Dataskandal och Cambridge Analytica – ska jag radera Facebook nu?


Facebook vet jättemycket om oss. Det har jag skrivit om tidigare här på bloggen både om konspirationsteori om avlyssning och om varför du inte ska göra quiz på Facebook. Nu blåser det kring Facebook och deras hantering av data i och med ett avslöjande om företaget Cambridge Analytica. De ska ska lyckats få tillgång till över 50 miljoner amerikanska facebookanvändares information utan att deras godkännande eller vetskap. Information som sedan ska ha använts för att hjälpa Trump vinna presidentvalet 2016.
Det finns flera olika delar i det här avslöjandet och jag tänkte fokusera på de som har med Facebook och data att göra. För hela den här skandalen har fått följden att personer uppmanar till bojkott av Facebook, t.ex. genom hashtaggen #deletefacebook som används flitigt på Twitter.
Så det tänkte jag resonera lite kring i det här inlägget – är den här skandalen anledning att faktiskt radera sitt Facebook-konto?
Delarna om amerikansk politik, datadrivet kampanjarbete och vad Cambridge Analytica ägnar sig åt lämnar jag där hän. Det har många andra duktiga journalister redan tagit hand om.

Så kollar du den profil byggd på data som Facebook gjort om dig

Facebook har alltså samlat ihop en massa information om dig som många företag vill åt för att rikta kampanjer mot dig.
Om du vill veta hur Facebook profilerar dig kan du inne på Facebook trycka på lilla nedåtpilen ▾ i övre, högra hörnet > Välj Inställningar Annonser. 
Här kan du sedan klicka dig runt för att se vad Facebook vet, eller tror sig veta, om dig. När företag skapar annonskampanjer på Facebook kan de välja olika kriterier för målgrupper de vill rikta sig till, som ”ensamstående kvinnor 25-35 år i medelstor stad som gillar trädgård”.

Även om det här är något väldigt många kanske inte tänker på i sitt dagliga liv så är det inget okänt eller nytt. Det är i själva verket hela Facebooks affärsidé. Även om det kan kännas som att de gör det här lite i smyg så är informationen öppen och tillgänglig för dig och du kan till exempel ändra och ta bort saker i din annonsprofil om du vill.

Vad är det Facebook kritiseras för?

Mark Zuckerberg, Facebooks grundare. Foto: (CC) Brian Solis, www.briansolis.com and bub.blicio.us.

Så det Facebook kritiseras för är inte att de samlar en massa information om oss och tjänar pengar på det. Utan kritiken gäller hur de hanterar denna information och vem som kan få tillgång till den (och i vilket syfte).
Facebook har tidigare fått skarp kritik för att de inte lyckats hantera problemen med att deras plattform och användarnas information används för att sprida falska nyheter, propaganda och påverkansmaterial. Framförallt gällande ryska påverkansaktioner inför det amerikanska presidentvalet när Trump blev vald.
I det här fallet handlar det ju också om påverkan och det amerikanska valet. Historien är lite komplicerad men det som ska ha hänt är alltså att ett personlighetstest, som skulle vara i forskningssyfte samlade in information från över 250 000 amerikanska Facebook-användare. Genom testet lyckades skaparen inte bara reda på deras information utan också alla deras vänners.
Detta blev alltså 50 miljoner användares information sammanlagt – som sedan fördes vidare till Cambridge Analytica. Det är hur företaget ska ha kunnat få tag på alla vännernas information som lett till kritiken mot Facebook. För dessa personer har ju inte godkänt att det här utomstående företaget ska få tillgång till deras personliga information.
Sen är Cambridge Analytica ett riktigt skumt företag på många andra sätt, men det kommer jag som sagt inte gå in på nu.

Hur allvarligt är det?

Det är såklart allvarligt. Om sådan här data, som inte hanterats på ett korrekt sätt, använts för att påverka presidentvalet i USA eller Brexit i Storbritannien har det ju fått väldigt stora konsekvenser. Facebook har ju ett gigantiskt ansvar som de inte lyckats leva upp till.
Här kan du läsa och se CNN’s intervju med Mark Zuckerberg som för en gångs skull faktiskt ställt upp på att svara på mediernas frågor. Vanligtvis är han rätt bra på att bara hålla tyst samt att skriva ett inlägg på Facebook-sida.
”You know I think we’ve started off a little bit on the idealistic, and maybe naive side, right, of thinking that that vision around data portability and enabling social apps was gonna be what our community preferred, and I think what we’ve learned over time very clearly is that the most important thing always is making sure that people’s data is locked down.” – Mark Zuckerberg, intervju med CNN 21 mars 2018.
Citatet ovan tycker jag är rätt talande för Zuckerbergs inställning till våra personuppgifter: idealistisk och naivt. Det verkar iallafall som att reaktionerna på den här senaste skandalen fått företaget att verkligen förstå att en förändring måste ske.
Tjyvlyssnar Facebook genom mobilen

Så – ska jag radera Facebook nu?

Nej, jag kommer inte radera Facebook… inte än i alla fall. Nätverket är för tajt integrerat i mitt vardagliga liv, det skulle bli allt för krångligt att helt hoppa av. Jag är ju också en person som är väldigt öppen och transparent online generellt så jag känner lite att jag får stå mitt kast.
Det kanske är så att även jag är lite naiv och idealistisk. Men framförallt är jag bekväm! Än så länge känns det ändå mer bekvämt att vara kvar på Facebook än att inte vara det.
Däremot så väntar jag med spänning på hur Facebook ska kunna hantera de här problemen och bli bättre. Särskilt i och med att GDPR, allmänna dataskyddsförordningen, träder i kraft i EU i maj i år. Då kommer det bli ännu svårare för utomstående företag att få tag på vår personliga information utan vårt samtycke.
Jag tycker också det är jättebra att amerikanska kongressen och andra styrande organ tar itu med Facebook och ställer dem till svars. Bara för att man är störst ska man inte få bete sig hur som helst.
Facebook är ju trots allt ingenting utan sina användare och i slutänden kommer de ändå behöva anpassa sig. För när sådant här händer så dalar deras aktie och de förlorar massa pengar (och användare!).
Tills något bättre alternativ dyker upp så kommer jag nog ändå fortsätta på Facebook… men:

3 viktiga saker att tänka på framåt på Facebook

 1. Kolla igenom din information 
  Det är bra att regelbundet gå in och se över vilken information Facebook har på dig. Ta bort det som inte är relevant eller som du inte vill dela.
 2. Kolla igenom vilka tredjepartsappar som har tillgång till din profil
  Låt inte externa företag ta del av din information hur som helst! Gör inte quiz och sådant där du godkänner att appen får tillgång till din personliga information. Gå till Inställningar Appar och städa upp lite.
 3. Var källkritisk
  Nu inför valet och med allt vi vet av utomstående krafter som vill påverka politiska val är det viktigare än någonsin att vara källkritisk på sociala medier. Tänk efter noga innan du delar, särskilt om du reagerar starkt på något. Kolla avsändaren, googla och ställ höga krav även på medier gällande källor.

Vad tycker du om den här skandalen? Har du hängt med? Hur resonerar du kring att fortsätta använda Facebook?

18 reaktioner på ”Dataskandal och Cambridge Analytica – ska jag radera Facebook nu?”

 1. Visst, det är en skandal, de ska inte dela ut info till tredje part utan samtycke. Samtidigt tänker jag att man själv har ett stort ansvar, hur många av oss läser fullständiga villkor för en tjänst innan vi klickar i/laddar hem/gör ett test? Jag har blivit väldigt restriktiv med tester/quiz via Facebook av den anledningen, de ska ha så mycket information för ett test. Känns inte bra, så det har jag slutat med. Sen har jag gått igenom och raderat många appar som nag int använder längre. I övrigt kommer jag fortsätta använda Facebook, för mig är det en jättebra kanal att hålla kontakt med personer. sen tänker jag för egen del dela/skriv inget som du inte kan stå för, och var källkritisk. Så för min del får Facebook vara kvar ett tag till!

 2. Hej, sitter och testar att radera mitt facebook konto permanent. Är det inte intressant hur j***a svårt det är? Försöker följa ex guiden i Expressen, men de länkar man ska klicka på i Facebook existerar inte. Jag ser det som ett medvetet drag att försvåra för användaren så att den behåller kontont.

 3. Hej Elin!
  Stort tack för denna fina information! Jag har skickat dig ett mail för jag skulle gärna vilja dela detta ditt inlägg inne på min egen blogg LL.
  //Carl

 4. Pingback: Dataskandal och Cambridge Analytica – ska jag radera Facebook nu? - LoveLaholm

 5. Hej,
  Även om man kanske förstått att ens information nyttjades på något sätt, tycker jag att vidden av det som nu kommit fram är chockerande. Skrev ett inlägg om det på min blogg och har valt att rensa bland de appar som Facebook. Men än så länge för Facebook vara kvar.

 6. Såna här grejer får ofta så konstiga proportioner, och det är ibland svårt att förstå vad det egentligen handlar om. Så tack för bra genomgång, det är mycket tydligare nu!

 7. Pingback: Äntligen tillbaka på youtube och en rundtur på mitt lilla kontor - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering