Recension: Samsung Note 8

TL;DR

(Too long, didn’t read)
Note 8 är Samsungs senaste flaggskeppsmobil som följde upp den mindre lyckade Note 7 som hade batteriproblem och fick återkallas. Note 8 är en riktig power-telefon med stor skärm, slimmad design och den smarta stylus-pennan S pen.

Plus

Fantastisk skärm, bra kamera, bra prestanda, smarta funktioner, ok batteritid, snygg design. Perfekt för den som vill byta datorn mot mobil. Passar den som gillar att skriva för hand på skärmen/använda stylus.

Minus

Irriterande placering av fingeravtrycks-läsaren, få appar som utnyttjar S pens kreativa potential. Assistenten Bixby, som har en egen knapp, är inte särskilt användbar.

Unboxing av Note 8


Jag spelade in en video när jag packade upp mobilen. Så om ni är nyfikna på vad man får med och vill se få en ordentlig titt på designen är det bara att trycka på play.
Glöm inte att prenumerera på min Youtube-kanal för fler teknifika videos >>

Design och första intryck


Gällande designen kan jag säga att denna mobil, framförallt framifrån, är en riktigt vacker liten teknikpryl. Note 8 har en gigantiskt stor 6,3 tums skärm. Den har Samsungs ”infinity display” som är böjd kring kanten vilket gör att den bara har två mycket smala kanter högst upp och längst ned på skärmen.

Jag valde att testa mobilen i färgen ”Maple gold”. Baksidan är av ett material som känns lite som en hård plast. Sidorna är i metall. Både framsidan och baksidan blir snabbt smutsiga och fulla av fingeravtryck, så man vill putsa den mycket kan jag säga.

På högra sidan finns på/av-knappen, på undersidan sitter S pen (mer om den nedan) som man klickar ut med ett mycket tillfredsställande klick. Högtalare, USB-C uttag för laddning etc samt hörlursuttag.
På den vänstra sidan finns volymknappar samt ”Bixby”-knappen som drar igång Samsungs egna digitala assistent. På ovansidan finns SIM-kortshållaren som har plats för två SIM om man vill det eller så kan man stoppa i ett microSD-minneskort för extra lagring.

Jag fick med mig ett skal hem (se mer i unboxing-videon) med en lite luddig känsla i mörkgrått. Det som var bra med skalet var att det var väldigt tunt och skönt att hålla i. Samtidigt är jag inte särskilt orolig för baksidan på telefonen. Värre är det med framsidan och skulle man tappat mobilen med glaset nedåt hade detta skal knappast gjort särskilt mycket nytta.

Ett annat skal jag testade var detta genomskinliga från Tech 21. Det har en tjock bumper runt sidorna vilket skulle skydda lite mer om man tappade den. Samtidigt täcker inte detta framsidan heller utan skulle då behöva kompletteras med ett skärmskydd. Vilket jag helst skulle försöka undvika på en mobil med så här fin display. Jag gillade inte heller hur detta skal gjorde att mobilen förlorade sin slimmade känsla.
Så vill man ha ett skal på sin Note 8, vilket jag absolut tror att man vill, så skulle jag nog satsa på ett som har skydd för skärmen. T.ex. Samsungs Clear View standing cover eller LED view cover (som också gör det möjligt att se klockan genom skalet).

Användarupplevelse

Allmänt

Jag använde Samsung Note 8 som min huvudsakliga mobil i över en vecka och sedan har jag testat mer enskilda funktioner och andra grejer.
Eftersom detta är en mobil med riktig hög prestanda så flyter allting på väldigt bra. Det är lätt att vara produktiv med Note 8, vilket ju är exakt vad den är tillverkad för.
Med Always On-display behöver du inte väcka mobilen för att se vad klockan är. Små ikoner visar också aktuella notiser. För mig som iPhone-användare var detta lite ovant. Jag kan bli lite stressad av att mobilen alltid lyser liksom. Eftersom jag kopplar det till att jag fått en notis. Jag vill inte heller alltid veta vad klockan är. Kanske är det en vanesak? Annars går det ju förstås att stänga av denna funktion också.

Eftersom telefonen saknar hemknapp så är det den virtuella hemknappen som gäller. Men den har en väldigt trevlig haptisk feedback som gör att det känns att man trycker på en knapp.
Fingeravtrycksläsaren sitter på baksidan, bredvid kameran. Detta är en rätt jobbig placering. Även om det funkar helt okej med lite övning så krävs det för mig nästan alltid 2-3 försök innan jag träffar rätt vilket känns kontraproduktivt. Man råkar också väldigt lätt smutsa ned kameralinsen. Detta är en av de största nackdelarna med denna telefon, enligt mig.

Bixby – Samsungs egna assistent

Bixby är Samsungs försök att göra en egen Siri, alltså en digital assistent. Bixby har en dedikerad knapp på sidan av mobilen som tyvärr inte går att ändra till någon annan funktion.
Bixby är… tyvärr inte speciellt smart. Iallafall inte när man ska försöka prata med hen. Det krävs att man säger: ”Öppna klockan, sätt en timer”, ”Öppna mail och”. Detta känns väldigt kontraproduktivt och gör att det tar lika lång tid att försöka hitta rätt kommando som det tar att bara öppna telefonen och göra det själv.
Om man tycker Siri brukar kännas störigt dum så kommer man störa ihjäl sig på Bixby. I nuläget har jag svårt att se att någon skulle använda denna funktion i någon större utsträckning. Kanske kommer det bli en bra funktion i framtiden men i dag önskar jag att man kunde få använda Bixby-knappen till något annat.

Batteritid

Batteriet i Note 8 är något mindre än i Note 7 (ni vet den som riskerade att explodera), 3300 mAh jämfört med 3500 mAh. Samsung har helt enkelt valt att gå på den säkra sidan med batteriet vilket tyvärr gör att det inte blir någon riktig powermobil sett till detta.
Jag fick batteriet att räcka hela dagen utan problem, och jag är en rätt krävande användare. Den största batterislukaren är helt klart skärmen. Android har många bra batterispar-funktioner, till exempel stänga ned appar i bakgrunden som drar mycket energi när man inte använder dem. Det är bra!
Även fast Note 8 ska vara en snabbladdande enhet så får man räkna med runt 2 timmars laddning för att få ett fullt batteri. Note 8 har också stöd för trådlös laddning men det är inget jag testat för denna recension, men generellt brukar inte trådlös laddning vara särskilt snabbt. Men det kan ju vara smidigt för mindre påfyllningar under dagen när man ändå har lagt ifrån sig mobilen t.ex. på skrivbordet eller soffbordet.

S pen – en smart stylus

Det som är den stora anledningen till att välja Note 8 istället för Galaxy S 8+ är ju att man med Note 8 har en inbyggd stylus, alltså en penna man kan använda för att navigera och skriva på skärmen med.
Pennan är innefattad i mobilen och tas fram genom att man klickar på den. Är mobilen låst när man tar ut pennan så kan man skriva en anteckning direkt på den släckta skärmen. Den kan man sedan spara eller också fästa på hemskärmen om man har något viktig att komma ihåg.

Pennan är rätt trevlig att skriva med och har en smal udd som gör att man kan vara rätt exakt och precis. När mobilen är upplåst och man har pennan ute får man upp en speciell meny med snabba actions som att göra en ny anteckning.
Så om man verkligen gillar att ta anteckningar för hand, har stort behov av att kunna rita/markera mycket på bilder i mobilen eller har lite för grova fingrar för en smartphone och föredrar att använda stylus är Note 8 perfekt.
För min del hade jag tänkt att S pen vore kul att använda för att skriva brush script direkt i mobilen eller göra riktigt snygga bilder i Instagram stories – detta funkade tyvärr sämre än väntat.

Jag har haft svårt att hitta bra appar att använda för att använda S pen för att skriva eller rita så som jag tänkt. Och tyvärr så blev det inte speciellt snyggt i Instagram när jag skriver med S pen, flera gånger såg texten pixlig och konstig ut när jag väl laddat upp den.
Det här är en nackdel tycker jag för jag känner mig lockad att ha en penna till telefonen om jag kunde använda den på lite mer kreativa sätt. Men som det är i nuläget känns det inte riktigt tillräckligt nödvändigt för att jag skulle välja Note 8 framför vanliga 8+ egentligen.
En bra sak är att mobilen påminner en att sätta tillbaka pennan om man tagit ur den och inte använt den på ett tag. Den säger också till om man håller på att gå för långt ifrån sin penna. Hade inte dessa funktioner funnits hade jag nog kunnat råka tappa bort min S pen. Så tummen upp för det!

Kamera


Kameran på Samsung Note 8 är en av de bästa man kan få i mobilväg just nu. Jag tycker den funkar bra och är snabb. Eftersom den har dubbla kameralinser så kan man dels zooma in (telefotolins) och dels använda livefokus. En funktion som är stor trend på mobiler just nu. Där kameran tar en bild med båda linserna och sedan lägger ihop dem för att skapa blurr i bakgrunden.

Här har jag vräkt på rätt ordentligt med effekten men man kan anpassa detta i efterhand med ett reglage. Jag tycker Note 8 gör ett riktigt bra jobb här med R2D2.

Här kommer lite fler bilder tagna med Note 8

Samsung Pay – betala med mobilen nästan överallt

Slutligen vill jag bara snabbt nämna Samsung Pay. Det är en digital plånbok i mobilen där du lägger till dina betalkort (förutsatt att du har rätt bank) och sedan kan du betala med mobilen i stort sett överallt där det finns en kortläsare.
Mobilen använder NFC för betalning, vilket funkar med terminaler som har stöd för kontaktlös betalning (blipp-betalning). Men även terminaler som INTE har detta funkar ändå med Samsung Pay, eftersom Samsung har en teknik som skickar ut en magnetsignal till terminalens kortavläsare (den där man drar kortets magnetremsa). Detta är Samsung ensamma om och det gör att Samsung Pay plötsligt blir riktigt riktigt bra.
Jag testade att betala med Samsung Pay på ICA och första gången lyckades jag inte läsa av men jag provade igen och då funkade det. Med lite mer övning är jag säker på att jag skulle trivas riktigt bra med att betala på detta sätt.

Slutgiltigt betyg

Samsung Note 8 är en riktigt bra mobil, helt klart en av de bästa vi har sett 2017. Designen är fantastisk, den har grym prestanda och riktigt bra kamera. Batteritiden är bra, men hade såklart kunnat vara bättre (som på de flesta mobiler idag). Den stora frågan när det kommer till Note 8 är om du är ett fan av en stylus eller inte. För det är ju liksom grejen med Note 8. Om du inte är ett stylus-fan kan du lika gärna kolla på på en S8+ för att få en väldigt likvärdig mobil. Jag skulle iallafall inte ha några problem att byta till en Note 8 idag men skulle gärna vilja se fler funktioner och appar som tar tillvara de kreativa aspekterna av S pen. Jag ger Note 8 4 av 5 teknifikmedaljer.
Poäng 4 av 5 teknifikmedaljer

Vad tror du om Note 8? Gillar du att skriva med stylus? Ge mig dina tankar och eventuella frågor i kommentarerna ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

4 reaktioner på ”Recension: Samsung Note 8”

  1. Kul recension! Bixby är totalmeningslös och önskar att Samsung stänger av funktionen för samtliga telefoner och bara antingen köper in Siri eller bara lägger av med sån tjänst. De kommer aldrig lyckas haha…. Hoppas att de fixar så man själv kan ställa in vad knappen kan vara till för! 😀

  2. Pingback: Min påsk och drömmen om ett smartare hem - Teknifik

  3. Pingback: Recension: Samsung Galaxy Note 9 – mobilen för dig som vill ha allt - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!