Recension: Asus Zenbook S 13 OLED – ofattbart tunn och lätt!

Letar du efter en laptop som är supertunn, snygg, väger nästan inget men samtidigt är snabb och har grym batteritid? Ja men då kan Asus nya ZenBook S 13 OLED vara något för dig!

Jag hade privilegiet att få umgås med denna laptop några månader under våren och den blev snabbt en trogen kompis både hemma i soffan och på språng. (Känns även igen från detta inlägg!)

Design och första intryck: stilren och slimmad

Det första som slår en när man plockar upp denna dator första gången är hur otroligt lätt och tunn den är. Samtidigt känns den gedigen och lyxig i sitt utförande. Jag gillar verkligen den grå designen med lite grafiska detaljer på locket. Materialet/färgen har lite textur i sig som får den att påminna lite om sten typ? Snyggt, hur som helst. Och jag upplevde inte materialet som särskilt känsligt för fingeravtryck heller, vilket är ett plus.

Även fast den är så smal så har man inte snålat in på portarna. Du får en HDMI-port (!) och två USB-C på ena sidan.

Och vanlig USB och hörlursuttag på den andra. Verkligen bjussigt utifrån hur det brukar vara på tunna laptops dessa dagar. Med dessa uttag klarar iallafall jag mig superbra.

Jag gillade verkligen designen, storleken och känslan i tangentbordet på denna laptop. På det hela taget en väldigt attraktiv design som skulle passa så väl studenter som jurister, säljare eller andra som vill ha en snygg och lätt laptop att dra fram när man är på resande fot eller i konferensrummet.

Användning och prestanda: snabb, pålitlig och portabel

Skärmen på denna laptop är superskarp med fina färger, en fröjd att använda. Inga klagomål där.

Batteritiden på upp till 14 timmar funkade finemang, gott om batteri under hela dagen om man reser iväg eller så. Superviktigt för en laptop som denna där just portabilitet är själva grejen.

Datorn har Intels Evo-märkning och kan utrustas med upp till Intel Core i7 processor, vilket gör den riktigt snabb vid uppstart både från avstängd och strömsparläge, samt att den öppnar program snabbt och överlag jobbar effektivt och bra.

Jämfört med andra tunna laptops som jag provat på senaste som MacBook Air M2 och Lenovo Yoga Slim i9 upplever jag dock att Zenbook S 13 OLED inte riktigt matchar prestandamässigt när det kommer till lite tyngre grejer som redigering i Photoshop och liknande.

Med det sagt tror jag inte att de flesta som är nyfikna på den här laptopen tänker använda den för tung innehållsproduktion och sådant, då köper man oftast något med lite annan typ av kapacitet.

Så för pluggande, skrivande, mail, administration, föreläsningar, presentationer och allt sådant kommer denna dator ha above and beyond prestandan du behöver.

Och den är så sjukt liten och smidig att ta med och dra fram i de flesta lägen. Flera gånger blev jag rädd att jag glömt att ta med datorn just för att den är så lätt. Jag uppskattade verkligen tiden vi spenderade tillsammans och saknade den rejält när det var dags att skicka tillbaka den.

Prismässigt startar ZenBook S 13 OLED från 18 999 kr, så lite högre i prisklass, men jag ser framför mig att detta är för den lite mer professionella målgruppen i första hand som är villiga att betala det lilla extra för grym prestanda och batteritid inklämd i en omöjligt slimmad och stilren design.

Betyg:

4/5
Om du har några frågor om denna laptop, eller andra kommentarer, vill jag gärna höra från dig. 😊

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!