Så här borde du egentligen kolla på Youtube

youtube prenumerera youtubers youtubekanaler
Har du på senaste tiden stött på ett namn i en tidning eller på nätet och frågat dig själv ”vem tusan är det där?” för att i nästa stund inse att det är en superkändis – i youtubevärlden – som du aldrig någonsin hört talas om? Om du är över 20 år så är det inte så konstigt.

Youtubekanalen – den ”nya” bloggen

Youtube har under de senaste åren utvecklats till ett helt eget community där framförallt unga följer massor av Youtubers som gör roliga sketcher, tipsar om smink och frisyrer och allmänt visar upp sina liv. Det kan vara vanliga personer som inte varit ett dugg kända innan Youtube som plötsligt har hundratusentals följare och sponsorkontrakt med storföretag.
På många sätt har Youtubekanalen blivit den nya bloggen (även om bloggen inte är död – som många påstår). Det är där som nya stjärnor föds idag på samma sätt som Blondinbella gjorde för några år sedan.
Precis som med bloggar så krävs det mycket jobb och rätt typ av talanger för att lyckas på Youtube. Att bara filma sig själv när man spelar spel till exempel gör inte att man automatiskt blir PewDiePie (svensken som är världens största youtuber).

Mycket mer än du tror

För många, särskilt kanske personer från 20 år och uppåt, kan det vara svårt att förstå tjusningen i att titta på en tonåring som hänger med sina polare, sminkar sig eller pratar om en pinsam händelse för några år sedan. Men saken är den att man kan bli förvånad över hur lätt det är att fastna för en kanal och personen framför kameran. Youtubers kommer väldigt nära sina tittare eftersom videomediet känns äkta och personligt.
Men Youtube är också mycket mer än så. Det produceras massor av bra och spännande videomaterial i Sverige och världen inom nästan ALLT du kan tänka dig. Det finns fantastiska kanaler som inte cirkulerar kring enskilda Youtubers utan är som vilka TV-program som helst egentligen. Om allt från nyheter, politik och vetenskap till matlagning, trädgårdsskötsel eller vad-som-helst.
Dessutom är långt ifrån alla Youtubers tonåringar. Therese Lindgren är till exempel 29 år och Heja Internet-Jocke är 33 år.

Så här kommer du igång och kollar på Youtube på riktigt

Steg 1 – Logga in med ditt Googlekonto

youtube-logga-in
Youtube ägs av Google så du loggar in på Youtube med ditt vanliga Googlekonto (din gmail). Bara klicka på ”Logga in” på den blå knappen i övre, högra hörnet av skärmen.
youtube-valj-konto

Steg 2 – Börja prenumerera på Youtubekanaler

youtube-prenumerera-kanal
Jag ger några förslag nedan på kanaler att börja med. Men om du redan nu har några favoriter som du hamnar på ofta – bara tryck på den röda prenumereraknappen!

Steg 3 – Gilla och kommentera

Nu när du är inloggad kan du också börja gilla (och ogilla) videos samt kommentera. Perfekt sätt att börja engagera dig i dina favoritkanaler och bli en del av Youtube-communityt.

Steg 4 – Spara videos och gör spellistor

För mig som kollar på mycket tutorials så är det här guld värt. När jag hittar en video jag gillar eller vill kunna hitta enkelt igen senare så sparar jag bara den i en spellista med namnet t.ex. ”användbara tutorials”. Du kan både ha privata spellistor som bara du ser och offentliga som andra kan se på din profil till exempel alla dina roligaste och bästa klipp.

Några kanalförslag

Tech

Det här är ju trots allt en teknikblogg så jag tänkte börja med att tipsa om mina favoritkanaler inom tech.
3047041-poster-p-1-confessions-of-a-youtube-star

iJustine

Jag har skrivit om henne innan, hon är en amerikansk brud som både vloggar om sitt liv allmänt samt gör videos om tech och gaming.
maxresdefault

Erica Griffin (the technology nerd who likes to film stuff)

Även detta en amerikanska som gör väldigt djupgående och tech specs-nördiga recensioner av framförallt smartphones men även kameror, datorer och annat. Så bra!
url

The Verge

En superbra kanal med välproducerade och korta videos med både recensioner och reflektioner kring ny teknik.
simonegiertz feat

Simone Giertz

Ingen kan ju ha missat att jag har en mega-girl-crush på Simone Giertz. Hon har en egen kanal men är också nu mer en av tre fasta programledare på den kuliga kanalen Tested ( med Adam Savage från Mythbusters!). Simone bygger shitty robots men på Tested görs allt möjligt både kul och knäppt – så tips tips även på det.

Smart och lärorikt

Här kommer tips på andra kanaler jag följer som inte har med tech att göra men som ändå är grymt bra.
url-1

Vox

En jättefavorit som gör snygga och smarta videos under rubriken ”understand the news”. Men det kan handla om allt möjligt – nyckelingrediensen är att man alltid lär sig något nytt. T.ex. om Bernie Sanders dialekt eller varför inga stora akvarier kan husera vithajar. Så så så bra!
femfreq-logo-2013

Feminist Frequency 

En superbra kanal som handlar om sexism i framförallt TV-spel. Pedagogiskt och enkelt förklarat med exempel och även positiva exempel på spel som lyckas bättre med att porträttera kvinnor på ett sätt som inte är sexistiskt. Jättevettigt och superbra!

Svenska Youtubers

680@80

Therese Lindgren

Som jag nämnde ovan, Therese Lindgren är en stor svensk youtuber med över 400 000 prenumeranter. Hon gör videos om allt möjligt i livet men har också gjort en del videos om tech under rubriken ”Therese testar teknik” – tummen upp för det!
Clara-henry-Press

Clara Henry

En Youtuber som, precis som många andra, plockats upp av andra medier och blivit känd den konventionella vägen. Det började med en film om Apotekarnes julmust och nu har hon skrivit en bok om mens (AWESOME!), haft ett eget program på P3 plus massa annat – plus att hon har över 400 000 prenumeranter på sin Youtubekanal.
img_0878_55635870e087c34ec3c5aa3f

Thomas Sekelius 

Thomas Sekelius är en riktigt härlig youtuber som inte är rädd för att bryta normer. Han gör sminktutorials men också videos om att vara bög, om drag och såklart massa annat sånt som youtubers gör.
Alltså det finns ju massa massa massa svenska youtubers så ni får börja utforska själva efter detta! Och såklart leta kul kanaler om allt ni själva är intresserade av. 

Kolla på Youtube på TV:n

streama youtube chromecast blogg
Mitt bästa tips är också att med en Chromecast eller Apple TV kolla på Youtube på TV:n. Det mest bekväma och trevliga sättet att kolla Youtube, enligt mig.
Då kan man också göra en uppspelningskö så det jag brukar göra är att till frukost göra en kö med nya klipp från kanaler jag följer och sen luta mig tillbaka.
På fest är det perfekt också för då kan flera personer joina samma kö (bara alla är på samma wifi!). Så då kan man ha Youtube-fest på riktigt och alla kan lägga in sina ”åh åh ni måste se det här”-klipp under tiden klippen spelar på TV:n så alla kan se. BÄSTA!

Prenumerera på Teknifik på Youtube

youtube-teknifik-kanal
Sista tipset är såklart att du ska börja prenumerera på Teknifiks youtubekanal. Det finns några videos där nu som jag gjort tidigare men under nästa vecka när jag är i Barcelona tänkte jag på riktigt komma igång med att göra videos. Nu i höst har jag också ett mål om att göra en video i veckan – tutorials, tips, unboxings och annat kul!
Känner du till vad MUKBANG, haul och follow me around är för typer av videos? En video om detta kommer komma upp på min kanal inom kort så håll utkik.

Vad gillar du att se på Youtube och vilka är dina favoritkanaler? Lämna gärna en kommentar! ??

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

8 reaktioner på ”Så här borde du egentligen kolla på Youtube”

  1. Jag älskar Tv4 Nyhetsmorgon – men vem har tid att kolla på hela Nyhetsmorgonsändningen varje dag? Inte jag i alla fall, så deras Youtube-kanal följer jag slaviskt och plockar ut alla intressanta klipp varje dag. Matgeek gillar jag också!

  2. Du glömde förklara vad tutorials är för oss över 55? Inget ord jag använder men kan lista ut att det kanske handlar om ”undervisning/utlärning”. Väldigt pedagogiskt och bra info annars ? kram från din trogna följare/ Mamma

  3. Tack för den här listan, såhär två månader senare. Håller på att gå igenom min eftersatta lista med intressanta inlägg jag ville läsa igen 🙂
    Jag har haft jättesvårt att hitta intressanta kanaler på Youtube, allt jag får upp som rekommenderat tilltalar mig inte alls, så det här var toppen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!