Tekniken jag uppskattade första månaderna med bebis

I december 2020 blev jag och min man Max föräldrar när vi fick vår dotter. Föds man in i ett hem där det bor två tekniknördar, varav en jobbar som teknikbloggare, är det ganska givet att man också omges av en hel del teknik och prylar.

I det här inlägget tänkte jag berätta om de prylar vi hade hemma samt skaffade som jag tyckte underlättade bebislivet mest!

Smart högtalare (Google Nest)

Jag har ju länge jobbat på att etablera ett smart hem med Star Trek-feeling, dvs säga där man kan prata med Google assistent i alla rum! Men jag måste säga att under de första månaderna med bebis fick jag äntligen på riktigt lön för mödan.

För när man sitter med en sovande bebis i famnen är det väldigt skönt att kunna fixa saker med händerna fria. Som att tända myslamporna, sätta på sin favoritserie på TV:n eller spela upp P1.

En lite oväntad funktion som blivit väldigt central i vårt hem är möjligheten att göra ”utrop” till alla sina Google-högtalare. Detta brukar jag t.ex. använda om jag sitter med bebis i vardagsrumssoffan och Max är i köket (och lyssnar på musik). Då kan jag inte gärna väcka bebis genom att ropa men då gör jag istället ett utrop: ”Hej Google! Gör utrop: kan jag få ett glas vatten”. Då sänder Google ut meddelandet till alla högtalarna i hemmet. Perfekt!!

Smart TV (Chromecast)

streama youtube chromecast blogg

För att Google Assistenten ska kunna hjälpa en spela upp serier och filmer på TV:n behöver man ha en smart-TV eller en mediespelare. Vi har Googles egna Chromecast sen flera år tillbaka och det funkar ju galant. Under graviditeten plöjde jag avsnitt på avsnitt av Vänner. Under första månaderna med bebis kollade jag på allt från True crime till Disney-filmer. Varje dag kollar iv också Rapport från SVT Play (”Hej Google, spela rapport!”). Det har blivit vår lilla familjetradition.

Du kan även play/pausa, hoppa fram och tillbaka (”Hej Google, hoppa tillbaka en minut”) och höja/sänka volymen med Assistenten. Eftersom jag ofta lagt ifrån mig mobilen där jag inte når den innan jag sätter mig och ammar så är detta väldigt användbart.

Smarta lampor (IKEA Trådfri)

Just denna lampa är inte smart i sig men den är kopplad till ett smart uttag.

Nästan alla våra lampor hemma är nu mer smarta. Vi använder IKEAS Trådfri-lampor både för taklampor och myslampor. De som inte går att använda smarta glödlampor i är kopplade till smarta uttag! De är grupperade efter rum förutom alla myslampor (i fönstren etc) som är ett eget ”rum”.

Det här har underlättat när man t.ex. vaknar på morgonen och vill tända utan att gå upp ur sängen. Då kan jag bara anropa Google ”Hej Google tänd sovrummet till 10%” så får vi lite mjukt ljus.

För att vara lite extra smart gjorde jag också en ”genväg” i IKEAs Home-app. När man trycker på genvägen ”Läggdags” så släcks lamporna i hallen (där skötbordet är) och lamporna i sovrummet släcks förutom en liten lampa som är tänd på 10% (mitt amningsljus).

Mobiltelefonen

Jag kommer ihåg att jag frågade mamma några månader in i bebisbubblan ”Vad tusan gjorde ni när ni ammade innan mobiltelefonen fanns?”. Mamma sa att hon såg på TV, bläddrade i tidning eller ”kollade på sitt barn”. Det lät i och för sig mysigt men jag är SÅ glad att ha en smartphone när man sitter fast i soffan så många timmar i sträck.

Att sitta och kolla ömt på sin vackra bebis i 10-20 minuter medan hon ammar är väl en sak. Men i 1,5 timme när hon ändå bara sover? Nä då vill man göra något annat.

Ibland kan jag förstås spy på den oändliga scroll jag bara hastar igenom. Då är det bättre att lägga bort mobilen och titta på något på TV eller läsa lite bok (om man pallar. Koncentrationen – hallå – var är du?).

Men ibland är det så perfekt att hålla ordning på mailkorgen, fixa ett bankärende, chatta lite med en kompis eller läsa nyheterna när man ändå sitter där man sitter.

Elektrisk bröstpump

Medela Swing Maxi Flex Elektrisk Dubbelbröstpump
Medela Swing Maxi Flex

Jag tror de flesta som ammat en bebis kan hålla med om att amning inte är så lätt. Det är MYCKET som kan krångla och tyvärr har vi i samhället (och inom vården) idag tappat mycket kunskap kring hur amningen fungerar. Jag har en mamma som varit engagerad i Amningshjälpen, plus att jag läste på massor, men på grund av en lite större viktnedgång efter födseln än vad som är ”tillåtet” från vårdens sida hamnade vi ändå i ett träsk av tillmatning, störd amning, tårar, pump och stress.

Jag skulle kunna skriva en roman om det trauma som blev starten på vår amningsresa… men men. Först hyrde jag en elektrisk bröstpump från BB. Men efter några veckor började kostnaderna dra iväg så jag köpte en Medela Maxi Flex-pump på Blocket.

Jag skulle såklart önskat att jag inte hade behövt pumpa så mycket men till syvende och sist är jag ändå väldigt nöjd med köpet. Den är liten och lätt och rätt så skonsam. Inte knäpptyst direkt men ändå helt ok. Går att både dubbel- eller singelpumpa med.

När jag började jobba en dag i veckan fick denna följa med på kontoret! Nu har vi en helt ok relation, pumpen och jag.

Streamingtjänster (Disney+ m.fl)

Oj oj oj vad det har streamats mycket under dessa månader! Inte bara p.g.a bebis såklart utan också pandemin. Det har helt enkelt inte funnits så himla mycket att hitta på. Och särskilt i början med bebisen fanns det måånga timmar att spendera i soffan.

Så jag har tillåtit mig att ha i princip alla streamingtjänster! Det bästa ”unnet” var i slutet på graviditeten när jag skaffade Disney+. Jag tror jag plöjt alla gamla Disney-filmer, alla Pixar-filmer plus att vi sett ALLA Marvel-filmer. Maraton deluxe alltså.

Nu känns det som att jag ”sett klart” på hela världens utbud av serier och filmer. Men det har varit väldigt skönt att ha under dessa månader i alla fall.

Hemelektroniken (tvättmaskin, mikro, diskmaskin)

När vi flyttade till vår lägenhet för tre år sen så sålde vi vår gamla mikro. Den hade väldigt många år på nacken och jag tyckte inte den fick plats i vårt nya lilla 40-talskök. Och det har gått finemangs utan micro – tills vi fick bebis. Efter några veckor med bebis åkte Max och köpte den minsta micron vi kunde hitta.

Vid inflytten i lägenheten såg vi också att de tidigare ägarna lämnat en liten tvättmaskin i förrådet. Det var iordninggjort för den i badrummet men efter renoveringen hade de helt enkelt skippat att ställa tillbaka den. Vi kände inget behov av den heller så den stod kvar i förrådet. Men innan bebis kom installerade vi den och OJ vad glad jag är för det!

Att boka tvättid och springa upp och ned i källaren var och varannan dag med bebiskläder och tvättlappar är inte det enklaste. Att ha vår egen lilla tvättmaskin i badrummet (även om det blir hiskligt trångt) har varit SÅ värt.

Diskmaskinen som vi satte in för något år sen har vi också tackat gudarna för cirka dagligen.

Nej men jag tror aldrig jag uppskattat vår hemelektronik så mycket som under de första månaderna med bebis?

Babymonitor (Arlo baby cam)

Efter cirka 3 månader började det äntligen bli möjligt att söva bebis i sängen utan att ligga kvar där som huvudkudde själv. Då var det också väldigt skönt att ha en babymonitor med kamera.

Vi har provat Arlos Baby Cam för att recensera och den har absolut varit väldigt användbar även om den också har varit rätt irriterande i stundom. Så det kan vara minst lika värt, om inte mer, att köpa en babymonitor med video bara. Det behöver inte vara en sådan här wifi-uppkopplad sak.

Det som är skönt med att ha video och inte bara ljud är att man kan titta till hur bebisen ligger, att den andas (ja men ni vet) och få notis direkt när den börjar vifta lite så kan man ibland undvika ett totalt uppvak och söva om innan skrik och gråt.

Nu när vår dotter börjar röra på sig mer är det också skönt med video och rörelsedetektor så att hon inte helt plötsligt börjar rulla iväg någonstans.

Trådlösa hörlurar

Trådlösa hörlurar underlättar såklart ALLTID livet men de har använts flitigt under de första månaderna med bebis. När vi ska söva bebis i sele tar vi på noise cancelling-hörlurar. Så kan man lyssna på en podd och även stressas lite mindre av eventuell ”jag vill inte sova”-gråt.

Under perioden när Clubhouse var stort använde jag mina AirPods väldigt mycket. Jag hade en hörlur i för att lyssna och prata på Clubhouse, på så vis kunde jag alltid ha en fulladdad lur i caset plus att jag hörde minsta ljud från min bebis. Funkar även bra om man vill prata i telefon eller ha videosamtal. Då kan man lägga bort mobilen eller ställa upp den och samtidigt stå och gunga bebis med händerna fria.

Att gå en lång barnvagnspromenad varje dag har varit avgörande för min psykiska och fysiska hälsa under den här tiden. Det är stunden då jag kan fylla min hjärna med lite inspiration eller ny kunskap. Och röra på kroppen!

💗💗💗

Det var prylarna jag uppskattat mest! Vilken teknik tycker du underlättar i barn/bebis-livet? Dela gärna med dig! Behöver inspiration framåt. 👇

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!