Det här behöver du veta innan du gör quiz och tester på Facebook


Varje vecka är jag med i vårt morgonprogram på P4 Örebro och pratar om en teknik/internet-grej som ni ju alla vet under rubriken ”Elins Teknikskola”. I samband med detta publiceras även en film jag gjort på kanalens Facebooksida.
I förra veckans video berättade jag om vad du bör veta innan du gör tester som ”Vem är din tvilling?” och liknande på Facebook. Dessa kuliga tester/quiz ber nämligen om tillgång till massor av information om dig. Som, om du godkänner, du ger detta företag tillåtelse att sälja vidare om de vill.
Om någon gick fram till dig på gatan och frågade:
”Hej, jag skulle vilja ha ditt fulla namn, ålder, kön, födelsedatum, bilder på dig, en lista på alla dina vänner och en lista på dina intressen”
Du skulle antagligen bli tveksam och fråga: ”Varför då? Vad ska du göra med uppgifterna?”
Om personen då svarade:
”Det berättar jag inte men om du ger mig dessa uppgifter har jag rätt att sälja dom vidare till vilket företag jag vill. Det jag däremot kan göra är att berätta för dig vilken fornnordisk gud du är! Kul va?”
Skulle du säga ja? Nej, det tror jag knappast. 
Ändå är det precis det du gör när du gör sådana här tester.

Se filmen

Videon jag gjort om detta har i skrivande stund nästan 6000 visningar och nästan 70 delningar, vilket jag är väldigt glad över. Jag säger ju inte att du inte ska göra sådana här tester, jag vill bara att du ska vara medveten om vad de är ute efter och vad du ger bort.

Åh nej, jag har gjort detta?! Vad händer med mig nu??

Mitt ärliga svar är: jag vet inte. Jag vet inte om eller var informationen om dig kan ha sålts. Kanske till något företag som vill rikta reklam och spam-meddelanden mot dig? I värsta fall kanske den används för att skapa fake news och försöka manipulera dig och dina vänner politiskt (se videon nedan från Kit):

Vad tänker du om det här? Är du orolig för vem som får tillgång till information om dig?

5 reaktioner på ”Det här behöver du veta innan du gör quiz och tester på Facebook”

  1. Ja usch jag tycker faktiskt att det är lite läskigt med all information som finns om oss själva därute till salu. Eller ja, läskigast av allt är kanske att jag i vardagen är så blasé till allt. Skitbra att du upplyser om detta <3

  2. Pingback: Dataskandal och Cambridge Analytica – ska jag radera Facebook nu? - Teknifik

  3. Pingback: Vad är GDPR? Så påverkar allmänna dataskyddsförordningen dig!

  4. Pingback: Dags för data-detox? – Pedagog Trelleborg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering