Sedan jag skaffade Google Home, en smart högtalare, så har jag mer och mer börjat uppskatta Google Assistant. Tidigare har jag endast haft tillgång till Apples Siri som jag tycker är snäppet sämre. Hittills har jag endast kunnat ha Assistant på engelska – fram tills nu! För den 15 augusti började Google rulla ut den på svenska. Hurra!
Det pratade jag om i Techsvepet på Aftonbladet TV i onsdags.
Det har ju varit lite krångligt att prata med assistenten på engelska när vi bor i Sverige och mitt modersmål är svenska. Jag frågade såklart Google när vi kan förvänta oss att se Home-högtalarna lanseras officiellt i Sverige och svaret blev ”senare i år” så det känns ju väldigt pepp. ÄNTLIGEN börjar det röststyrda tekniklivet komma hit till Sverige på allvar!
På engelska heter tjänsten ”Google Assistant” men på svenska ”Google Assistent”. På ett sätt kunde man ju önska sig något enklare och mer internationellt överförbart namn (som Siri eller Alexa), men jag kommer från och med nu använda det svenska ”Assistent” i inlägget eftersom vi snackar om den svenska varianten.
Vad är Google Assistent?
Google Assistent är en digital, röststyrd assistent som drivs av artificiell intelligens och maskininlärning. Den finns inbyggd i Googles operativsystem Android och går att använda om den finns på samma språk som man har sin mobil satt till, förutsatt att ens mobil lever upp till kraven på version. Tjänsten går även att använda på iPhone genom Googles app.
Tjänsten är som en blandning mellan röststyrning av mobilens funktioner och att konversera med Googles söktjänst.
Det har tidigare funnits en tjänst på Android-mobiler som heter Google Now, som du kanske redan stött på? En funktion som visar små ”informationskort” i mobilen med t.ex. väder, trafikläget, platser i närheten och annan information beroende på var du är, tid på dygnet, dina preferenser m.m. Google Assistent är som en uppdaterad och utvecklad version av Google Now, som du kan prata med i en tvåvägskonversation.
Google Assistent finns också i smarta högtalare. Till exempel Google Home men även från andra tillverkares som Panasonic. Under 2018 visade flera teknikföretag också upp smarta displayer med Google Assistant.
Så aktiverar du Google Assistent på kompatibel Android-mobil
För att använda Google Assistent på din Android mobil måste du ha:
- Android 5.0 eller senare
- version 6.13 eller senare av Google-appen
- Google Play-tjänster
- 1,4 GB minne och en skärmupplösning på 720p
Du kan först testa om Google Assistent redan är aktiverat genom att hålla in på hemknappen och se om assistenten ploppar upp. Alternativt prova att säga ”Ok Google” till mobilen.
Eftersom den svenska assistenten rullas ut successivt under de kommande veckorna är det inte säkert att du fått tillgång till den än. Då är det bara att vänta ett tag till. (2018-08-16)
Om inget hände kan du aktivera assistenten så här:
- Öppna Google-appen
Den ser ut så här:
- Tryck på de tre strecken för att se menyn och välj Inställningar
- Under Google Assistent välj Inställningar
- Aktivera
- (Det kan vara så att du behöver scrolla ned till ”Enheter” och välj ”Telefonnummer” och sedan aktivera Google Assistent)
Så kan du använda Google Assistent på iPhone eller iPad
Om du har iPhone eller iPad med iOs 10 eller senare så kan du använda Google Assistent även på dessa, men det kommer aldrig bli lika optimerat som på en Android-enhet. Apple har ju redan sin egen assistent Siri som är gjord just för iOs.
Men det kan ju vara lite kul att prova den ändå och om du inte orkar Googla genom att skriva kan den absolut vara till hjälp.
Det du gör är att du laddar ned appen Google Assistant från App store. Väl inne i appen kan du aktivera med ”Ok Google” eller trycka på mikrofon-knappen.
Appen Google Assistant kommer rullas ut för iOs under de närmsta veckorna, så om du inte ser appen i App store just nu får du vänta ett tag till. (2018-08-16).
De bästa funktionerna
I den här videon på min youtube-kanal visar jag några av funktionerna jag listat nedan om du vill se hur de funkar! Woop ?
1. Spela musik
En av mina favoritgrejer att säga till Google Assistent är att spela upp en låt jag blir akut sugen på. Du kan säga t.ex. ”Ok Google – spela Sorry med Justin Bieber”. En bra grej med Google Assistant är att du kan välja att ha Spotify som din förvalda musikspelare, vilket ju gör att du kan spela upp ungefär vilken låt som helst, när du vill.
2. Spela upp djurljud (alltid poppis bland barn!)
Säg: ”Hur låter ett lejon?” så spelar Assistenten upp ljudet. Perfekt!
3. Färdväg och trafikupplysningar
Google vet var du är och har även genom att samla in data från massor av mobiler ute på vägarna live-koll på trafikläget. Så du kan fråga: ”Hur lång tid tar det att köra till Stockholm” så får du föreslagen färdväg, hur lång tid det kommer ta där trafikproblem och liknande är inräknat.
Funkar även med ”hur lång tid tar det att gå till” och ”hur lång tid tar det att cykla”.
Under Inställningar för Google Assistent kan du under Personliga uppgifter > Hem- och jobbadress lägga in adresserna för var du bor och för ditt jobb. Då kan du fråga: ”Hur långt tid tar det att köra till jobbet?”.
4. Fråga om vädret
Om du frågar: ”Vad blir det för väder imorgon?” så förstår Google att du menar på platsen där du är och ger dig en lokal väderprognos.
Jag brukar ofta fråga: ”Kommer det regna idag?”, så jag vet om jag ska ta med paraply/regnjacka på morgonen.
Du kan också fråga om vädret på andra platser: ”Hur är vädret i Stockholm på lördag?”.
5. Fråga efter ett skämt eller intressant fakta
Det här brukar jag fråga min Google Home om när jag har tråkigt. Att den ska berätta ett skämt eller ett intressant fakta. På engelska är det här lite mer utvecklat men det kommer bli bättre och bättre på svenska också över tid!
6. Fråga hur man säger något på ett annat språk
Eftersom Google Assistent är direktkopplat till Google Translate kan du fråga t.ex. ”Hur säger man jag älskar dig på japanska?” och få det uppspelat för dig direkt.
7. Ta reda på vilken låt som spelas
Om du hör en bra låt i en TV-serie, film eller på stan kan du fråga ”Vilken låt är det som spelas?” så lyssnar Assistenten och ger ett svar. Det går RUSKIGT fort!
8. Gör uträkningar eller fråga om enheter
Om du snabbt vill översätta något från dollar till kronor, från pounds till kilon eller liknande går det bra att säga ”Hur mycket är 20 dollar i svenska kronor?” eller ”hur mycket är 20 pounds i kilo?”.
Du kan även räkna ut saker som ”Hur mycket är 55% av 4302?”. Perfekt om du snabbt vill ha svar på vad slutpriset blir vid rea!
9. Sätt timers
Du kan snabbt sätta en timer med Assistenten genom att säga ”Sätt en timer på två minuter”. Perfekt när man står i köket och inte har händerna fria! Du kan även säga ”Sätt en timer på 24 minuter som heter bröd” för att döpa timern.
10. Visa bilder från Google Foto
Om du använder Google Foto för att spara och backa upp dina mobilbilder (det gör jag!) så kan Google Assistent enkelt leta upp bilder åt dig. Tack vare avancerad bildigenkänning så kan Google själv se om en bild föreställer t.ex. en katt eller en dator.
Genom att säga ”Visa mina bilder på katter” så kan Google plocka fram bilder från ditt Google Foto på katter. Det funkar riktigt bra!
Du kan även säga ”Visa mina bilder från juni 2017”.
Coola grejer och gömda påskägg
Förutom dessa funktioner så finns det ju mycket som är coolt med tekniken som är inbyggd i Google Assistent. Det svenska teamet har också gömt lite lokala påskägg bara för oss här i Sverige!
Konversationer i flera steg
En sak som Google Assistant är riktigt bra på, där den ligger före konkurrenterna, är att kunna föra en konversation i flera steg. Där den fortsätter att komma ihåg vad ni pratar om.
Till exempel om du frågar:
”Hur gammal är kungen?”, så svarar Google Assistent ”72 år”. Den förstår alltså att du pratar om Sveriges kung och berättar hans ålder. Om du sedan direkt efter säger: ”Hur lång är han?” så vet assistenten att ni fortfarande pratar om Sveriges kung och berättar hur lång han är (1,79 meter närmare bestämt!).
Prata med botar från Sveriges Radio, H&M Home och SJ
Google har samarbetat med olika företag för att bygga in lite särskild funktionalitet från dessa. Det i formen av små röststyrda botar, alltså automatiserade tjänster som du kan konversera med i väldigt begränsad utsträckning.
Du kan prata med Sveriges Radio, H&M Home, SJ, ICA (om du kopplar ditt ICA-konto till Google) och fler företag kommer dyka upp framåt.
Om du säger ”Prata med Sveriges Radio” så säger Google Assistent att hon ”Hämtar Sveriges radio” (gulligt, som att hon hämtar en kollega liksom).
Så kommer en röst som SR själva spelat in och frågar vad jag vill lyssna på, jag får även se alternativen som klickbara knappar. Då kan du säga till exempel ”senaste ekot” och så börjar den direkt. PERFEKT för nyhetsälskare som jag!
Kom ihåg att avsluta
När du väl pratar med Sveriges Radio så är det den boten som svarar, så du kan inte helt plötsligt säga ”vad blir det för väder” eller ”hur lång är kungen” för då blir SR-boten väldigt förvirrad. Så för att avsluta med en bot (vilken som helst) säg ”Hej då”.
Några lokala påskägg på svenska
Gömda överraskningar på internet, i spel eller teknikprylar generellt brukar kallas för ”påskägg”. Här är några saker du kan testa att säga till svenska Google Assistent:
- Vad tycker du om melodifestivalen?
- Pratar du rövarspråket?
- Vi ses i Nangijala
- Här kommer Pippi Långstrump
- Vad tycker du om jantelagen?
12 reaktioner på ”Google Assistant på svenska – här är de bästa funktionerna”
Bra inlägg! Du kan inte skriva ett för oss som tycker det är läskigt att Google har koll på så mycket i våra liv och om det finns alternativa sökmotorer?
Tack för förslaget! 🙂
Fake grej de här, enligt Google finns inte denna app på svenska.
Hej hej! Jag har pratat med grundkällan, alltså Google i Sverige, både på mail och telefon så kan garantera dig att det inte är fejk. Däremot så rullas funktionen ut successivt de närmsta veckorna till Androidenheter med 5.0 lollipop samt även iOS-användare med 10 eller senare. Så, det kan ta lite tid innan den börjar nå alla enheter men det är absolut på gång. ???
Kan tillägga att man måste ha språkinställning Svenska på iPhone för att kunna prata på svenska med Google Assistant. Det fungerar alltså inte om man har iPhone språk engelska.
Stämmer!
Pingback: Nu kan du köpa smarta högtalaren Google Home i Sverige - Teknifik
Hej.
Bra guide.
Jag har en home mini och märker att hittills så finns inte alla funktioner på svenska. Det är ganska förståeligt men det är också väldigt svårt att hitta info vad vi svenska användare faktiskt kan vänta oss och när i så fall.
Första gången jag typ hade velat signa up på ett nyhetsbrev så man kunde få info i mailen när nya funktioner blev tillgängliga. Någon som vet om det finns får dom gärna dela med sig.
Det kunde varit en bra lista, vad som skiljer svenska och engelska åt hittills och vad vi kan vänta oss framöver av assistenten 🙂
Ja det är lite synd att alla funktioner inte riktigt funkar. Men den engelska varianten har ju funnits väldigt länge och de blir ju bättre med tiden så borde det bli även med den svenska, ju mer data den får att jobba med liksom.
Intressant! Jag vet inte om det är möjligt att använda Google Assistant på det sättet. Har man en android kan man ha ett Google-tangentbord så där används ju Googles röstteknik, men tror inte det skulle gå att koppla på på en iPhone. Har tyvärr inte bättre svar än så i nuläget.
Testade just ”Volvo on call”-assistenten via Google home. Kollade om min bil var låst och låste den sedan via denna assistent. Som teknikfreak är jag djupt imponerad av detta, inte ens Homey kan göra detta (vad jag känner till just nu).
Mvh Sten
Det var värst! Där ser man ☺️