Det här behöver du veta innan du gör quiz och tester på Facebook "Vad är mitt änglanamn?" och "Vem är din själsfrände?" – dessa tester är inte så oskyldiga som de verkar.

Varje vecka är jag med i vårt morgonprogram på P4 Örebro och pratar om en teknik/internet-grej som ni ju alla vet under rubriken “Elins Teknikskola”. I samband med detta publiceras även en film jag gjort på kanalens Facebooksida.

I förra veckans video berättade jag om vad du bör veta innan du gör tester som “Vem är din tvilling?” och liknande på Facebook. Dessa kuliga tester/quiz ber nämligen om tillgång till massor av information om dig. Som, om du godkänner, du ger detta företag tillåtelse att sälja vidare om de vill.

Om någon gick fram till dig på gatan och frågade:

“Hej, jag skulle vilja ha ditt fulla namn, ålder, kön, födelsedatum, bilder på dig, en lista på alla dina vänner och en lista på dina intressen”

Du skulle antagligen bli tveksam och fråga: “Varför då? Vad ska du göra med uppgifterna?”

Om personen då svarade:

“Det berättar jag inte men om du ger mig dessa uppgifter har jag rätt att sälja dom vidare till vilket företag jag vill. Det jag däremot kan göra är att berätta för dig vilken fornnordisk gud du är! Kul va?”

Skulle du säga ja? Nej, det tror jag knappast. 

Ändå är det precis det du gör när du gör sådana här tester.

Se filmen

Videon jag gjort om detta har i skrivande stund nästan 6000 visningar och nästan 70 delningar, vilket jag är väldigt glad över. Jag säger ju inte att du inte ska göra sådana här tester, jag vill bara att du ska vara medveten om vad de är ute efter och vad du ger bort.

Åh nej, jag har gjort detta?! Vad händer med mig nu??

Mitt ärliga svar är: jag vet inte. Jag vet inte om eller var informationen om dig kan ha sålts. Kanske till något företag som vill rikta reklam och spam-meddelanden mot dig? I värsta fall kanske den används för att skapa fake news och försöka manipulera dig och dina vänner politiskt (se videon nedan från Kit):

Vad tänker du om det här? Är du orolig för vem som får tillgång till information om dig?

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

6

Vill du har mer? Kom med i Teknifik Klubb 💖!

Genom att bli medlem i internets bästa gäng så får du exklusiva inlägg och videos, rösta om kommande innehåll, direktchat med mig, live-webinars, workshops, TechSupport och mycket mer.

Ju fler medlemmar vi blir i klubben desto mer och bättre inlägg och videos kan jag skapa här på bloggen och i mina andra kanaler. 🙌

Läs mer om klubben och hur det funkar

Prenumerera på Teknifik Plus 💌

Du kan också skriva upp dig som prenumerant på mitt mailutskick. Där får du uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig någon gång i månaden. Helt gratis, inget spam, bara bra grejer.

(Visited 1 077 times, 1 visits today)

5 kommentarer

  1. Annie - lättlagat vegokäk 7 augusti, 2017 at 11:01

    Ja usch jag tycker faktiskt att det är lite läskigt med all information som finns om oss själva därute till salu. Eller ja, läskigast av allt är kanske att jag i vardagen är så blasé till allt. Skitbra att du upplyser om detta <3

    Reply
  2. Pingback: Dataskandal och Cambridge Analytica – ska jag radera Facebook nu? - Teknifik

  3. Pingback: Vad är GDPR? Så påverkar allmänna dataskyddsförordningen dig!

  4. Pingback: Dags för data-detox? – Pedagog Trelleborg

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *