Streama Netflix på din TV enkelt med Chromecast

streama Netfix TV chromecast
Jag älskar TV men jag har inga TV-kanaler inkopplade hemma – hur går den ekvationen ihop? Enkelt! Jag kan streama Netflix, SVTplay och Youtube m.fl. via en liten smart pryl som heter Chromecast.
Jag känner många i min ålder som helt har skippat på att ha en TV eftersom de bara streamar. Men bara för att man inte kollar traditionell tablå-TV betyder ju inte det att man inte vill ha en riktigt bra upplevelse med HD-kvalité och tiptop ljud? Sluta sitta och slösa bort din dyrbara TV-tid framför den lilla skärmen på din laptop eller surfplatta och kliv in i 2000-talet.

Hur funkar det att streama via Chromecast?

streama Netfix chromecast blogg

Koppla in

Chromecast är en enkel liten och rätt billig pryl (kostar ca 400kr) som du kopplar in i TV:ns HDMI-uttag. Bilden visar första generationens Chromecast, andra generationens funkar likadant men har en lite annan design. I andra änden sitter en USB-sladd som du antingen kan koppla till ett vanligt strömuttag i väggen eller så kan du koppla den till ett USB-uttag i TV:n (Obs! Viktigt att det inte står ”service” vid uttaget, enligt hemsidan).
Det är all installation – inga andra sladdar eller tillbehör behövs! Superenkelt med andra ord.

Konfigurera

I nästa steg så laddar du ned Chromecast-appen till en Android eller iOS-enhet (dator/surfplatta) eller via datorn där du laddar ned Chromecast-appen via webbläsaren Chrome. På TV:n så klickar du på input/source tills du hittar rädd HDMI-ingång så kommer det upp en bild som visar att Chromecast-enheten är redo att konfigureras. Med hjälp av appen konfigurerar du enheten vilket tar ca 1 minut. Sen är det klart!
streama youtube chromecast blogg

Börja streama

Nu kan du börja streama innehåll direkt på din TV via till exempel Netflix-, Youtube- eller SVTplay-appen. Även Spotify, HBO, TV4 och många andra appar har nu mer Chromecast-stöd.
streama chromecast icon
Det enda du behöver göra är att trycka på denna symbolen i appen som dyker upp automatiskt när du är på samma wifi om din Chromecast (som är igång). Chromecasten går i gång automatiskt när du går in på det HDMI-uttaget via TV:n.

Det behöver inte vara jättedyrt

Det finns många platt-TV:s med helt okej ljud och kvalitét för runt 2500-3000 kronor. Då kan du får en 24″ eller 32″ storlek istället för de 11-13″ du troligtvis sitter och tittar på nu på din laptop eller surfplatta! Har du dessutom redan en förstärkare och bra högtalare hemma så kan du få närmast en hemmabio.
TV-serier har gått från att varit B-klassen i filmvärlden till A-klass. Alla stora skådisar vill göra TV nu! De som tidigare bara var distributörer gör nu eget, välproducerat innehåll så kvalitén på TV-serier är bättre än någonsin. Netflix har t.ex. producerat topserier som politiska thrillern House of Cards, dokumentärserien Making a murderer och hyllade Orange is the new black. HBO producerar toppserier som Game of thrones, Fargo och Girls.

Så här bra innehåll, som vi lägger ned timtals av vårt liv på att konsumera, tycker jag förtjänar lite bra teknik för att ge bästa möjliga upplevelse.

streama svt blogg

Måste jag betala TV-licens?

Nu kanske jag är lite partisk pga har jobbat på SR tidigare men jag ÄLSKAR public service! För mig är det självklart att betala TV-licens även om jag inte har några TV-kanaler inkopplade. Enligt praxis behöver man inte betala TV-licens för dator eller surfplatta. Men har man en TV och streamar t.ex. Melodifestivalen, På spåret, Bron eller någon annan serie via svtplay tycker jag absolut att man ska betala.
Public service gör massor av bra och viktig innehåll, är våra högst rankade nyhetsmedier när det kommer till trovärdighet och det är dessutom solidariskt att betala. Just do it! ??

Hur ser din TV-situation hemma? Kör du traditionell tablå, Chromecast, Apple TV eller någon kombination? Eller har du ingen TV alls?

#35
 

12 reaktioner på ”Streama Netflix på din TV enkelt med Chromecast”

 1. Åsa Wall Månsson

  TACK! Verkligen intressant!
  Idag kopplat vi upp datorn till teven. Verkar ju helt onödigt när vi istället kan använda Chromecast!
  Men surfar vi då på mobilens surf, eller på vårt wifi?

 2. Åsa Wall Månsson

  Och en sak till: jag tycker verkligen om att du uppmuntrar människor att betala sin teve-licens! Jag håller fullständigt med dig om varför en bör göra det!

 3. Kör också på Chromecast. Till och från har jag dock problem, verkar ha med apparnas uppdateringar att göra, vilket gör att det inte alltid är en fröjdefull upplevelse. Men när det fungerar är det guld värt! Kan ha raljerat så mycket om det att jag fått i princip alla jag känner att hänga med på Chromecast-tåget..!

  1. Ja det är störigt när det buggar! Men på senare tid tycker jag det funkar mycket bättre än innan (kan vara sen jag köpte ny telefon). Tycker upplevelsen blir bättre och bättre hela tiden. Alltså det är verkligen frälsningen för tv-tittande ??

 4. Här hemma kör vi en raspberry pi och det är vi nöjda med! Jag tycker kanske inte att sökfunktionen är lika bra som för chromecast, men det funkar ändå fint 🙂
  Och ja, HEJA tv-avgift. Om inte annat betalar man för journalister som jobbar i demokratins tjänst! Tänk bara på det här panama-avslöjandet.

 5. ”med hjälp av appen konfigurerar du enheten..” Vad menas?
  Bra om alla handgrepp beskrevs så man förstod vad som ska föras…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering