Teknikens under #010 – Artificiell intelligens

AI kommer förändra allt – på gott eller ont. Vad händer när maskinerna blir oändligt mer intelligenta än oss människor? När de gör alla jobb bättre än oss? Kommer AI kunna lösa alla våra problem eller kommer AI bli det största problemet hittills?

Medverkande

  • Max Tegmark, AI-forskare på MIT, författare, föreläsare
  • Amy Loutfi, AI-forskare på Örebro Universitet, föreläsare

▶︎ Lyssna via: Apple podcasts // Acast // Spotify // Webb

Det är väldigt svårt att hitta en bild som på ett bra sätt förmedlar artificiell intelligens, AI. Eftersom det är en teknik som kommer påverka precis allt.

Om du Googlar artificiell intelligens hittar du bilder på hjärnor eller robotar med massa kod, noder och ljusblått science fiction-ljus. Vilket lätt får AI att framstå som något diffust, high tech och väldigt långt bort från oss. När det i själva verket är något centralt, något här och nu och något som påverkar oss väldigt direkt.

Därför måste vi börja prata om denna teknik på allvar. För det kan bli helt avgörande för vår framtid. För att göra det krävs det att vi först och främst försöker förstå vad det handlar om.

När maskiner kan göra allt mer bättre än oss

I årets första avsnitt av Teknikens under tar jag upp ett av de absolut mest spännande med också till viss del skrämmande delarna av teknikutvecklingen och framtiden. Det är också är ett av mina favoritområden!

Redan idag används AI-teknik i vår vardag för bildigenkänning, säkerhetssystem, motståndare i spel, röststyrda assistenter och för att göra datorer och datasystem snabbare och bättre.

Sponsor för det här avsnittet är Academic Work som hjälper företag med rekrytering och bemanning. 

Academic Work kan erbjuda roller genom hela produktionskedjan, från planering till montering, hos massor av företag. 

För att läsa mer om alla spännande roller som finns och hur Academic Work kan hjälpa dig gå till Academic Works hemsida.

Den AI vi har i dag är mer intelligenta än människor men bara på ett specifikt område, därför kallas den smal AI. Bara för att Alpha Go, en AI utvecklad av Google-företaget Deepmind, har blivit bäst i världen på brädspelet Go så betyder det inte att den kan planera en semesterresa, styra en bil eller laga en sockerkaka.

Men vi går mot en nära framtid där AI kan användas för att förhindra sjukdomar, hjälpa oss att odla mer effektivt och generellt ta över allt fler jobb i alla olika branscher.

Och därefter…? Ja om vi lyckas göra en AI som är lika intelligent som oss, på alla plan, en så kallad AGI (artificial general intelligence) så kommer världen aldrig mer bli densamma. Då kan vi bota alla sjukdomar, lösa klimatkrisen, flytta ut i rymden eller… bli helt utplånade.

I avsnittet hör du:

Den kände AI-forskaren, MIT-professorn, författaren och föreläsaren Max Tegmark som gjort det till sitt life mission att få upp diskussionerna om AI och framtiden på agendan. Han har nyligen släppt boken ”Liv 3.0” som handlar om just detta.

Amy Loutfi är professor och forskare på Örebro universitet och jobbar med utvecklingen av artificiell intelligens. Hon är en populär föreläsare på ämnet, till exempel hur artificiell intelligens kan användas inom vården.

Här hittar du blogginläggen om AI från Wait but why som jag pratar om i avsnittet, och här hittar du enkätundersökningen av Bostrom & Müller som jag också nämner.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

 ? Eller så kan du lyssna direkt här:

Vad tänker du om den här framtiden? Hur tycker du vi ska använda artificiell intelligens på bästa sätt?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

2 reaktioner på ”Teknikens under #010 – Artificiell intelligens”

  1. Så bra avsnitt, tydligt och pedagogiskt förklarat! Jag och Victor satt som fastklistrade båda två 🙂
    Kan inte släppa tanken på att även om vi människor skulle spendera 40 år på att komma fram till sätt att kontrollera AI/AGI eller vad vi vill använda den till, så tar det troligen bara en bråkdels sekund att gå runt människans smarta plan, utan att vi någonsin kommer förstå hur. Med tanke på att vi är myror i jämförelse… Så skrämmande och så fascinerande!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!