Nu kan du köpa smarta högtalaren Google Home i Sverige Styr prylarna i ditt hem, lägg bort mobilen och fråga allt du undrar.

I Aftonbladet Morgon i måndags snackade vi om smarta högtalaren Google Home som nu äntligen släpps i Sverige. Idag den 24 oktober är det möjligt att köpa både Google Home och Google Home Mini i svenska butiker.

Efter att Google Assistenten kom på svenska här för ett tag sen så var ju släppet väntat. Det är ju först i en smart högtalare jag tycker assistenten verkligen kommer till sin rätt. För det är betydligt lättare att prata rakt ut i luften hemma jämfört med att göra det lite var som helst med sin mobil.

Jag har haft Google Home i några månader

Jag har ju, som trogna läsare vet, haft en sådan här högtalare hemma i flera månader. Det är en UK edition som jag haft på engelska fram tills det gick att byta till svenska här för ett litet tag sen. Den har ju engelskt eluttag så jag måste ha den i adapter. Men i övrigt så funkar den fint!

Jag gillar designen på Google Home (och även Mini) som är anpassad just för att passa in i hemmet. Den är liten och har en sorts tygbeklädd botten och vit, matt plast på ovansidan.

Ljudkvalitén i Google Home är bra, inte riktigt lika bra som vår bluetooth-högtalare från Bose men inte långt efter. Den låter starkt och plockar även upp ens röst från flera meters avstånd.

Hur bra är Google Home på svenska?

Än så länge funkar inte Google Assistenten på svenska riktigt lika bra som den engelska motsvarigheten. Vilket inte är så konstigt med tanke på att den engelska utvecklats i flera år och den svenska är väldigt ny. Så jag tror man får ha lite tålamod och att den kommer bli bättre och bättre ju mer data den samlar in om vad vi vill fråga och sådär.

Den engelska har fler “trix” och jag upplever generellt att den är lite bättre på att ge svar på frågor och förstå vad man menar. Med den svenska får jag lite oftare “jag förstår inte vad du menar” eller “jag kan inte hjälpa till med det än” som svar. Samtidigt kanske jag också ställer lite högre krav på vad den ska förstå eftersom det är mitt modersmål?

Vad använder jag Google Home till i vardagen?

Det bästa med Google Home tycker jag är att jag kan lägga bort mobilen och fortfarande söka på grejer, styra Chromecast till TV:n och spela musik.

“Hej Google – spela Glow på Netflix på Chromecast” (slipper ta fram mobilen!)

“Hej Google – pausa chromecast” (så jag kan hämta nåt gott i köket!)

Den här röststyrda trenden bygger ju på tanken om det smarta hemmet och “The internet of things”. Det vill säga att tekniken blir allt mer inbyggd i prylarna runtomkring oss och allt fler prylar blir uppkopplade mot internet.

Att behöva dra fram sin mobil i tid och otid för att trycka på knappar i appar blir liksom ett extra krångligt steg som inte riktigt bidrar till att det smarta hemmet känns särskilt “smart”.

Poängen med det smarta hemmet är ju att vi ska automatisera, det vill säga ställa in scheman och rutiner så tekniken sköter sig själv. Samt att vi ska kunna interagera med tekniken mer intuitivt och enkelt. Där röststyrning är en viktig del!

Istället för att hala upp mobilen för att tända och släcka lampor kan man säga: “Hej Google – släck vardagsrummet” om man har smarta lampor som Philips Hue eller IKEA Trådfri.

I köket eller badrummet där man oftast har händerna fulla och ens händer är kladdiga eller blöta är man inte heller så pepp på att ta upp mobilen för att byta låt, slå på en podcast, kolla upp en grej, ställa en timer. Allt detta kan du enkelt göra med en smart högtalare istället!

“Hej Google – spela podcasten Teknikens under”

“Hej Google – sätt en timer med namn bullar på 10 minuter”

Jag vill leva Star Trek-life

Jag har planer på att sätta upp Google Minis i typ alla rum hemma så att jag kan ha det som i Star Trek ni vet! Att man kan prata med sin AI-assistent var man än är. Har man flera enheter blir de även ihopkopplade så man kan spela musik i alla rum eller enkelt börja lyssna på en podd i köket för att sen fortsätta lyssna i vardagsrummet.

Hur är det med integriteten?

Att ha en smart högtalare hemma innebär ju såklart på ett sätt att den “alltid lyssnar”. För att man ska kunna väcka högtalaren med orden “Hej Google” eller “Okej Google” så måste den hela tiden lyssna. Vilket såklart kan kännas obehagligt och läskigt!

Men Google sparar inte några ljudfiler utöver det du frågar efter du sagt väckningsorden “Hej Google” eller “Okej Google”. Om du vill se vilka saker du frågad din högtalare och radera kan du göra det på My Activity.

Hela Googles affär bygger ju på att samla big data om vad vi som människor undrar och söker svar på. Så vill du inte att Google ska få mer information om dig än de redan har ska du såklart inte skaffa en Google Home. 

För egen del så VILL jag ha en personifierad, smart AI-assistent i mitt hem som känner mig och kan hjälpa mig med saker. Sen skulle jag såklart gärna vilja att det i framtiden fanns alternativ där min data var bättre skyddad och tillhörde mig mer än ett multinationellt bolag. Men i nuläget tycker jag fördelarna och det roliga överväger min oro iallafall. Vi får väl se om jag får anledning att ändra mig.

Hur känner du för smarta högtalare? Är det något du funderat på att skaffa? Har du frågor om Google Home är det bara att ställa dem här nedanför ?

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

7

Vill du har mer? Kom med i Teknifik Klubb 💖!

Genom att bli medlem i internets bästa gäng så får du exklusiva inlägg och videos, rösta om kommande innehåll, direktchat med mig, live-webinars, workshops, TechSupport och mycket mer.

Ju fler medlemmar vi blir i klubben desto mer och bättre inlägg och videos kan jag skapa här på bloggen och i mina andra kanaler. 🙌

Läs mer om klubben och hur det funkar

Prenumerera på Teknifik Plus 💌

Du kan också skriva upp dig som prenumerant på mitt mailutskick. Där får du uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig någon gång i månaden. Helt gratis, inget spam, bara bra grejer.

(Visited 429 times, 1 visits today)

3 kommentarer

 1. Axel 6 november, 2018 at 14:02

  Hej, om man inte har ett smart hem utan endast har chromecast till exempel, tycker du då att det ändå är värt att köpa google home?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 6 november, 2018 at 14:16

   Ja, om man tycker det verkar kul, så absolut. Det mesta jag använder min till är Chromecast och annat. Typ svara på frågor, sätta timers och spela musik och sånt. Helt enkelt en lite smidigare bluetooth-högtalare.

   Reply
 2. Pingback: Testar nya Google Nest Audio – smart högtalare med bättre ljud - Teknifik

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *