioner inplanerade i dagsläget. Sorry, babe.

◈ Okej kanske världens tristaste fråga men jag har undrat detta: tappar du statistik när folk läser bloggen i Bloglovin-appen?

Det borde man ju göra eftersom det inte blir någon riktig sidvisning som Google Analytics kan snappa upp. Jag läser bara bloggar i appen numera om jag inte vill kolla kommentarer, då behöver man visa inlägget i webbläsaren. Det är väl relativt vanligt att läsa bloggar via nån app, blir det typ hemliga läsningar då?
◐ Det snabba svaret är: ja, jag tappar lite statistik när man läser via Bloglovin-appen.
MEN! Jag har möjlighet att se på Bloglovin hur många läsare jag haft där per vecka, vilket är najs. Plus att sidvisningar inte är allt här i världen, vilket jag reflekterade en del över i senaste månadsrapporten. Att många vill prenumerera på min blogg på Bloglovin är helt fantastiskt. De som läser via Bloglovin är ju mina mest engagerade läsare ofta som läser i princip allt jag publicerar. Nej det syns inte alltid via GA-statistiken men det märks på andra sätt.
Jag läser själv bloggar i Bloglovin-appen för det är så smidigt och snabbt. Så fortsätt med det! Men lämna gärna en kommentar ibland, det betyder enormt mycket. ❤️

◈ Jag skulle gärna läsa något om robotar och artificiell intelligens.

Kommer robotar kunna ta hand om våra gamla? Kan robotar bli smartare än människor? Kommer maskiner med AI någonsin kunna förstå humor?
◐ Åh hurra vad kul! Jag absolut ÄLSKAR ämnet robotar och AI. För det är ett så himla intressant och komplext ämne som inte bara säger mycket om vår teknologiska framtid men även om oss som människor. Ska absolut skriva mer om det. Det blir lite för långt att skriva svar på dina frågor här så jag sparar det till ett eller flera egna inlägg istället. Håll utkik!

◈ Jag vill veta mer om SEO och hur man blir ”bra” på det, (med tanke på att folk efterfrågar dylikt i jobbannonser etc).

◐ Vad kul! Då ska jag absolut skriva ett eller flera inlägg på det ämnet. Håll utkik!

 

✨ To be continued…

Här får vi nog sätta stopp för Q&A part 1. Jag gillar ju att skriva långa svar så jag tar med resten av frågorna till nästa del. Missa inte vloggen på måndag också med fler svar!

Och ja, om ni har följdfrågor på svaren eller bara glada tillrop generellt så är det såklart VÄLDIGT välkomna i kommentarerna nedanför. ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

8 reaktioner på ”Q&A okt 2016 pt 1: Om jobb, frilansande, att blogga m.m.”

 1. Tummen upp på att du skriver att det behövs fler kvinnor inom techjournalistiken. Eller behövs, de finns ju redan. Men, de behöver synas mer och bli tillfrågade att delta i paneldebatter, som keynote eller som skribenter i sammanhang som är betydelsefulla. Noterade du att det är 1 (!) kvinna bland de 10 som skrev i den här rapporten, https://digitaliseringskommissionen.se/wp-content/uploads/2013/10/Temarapport-2-Det-sociala-kontraktet-i-en-digital-tid.pdf Den kom ut nu i veckan… Lite sorgligt faktiskt att de inte ansträngde sig mer för att få ett bredare perspektiv. För övrigt är #Tackanej är ett bra initiativ, http://tackanej.se/
  Tack och hej! Och heja dig som bloggar så fint<3

  1. Äsch det var ju trist med så dålig representation men tyvärr är det ju rätt vanligt!
   Ja tacka nej är en bra kampanj för att uppmärksamma hur lätt det kan bli skevt.
   Tack och heja dig som kommenterar så fint hos mig! YAY ☺️

 2. Du kommer att kunna gå hur långt som helst, Elin. Du har verkligen ett driv och en målmedvetenhet som förbluffar mig och många andra. Jäklar vilken kraft. Och ändå tycker jag att du hanterar det hållbart och med eftertanke – och det är väl det som gör att det är så starkt det du gör. Trovärdigt. Det känns att det kommer att växa hela tiden. Och haha, vad jag skrattade åt Max fråga – klart ni ska få en gratis-TV! *håller tummarna*

 3. Tack för att du tog med min fråga! 🙂 Makes a lot of sense, och deltid är ju ändå sjukt praktiskt! Jag jobbade deltid och frilansade resten sen några år tillbaka, men saknar det lite emellanåt nu när jag bytt till ett heltidsjobb.
  Jag har också stängt av typ alla notiser i mobilen, förutom när nån ringer/skickar sms. Så. Skönt.
  Och som fler har nämnt – AI och robotar vore spännande att få läsa mer om!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!