Måndagsupdate och svar på era frågor

Selfies från Samsung S20 Ultra – trodde jag stängde av ”by default” skönhetsfiltret med skin smoothing meeeen tydligen inte.

Hej och goddag kära läsare! Det är måndag igen och nu är det mars. Våren går som vanligt i rasande fart och jag börjar känna hur jobbtempot ökar för varje dag. Det gäller att försöka sitta lugnt i båten och planera ordentligt.

Hur jag känner för ”by default”-filter som inte vill stänga av sig.

Den här veckan ska jag jobba med podden, samarbeten och uppdrag.

På torsdag ska jag till Stockholm (igen) för inspelningar för Work at X, en podd av Borg&Owilli som jag är programledare för. Där olika företag marknadsför sig som arbetsgivare kan man säga. Perfekt för alla som söker jobb inom teknikbranschen.

Jag har haft två dagar i Stockholm varje vecka de senaste tre veckorna. Galet! Men det är mycket för att dels spela in Work at X, pressgrejer med techföretag samt intervjuer för min podd. Så har försökt slå många flugor i en smäll varje gång jag varit där. Plus också träffa kompisar.

På torsdagkväll ska jag och Max på Sara Parkman-konsert i Uppsala. Max födelsedagspresent till mig (eller var det julklapp?). Sjukt kul ska det bli iallafall. Jag lärde känna Sara på gymnasiet och såg henne spela med sitt gamla Härnösands-band Kraa första gången typ 2006 kanske?

Ni har väl hört hennes senaste skiva Vesper, som fått DN:s kulturpris och allt? En helt otroligt bra skiva.

😉😉😉

Svar på era frågor:

Jag försökte ha lite frågestund på mina Instagram Stories häromdagen. Frågorna som kom in var verkligen blandad kompott. Det blir aldrig särskilt bra när jag har frågestunder för jag svarar ju på frågor konstant, hela tiden varje dag, i kommentersfälten, på mailen och på DM:s. Så när jag väl försöker ha sådana här klassiska frågestunder som sourcing för blogginlägg verkar ni inte ha så mycket kvar att fråga.

Oh well! Här kommer iallafall frågorna och svaren för denna gång. 😁

◑ Vad tycker du är roligast att skapa?

Det går verkligen i perioder. Men att göra riktigt matiga guider är jättekul, det tar bara jättelång tid, vilket gör det svårt att hinna med och därför inte alltid jättekul.

Ibland har jag superfeeling på att göra video och då är det jättekul. Ibland har jag ingen lust att filma alls.

Att göra podden är riktigt kul (och också tidskrävande). Men det härliga med den är att få jobba med ljudmediet som är mitt favorit, sitta och klippa med ljud och musik så det blir bra flow. Plus att jag lär mig väldigt mycket medan jag gör avsnitten och kan ha lite större perspektiv än i mina andra format.

Just nu är jag inne i en period där jag tycker det är kul att illustrera och göra grafik (t.ex. till detta och detta inlägg). Då jobbar jag i Procreate på iPad Pro eller Adobe Illustrator på datorn.

◑ Hur ser du på risker/möjligheter med datalagring/spårning nu när vi alltid är uppkopplade?

Detta är verkligen ett stort sånt här ”å ena sidan å andra sidan”-område.

De stora möjligheterna med datalagring och spårning är ju att vi kan lära oss massor av spännande saker genom data.

Ett exempel är ju när det gäller smittspridning som nu med Covid19 och tidigare med t.ex. ebola där man med hjälp av insamling av data kan göra modeller för spridning och agera, t.ex. genom att identifiera riskområden.

Men precis som med allting kan man ju också använda datalagring och spårning på dåliga sätt – som i Kina där kommunistpartiet använder data för att kontrollera befolkningen. Eller Cambridge Analytica som använde data för politisk påverkan.

Jag tror att vi behöver bättre modeller för att kunna dela den data vi vill på ett säkert sätt. Till exempel att kunna donera data till forskning. Data är ju också en sorts råvara, som vi också borde kunna få sälja om vi vill. I dag så har vi väldigt lite självbestämmande över hur vi vill använda vår data.

Stora datasamlingar är avgörande för att skapa bra artificiell intelligens som kan hjälpa oss människor att lösa massor av problem. Men stora datasamlingar kan också ge företag, organisationer och länder stor makt. Så därför behövs det bra lagar och regler kring det hela.

◑ Saknar du mac nu när du kör pc?

Inte så värst! Jag körde ju Mac i många år tills jag förra året bytte till PC, en Dell XPS 15.

Det är främst två saker jag saknar med min gamla MacBook: att stänga locket för att sätta den i strömsparläge och öppna locket för att vara igång igen på en sekund.

Jag har fått lov att göra en inställning på min PC som säger att den inte ska sätta sig i strömsparläge när man stänger locket (när strömsladden är i) för att jag ska kunna stänga den när jag använder min externa skärm. Och när den varit i strömsparläge en stund stänger den i princip av sig så man måste trycka igång den på knappen. Den startar fortfarande snabbt men inte lika snabbt som min Mac gjorde.

Det andra jag saknar är tangentbordet på min MacBook. Mmmm det var så himla skönt att skriva på. Tangentborden jag använder nu, både på laptopen och ett externt, är verkligen helt ok. Men inte riiiiktigt lika skönt.

Med macOS operativsystemet saknar jag främst Airdrop som är så sjukt smidigt för att skicka saker mellan mobil, ipad och dator. Nu har jag ett system med Dropbox istället men det kräver ju några fler klick.

En sak till jag saknar: den lilla strömsladden till min MacBook. Man kan ju dela av strömsladden på två och bara ha den lilla sladden direkt till dosan man stoppar i väggen. Så smidig att ta med när man reser. Min Dell-strömsladd är betydligt större (och tyngre).

◑ Köpte du nåt på bokrean?

Nej… tråkigt nog. Älskar ju att köpa böcker. Men har i nuläget helt fullt i bokhyllan och en jättehög med böcker på nattygsbordet så jag får liksom inte riktigt plats med mer?

Dessutom läser jag ju en hel del via min Storytel Reader.

Men jag har gått runt och tittat mycket 😍

◑ Taggad på Sims online?

Jag tolkar denna fråga som ryktena/teasers från EA Games att nästa upplaga av sims, Sims 5, kommer innehålla online-element.

Jag vet inte om taggad är rätt ord men jag tycker absolut det ska bli spännande att se vad de hittar på. Det vore kul om man iallafall kunde skapa typ delade grannskap med vänner, där ens simmar kunde träffas, skapa relationer och sånt.

◑ Tunnbrödrulle eller skrovmål?

Var tvungen att googla vad ”skrovmål” innebär och verkar vara en burgare med pommes och läsk.

I valet mellan dessa två väljer jag i så fall skrovmål, med vegoburgare. Älskar även vegokorv men inte i tunnbrödrulle.

◑ Ses snart igen?

Ja tack 😍

(Denna fråga var från en fin vän som jag lunchade med häromdagen. Lunch med fina vänner är något jag verkligen vill rekommendera!)

— SLUT PÅ FRÅGESTUND —

Nu är det hög tid för mig att gå och värma min lunchlåda. SÅ hungrig.

Hoppas du får en fin måndag! 💖 Vad ska du hitta på i veckan?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

2 reaktioner på ”Måndagsupdate och svar på era frågor”

  1. Jag kom på en fråga jag missade att ställa. Jag är intresserad av hur det går med er elbil? Hur fungerar laddning? Har den någon spexig funktion? Finns det någon app som en kan se laddning etc? Hade varit spännande med ett inlägg om elbilen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!