Sundsvall, AI och tre gånger Sveriges Radio

Foto: Good Tech Conference

Det har varit bråda dagar denna vecka, men väldigt mycket kul. Jag startade igång veckan med att lyckas vara med i tre radiokanaler på tre dagar.

I måndags besökte jag Arne Holmberg i min hemkanal P4 Örebros Eftermiddagsprogram. Vi pratade om min bok och även lite om Fortnites stora black hole-event. Här kan du höra prick från när jag är med.

Screenshots från mina Insta stories (följ mig på @teknifik)

Nästa dag begav jag mig tillbaka till SR-redaktionen här i Örebro för att vara med via länk i Studio Ett i P1 (mitt favoritprogram!).

Den gången gällde det nya Svenskarna och internet som precis släppts och där en ny sak de mätte var hur meningsfull vi upplever att tiden vi spenderar på sociala medier är. Jag fick kommentera just den delen av undersökningen. Måns Jonasson, digital strateg på Internetstiftelsen, vad också där.

Jag tycker det var kul att få prata just om det här med hur meningsfulla sociala medier känns eftersom det tangerade mitt inlägg Instagram – älskad plattform och svart hål.

Samtidigt får man ju komma ihåg att det var första gången detta mättes så det är inget som säger att den här upplevda meningsfullheten gått upp eller ned över tid. Att något inte upplevs som så meningsfullt betyder ju inte heller att det är meningslöst. Allt handlar ju om hur vi tolkar ordet meningsfullt och vad vi lägger i begreppet.

Med det sagt tycker jag ändå att det var en intressant siffra att fundera på och det var även spännande att många upplever det som mer meningsfullt spenderad tid att lyssna på podd eller kolla på youtube jämfört med att t.ex. vara på sociala medier eller spela mobilspel.

? Lyssna på mig och Måns Jonasson i P1-sändningen här

På onsdagen satte jag mig på tåget mot Sundsvall och Good Tech Conference. På tåget gjorde jag en intervju via telefon med Relationsradion i P3.

Det handlade om det här med hur det vi googlar eller gör på nätet påverkar vilken reklam vi får se på t.ex. Facebook. Med anledning av en lyssnare som undrade om hennes kille funderade på att fria. Kul ämne som alltid!

? Här kan du lyssna på klippet från Relationsradion

Jag berör ju detta en hel del i mitt inlägg om huruvida Facebook behöver tjuvlyssna på oss för att servera reklam.

I Sundsvall var det dags för Good Tech Conference där jag var en av key note-speakers. Så kul! Temat för konferensen var ”intelligens” så jag pratade om att vi måste inkludera fler i samtalet kring teknik och i synnerhet artificiell intelligens – så att vi kan få en bra framtid som gynnar alla. Det handlar nämligen inte om teknik utan om oss människor och hur vi vill att vår värld ska utvecklas.

För om vi bara ser framför oss mörka, dystopiska scenarier där AI tar över världen eller används för mördarrobotar och övervakning – ja då riskerar vi att också omedvetet acceptera den vägen framåt. Om vi bara går runt med en känsla av maktlöshet och att teknikutvecklingen bara händer oss så blir vi inte heller delaktiga i att styra den åt ett annat, bättre håll.

Det här pratar ju Max Tegmark om i avsnittet om AI i min podcast.

Efter min föreläsning stannade jag kvar på konferensen där det bjöds på bankett med live-band och nästa dag intervjuades jag i två poddar (lägger upp när de är ute) och lyssnade på lite föreläsningar. Avslutande talare var Mark Levengood, så det var ju peak mysavslutning. Jättekul att få hänga i Sundsvall. Cool stad med coola människor!

✨✨✨

Jag kom hem sent från Sundsvall igår, runt 22, så jag stupade i säng och unnade mig lite lugn morgon med mysig frukost idag. Har varit väldigt ostrukturerad i mitt jobbande denna dag. Tiden bara flyger medan jag hoppas mellan olika grejer. Inte så bra! Så nu har jag tagit fram min bullet journal för att försöka få lite ordning på det hela iallafall.

I helgen ska jag spela derby-match i Norrköping och gå på konsert med Bob Hund och Mother Mink (Max födelsedagspresent!).

Hoppas ni haft en bra vecka också. ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering