MacBook Air M2 recension – min nästa laptop?

Under sommaren fick jag en väldigt rolig förfrågan från Apple om jag ville låna nya MacBook Air för ett test. Det ville jag gärna, för jag har de senaste månaderna börjat fundera på vad min nästa dator ska bli och varit seriöst sugen på en Air. Och med den senaste uppdateringen med M2 chippet blev den ett riktigt alternativ även för mig som gör en del tyngre grejer som videoredigering och live-streaming. Så – kan MacBook Air M2 vara min nästa laptop?

MacBook Air M2 är en fantastisk dator

För dig som har lite kort med tid och vill ha svar snabbt på om MacBook Air med nya M2 chippet är något att ha kan jag säga: ja, detta är en otrolig dator. Jag gillar den mycket! Den är underbar att använda, snygg, tunn, lätt, har otrolig batteritid och är ruskigt snabb.

Om du är student, egenföretagare, frilansare, bloggare, författare och har budget för denna dator så är det inte mycket att snacka på. Du kommer älska den och du kommer kunna använda den i många år framöver.

Om du tycker priset från 16 495 kr är på tok för dyrt (vilket jag verkligen kan förstå) så rekommenderar jag att du kollar på tidigare modellen MacBook Air M1, den är väldigt snarlik och kommer funka super även den, och just nu startar den på 13 495.

Men om du fortfarande har funderingar, om du är kreatör, designer eller youtuber eller om du bara gillar långa, grundliga recensioner: fortsätt läsa!

Längtan efter enklare workflows och mer flexibilitet

Personligen har jag som en pendel gällande teknik där jag går mellan: enkelt, litet, lätt, snabbt och sen stort, hög prestanda, stationärt, rejält. Under 2016-2019 hade jag en MacBook Pro som gav mig stor portabilitet och absolut en del kraft, men när jag började jobba mer med video började den tappa med åren. 2019 behövde jag en ny dator och MacBook Pro just då var… ett haveri. Tangentbord med krångel, inga portar, diverse buggar och problem men fortfarande ett högt pris. För mig blev det då istället en PC, en Dell XPS närmare bestämt.

Min Dell XPS är ganska stor, tung och har inte världens bästa batteritid. Men den har en stor, högupplöst OLED display och Nvidia grafikkort. Den har varit bra under de här åren, men inte fri från diverse knasiga krångel (ah, kan teknik aldrig bara funka?). Under pandemin var man ju rätt naglad på hemmakontoret, så då funkade det fint med denna setup. Men nu vill jag kunna röra mer på mig igen, jag längtar efter enklare workflows, mer flexibilitet och Apple har på senare år verkligen hittat tillbaka till toppform gällande laptops.

Apple lanserade för något år sen sitt eget chip, först M1 och nu senast M2, där de hämtat kunskap från sina mobila chip. Och deras datorer har verkligen fått ett enormt lyft sett till hastighet och prestanda.

Så det var toppen för mig att få testa MacBook Air M2 för att se om den verkligen lever upp till hypen.

Design: snygg, slimmad och alldeles alldeles underbar

Årets utgåva av MacBook Air har fått en ny mer enhetlig design, borta är den tidigare så ikoniska kilformen. På så vis liknar Air en lite lite tunnare MacBook Pro. Jag fick testa modellen i den ljust guldiga färgen (och ni vet ju hur mycket jag gillar guld 😍) och jag tycker den är ljuvlig. Bara subtilt guldig liksom, inget som står ut men ändå något som känns mjuk och varmt. Den finns även i mörkblå (midnatt), mörkgrå och silver. Den mörkblå ska enligt recensioner jag sett dra åt sig fingeravtryck som tusan dock, lite segt. Den guldiga jag provade var inte särskilt känslig för fingeravtryck alls.

Det hade varit kul tycker jag om de hade haft fler ”modiga” färger, som ju brukar vara Apples signum, t.ex. samma färger som på iMac? Mer färgglad teknik, tycker jag!

Tangentbord som uppmuntrar till skrivande

För mig som skriver mycket är känslan i tangentbordet väldigt viktigt för min helhetsupplevelse av en dator. Och tangentbordet på MacBook Air M2 är super – lagom balans mellan mjukt och klickigt samt bra storlek och placering på tangenterna. Jag får skrivlust av det!

Lås upp med ditt fingeravtryck

På ”PÅ” knappen högst upp till höger på tangentbordet har du även touch ID, alltså fingeravtrycksläsare, för inlogg och upplåsning. Det hade jag på min Dell XPS också och det är riktigt smidigt tycker jag. Man vill ju att vägen från att man startar/öppnar datorn och tills man är igång ska vara så kort som möjligt.

MagSafe, hörlursuttag och USB-C

En stor förbättring som inträffat är att Apple återinfört sin magnetiska laddare MagSafe. Ett tag hade deras datorer laddning via USB-C, vilket gör det lättare att råka ”dra ned” datorn om man snubblar på sladden. Dessutom är det pilligare att sätta i. Nya MagSafe funkar jättebra och du får dessutom en tygklädd laddare (älskar!) i matchande färg till din laptop. Sådana små detaljer gör mycket.

Så hur är det med portar för att koppla i accessoarer och annat? Jo, du får två thunderbolt USB-C (eller USB 4 som det börjat kallas nu).

Det här med portar (eller brist på) var också en anledning till varför jag dissade MacBook Pro där 2019. Min MacBook 2016 hade USB 3.0, displayport, HDMI och SD-kortsläsare. Den var perfekt! Men 2019 hade de tagit bort allt detta och Pro hade bara två USB-C-portar, som då fortfarande var ganska nytt.

Nu har det gått några år. Allt fler av mina accessoarer och tillbehör laddas eller ansluts med USB-C. Jag tycker inte längre två USB-C portar är ett problem. Du får dessutom hörlursuttag! Vilken grej!

Uppdaterad webcam med 1080p

ÄNTLIGEN en lite bättre webcam. Är det inte otroligt hur vi lyckats göra kamerorna i mobiltelefonerna så otroligt bra, men sen ska vi ändå sitta dag ut och dag in i olika zoom-möten med rätt dåliga webcams?

MacBook Air M2 får Apples uppdaterade webcam med 1080p upplösning. Och as far as webcams goes så tycker jag den är ok men inte exceptionell kanske?

Fotad i Photobooth med webbkameran på MacBook Air M2

Det spelar dock mindre roll för en ny funktion i nya iOS 16 som släpps snart kommer göra det möjligt att använda en iPhone som webbkamera på ett väldigt smidigt sätt! Det ser jag verkligen fram emot, tror det kan bli en riktig gamechanger för personer som mig som behöver bra webcam för digitala föreläsningar.

Vikt, balans och skärm

Skärmen är bra! Inte exceptionell på något sätt men bra. Något som skiljer MacBook Air från många andra laptops på marknaden är att Apple tagit med ”hacket” (notch på engelska) från iPhone även till Air.

Lite störigt kanske men eftersom det ligger i kanten där det oftast är någon form av meny-bar så spelar det inte jättestor roll. Eller vad tycker du?

Personligen var det inget jag störde mig på iallafall. Och hellre det och tunnare kanter runt resten än tjocka kanter runt hela som det varit förr.

En sak som jag verkligen älskade på min tidigare MacBook Pro och som jag verkligen saknat på min Dell är att datorn är viktad så att man enkelt kan öppna datorn med bara en hand. Försöker jag göra det på min Dell följer liksom underdelen med, så man måste använda två händer. På MacBook Air M2 funkar det nästan, men inte helt. På rätt underlag går det men jag vet inte om det är att gummiplupparna under datorn är lite för svaga för ofta så lyckades jag liksom skjuta undan datorn när jag försökte öppna den med en hand.

Priset man får betala för en väldigt slimmad och väldigt lätt dator, antar jag. För denna dator är verkligen tunn! Och den är verkligen lätt. För all power den ändå packar och med den grymma batteritiden är det fasen en riktig bedrift.

Användning och prestanda: snabb och smooth

De två sakerna som gör att jag på allvar överväger denna dator som min nya är batteritiden och prestandan med nya M2 chippet.

Det som gör att man märker att något hänt är hastigheten när man startar datorn och öppnar olika program. Det är verkligen blixtsnabbt. När datorn varit i standby (du har stängt locket) och du öppnar den igen så är du igång på ett ögonblink, ingen laddskärm, ingen väntetid. Samma sak när du öppnar program som Chrome, Safari, Word osv.

Adobe-programmen startar också snabbt men de har den gamla vanliga uppstartsrutan som de alltid har. Men hastigheten syns absolut där också.

Det här med att allt starta så snabbt gör verkligen så mycket i vardagen. Om du behöver fixa något: bara öppna datorn och sätt igång. I standby verkar den dra väääldigt lite batteri så du kan bara öppna, stänga, slänga i en väska, dra iväg, komma tillbaka och du kan alltid lita på att du kan jobba vidare.

Min Dell XPS startar långsamt, drar ur batteriet i strömsparläget, startar sjukt segt från strömsparläget och ja, det är alltid sekunder av väntan. Och ett batteri man aldrig vågar lita på.

Detta är verkligen något som Apple alltid varit bra på och nu har de överträffat det mesta! Så för all vanlig produktivitet som mail, surf, research, skriva, läsa och så vidare kommer du ha 1-1,5 dags batteri utan problem.

Ljudkvalitén i de inbyggda högtalarna är också bra, så datorn funkar fint för att kolla lite Netflix eller Youtube i sängen.

Videoredigering och rendering?

Men hur blir det då med de lite tyngre grejerna? Kan man verkligen göra det på en MacBook Air?

För att testa något som brukar kräva lite betänketid gick jag in i Adobe Illustrator och renderade lite 3D objekt. Det kom inte ens upp någon sådan där ruta med ”renderar”, det gick direkt bara. Samma sak med de nya AI-filtrerna i Photoshop.

Jag testade också att redigera en youtubevideo (cirka 5 min lång) med flera lager, effekter, text och allt sådant som brukar sega ned Adobe Premiere som jag redigerar i och vet ni – det funkade sjukt bra? Allt gick smooth, inget lagg. Tidslinjen spelade tillbaka omedelbart, även när jag la på färgjusteringar på klipp och sånt. Jag är seriöst imponerad!

Att exportera videon i 4K tog strax över fem minuter. Det är inte supersnabbt men det är inte heller något problem.

Men här kommer vi till det som är skillnaden mellan att köra MacBook Air eller lägga på en tusenlapp för att få MacBook Pro 13″ med M2.

Air eller Pro: fläktar eller inte fläktar?

Det som är lite… speciellt i Apples laptop-lineup just nu är att MacBook Air med M2 är väldigt kraftfull och kostar bara en tusenlapp mindre än MacBook Pro 13″ med M2. Så varför skulle man välja Pro 13″ framför Air?

Jo, det handlar om fläktar! MacBook Air M2 har inga fläktar för att kyla ned systemet, så den blir precis som en iPad – knäpptyst! Men för att inte överhetta systemet så använder den istället mjukvarufunktioner för att kyla ned sig, vilket innebär att man tappar prestanda om man gör väldigt krävande grejer under lång tid.

Så vill man ha fläktar är det istället MacBook Pro man får titta på. Kortfattat kan man beskriva det så här:

Sitter du och redigerar video, renderar, live-streamar eller gör andra tunga grejer hela dagarna? Köp en Pro!

Varierar du mellan att göra lite lättare grejer och lite tyngre grejer, där t.ex. videoredigering är något du bara gör ibland? Då funkar Air super!

På Pro sidan finns en 13″ med M2, den har dock den lite sämre 720p webbkameran och precis som MacBook Air bara två USB-C portar. Vill du också ha fler portar? Då får du kolla på MacBook Pro 14″ eller 16″ med Apple M1 Pro eller Max. De har tre USB-C plus HDMI och SD-kortläsare. Då får du pynta från 23 995 kr, så har vi klivit upp en prisklass helt klart.

Jag vet – det är lite virrigt. Här kan du se en sida-vid-sida-jämförelse mellan Air, Pro M2 och Pro med M1.

Och det är i den här jämförelsen jag fastnat någonstans…

Så, är MacBook Air M2 min nästa laptop?

Min generella känsla för denna laptop är att jag verkligen gillar den. Jag kan absolut se den funka som min nästa dator. Generellt ser Apples linup med laptops riktigt bra ut just nu och jag är iallafall 99 % säker på att min nästa dator kommer bli en MacBook.

Jag har hittills sett mig själv som en ganska prestandakrävande datoranvändare, men nu när jag längtar efter lättare och snabbare workflows känns en Air som ett lockande alternativ. Det är sällan jag sitter och köttar en hel dag med krävande uppgifter. Så jag tror inte prestandan skulle bli något större problem.

Det jag inte testade med Airen var min föreläsnings-setup när jag har digitala föreläsningar. Det är den delen som gör att jag funderar på om en Pro kanske vore värt ändå. Samtidigt, en helt tyst dator vore ju inte heller så dumt när man föreläser?

Jag kommer behöva köpa en riktigt bra thunderbolt-adapter med fler portar att använda hemma på skrivbordet och även när jag är ute och föreläser för att kunna koppla till projektor. Men när nya funktionen där iPhone kan användas som webbkamera kommer med iOS 16 kanske jag kan skippa min stora, avancerade setup med Elgato Camlink och min Sony-kamera?

Som ni hör har jag inte bestämt mig. Och det kommer nog ta några månader till av funderanden, kolla på fler recensioner, känna och klämma på butik innan jag kommer till skott. Jag vet inte om MacBook Air M2 är min nästa dator – men den skulle kunna vara det.

The end.

Vad är dina tankar om Apples lineup med laptops? Vad tror du om nya Air med M2?

2 reaktioner på ”MacBook Air M2 recension – min nästa laptop?”

  1. Hej. Bra recension. Jag undrar om den du testade var standard 8gb ram eller mer? Jag tycker 8gb låter lite lite om man t.ex. kör Photoshop och Teams samtidigt. Om man köper med 16gb kostar den ju i närheten av pro 14-tum 🤔

    1. Jag testade den med 8GB ram, och det gick fint det jag testade med tunga program. M2 är väldigt effektivt på det viset. Men jag har velat och kvalat mycket om jag skulle kunna leva med den för allt jag gör och avvaktar i nuläget en eventuell ny MacBook Pro 14″ M2.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering