Vad är GDPR?

vad är gdpr
I maj 2018 träder en ny EU-förordning i kraft. Det är GDPR. Vad är GDPR? Jo, det står för General Data Protection Regulation – eller allmänna dataskyddsförordningen som den heter på svenska. Den ersätter i Sverige PUL, personuppgiftslagen.
Denna nya förordning är till för att stärka skyddet för oss som privatpersoner gällande de personuppgifter vi lämnar ifrån oss. Som det ser ut idag så är det möjligt för företag att samla in information om oss som namn, mail, telefonnummer, position, ip-nummer m.m. och sedan sälja denna info vidare.
Personuppgifter samlas in hela tiden via webben, appar, sociala medier och andra tjänster. Som det är idag så är det i många fall i princip omöjligt att ta reda på vilken information ett företag har om oss och ännu svårare att få den raderad.

GDPR – strängare regler och viktigare med samtycke

Allmänna dataskyddsförordningen innebär att för att ett företag ska få samla in personuppgifter om dig så måste de förklara exakt vad informationen kommer användas till och be om ditt samtycke för detta.
Det innebär att den här typen av quiz på Facebook, som samlar in dina personuppgifter via Facebook och sedan säljer dem vidare, inte kommer kunna jobba på samma sätt. Istället måste de skriva ut: ”Vi vill spara personuppgifterna X och X om dig och sedan sälja dem vidare, är det okej?”.
I lite mindre sammanhang kommer det också innebär att ett företag inte får automatiskt skriva upp din mail på en maillista när du handlar något online. De får inte heller ha ”Ja jag vill ha nyhetsbrev”-rutan förcheckad automatiskt i ett formulär.

Rätten att bli bortglömd på internet

Den nya EU-förordningen värnar också om rätten att bli bortglömd online. Alltså att kunna radera den information som ett företag har om en. Företag kommer bli skyldiga att både kunna visa vilka personuppgifter om dig de har och du ska kunna be att dem att radera informationen omedelbart.
För stora företag med databaser med personuppgifter innebär införandet av GDPR omfattande förändringar och utmaningar. Nya rutiner och system kommer behöva byggas upp. De kommer också behöva be dig förnya ditt samtycke för personuppgifter de har om dig.
Så bered dig på att företag kommer börja höra av sig och fråga om de får spara olika uppgifter om dig. Kolla då noga efter att de också redovisar exakt hur informationen kommer sparas och hur du kan radera den.

GDPR för bloggare, nyhetsbrev, webbshoppar och enkla hemsidor

Även i den mindre skalan kommer det hädanefter bli viktigt att tänka på hur man lagrar och hanterar personuppgifter. För om du är bloggare och har ett kommentarsfält eller en webbshop så sparar du troligtvis redan idag en del personuppgifter som namn, mail och ip-adress (utan att ens tänka på det).
Har du en maillista så samlar du också personuppgifter och måste förhålla dig till GDPR.
I mitt inlägg idag på Tech Thursday på Influencers of Swedens sajt har jag skrivit en utförlig guide om detta:
▶︎ Tech Thursday: GDPR för bloggare, nyhetsbrev, enkla hemsidor och webbshoppar
?

Har du hört om GDPR? Vad tror du om det? Tycker du det är en bra utveckling?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

3 reaktioner på ”Vad är GDPR?”

  1. Pingback: Om integritet, GDPR och samtycke. | REAKTIONISTA

  2. Pingback: Nya dataskyddsförordningen – så hanterar du floden av GDPR-mail - Teknifik

  3. Pingback: Kom igång med maillista och nyhetssbrev - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!