I framtiden har vi mer teknik men färre prylar

Många som jag pratar med om teknik uttrycker att de ibland känner sig lite stressade av att utvecklingen går så snabbt. Allting blir mer och mer digitalt och övergången är inte alltid så smidig som man skulle önska.

Det är ju lätt att snacka om hur underbart allting kommer bli med teknik men i verkligheten så är en omställning alltid lite av en uppförsbacke. Där prylar krånglar, användarvänligheten brister och system buggar.

Den snabba teknikutvecklingen gör det väldigt svårt att utveckla något som är helt perfekt när det väl når oss som konsumenter. De som tillverkar och utvecklar teknik och digitala system måste testa dem i verkligheten på oss användare, så tidigt som möjligt, för att få verklig feedback på vad som behöver bli bättre eller förändras. Det arbetssättet ger i längden bättre produkter och tjänster som ständigt uppdateras utifrån hur användarbeteendet förändras.

Men att vara den som stöter på och behöver ha överseende med felen, krånglet och buggarna är ofta frustrerande. Så jag förstår verkligen alla er som blir lite opepp vid tanken på en framtid där vi har ännu mer teknik och där världen är ännu mer digital. Kommer inte allt bara bli värre och värre då med teknikkrångel och digital stress?

Njaeee… det behöver faktiskt inte bli det! Så jag tycker trots allt att det finns många anledningar att vara pepp på framtiden. Låt mig förklara…

Tekniken blir en naturlig del i vardagen

Tänk när de första PC-datorerna kom. När jag gick på lågstadiet fick jag, precis som de flesta, ta ”datorkörkort” för att lära sig hur man startade, använde musen för att dubbelklicka, sparade ett dokument, skickade mail och så vidare.

Bara det att skärmen inte var samma sak som ”datorn” var ett koncept som inte var helt lätt för många nya användare att koppla. Vilket på den tiden orsakade många support-utryckningar när ”datorn slocknat” (fast det i själva verket var skärmen som inte var ikopplad eller påslagen).

Tänk då vilken skillnad det är i dag när vi har touchskärmar. En ettåring såväl som en 80-åring kan väldigt snabbt gå från att aldrig ha sett en iPad till att interagera med den på ett naturligt sätt eftersom den är väldigt intuitiv. Att trycka på det man vill ska hända, svepa bort för att komma vidare och andra gester känns naturliga och självklara. Här behövs inget körkort inte!

Tittar man åt vilket håll teknikutvecklingen går så är ju en av de starkaste trenderna att tekniken blir allt mer integrerad. Det vill säga att den blir mer och mer osynlig och byggs in i sakerna runt omkring oss. Så att den blir en ännu mer naturlig och enkel del i vår vardag.

Istället för knappar eller appar så kan vi styra tekniken genom att prata med den eller med enkla gester. Allt mer av tekniken automatiseras och artificiell intelligens gör att mycket teknik kan sköta sig själv, anpassa sig efter våra beteenden och bara kommunicera till oss det vi vill eller behöver veta.

Det här gör att vi i framtiden inte kommer göra så stor skillnad på vad som är teknik och vad som är ”annat”. Sensorer och wifi byggs in i allt från glödlampor till gympaskor och sängar.

När internet kom var det en tydlig och definierad handling att ”gå ut på internet”, med en lång och tidskrävande uppkopplingsprocess och dessutom dyra minuter på telefonräkningen.

Idag tänker vi inte i de termerna eftersom internet är något som finns överallt, runtomkring oss hela tiden. På samma sätt kommer det inom en inte allt för fjärran framtid vara med teknik också. Det mesta kommer vara ”teknik” så som vi tänker på det idag, och därför kommer vi sällan tänka på det. Det kommer vara en naturlig del av det vardagliga livet och något vi interagerar med intuitivt.

Från många prylar och tjänster till några få som kan göra mer

De prylar vi har idag kan också göra mer och mer. Se bara på mobiltelefonen. Istället för att ha en telefon, en TV, en iPod, en digitalkamera, en dator, en bankdosa, en radio, en GPS, en kompass, en stegräknare, en väckarklocka och så vidare så har du en mobiltelefon som är alla dessa saker kombinerat i en förpackning. Som du dessutom enkelt kan stoppa i fickan.

Det handlar inte heller bara om hårdvaran, alltså själva prylarna, utan även tjänster. Istället för att ha olika små plastkort med medlemskap för olika butiker eller liknande kan de flesta idag snabbt scanna QR-koden på mitt körkort istället.

BankID funkar som säker inloggning på massor av e-tjänster hos till exempel Skatteverket eller min digitala postlåda. När jag ska använda en ny tjänst älskar jag när jag kan logga in direkt med BankID och slipper att registrera ett konto först.

I framtiden kommer vi förhoppningsvis inte behöva några plastkort alls för att identifiera oss eller betala. Kanske gör vi det istället med biometrisk data som ansiktsigenkänning eller fingeravtryck.

Jag har ju till och med satt in ett litet chip i handen. Det använder jag inte till något särskilt idag men drömmen vore ju om jag kunde använda det till att både betala, åka kollektivt, låsa upp dörrar och skippa både plånbok och nycklar.

⭐⭐⭐

Den här våren så har jag inlett ett samarbete med företaget Fidesmo. De jobbar bakom kulisserna, skulle man kunna säga, med teknik som gör att den här framtiden ska komma närmare redan nu.

Mer om vad Fidesmo gör kommer du få höra under samarbetets gång. Men huvudanledningen till varför jag är så glad för det här samarbetet är att Fidesmo är ett teknikföretag som förstått att vår framtid med teknik ska vara smidig och säker. Med mindre fokus på prylar och tekniken i sig och mer på hur den underlättar för oss i vardagen. Så vi kan tänka mindre på teknik, helt enkelt.

Det känns toppen att de stöttar mitt arbete under den här våren och gör det möjligt för mig att producera innehåll till er där jag kan dela med mig av tips, tankar och kunskap om teknik och framtiden.

⭐ ⭐ ⭐

Men, kanske du tänker nu, kommer inte den här framtiden bli himla tråkig för personer som mig som älskar teknik?

Nej, jag tror det kommer bli grymt! För när man är en så kallad ”early adopter” så kommer det alltid finnas ny teknik att utforska (och krångla med) för den som vill vara först med det senaste.

Men det ska ju kunna vara ett val och inte grundläget. När det gäller vardagen så föredrar även jag när tekniken jobbar för mig i bakgrunden utan att jag behöver tänka på var den är eller hur den fungerar. Så länge det är säkert och den utvecklats för oss människor och med vårt bästa i fokus.

Vad tror du om den här framtiden? Kan du se någon skillnad på hur du tänker på teknik idag jämfört med för bara några år sedan?

5 reaktioner på ”I framtiden har vi mer teknik men färre prylar”

 1. Hej Elin!
  Tack för ännu en intressant artikel om teknik!
  Du förstår, jag är född 1951 så jag har ju verkligen sett hur tekniken gått framåt mer än er ungdomar. Jag var med om den första TV, en liten låda på typ 20 tum med svartvita bilder.
  Jag och mina polare, vi var väl 10,11 år, var hembjudna till en av kompisarna vars föräldrar köpt en. Vilken grej det var då på den tiden! 🙂
  Idag som det har utvecklat sig är ju rena scifiction mot när jag var ung. Telefoner, små rektangulära, som man kan göra i stort sett allt med! Hujedamej så snabbt det gått!
  Men när ens ögon blir äldre ser man helst på en TV skärm som är typ 50 tum, det blir för småttigt i mobilen.
  Det enda med det här med all teknik, Elin, tänk om allt pajar; vad gör vi då?
  Ha det bäst!
  /Carl

  1. Tack för att du delar med dig av ditt perspektiv! Ja det har verkligen hänt mycket under åren 🙌
   Ja det finns såklart en del sårbarheter i att förlita oss allt för mycket på tekniken. Vilket ju blir tydligt när naturkatastrofer eller haveri gör att elen försvinner eller system går ned.
   Om allt pajar så löser vi nog det också ska du se. Vi människor är ju rätt uppfinningsrika varelser. Så länge vi är snälla mot varandra och hjälps åt ska det nog gå 😉

 2. Tack Elin för att du påminner oss hur det var och att tekniken faktiskt har blivit mer självklar o vardag nu även för mig . Jag o och din pappa satt just och funderade på hur man kommunicerade utan mobiltelefon tex när vi gick på gymnasiet på senare delen av 70-talet. Vi måste ju haringt våra föräldrar o kompisar i telefonhytter. Vi satt och funderade över om vårt gymnasium hade telefonhytt med betaltelefon. Vi kan inte påminna oss det. Hur gjorde vi då försatt nå varandra ?
  Såå konstigt att tänka sig…

  1. Haha ja, antar att man fick vara bättre på att bestämma saker på förhand och bättre på att vänta? Jag är ändå glad att jag fått uppleva lite av den tiden när jag var barn, att få se hur stor skillnad det kan bli på bara några år. Tänk då vad vi har framför oss! Spännande 🙌

 3. Pingback: Måndagsupdate och svar på era frågor - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

PLUS

Gör som 2000+ andra och prenumerera på Teknifik Plus. Ett mailutskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig.

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering