Recension: Arlo Baby – babymonitor med kamera

För fem månader sen så fick jag och min man vårt första barn. Som de tekniknördar vi är så är vi såklart inte bang på att testa hur modern teknik kan hjälpa eller stjälpa under den här speciella tiden. Så när jag fick frågan om jag ville testa och recensera Arlo Baby så tackade jag ja!

Arlo Baby kostar mellan 1500-2200 kr.

Här kommer mina tankar:

Design och första intryck

Egentligen så är Arlo Baby väldigt lik Arlos vanliga övervakningskameror. Men för att göra den lite mer ”barnvänlig” så kommer den med ”skins” som gör att den ser lite mer ut som en gullig djur-robot med tassar och öron.

Designen känns i övrigt gedigen och tack vare tassarna är den lätt att ställa på nattygsbordet eller var man nu väljer att placera den.

Dock så är den inte så särskilt gullig? Eller är det bara hela grejen med att ta in en wifi-uppkopplad kamera i sovrummet som liksom känns lite creepy? Egentligen är det nog bra att den inte är allt för gullig så man kommer ihåg vad det faktiskt är.

Funktioner

Kameran har ingen fysisk av/på-knapp. Det sköts i appen. Däremot har den en sync-knapp, en knapp för nattlampa och en knapp för godnattmusik.

Strömförsörjningen kan gå genom den medföljande laddsladden som är i bra och tilltagen längd. Den har även ett inbyggt batteri om du behöver flytta den snabbt eller ställa den någonstans där det inte finns något bra eluttag.

Kameran har ”night vision” som gör att den funkar väldigt bra även i ett helt släckt rum.

Förutom sensorer för rörelse och ljud har den även sensorer som kan läsa av luftkvalité och temperatur i rummet och varna om nivåerna går åt ett dåligt håll.

Som standard så spelas det in ett litet videoklipp som sparas när kameran upptäcker ljud eller rörelse (Arlo är ju trots allt ett videoövervakningsföretag).

Installation och användarvänlighet

Arlo Baby kopplas via wifi till en app i din mobiltelefon. Processen var helt ok enkel, men det är absolut smart att fixa detta en stund innan du ska lägga barnet. För det kan alltid vara en liten process att få allting att funka och få ordning på inställningarna.

Du kan i appen slå av och på kameran. Jag kan önska att detta var en fysisk knapp på själva kameran? Det hade varit lite enklare. Men tanken är väl att man ska kunna sköta allting på distans.

I appen kan du även se kamerafeeden live, få notiser om rörelser och ljud, prata tillbaka genom kameran, ställa in musik/ljud som spelas upp och ändra färg och temperatur på nattlampan.

Appen är lite smålurig tycker jag. Här kan man jobba på användarvänligheten. Det är många olika ställen där det finns inställningar och jag har letat runt en hel del för att hitta det jag behöver ibland.

Kameran måste också vara ansluten till ett wifi-nätverk för att funka. Detta gör att den kanske är mindre smidig än en traditionell babymonitor om du vill ta med den på en resa eller till sommarstugan. Men i en hemmiljö funkar det ju fint.

Pålitlighet och användning i vardagen

Vi började använda kameran när vår bebis var runt 3-4 månader och började nattas i sängen för att sova är själv några timmar innan vi går och lägger oss.

När bebis har somnat tar jag min mobil, går in i appen och kollar hur kameravinkeln funkar och justerar vid behov. Sen aktivierar jag övervakningen, så jag får notiser om bebis vaknar, och går ut ur rummet.

Det är dock svårt att helt lita på kameran, vilket gör att jag har videofeeden uppe på mobilen för att kunna se att kameran inte tappar kontakten. För det gör den tyvärr lite titt som tätt. Antingen går den offline eller så står det bara att snurra. Ibland hjälper det att bara starta om appen, ibland inte. Ibland funkar den på Max mobil men inte på min.

Det luriga är ju att man inte får någon notis om att kameran har gått offline och alltså inte längre övervakar. Därför känner jag mig lite tvungen att antingen kolla feeden regelbundet eller ha den framme hela tiden.

Sen bor vi i en liten lägenhet så skriker barnet så hör jag det. Så det är ingen katastrof. Men som de nojiga förstagångsföräldrar vi är gillar vi att kunna se hur hon ligger osv. Samt att man kan se om hon börjar vifta med armarna och kanske få henne att somna om innan hon börjar skrika och är allt för vaken.

När det gäller min känsla för om jag litar på Arlo och hela grejen med att ha en kamera i sovrummet så känner jag mig lite kluven. Jag litar på företaget som sådant men samtidigt vet jag att det finns risker med att ha uppkopplade kameror. Så jag är ändå rätt noga med att stänga av den och vända bort den när vi inte använder den.

Bättre än en vanlig babymonitor?

Jag kan ändå tycka att det finns en poäng i denna lilla manick. Det känns liksom mer 2021 att ha en uppkopplad kamera för att övervaka baby än att använda en klassisk babymonitor. Jag gillar att kunna kolla den med mobilen och att kunna få notiser. Mörkerseendet är klockrent.

Vårt barn är också ganska lättväckt så det är bra att kunna lägga henne i ett mörkt rum och stänga dörren när hon ska sova. Sen kan vi göra vad vi vill i resten av lägenheten utan att vara rädda att hon ska vakna.

Den inbyggda nattlampan har visat sig oväntad användbar. Jag behöver nämligen ha någon typ av ljus på i sovrummet under natten så jag kan se hur hon ligger och när man ska amma och sådär. Samtidigt räcker det med ett minimalt ljust ljus. Jag har haft en av våra IKEA-trådfri lampor i sovrummet på på lägsta nivån och det blir ändå lite för ljust. Nattlampan på Arlo Baby neddimmad på lägsta nivå är perfekt för att ha på under hela natten.

Det är absolut ett lite pricy alternativ men en fördel är att du kan fortsätta använda kameran som husdjursmonitor eller övervakningskamera när den inte längre är relevant för baby.

Jag ger Arlo Baby 3 av 5 men det är en stark 3:a!

Har du använt en babymonitor? Vad tror du om det här alternativet? Dela gärna dina tankar i kommentarerna.

2 reaktioner på ”Recension: Arlo Baby – babymonitor med kamera”

  1. Trevlig recension och intressant med en Wi-Fi-babymonitor ändå! Även om nyttan med att spara ett klipp vid rörelse kändes lite sisådär för just en babymonitor 😀
    Vi kör med Topcom KS 4249 fortfarande (skrev en recension av den för något år sedan). Fungerat fantastiskt bra och har så vitt jag vet aldrig tappat kontakten mellan kamera och själva enheten. Funderade däremot först på om en Wi-Fi-variant inte hade varit najs, men kände tillslut att det ändå blev ganska skönt med en skärm som uteslutande visade en (tyvärr inte alltid >_<) sovande bebis 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

PLUS

Gör som 2000+ andra och prenumerera på Teknifik Plus. Ett mailutskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig.

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering