En rundtur i mitt smarta hem

När det här med röststyrda assistenter började bli en snackis i techvärlden blev jag direkt så sjukt peppad – jag är ju uppväxt med Star Trek och att kunna prata med ett datasystem har liksom alltid varit en dröm.

Så successivt när tekniken utvecklats allt mer har jag försökt att göra mitt hem mer och mer smart. Även om det kanske inte alltid funkar felfritt i nuläget så går det hela tiden framåt och det är väldigt kul!

Så idag tänkte jag att ni ska få hänga med på en rundtur hemma hos mig och titta lite på vilka smarta prylar vi har i dag, vad jag saknar och hur jag använder Google Assistant för att styra mitt hem.

Följ med på en rundtur i min lägenhet:

Hej Google – tänd lamporna!

Det idag enklaste och roligaste sättet att få in lite ”smart” i sitt hem är ju via smarta lampor. Det är alltså en ny typ av glödlampor kopplade till wifi som du kan sätta i alla dina vanliga socklar. Du kopplar en gateway med sladd till din router och sen installerar du lamporna via en app i mobilen eller på en surfplatta!

Hemma hos oss har vi IKEA Trådfri-lampor i hallen, sovrummet och vardagsrummet än så länge. De flesta är av sorten där du kan ändra färgtemperatur från kall till varm vit.

Jag är väldigt känslig för färgtemperaturer så jag tycker det är jätteskönt att kunna byta efter behov. När man ska fota något eller när man ska städa eller sy kan det vara bra med ett kallare ljus. Utomhusljus är ju väldigt kallt i färgtemperaturen.

Sen när man vill ha mer ”mys” så kan man ändra till varmare ljus.

I vardagsrummet har vi också vår ”dödstjärna”-lampa som har en smartlampa med fler färger i sig så man kan välja vilken man vill.

Google Assistenten förstår både engelska och svenska – väldigt smidigt.

Genom att lägga till våra smartlampor i Google Home-appen så kan de styras via Google Assistenten via våra smarta högtalare (vi har tre stycken) eller en enhet med Android.

Min samarbetspartner för detta inlägg är ju Lenovos Yoga Smart Tab – en android-surfplatta med Google Assistent. Den har ett utfällbart stöd som gör plattan enkel att placera på ett bord eller i en hylla. Stödet kan även fällas upp så att du kan hänga plattan på en krok (eller för att hänga i bilen, smidigt för barn som kollar på film, tänker jag!)!

Läs mer: Streaming-tips inför julhelgen

Dessutom har plattan en ganska unik design med ett grepp på sidan som fördelar tyngden och gör att du enkelt kan hålla Smart Tab med en hand.

Eftersom plattan har stöd för Google Assistenten kan styra ditt smarta hem direkt via plattan. Du kan även använda appen Google Home för att kontrollera olika smarta prylar från samma app. Smidigt ?

Streama musik och film

Vi har en smart-TV och även en Chromecast inkopplad vilket gör det enkelt att streama allt man vill streama. Chromecast kan även användas för att spela musik från Spotify.

Att ha en Chromecast i TV:n är smidigt för då kan man styra TV:n genom Google Assistenten t.ex. säga ”Ok google, pausa” när man tittar på en serie eller säga ”Hej Goolge visa gulliga katter på youtube”.

Jag pratar också ofta med Google Assistenten för att spela musik. Det kan bli lite dråpligt ibland när den hör fel (mycket konstig musik får man höra) men pratar man tydligt brukar det mesta funka! ”Hej Google – spela Chet Baker Sings på Spotify” är en klassiker hemma hos mig.

Automatisk städning med Skruttbot

Vi har en robotdammsugare från Neato (Botvac 5 connected heter den). Den är uppkopplad på vårt wifi och i appen kan vi styra den och ställa in hur och när den ska städa.

Skruttbot (som vår robot heter) har ett schema att städa måndag, onsdag och fredag kl. 11.00. På så vis dammsuger roboten när vi inte är hemma (skönt att slippa ljudet) och man får komma hem till nydammsuget hem! Superlyxigt!

För att underlätta för Skruttbot har vi inga mattor hemma (heltäckningsmattan i sovrummet klarar den faktiskt galant). Vi har också lärt oss var den fastnar (kökssoffan!) så de platserna har vi skärmat av eller justerat lite. De dagar roboten ska gå ställer jag oftast upp stolarna på borden och kollar så den kan komma fram och att inga sladdar ligger på golvet. Skruttbot har nämligen redan käkat upp några laddsladdar heh. ?

Det gulliga med Skruttbot är också att den skickar små meddelanden via appen till exempel om den fastnat (”Hjälp, jag sitter fast!”) och en rapport när den städat klart (”Jag har städat klart!”). Då får man se en karta exakt var den städat vilket är väldigt bra ifall den t.ex. inte kommit fram på något ställe.

Utvecklingsmöjligheter

Det är fortfarande så att man får ha lite tålamod och överseende med att det smarta hemmet inte alltid funkar så där ”smart” som man skulle vilja. Ibland blir det knas, saker tappar kontakt med wifiet eller beter sig underligt.

Roboten råkar köra över kattmaten (mardröm) eller den smarta högtalaren börjar plötsligt skrika ut P1 morgon på högsta volym tidigt på morgonen (förlåt grannar).

I nuläget är många, men inte alla, lampor hemma hos oss smarta. Vilket gör det väldigt förvirrande, särskilt för utomstående, vilka knappar som gäller. Så jag jobbar på att byta ut alla lampor successivt mot smarta. Och de där det inte går att ha smarta lampor tänkte jag sätta i smarta el-uttag (finns också från IKEA Trådfri så det blir samma system).

En stor del i det smarta hemmet är ju att automatisera (som vi gjort med Skruttbot). Vi har även en godmorgon-sekvens på lamporna i sovrummet och hallen som tonar upp mellan 06.00 och 06.30 vilket är ett lite behagligare sätt att vakna. Om jag säger ”Hej Google, godmorgon” får jag från assistenten höra vädret, vad jag har i kalendern, trafikläget och sedan de senaste nyheterna från Ekot.

För mig är det här med att göra mitt hem ”smart” mest en grej som är kul och spännande, den där jakten på Star Trek-livet. Det tar tid att hitta ett system som funkar och där allting funkar tillsammans. Men det är en kul resa!

Har du några smarta prylar hemma? Vad tänker du om det smarta hemmet? Använder du någon röstassistent i vardagen? ?

3 reaktioner på ”En rundtur i mitt smarta hem”

  1. Min Skruttbot (heter Vovven hos mig för att han nosar på allting) fastnar också under soffan . Mycket bra städhjälp men det gäller som sagt att bana väg för honom. Kul att se hur du kopplat upp hemmet.

  2. Pingback: Tekniken jag uppskattade första månaderna med bebis - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering