Teknikens under #010 – Artificiell intelligens

AI kommer förändra allt – på gott eller ont. Vad händer när maskinerna blir oändligt mer intelligenta än oss människor? När de gör alla jobb bättre än oss? Kommer AI kunna lösa alla våra problem eller kommer AI bli det största problemet hittills?

Medverkande

 • Max Tegmark, AI-forskare på MIT, författare, föreläsare
 • Amy Loutfi, AI-forskare på Örebro Universitet, föreläsare

▶︎ Lyssna via: Apple podcasts // Acast // Spotify // Webb

Det är väldigt svårt att hitta en bild som på ett bra sätt förmedlar artificiell intelligens, AI. Eftersom det är en teknik som kommer påverka precis allt.

Om du Googlar artificiell intelligens hittar du bilder på hjärnor eller robotar med massa kod, noder och ljusblått science fiction-ljus. Vilket lätt får AI att framstå som något diffust, high tech och väldigt långt bort från oss. När det i själva verket är något centralt, något här och nu och något som påverkar oss väldigt direkt.

Därför måste vi börja prata om denna teknik på allvar. För det kan bli helt avgörande för vår framtid. För att göra det krävs det att vi först och främst försöker förstå vad det handlar om.

När maskiner kan göra allt mer bättre än oss

I årets första avsnitt av Teknikens under tar jag upp ett av de absolut mest spännande med också till viss del skrämmande delarna av teknikutvecklingen och framtiden. Det är också är ett av mina favoritområden!

Redan idag används AI-teknik i vår vardag för bildigenkänning, säkerhetssystem, motståndare i spel, röststyrda assistenter och för att göra datorer och datasystem snabbare och bättre.

Sponsor för det här avsnittet är Academic Work som hjälper företag med rekrytering och bemanning. 

Academic Work kan erbjuda roller genom hela produktionskedjan, från planering till montering, hos massor av företag. 

För att läsa mer om alla spännande roller som finns och hur Academic Work kan hjälpa dig gå till Academic Works hemsida.

Den AI vi har i dag är mer intelligenta än människor men bara på ett specifikt område, därför kallas den smal AI. Bara för att Alpha Go, en AI utvecklad av Google-företaget Deepmind, har blivit bäst i världen på brädspelet Go så betyder det inte att den kan planera en semesterresa, styra en bil eller laga en sockerkaka.

Men vi går mot en nära framtid där AI kan användas för att förhindra sjukdomar, hjälpa oss att odla mer effektivt och generellt ta över allt fler jobb i alla olika branscher.

Och därefter…? Ja om vi lyckas göra en AI som är lika intelligent som oss, på alla plan, en så kallad AGI (artificial general intelligence) så kommer världen aldrig mer bli densamma. Då kan vi bota alla sjukdomar, lösa klimatkrisen, flytta ut i rymden eller… bli helt utplånade.

I avsnittet hör du:

Den kände AI-forskaren, MIT-professorn, författaren och föreläsaren Max Tegmark som gjort det till sitt life mission att få upp diskussionerna om AI och framtiden på agendan. Han har nyligen släppt boken “Liv 3.0” som handlar om just detta.

Amy Loutfi är professor och forskare på Örebro universitet och jobbar med utvecklingen av artificiell intelligens. Hon är en populär föreläsare på ämnet, till exempel hur artificiell intelligens kan användas inom vården.

Här hittar du blogginläggen om AI från Wait but why som jag pratar om i avsnittet, och här hittar du enkätundersökningen av Bostrom & Müller som jag också nämner.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

 ? Eller så kan du lyssna direkt här:

Vad tänker du om den här framtiden? Hur tycker du vi ska använda artificiell intelligens på bästa sätt?

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

1

Har innehåll jag skapat lärt dig något nytt, inspirerat dig eller löst något av dina teknikproblem?

På medlemsplattformen Patreon kan du stötta mitt arbete genom att bli månadsgivare så jag kan fortsätta skapa innehåll som det här. Där finns även medlemsskapet Teknifik Academy där du får live-webinars varje månad, TechSupport och mycket mer!

Teknifiks Mailkubb

Du kan också helt gratis skriva upp dig på min mailklubb. Då får du mitt mailutskick direkt i inkorgen någon gång i månaden med tekniktips, guider och uppdateringar om vad jag jobbar på.

(Visited 224 times, 1 visits today)

2 kommentarer

 1. Emma 14 januari, 2019 at 21:20

  Så bra avsnitt, tydligt och pedagogiskt förklarat! Jag och Victor satt som fastklistrade båda två 🙂
  Kan inte släppa tanken på att även om vi människor skulle spendera 40 år på att komma fram till sätt att kontrollera AI/AGI eller vad vi vill använda den till, så tar det troligen bara en bråkdels sekund att gå runt människans smarta plan, utan att vi någonsin kommer förstå hur. Med tanke på att vi är myror i jämförelse… Så skrämmande och så fascinerande!

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 14 januari, 2019 at 22:47

   Vad kul att höra! Ja nej det finns ju helt klart mycket risker med en eventuell superintelligens. Vi får hoppas att vi verkligen lyckas tänka efter före ??

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *