16 Google-tjänster du borde känna till

google-illu-1
Google… ett av världens största tech-företag. Vi använder Googles tjänster varje dag. Även fast alla känner till Google så finns det så mycket fler tjänster och coola grejer som Google tillhandahåller (gratis) som alla INTE känner till.
Så här kommer en genomgång:

1. Ett inlogg – tusen möjligheter

Vad många inte känner till är att ett Google-konto ger dig tillgång till en rad med tjänster. Genom att registrera dig och skaffa ett konto så får du tillgång till bland annat:

gmail

2. Gmail

Googles egna mailtjänst. Stabil, användarvänlig och i den nyutvecklade inboxen (finns även som app även för iPhone ”Inbox by Gmail”) så grupperas mail beroende på om det t.ex. är kampanjer/reklam skickade från företag, reseinformation och mycket mer.
Alla dina telefon/mail-kontakter går jättebra att spara och säkerhetskopiera via ditt Google-konto.

calendar

3. Calendar

Med Google Calendar, som du får tillgång till med ditt Googlekonto, är det lätt att hålla reda på alla aktiviteter, möten och evenemang. Du kan använda din google-kalender även i mobilkalendern på iPhone. Det är enkelt att dela kalendrar med andra, t.ex. din partner/förening/kompisgäng för att kunna lägga in saker i allas kalender på en gång.
Eftersom Google Calendar och Gmail jobbar så bra ihop så kan också Gmail känna av och lägga in din tågresa och andra saker du köpt biljetter till direkt i din kalender!

drive

4. Google Drive

Google Drive kan du spara filer ”i molnet” och skapa delade mappar med personer som du vill samarbeta med. Det går också att skapa live-dokument, både text och excel-ark m.m, som du kan skriva och uppdatera direkt i webbläsaren. Dina vänner kan också vara med och skriva och alla uppdateringar sker live!
Med Google Drive är det också enkelt att skapa formulär för till exempel OSA till en fest eller ett bröllop.

youtube

5. Youtube

Du vet väl om att det är Google som äger Youtube? Det innebär att du kan logga in med ditt Google-konto direkt på Youtube för att börja prenumerera på kanaler, kommentera, gilla klipp och starta en egen kanal.
google-illu-2

6. Webbläsaren Chrome är mångas favorit

Google Chrome är Googles egna webbläsare som väldigt många anses är den bästa på marknaden just nu. Om du loggar in i Chrome med ditt Google-konto så kan du spara favoriter, sätta en egen stil på ditt webbläsarfönster med teman (jag har haft ett blommigt tema de senaste 6 åren).
google-chrome-tema
Det innebär att du kan logga in med ditt konto på en ny dator i Chrome och POFF ha alla dina favoriter och annat till hands på direkten.
Du kan även installera massa plugins i Chrome, som en Pin it-knapp för Pinterest, Save to Pocket-knapp och en massa massa annat. För utvecklare och webbdesigners finns smarta verktyg som är otroligt hjälpsamma när man kodar och programmerar.

Googles sök är så mycket coolare än du tror

google-illu-3
Okej så alla googlar. Det har blivit lika basalt i vårt liv som att logga in på Facebook och äta mat.
Men visste du att du kan:

7. Sortera träffarna på de allra senaste

Jag blir alltid så irriterad när jag söker på saker inom tech/tjänster eftersom de uppdateras så snabbt så är ju ett blogginlägg från 2014 oftast helt orelevant.
När du googlat något tryck på knappen Sökverktyg. Där kan du välja under vilket tidspann du vill söka och även om du bara vill ha resultat på svenska till exempel.
google-sokverktyg-0 google-sokverktyg-1

8. Du kan söka med bilder

Ibland kanske man vill veta var en bild kommer ifrån. Jättebra t.ex. om någon publicerar en bild på Facebook och påstår något historiskt eller politiskt om bilden. En snabb sökning kan vissa om det verkar trovärdigt eller om det är en bild från något helt annat sammanhang.
Samma sak om det dyker upp en mystisk profil med en bild som du undrar om det verkligen är personen i fråga. En snabb bildsökning kan visa att det kanske är en arkiv-bild från någon gratissajt för bilder.
Bara tryck på Bilder i högra hörnet på Google. Tryck på ?-ikonen och välj om du vill klistra in en URL till en bild publicerad på nätet eller om du vill ladda upp en bild från datorn.
google-bildsok-3 google-bildsok-4 google-bildsok-1
Jag testade att söka med en gammal bild från Flickr som var rätt poppis för några år sedan. Reflektionen av himlen i sjön gör att det ser ut som jag sitter med fötterna dinglande ut från ett flygplan eller något.
Bilden har, upptäckte jag genom Google Bildsök, bland annat dykt upp på en sida med spanska motivational quotes. Där ser man! ?
google-bildsok-2

Vänta – vad fasen gör ”Jag har tur”-knappen egentligen?

jag-har-tur-knappen-google
Du har säkert sett den 129127318237 gånger – men vet du egentligen vad den andra knappen bredvid Sök faktiskt gör? Har du någonsin använt den? Det har inte jag, någonsin.
Det knappen gör är att den tar dig direkt till den första sökträffen istället för att visa dig listan på sökträffar. Eller det är det den ska göra. Men för mig kommer träfflistan upp live så fort jag börjar skriva i sökrutan så får aldrig chansen att trycka på Jag har tur-knappen ändå. Och trycker man på den innan man skrivit något i rutan så kommer man till Google Doodle-sidan.
Så jag har absolut ingen aning om varför de envisas med att ha knappen kvar.

via GIPHY

google-illu-3

9. Rätt fråga ger direkta svar

Om du skriver en ort följt av väder så får du väderleksrapporten direkt.
google-vader
Skriver du t.ex. Svenska till engelska så får du direkt upp ett Google Translate fönster.
google-translate-direkt
Det finns massor av sådana här direktsvar som Google kan ge bara du ställer rätt fråga! Prova dig fram!

10. Gömda spex i Google

Testa att skriva in något av följande i sökrutan på Google och se vad som händer:

 • do a barrel roll
 • zerg rush
 • askew

google-illu-2

11. Google Translate-appen översätter allt on-the-go

google-translate-app
De flesta vet om att Google Translate finns. Men har du testat Google Translate-appen (iPhone/android)? I den kan du fotografera text när du är ute och reser och få den översatt direkt. Du kan till och med ladda ned översättningar offline inför resan om du inte kommer ha internet där du är.
En annan väldigt praktisk funktion är att du kan få översättningarna i skrift OCH en talsyntes som läser upp dem för dig. Perfekt om man ska kommunicera med någon man inte har ett gemensamt språk med. Skriv in det du vill säga och låt appen spela upp meningen på rätt språk åt dig.
Såklart så är ju Google Translate inte alltid superbra på att översätta – så lite tokigt kan det bli. Men för det mesta är det helt okej begripligt iallafall!

12. Google Keep håller ordning på anteckningar


 
Google Keep är en app för anteckningar som finns både till Android-mobiler och iPhone. Verkar smidig tycker jag och jag gillar designen. Framförallt för androidanvändare känns den som en riktigt bra idé!

13. Google Fonts fixar snygga typsnitt till din hemsida

Alla som någon gång byggt en hemsida och behövt hitta unika men ändå webbsäkra typsnitt vet att det kan vara både dyrt och krångligt. Visst finns det massor av typsnitt därute men de riktigt bra är rätt dyra och de som är gratis är oftast väldigt begränsade. Till exempel finns sällan Å, Ä, Ö och många olika typvikter (alltså olika tjocklekar på typsnittet).
Google Fonts har därför blivit mitt bästa ställe för att hitta snygga, professionella och användbara typsnitt till hemsidor. Du kan enkelt söka efter ett typsnitt som passar dig och sen länka in dem snabbt och enkelt på din hemsida via Googles API. Så smidigt! Mina två typsnitt: Lato och Roboto Slab finns på Google Fonts och jag rekommenderade i mitt inlägg om att välja typsnitt till sin grafiska profil att det kan vara smart att välja något som finns där.

14. Google Adwords och Sökordsplaneraren hjälper dig nå ut

Google har ju enorma sökdata och väldigt bra koll på vad människor söker på just nu. Adwords är ju en väldigt stor del av Googles affär. Det är när man väljer olika sökord som man vill att ens annons, som liknar en sökträff, ska hamna överst för. Till exempel om man har en lampaffär och vill hamna som översta träff när någon söker på ”lampa sovrum” så kan man betala för det.
Men när man jobbar med SEO, sökmotorsoptimering, så finns det verktyg man kan använda inom ramen för Adwords som inte kostar en spänn. Med Sökordsplaneraren i Google Adwords (finns under verktyg) kan du söka på nyckelord och sen få upp listor på vanliga sökningar folk brukar göra som relaterar till det nyckelordet.
Där kan du även se konkurrensen om just det sökordet. Om konkurrensen är låg så har du goda möjligheter att ranka högt på det nyckelordet om du SEO-optimerar en hemsida eller ett blogginlägg utifrån det.

15. Google Trends vet vad som är populärt i världen

google-trends-pokemon-go
Google Trends är ett häftigt verktyg där du kan undersöka hur populära olika söktermer är och har varit över tid. Här kan vi till exempel se ett diagram över intresset för Pokémon Go som helt tydligt peakade i mitten av juli för att sedan dala med en mindre uppgång igen i början av augusti. Nu är intresset rätt svalt i jämförelse.
Du kan också undersöka hur olika sökord förhåller sig till varandra, hur intresset ser ut i olika områden och vilka sökord som just nu trendar, alltså ökar i populäritet!

16. Google Ngrams kartlägger användning av ord i böcker från 1800-talet och framåt

google-ngrams
Google Ngrams är en liknande funktion men som istället har en databas av böcker publicerade från 1800-talet fram till för några år sedan (ingen svensk databas dock). Där kan man söka på ett eller flera ord eller fraser och se hur förekommande de varit över tid.
Kan vara intressant – särskilt om man är nyfiken av intresset för ett visst fenomen eller en lära. I mitt exempel ovan har jag jämfört Google, Yahoo och Altavista från 1990 fram till 2008.

Hur kan allt det här vara gratis?

google-illu-4
Hur kan Google ge bort alla dessa tjänster gratis och samtidigt vara ett av världens absolut största företag? Jo för att ingenting egentligen är gratis. Istället för att betala med våra pengar så betalar vi genom att ge Google data om oss. Vi berättar vilka vi är, var vi bor, vad vi gillar och vad vi funderar på just nu.
All den här datan ger vi till Google i utbyte mot alla dessa tjänster. Den datan kan de sedan sälja till företag som vill nå ut till oss genom reklam.
Information är makt! Än så länge så har Google, får man väl ändå säga, inte (vad vi vet) missbrukat sin makt på något totalt oetiskt sätt. Men samtidigt ska man vara väldigt medveten om vad man betalar för att använda de här tjänsterna.

Så – hur många Google-tjänster använder du och vilka är dina favoriter? ✨ Lärde du dig något nytt av det här inlägget? ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

21 reaktioner på ”16 Google-tjänster du borde känna till”

 1. Grymt inlägg! Jag använder google dagligen – google-kontot är det bästa så att man kan nå både Youtube, drive, gmail osv. Tycker dock det är lite krångligt att förstå om man ska sätta sig in i självaste kontot, med dess inställningar osv. Sen är jag verkligen en apple-användare så många av funktionerna som google kanske kan bättre har jag inte ens gett en chans (anteckningar, Safari, kalender osv). Bra tips om sökningsfunktionerna!

  1. Tack! Ja det kan vara lite krångligt. Jag stör mig på att i nya gmail-inboxen har de i princip tagit bort alla inställningar? Har fortfarande inte listat ut hur de menar att man ska göra nu. Det enda jag kommit på är att gå tillbaka till gamla gmail-inboxen och gå till inställningarna där. Så knäppt?
   En sak jag gillar med att ha kalendern, kontakterna och allt kopplat till gmail istället för iCloud är att det är så himla enkelt om man vill gå över till en android-mobil i framtiden.

 2. Google+ finns ju också! Fast vet inte om någon använder det? Jag använde det första månaden när det släpptes men så kände jag bara någon släkting som hade det så återgick till Facebook.
  Sen har jag ju en Samsung, så allt här i heter ju Google ngt, men måste säga att det är väldigt skönt! Finns inte mycket i telefonen jag inte kan komma åt genom datorn. 🙂
  Kul inlägg, hade ingen koll på bla att en kan söka med bilder! ?

  1. Alltså Google+…. ingen använder Google plus. Tyvärr är Google ibland lite sist på bollen med grejor (som nya chatappen Allo) vilket gör att de försöker tillgodose ett behov någon annan redan mättat.
   Ja som android-användare blir det ju naturligare såklart att använda mycket Google-tjänster. Kul att du upptäckte något nytt iallafall ?

 3. Mycket intressant inlägg, jag hittade faktiskt några nya funktioner som jag inte visste om sedan tidigare!
  Angående det här om hur det kan vara gratis så har jag ett boktips: Såld på nätet – Priset du betalar för gratis av Fredrik Alverén. Jag har nyligen läst den och planerar att själv blogga om det på något sätt, har dock inte bestämt vinkel på inlägget än. Författaren tar bland annat upp det här med att sociala medier kan sälja data om användarna till andra företag och riskerna med att den informationen sparas och sprids. Det är rätt läskigt när man tänker efter men samtidigt skulle det vara svårt att klara sig utan de sociala medier som vi nu vant oss vid att använda.

 4. Hej! Jag hittade din blogg idag, när jag letade efter smarta sätt att följa bloggar på och hamnade på ett av dina inlägg från januari. Tänkte bara säga att jösses, vilken bra blogg! Jag känner att det här blir en favorit.

 5. Haha spexiga dom är!
  Jag använder Googles grejer hur mycket som helst eftersom jag har – inte bara en android utan en Googletelefon. Men jag tycker att det funkar bra, allt är ju så jävla smidigt och grymt! Dock lite ångest ibland över hur mycket Google vet om mig.
  Den app jag haft mest användning av som jag inte kunnat byta ut till något annat är Translate. När jag var i Taiwan kunde vi i vissa fall använda den för att prata med taiwaneserna som bara pratar kinesiska. Jag säger dock ibland eftersom det var svårt att få äldre personer att förstå att de skulle prata med mobilen som sen skulle läsa upp på engelska till oss. Men någon gång var det en yngling som fattade så att vi till slut kunde prata. Och som sagt man vet ju inte riktigt hur bra det går.

 6. Tusen tack för bra inlägg! Hjälper mig att komma igång som ny bloggare. Men jag kan inte få Adwords att funka gratis. De vill ha betalt för annons. Hittar igen rubrik med verktyg. Kan man kringgå detta? Eller har du tips på någon annan bra sökordsplanerare? Hälsningar Yvonne

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!