Recension: Lenovo Yoga Slim 9i – supersnabb och lätt PC

En PC som startar på en sekund, med rekordsnabb uppstart från viloläge, lång batteritid och en väldigt slim och lätt design? Nej men det låter ju nästan för bra för att vara sant! Lenovo Yoga Slim 9i med Intel Evo i7 processor och 1 TB hårddisk är en riktig MacBook Air-utmanare. Låt oss ta en närmare titt på denna lilla laptop.

Lyxig och mjuk design men…

Lenovos Yoga Slim 9i har en ram av guldig metall och insidan är i färgen ”havre”, typ en ljust gul guldfärg. Jag gillar det! Kanten är väldigt rund och mjuk, vilket är skönt för handlederna (jämfört med t.ex. MacBook Air som har en lite vassare kant).

När man bär datorn eller fäller upp den känns den gedigen och lyxig, helt i enlighet med sitt pris runt 24 500 kr (för denna högt specade modell, finns enklare också som kostar mindre).

Bokstäverna och siffrorna på tangentbordet är i en väldigt ljus nyans, vilket ärligt talat kan göra dem lite svåra att se. För det mesta kollar jag inte på tangentbordet, men när man letar efter något specialtecken eller liknande kan man ibland behöva kasta en kik. Särskilt eftersom tangentbord på laptops har en tendens att ha lite egna, unika placeringar för sig. Sitter man lite tillbakalutad så ser man i princip ingenting av vad det står på tangenterna. Så, snyggt men inte alltid så funktionellt.

Sen måste vi prata om locket… som tyvärr känns lite plastigt (enligt Lenovo kallas det 3D glass, oklart vad det innebär). Dessutom är jag inget fan av stora loggor. Här står det stort YOGA och lite mindre LENOVO. Just textloggor tycker jag har en tendens att se lite gammeldags ut typ? Hade de bara haft den lilla Lenovo-loggan hade jag varit mer förlåtande på denna punkt.

Något jag däremot gillar är hur de löst det på insidan av skärmen med väldigt smala kanter runt och istället för ett hack som går ned i skärmen för webbkameran har den en liten ”hylla” i överkant istället som tack vare snillrik design inte känns som att den tar upp något extra utrymme någonstans. Väldigt snyggt!

Skärmen är en 14 tums ”WQXGA+”, vilket inte säger mig någonting, men min upplevelse är att den är färgstark, ljus och skarpt. Men om man ska jobba med avancerad bildredigering vill man nog se till att kalibrera den för jag tyckte den kunde kännas lite övermättad eventuellt?

Klickigt tangentbord med helt egen feeling

För mig som skriver mycket är känslan i skrivbordet lite A och O när det handlar om laptops. En bra känsla inspirerar mig att skriva och gör mycket för helhetskänslan tycker jag.

Tangentbordet på Lenovo Yoga 9i är… speciellt. Jag vet inte om jag någonsin känt något som är på samma sätt? Det är liksom klickigt på ett lite… klistrigt sätt typ? Nej men det är så svårt att förklara. Det känns som att tangenten liksom ”suger fast” i botten någon millisekund när man trycker ned. Överlag ska jag säga att jag gillar att skriva på tangentbordet, man har bra känsla och kontroll. Så det är inte något negativt per se, bara något lite annorlunda.

Och om jag får välja så föredrar jag nog ändå ett lite mjukare tangentbord.

Trackpadden är stor och har bra klick i sig, men inget som står ut eller imponerar.

En lätt och snabb kompanjon i vardagens jobb

Jag tycker Apple alltid legat långt före de flesta PC-märkena när det kommer till att göra slimmade och snabba laptops. PC:s brukar ha lite längre uppstartstid, både från avstängd och viloläge, jämfört med MacBooks.

Därför blev jag VÄLDIGT positivt överraskad av hur otroligt snabb denna laptop, med Intels nya Evo-chip, är. 😲 Den startar upp redan när man börjar öppna locket, och med ansiktsigenkänning som inloggning är man igång på ett kick kortare än kort. Jag älskar det!

Jag var väldigt imponerad av hastigheten hos MacBook Air med M2 chippet, men jag måste säg att Yoga Slim 9i absolut kan mäta sig.

Det gör att jag verkligen uppskattat att ha Yoga Slim 9i som en kompanjon när jag lämnat kontoret för möten eller resor. Att inte behöva vänta på en lång uppstart gör så mycket för att ska en snabb väg mellan tanke och handling.

Den har även klarat de uppgifter jag slängt på den på resande fot. Däremot så har jag inte använt den för några särskilt tunga uppgifter som videoredigering eller gaming. Men jag har kollat lite sådana där benchmark-recensioner där Yoga Slim 9i står sig bra. Men detta är en laptop för att skriva, surfa, bildredigering, enklare grafiskt jobb – inte för gaming eller tung videoredigering.

Batteritiden är också väldigt bra med upp till 11 timmar. Den håller också batteri hyfsat bra över tid när man har den i viloläge, men kanske inte riktigt lika bra som MacBook Air M2.

Inte så flexibel för att heta ”Yoga”

En sak som Apple gör väldigt bra är att de (för det mesta iallafall) håller sig till ett fåtal modeller och sen kan man speca dem på lite olika sätt men det är hyfsat enkelt att navigera mellan modellerna.

I PC-land är det generellt lite rörigare och krångligare. Modeller kommer i massor av olika utföranden och årsmodeller och det är inte helt lätt att förstå vad man har framför sig alla gånger.

Det finns till exempel en annan Lenovo-modell som bara heter Lenovo Slim 9i, alltså utan ”Yoga”. När jag hörde Yoga tänkte jag på en 2-i-1 variant, där jag såg framför mig att man kanske kunde fälla bak tangentbordet helt för att använda touch-skärmen som surfplatta. Och det är för att det finns modeller av Lenovo Yoga som är just sådana 2-i-1 datorer. Meeeen, inte denna Yoga.

Det du kan göra är att du kan lägga den helt platt ned… men jag vet inte när jag någonsin skulle vilja göra det? Utifrån hur denna laptop är så har jag inte använt touch-funktionaliteten på skärmen en enda gång. Jag tycker det känns som att så många PC-tillverkare alltid slänger på touch på sina laptopskärmar, utan att det egentligen tillför något särskilt. Personligen vill jag inte kladda med fingrarna på min datorskärm mer än nödvändigt. Men det finns säkert andra som känner annorlunda.

Sammanfattning

På det hela taget är jag verkligen impad av Lenovo Yoga Slim 9i. För den som vill ha en liten och snabb laptop med bra specs och hög prestanda är denna modell absolut ett alternativ, särskilt om man föredrar Windows!

Jag har uppskattat att ha den med när jag varit på resande fot och den har alltid levererat när jag behövt den. Att jobba på tåget eller på café är verkligen inga konstigheter med denna guldiga godbit.

Priset för modellen jag provat med i7-processor, 16 GB ram och 1 TB SSD-hårddisk kostar runt 25 000 kronor i nuläget. Specar du en MacBook Pro M2 på liknande sätt kostar den faktiskt lite mindre.

För mig personligen faller det lite på att jag ju mest sitter på kontoret och jobbar och har en laptop som både är kraftfull nog för tung videoredigering men ändå tillräckligt lätt att ta med på resor. Jag prioriterar prestanda framför portabilitet och har landat i att om jag ska köpa ny dator framöver, och går tillbaka till Mac, blir det nog en MacBook Pro.

Men om du sneglat på en MacBook Air men känner att du inte gillar den kantiga designen, hacket i skärmen eller helt enkelt behöver jobba i PC-miljö så tycker jag du ska gå och känna på en Yoga Slim 9i och se vad du tycker.

Betyg:

4/5
Några tankar eller frågor om denna dator? Dela gärna med dig!

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!