Månadsrapport: Maj 2016

månadsrapport maj 2016 blogg
Maj har varit en ganska lugn månad på bloggen. Jag har dragit ned lite på blogg-takten, inte gjort någon jättestor satsning eller haft någon supersuccé i sociala medier. En helt vanlig men fin blogg-månad alltså. Vi kollar hur det sett ut:
Statistiken baserar sig på Google Analytics samt Facebooks och Twitters egna analysverktyg.

Bloggen

graf-maj-anvandare
Grafen visar unika besökare per dag under maj 2016

Unika besökare: 2 668
Sidvisningar: 5 537
Besöksstatistiken för den här månaden är väldigt liknande de i april. En liten aning färre unika men lite fler sidvisningar. Generellt är jag glad att den nivå som jag nådde i april verkar vara hyfsat stabil. Jag gillar också att kurvan i andra halvan av månaden ändå drar sig något mer närmare 150-sträcket (alltså 150 unika besökare per dag).
Den stora toppen inträffade den 9:de maj när jag publicerade mitt ”Hur tjänar man pengar på att blogga?” inlägg som blev väldigt populärt bland just bloggare. ? Det inlägget har lästs sammanlagt 512 gånger hittills, så det är ju kul. Mer kunskap om bloggbusiness åt folket!!!
diagram-maj-anvandare
Tittar vi på den här lilla cirkeln så liknar resultaten också de från förra månaden men med aningen fler återkommande än nya. Det är jättekul att fler och fler nya läsare dyker in här på bloggen – men väldigt kul att lite fler väljer att komma tillbaka! Det återspeglas ju också i dynamiken mellan sidvisningar och besökare, nämligen att de som besöker bloggen läser fler inlägg.
Förra månaden kollade jag ju om mitt val att lägga till ”Relaterade inlägg” längst ned i inläggen skulle göra att fler valde att gå vidare och läsa fler inlägg/per session och på så vis spendera längre tid på bloggen – samt se om det skulle påverka hur villiga folk är att kommentera. Resultaten blev förra månader att sidor/session minskade och jag fick något färre kommentarer.
Men!
Denna månad ser jag bättre resultat. Jag har fått fler kommentarer OCH ökat både sidor/session och sessionslängden något. Väldigt kul att se! Således: relaterade inlägg blir kvar. ?

Mest lästa inläggen:

 1. Hur tjänar man pengar på att blogga?
 2. Lyssna på podcast: en introduktion
 3. Dela mera: om länk-kärlek, bloggar och rekommendationer
 4. 8 tips för att göra datorn snabbare
 5. Säkerhetskopiera och synka kontakter på iPhone

Nummer ett och tre på listan är inlägg från den här månaden som fått stor uppmärksamhet och spridning – främst bland bloggare. Vilket visar att ni alla kära bloggkompisar där ute är en stor och viktigt målgrupp för min blogg. ❤️
Nummer 2,3 och 5 är SEO-favoriter. Jag är som alltid jättejätteglad att det går så bra för de här kunskaps-baserade inläggen. Det är liksom inlägg som fortsätter driva trafik hit, månad efter månad. Nummer 2 och 5 på topplistan där är de två första inläggen jag skrev till Teknifik innan jag drog igång liksom. Nu, snart ett halvår senare, är det forfarande bland mina mest lästa inlägg.

Länk-kärlek ❤️

Denna månad har det blivit så mycket länk-kärlek!!! Dels för att jag skrev om länk-kärlek och då fick mycket kärlek tillbaka plus att jag ju var på BBcon (här på slutet) vilket också resulterade i massiva mängder kärlek.
Månadens länk-kärlek går till:

 1. Bästa Louise på bloggen Lugn & Fin som gett mig massa kärlek på sin blogg denna månad. Missa för gudsskull inte hennes nya, otroligt spännande bloggprojekt OhSoSensetive.com.
 2. Evelinas ekologiska som länkade till mitt inlägg om Länk-kärlek i det här inlägget. The circle of loooove!
 3. Briljanta JohannaN har varig generös med kärlek till mig på sin blogg om Slow Fashion. Bland annat i det här fantastiskt braiga inlägget: 4 anledningar till varför du ska våga tjäna pengar
 4. Bison blog, the gift that keeps on giving. Tack!!
 5. Min idol och förebild, tech-journalisten Åsa Wallenrud gav mig väldigt fin länkkärlek i det här inlägget. TACK!
 6. Better Bloggers fortsätter ge mig kärlek från bland annat det här Medlemspepp-inlägget.
 7. Tjejerkodar där jag fick glädjen att publicera ett gästblogginlägg! Ni missar väl inte deras briljanta inlägg här på min blogg också om hur du kommer igång med att programmera.
 8. Coola Annie på Vegokäk gav mig kärlek, bland annat i det här tips-inlägget.

Jättemånga har gett mig kärlek efter BBcon också men den kärleken kommer med nästa månad istället. ❤️

Facebook

Jag har inte jobbat lika aktivt med Facebook den här månaden som jag gjorde i april, då jag experimenterade med marknadsförda inlägg m.m. Så räckvidden den här månaden blev att jag hade en organisk räckvidd på 272 visningar/dag, jämfört med 376 i april.
Mitt populäraste inlägg på Facebook under maj var inlägget som länkade till mitt dela mera-inlägg. Det inlägget nådde ut till 1046 personer och generade 21 gilla och 18 länkklick.
Gilla-markeringar: 269 ( + 12 )
Helt klart en lite långsam månad på Facebook. Men min sida där driver fortfarande en hel del av min trafik, runt 25 %. Men det är skönt att även fast jag haft en ganska långsam månad på Facebook jämfört med förra månaden så har jag haft lika många besökare och fler sidvisningar jämfört med förra månaden (då jag hade betydligt större räckvidd på FB).
Vet ni vad det betyder? Det betyder (förhoppningsvis, vi får se på lite längre sikt) att jag blir mindre och mindre beroende av Facebook (och den där himla algoritmen) för att driva trafik till bloggen!

Twitter

Inte jättemycket att rapportera från Twitter denna månad. Jag har varit ungefär lika aktiv som under april och haft ganska liknande siffror.
Twitter har drivit runt 10-15 % av den totala trafiken till bloggen.
Under maj hade jag:

4 000 tweetvisningar per dag

(jämfört med 3 400 i april) och
Länkklick: 232
Retweets: 73
Gilla-markeringar: 518
Under perioden fick jag 60 nya följare (jämfört med 83 i april) och 2 838 profilbesök.
Min främsta tweet under maj var denna som jag publicerade under Mello-debaclet (ett väldigt poppis twitter-tema).


Den första tweeten där genererade 12 204 visningar, 20 retweets och 61 gilla.
Viktigt att poängtera alltså att jag är en av de största på besserwisser-fronten så min kärlek till detta gäng på twitter är genuin. Någon råkade nämligen missa min efterföljande tweet och läste den första som ironisk, att jag alltså ”älskade” att så många var besserwissers på twitter. Jag förklarade såklart snabbt hur det låg till för personen som missförstod så det blev inga hard feelings. Dock har inte Emanuel Karlsten själv kommenterat min tweet – hoppas du inte blev ledsen, Emanuel. It’s all love. ?

Okej det var maj det. Det är väldigt skönt att se att inte bloggen typ dog bara för att jag drog ned lite på bloggtakten och har försökt chilla lite och tänka på slow blogging. Jag var lite orolig nämligen men bloggen har ju rullat på finemangs. Nu är det ju sommar och jag kommer jobba heltid på radion så kommer ha lite mindre tid/ork för bloggen är jag rädd. Vi får se hur det kommer påverka juni-månads bloggsiffror.

Den 20 juni har jag haft bloggen i prick 6 månader!!! Så någonstans i slutet av juni vore det kanske kul att ta ett lite mer översiktligt grepp och kolla på hur bloggen utvecklats under dessa 6 månader med lite kommentarer kring min blogg-strategi med mera, vad tror ni om det?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

7 reaktioner på ”Månadsrapport: Maj 2016”

 1. Hej!
  Jag läser din blogg med nöje, och om jag inte kommenterar (vilket jag får erkänna att jag oftast inte gör) så läser jag den enbart vi feedly. Syns det i statistiken? Anyhow – tack för en informativ och trevlig blogg!

  1. Det blir ju lite lurigt med RSS-läsare för de generera inga läsningar om personen inte klickar upp typ ”visa original” eller läser Bloglovin för desktop.
   MEN de som följer min RSS är ju fortfarande mina bästa läsare pga högre engagemangsnivå så det är värt 1000 visningar ??
   Tack för att du kommenterar – när du kommenterar. Men allra mest: tack för att du läser ❤️❤️❤️

 2. Älskar dessa inlägg! Att du är så himla transparent och resonerar runt det lär jag mig så sjukt mycket av – så hoppas du fattar att även månadsrapporterna är grymma kurser i bloggande och sociala medier!
  Tack också för tillbakakakan på temat länkkärlek <3 =)
  Svar: Men så himla massa bra idéer! Har ju stoff för en hel månad bara genom alla din grymma förslag!
  Och tack för finaste peppen och boosten – fina komplimanger är ju bästa energipåfyllningen alltså!!! kram

  1. Tillbakakaka var ordet! Älskar att hela vår lilla bloggkrets kommit in i en evig loop av loooove. Jag är så himla glad att dessa inlägg är uppskattade för jag älskar att skriva dem (älskar att läsa liknande inlägg hos andra också).
   Kul att jag kunde bidra med lite bloggpepp!!! Ser fram emot alla inläggen jag ska ”få” 😀

 3. Vill skriva under på hela Johannas kommentar! Tycker att det är otroligt inspirerande hur transparent du valt att vara här i bloggen och det är väldigt kul att få ta del av dina egna reflektioner kring statistik och hur du tar dig framåt 🙂 Du är grym!

 4. Tack för ännu en grym månadsrapport! Det är bland annat det som är inspirationen till min nya bloggserie <3
  Superpositivt att du inte är lika beroende av fb längre! Själv är jag fortfarande uppe i hela 50 % nästan :/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!