6 inspirerande tech-tips inför festen, bröllopet eller dopet

teknik tips party fest blogg

1. Samla party-inspiration på Pinterest

marie antoinette party moodboard
När jag ska anordna fest så går jag alltid till min Party, dinner and gatherings-board. Dels för att komma i stämning och börja visualisera festen men även för konkreta idéer på teman, dekorationer, mat, drinkar och mycket mer. För min 26-årsdag anordnade jag en Marie Antoinette-inspirerad fest där Pinterest bjöd på en hel del inspiration.

2. Skapa ett OSA-formulär med Google Drive

Att enbart göra ett facebook-evenemang för en stor fest och bjuda in till kan vara lite risky. Det är nämligen väldigt lätt att missa inbjudningar. När jag bjuder in enbart via Facebook försöker jag följa upp med alla inbjudna via personliga meddelanden för att försäkra mig om att alla sett.
Men gäller den en större fest med fler inbjudna, t.ex. bröllop, 30-årsfest, dop eller liknande, så är ett jättesmart tips att göra ett formulär för OSA med Google Drive. Logga in på drive.google.com med ditt Google-konto och tryck på:
New > More > Google Forms
formulär google drive
Ge ditt formulär namn och lägg in de fält du vill att gästerna ska besvara t.ex: Namn, telefon, mail, eventuell plus en, matpreferenser/allergier och ett ”Övrigt” fält.
Tryck sedan på flicken ”Responses”
formular google drive 2
Tryck på den lilla Spreadsheet-knappen (den som ser ut som en grön flagga) för att koppla ett spreadsheet till formuläret. Välj ”Create a new spreadsheet” och klicka ”Create”.
formular google drive 4
Då kommer du få ett excel-ark på Google Drive kopplat till formuläret. Där får du en komplett gästlista där alla svaren loggas som enkelt kan delas till t.ex. den som är ansvarig för maten som då får koll på alla matpreferenser. Det blir också enkelt att skapa en maillista till alla som ska komma på festen om du behöver skicka ut viktig info.

3. Hitta på en unik hashtag för Instagram (och Twitter) redan till inbjudan

Att göra en egen hashtagg för fester är knappast något nytt – men ett bra tips är att skriva med hashtaggen redan i inbjudan. På så vis kan du själv lägga upp bilder under hashtaggen som visar förberedelserna inför festen. Din gäster kan lägga upp bilder på hur de tar sig till festen, väljer kläder, slår in presenter och liknande och när festen börjar är förhoppningsvis hashtaggen redan igång.
En bra hashtagg är unik och inte allt för lång/krånglig.
Glöm för allt i världen inte att skriva hashtaggen klart och tydligt även på festen för de som missat. En kul grej kan ju vara att ställa upp en laptop eller ipad (eller varför inte ha det på en bigscreen TV om du har) som visar ett bildspel av bilderna. Har det funnits en hashtag för svensexa/möhippa inför ett bröllop kan ju dessa också vara roliga att visa. För att göra detta finns online-tjänster som t.ex. Hashslider och SwanScreen.

4. Bygg hype i ett Facebook-evenemang

Som jag skrev ovan så är inbjudan enbart via Facebook lite risky men att göra ett evenemang och bjuda in alla inbjudna kan vara ett kanonbra sätt att hålla kontakt med gästerna inför festen och bygga hypen. Särskilt om inbjudan gått ut väldigt långt i förväg.
Lägg upp roliga bilder, giffar, små-tips, inspirationskollage för klädsel (om det är tema/maskerad), hinta om vad som kommer hända och berätta hur mycket du ser fram emot festen. Det kommer också göra att de där eftersläntrarna som är lite sega på att OSA kanske får ändan ur lite snabbare när de ser allt de inte vill missa.

5. Gör digitala önskelistor

Särskilt om det gäller bröllop, dop eller ett litet barns födelsedag kan det vara smart att erbjuda dina gäster en digital önskelista. En sådan tjänst är t.ex. Wishlistr. Här kan dina gäster gå in och kolla vad du önskat dig och hitta varorna på nätet.
Med tjänsten addwish.com ska det även vara möjligt för dina gäster att gå in och markera när de köpt en present så andra gäster ser det och inte köper samma. Väldigt smart – dessutom ska det enligt tjänsten inte visas för dig som skapat önskelistan, så nöjet inte förstörs liksom.

6. Samla allas favoritmusik på en collab-lista i Spotify

Alla vet att det är roligt att få höra sina favorithits på dansgolvet men att denna önskan lätt kan urarta i att gästerna hänger över kvällens DJ och trackar denna med sina önskningar eller ännu värre att folk börjar byta låtar mitt i på Spotify-datorn.
För att undvika detta är det toppen att i samband med inbjudan länka in en collab-lista där alla kan lägga in sina favorit-hits inför festen. Gör så här (på datorn):
Skapa en ny spellista i Spotify genom att trycka på plus-knappen ”Ny spellista” näst längst ned i den vänstra sidmenyn.
Klicka sedan in på listan och klicka på knappen med tre små prickar och klicka på ”Gemensam spellista”. Sedan klickar du igen på samma knapp och väljer ”Kopiera spellistelänk”.
spotify gemensam spellista
Nu är det bara att klistra in länken och berätta för dina kompisar hur många låtar de får lägga till per person, kan vara bra med en gräns så inte någon ivrig musikälskare lägger in 12312 av sina favoriter. Glöm inte heller bort att moderera listan lite innan festen – det är trots allt din fest och har folk lagt in låtar du avskyr har du ju full rätt att ta bort dem!

Fyll gärna på med dina bästa tech-tips för festen i kommentarerna! ? ? ? ??

 

7 reaktioner på ”6 inspirerande tech-tips inför festen, bröllopet eller dopet”

  1. 1, 4, och 6 gjorde jag inför min senaste födelsedagsfest med 90-talstema! Tror särskilt att klädinspirationen var väldigt uppskattad, och det blev inget tjafs vid musiken heller så toppentips!

  2. Pingback: 16 Google-tjänster du borde känna till - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering