Recension: Samsung Galaxy Note 9 – mobilen för dig som vill ha allt

TL;DR

Too long, didn’t read – en sammanfattning.
Note 9 är den senaste utgåvan av Samsung mobil för användaren som inte vill kompromissa. Den inbyggda stylus-pennan är modellens signaturgrej som byggt en trogen skara Note-fans över åren. Årets utgåva har fått några ganska små uppgraderingar som ändå gör hela skillnaden jämfört med föregående modell.
Det är den bästa Android-mobil jag någonsin testat och en mobil jag riktigt sörjde att ge tillbaka efter testet. Om du inte vill kompromissa med något så är detta helt klart mobilen för dig.

Plus

Stor, ljus och fantastisk skärm. Hög prestanda. Ännu bättre stylus (med bluetooth). Riktigt bra kamera. Ny placering av fingeravtrycksläsaren. Hörlursuttag. Plats för extern minneskort eller dubbel-sim. Snabbladdning. Lång batteritid. Trådlös laddning.

Minus

Bixby-knappen och Bixby själv (Samsungs digitala assistent).

Design och första intryck


Vid första anblick är det inte mycket som skiljer Note 9 från föregångaren Note 8. Skärmens kanter i över och nederkant är yttepytte lite mindre. Super AMOLED-skärmen är stor och vacker (som vanligt) och lite större nu, 6,4 tum. På baksidan finns en liten men viktig detalj, som vi såg redan på Galaxy S9 och S9+, nämligen att fingeravtrycksläsaren flyttats ned under kameran istället för bredvid.

Just den svarta varianten är nog ändå min favorit – den blir liksom som en stor, skinande svart sten typ? De rundade kanterna på skärmen som övergår i den svarta glasbaksidan. Det är så sjukt stilrent och najs?!
Jag har använt Samsung Note 9 som min huvudsakliga mobil i några veckor nu och har inte haft något skal på. Vilket kändes läskigt i början men sen kändes det bara bra för att mobilen verkligen fick skina i hela sin svarta, glansiga härlighet. Men ja, det blir såklart massa fingeravtryck på den men jag tycker man vänjer sig.

Samsung har verkligen slagit på stort med denna modell som fått ett 4000 mAh-batteri, en stor uppgradering från 8:ans 3300 mAh. Du kan välja mellan två modeller:

  • 128 GB utrymme och 6 GB RAM för cirka 11 000 kr
  • 512 GB utrymme (!) och 8 GB RAM för cirka 13 500 kr

Modellen jag testat är den senare, så riktig värstingmodell. Note 9 har dubbelt utrymme för simkort, eller så kan man ha ett simkort och ett microSD-minneskort. Om du stoppar i ett extra minneskort på 512 GB och kör på den större modellen kan du få hela 1 TB utrymme – på en mobiltelefon! Det är smått galet.
Prestandan på denna mobil är såklart grym. Appar öppnar snabbt och allting funkar väldigt smooth även om har mycket igång samtidigt.

Knappar och hörlursuttag

Mobilen har, precis som föregående modell, en på/av-knapp på höger sida och på vänster sida volymknappar och den nedriga Bixby-knappen.
Bixby är ju Samsungs egna röststyrda assistent, som absolut fått lite uppdateringar, men fortfarande har svårt att mäta sig med konkurrenter som Siri eller Google Assistant som båda finns på svenska. Bixby pratar inte svenska än.
Det jobbiga med Bixby-knappen är att jag råkar trycka på den hela tiden. Det finns en inställning för att avaktivera den, vilket jag rekommenderar. Men det är så onödigt och drygt att den är där och att man inte kan få byta den till någon annan funktion. Det här är egentligen det enda med Galaxy Note 9 som jag inte gillar.
En positiv sak med Note 9 är att det fortfarande sportar ett vanligt hörlursuttag. Även om allt fler börjar gå över till trådlösa hörlurar så är det najs att ha möjligheten till exempel om batteriet i ens lurar tar slut och de har sladd man kan sätta i. Det här är antagligen sista Note:n som har hörlursuttaget? Jag tror det iallafall.

Användarupplevelse


Jag kan inte säga mer än att Samsung Galaxy Note 9 är en dröm att använda! Det är svårt att sätta fingret exakt på vad det är som gör det men jag har haft så mycket mer användarglädje av att använda denna jämfört med Galaxy S9+ som ändå är väldigt, väldigt lik.
Det ska sägas att jag är en person som föredrar stora mobilskärmar. Så det kan vara en stor anledning till varför jag älskar denna så mycket. För denna mobil är stor. För att navigera den med en hand brukar jag liksom balanserad den i handflatan för att kunna hala den uppåt och nedåt liksom. Men oftast använder man den helt klart med två händer.
Jag har haft Samsungs egna ansikts+iris-igenkänning som upplåsningsmetod som funkar helt okej för det mesta. Men det är också jätteskönt att ha alternativet att bara dra pekfingret över fingeravtrycksläsaren på baksidan om det tar för lång tid. Älskar att ha båda! Och den uppgraderade placeringen av fingeravtrycksläsaren gör så stor skillnad. Även om jag inte har så stora händer så har jag inte haft några problem att nå.

Uppgraderad S pen

Den stora saken som särskiljer Note 9 är såklart pennan, som fått en uppgradering detta år då den nu mer är kopplad till mobilen via bluetooth vilket göra att den fått ytterligare lite funktioner.
Nu mer kan du till exempel använda den som fjärrutlösare när du fotar, vilket är smidigt vid gruppbilder eller om du vill ta en selfie längre ifrån. Eller om du bara vill fota utan att råka röra kameran, vilket ju lätt kan orsaka suddighet i bilden.

Föreläsa och presentera med Note 9 och S pen

En annan smidig sak med pennan är att du kan använda den som clicker om du föreläser. Note har ju en smart, inbyggd funktion som gör att du kan använda den som en dator om du kopplar den via en USB-C till HDMI-adapter. Då finns det ett desktopgränssnitt som automatiskt kickar in. Mobilens skärm kan du då använda som touchpad.
Så, du kan använda PowerPoint på mobilen för att skapa en presentation. Sen kan du koppla in den med adaptern till en projektor eller stor skärm. Ta upp presentationen i presentationsläge och använda pennan som clicker. Sjukt smidigt om du vill slippa ta med laptop för till exempel interna möten, presentationer eller till och med föreläsningar!

Bixby är blä men hej Google Assistant

Bixby är, precis som jag tidigare nämnt, inte så kul. Men nu är det ju så att Google Assistant nu mer finns på svenska, och i och med att Samsung är en Android-mobil så kan du aktivera den. Nej du kan inte sätta den på Bixby-knappen men du behöver bara hålla in på hemknappen för att aktivera den.
Detta gör att hela Bixby-grejen ändå inte känns riktigt så irriterande som jag tyckte det kändes på Note 8. Jag kan helt enkelt ha mer överseende med den nu när jag kan använda Googles Assistent istället.
Det gjorde ändå skillnad gällande användarupplevelsen tycker jag!

Rita och måla


På Note 8 kände jag mig besviken då jag inte tyckte det fanns så mycket appar som kunde leva upp till S pens potential. Det tycker jag har blivit bättre för denna utgåva! Även om jag fortfarande saknar en Procreate eller Paper by 53-motsvarighet till Android. De bästa apparna för att måla och skissa är Samsungs egna PenUp och Adobes Photoshop Sketch.
Jag tycker S Pen blivit lite bättre och mer responsiv att rita med. Det känns mindre som att rita med en stylus och mer som en riktig smartpenna. Eller så är det apparna som blivit bättre. Något med det känns iallafall som en liten uppgradering!
Även om jag inte använder pennan superofta så drar jag nog ändå fram den någon gång per dag för att skriva/rita på ett screenshot eller skissa lite när jag har tråkigt.

Kameran


Kameran är samma som på Galaxy S9+ men Note 9 har fått lite uppgraderingar i mjukvaran för att ytterligare förbättra bilder beroende på objektiv.
Det är helt klart en av de bästa mobilkamerorna på marknaden just nu! Jag tycker Galaxy Note 9 tar väldigt fina bilder i de flesta ljusförhållanden. Den har också en bildigenkänningsmekanism som kan läsa av om du fotar t.ex. en växt som i exemplet ovan, ett porträtt eller landskap. Utifrån miljön så kan den sen anpassa t.ex. vitbalans och liknande.
Inte något jag tänkte på supermycket men ändå häftigt hur mycket mjukvaran kan göra för bilderna.
Samsung har ju också en himla grym grej som är att när man tar en selfie så kan man bara hålla upp handen så aktiveras en kort självutlösare så man slipper trycka på avtryckaren själv. Perfekt för att undvika rörelseoskärpa.
Här kommer lite bilder som jag tagit med Note 9:

Slutgiltigt betyg

Man kan helt klart tycka att Samsung Note 9 är en väldigt dyr mobil, men jag tycker ändå att as far as dyra mobiler goes så får man verkligen mycket för pengarna, vilket man inte riktigt kan säga om anda mobiler i samma prisklass (host Apple host host).
Note 9 är mobilen för dig som i princip vill ersätta din dator med en smartphone. Du kan dessutom koppla den till en skärm och använda den som en (lite begränsad med ändock) dator, särskilt om det du använder mest är Office-programmen.
Det här är en värstingmodell helt enkelt, för dig som ställer väldigt höga krav på din mobil. Dessutom slipper du kompromissa. Du får det stora batteriet, den snygga designen, en riktigt bra kamera, den fantastiska skärmen och den grymma prestandan. Vill du så kan du också maxa upp med 1 TB utrymme. Dessutom har du kvar hörlursuttaget och du har en inbyggd stylus.
Om du vill ha allt och är villig att betala för det så kan jag verkligen varmt rekommendera Note 9. Jag har njutit av att använda den de här veckorna och den har verkligen levererat. Batteriet har hållit hela dagarna och om jag velat fylla på så har den ju snabbladdning, så det är inget problem.
Jag har tidigare gnällt lite på att jag inte gillar Samsungs version av Android lika mycket som t.ex. OnePlus men den här gången har det inte stört mig alls. Jag kanske har vant mig nu? Eller så Samsung gjort de där små förändringarna som ibland krävdes för min smak? Samsung Note 9 är helt klart min absoluta favorit-android 2018!
Det enda lilla lilla klaget jag har är den där himla Bixby med tillhörande Bixby-knapp men i och med att man nu kan ha Google Assistant på svenska så har det inte stört mig lika mycket.
Därför så ger jag faktiskt Samsung Galaxy Note 9 full pott! 5 av 5 Teknifik-medaljer!

 
 
 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering