Recension: Apple Watch

Apple Watch Recension
Som jag berättat tidigare så har jag varit smått besatt av tanken på en smart watch under väldigt lång tid och till slut bestämde jag mig för att slå till. Det blev en Apple Watch Sport 42 mm i guld.

TL;DR

Apple Watch är en smartklocka designad för att användas med iPhones. Det är en väldigt dyr accessoar som egentligen inte fyller några stora behov i ditt liv. Det är mest kul att ha, snygg och något för den som är nyfiken och älskar tech.

Plus

Snygg och gedigen design. Superskarp display. Kopplingen mellan klockan och min iPhone 6S plus funkar i princip felfritt. Bra komplement till telefonen om du gillar att samla data om träning, aktivitet m.m. Smidigt om du har en stor telefon som du inte kan ha i fickan.

Minus

Inte så mycket funktion för vad du betalar – det helt enkelt en pryl du klarar dig precis lika bra utan. Den fyller inget egentligt behov. Många appar har inte stöd för Apple Watch.

Apple Watch Recension

Design och första intryck

När jag öppnade lådan blev jag väldigt exalterad över hur gedigen och snygg designen på klockan är. Även fast detta är den näst billigaste Apple Watch-modellen (den billigaste är Sport 38 mm) så känns den som en premium-pryl.

Armbandet

Jag valde en med ett armband i vävt nylon och jag är otroligt nöjd med det valet. Det matchar så bra till klockans guldfinish, som är samma som jag har på min iPhone.
Bandet är bekvämt att ha på sig, skaver ingenting, knäppet känns rejält och lätt att knäppa med en hand. Än så länge har jag inte upplevt att jag blir svettig av bandet eller att det kliar under det eller någonting.

Urtavlan

Jag kör på en enkel urtavla i en guld/brun färg som matchar klockans look i övrigt. På den här tavlan kan du lägga till fyra valfria komplikationer och ett monogram. Jag har valt att ha månfaser (pga får mig att känna mig som en häxa), batteri, aktivitetsringar och genväg till timer. Det finns en hel del urtavlor att välja mellan men jag gillar den här absolut bäst och har inte haft någon lust att byta än så länge.
Apple Watch Recension

Laddare

Klockan levereras med en magnet-laddare som enkelt ”snappar” fast på baksidan av klockan. Sladden är längre än vad laddsladdarna normalt är till t.ex. iPhones och iPads (vet ej varför?).

Knapparna på Apple Watch

Det finns två knappar på klockan. En som kallas för Digital Crown, som funkar som både en knapp och ett rullhjul. Och en reglerätt knapp (liknande på/av-knappen på iPhone).
Digital Crown används både som ”välj”-knapp, scrollhjul och zoom. Den andra knappen, av och på knappen, är en genväg till dina kontakter. Det är nog den största ”designmissen” på klockan för jag använder i princip ALDRIG den knappen? Den känns mest onödig. Det är inte så ofta jag använder klockan för att ringa eller skicka meddelanden liksom? Den här knappens funktion ska dock ändras till nya WatchOS som kommer till hösten.
Apple Watch Recension

Skärmen

Jag fullkomligt ÄLSKAR displayen på klockan. Den är smått rundad runt kanterna och känns riktigt skarp och lyxig. Det går bra att se den även i solljus även om det såklart blir lite reflektioner och liknande. Personligen kan jag bli lite smått manisk med att torka av skärmen eftersom det är en touch-screen = blir lätt en del kladd på den.
Skärmen känns också väldigt reptålig och hållbar. Jag är ganska nojig över detta sedan jag pajade min mobil. Men klumpig som jag är så har jag lyckats smälla klockan i diverse kanter, väggar, dörrhandtag och gud vet vad. Men hittills har inte en enda repa uppstått på skärmen!
Skärmen tänds automatiskt när du lyfter armen för att kolla på klockan och släcks automatiskt när du tar ner armen. Det här funkar för det mesta felfritt. Ibland, särskilt om du t.ex. ligger ned, så fattar den inte riktigt och du kan få lov att tända skärmen genom att trycka på kronan eller göra flera, smått awkward armrörelser.

Användbarhet och funktion

Klockan är en förlängning av din telefon. När du startar igång klockan så guidas du via din mobil till hur du ska para dina enheter och du får även hjälpa att ladda ned appar som du inte redan har på mobilen, till exempel aktivitetsappen. Processen är ganska enkel.
Apple Watch Recension

Navigation

Apple Watch har kritiserats för att ha en ganska brant inlärningskurva för nya användare och det kan jag bara hålla med om. Även för mig som är väldigt tekniskt lagd och äger eller har ägt alla andra Apple-prylar så var det klurigt i början.
Det finns i princip 6 sätt du kan ”ta dig runt” på klockan: Trycka på kronan, snurra på kronan, trycka på knappen, swipa på skärmen, trycka på skärmen och pressa på skärmen med Force Touch (som gör att skärmen fungerar som en knapp). Jag fick lov att kolla på en del videos innan jag riktigt fick kläm på en del funktioner.
Men när du väl fått kläm på det så blir det ganska enkelt och nu funderar jag väldigt lite på navigationen. Däremot så kan det bli en del frustration i början. Så jag rekommenderar att kolla på Apples instruktionsvideor och öva lite.

Samla data

Klockan mäter dina dagliga aktiviteter och visar de ack så populära ”aktivitetsringarna” som en indikation på hur det går för dig. Du kan också välja att få små notiser med dina framsteg, sammandrag och påminnelser.

Rörelse och träning

Jag måste säga att jag fullkomligt älskar den här funktionen. Att samla in data var en av huvudgrejerna till varför jag ville skaffa en smart watch och på den fronten är jag inte besviken. Klockan påminner mig att ställa mig upp och röra på mig en gång varje timme. Den mäter hur många steg jag går på en dag och hur mycket träning jag utför.
Dock märkte jag att när jag cyklade till jobbet så mätte den inte den aktiviteten automatiskt. Man måste använda Tränings-appen (Apples egna) och starta en ”träning” där. Då mäter den min distans, puls, hastighet och allt sådant och loggar det till Aktivitets-appen. Jag tyckte den borde kunnat göra detta automatiskt men men. Du kan använda andra appar också t.ex. Runkeeper och fortfarande få med det i Aktivitets-appen.

Kalorier

Varje vecka så sätter man ett rörelsemål som mäts i ”aktiva kalorier” – DET tycker jag är himla synd att man inte kan välja bort. Jag skulle kanske hellre vilja sätta mål direkt i steg och aktiva minuter eller liknande. Att mäta kalorier kan vara triggande för personer med ätstörningar och skickar allmänt rätt dåliga vibbar tycker jag.

Sömn

En bra grej man kan använda sin Apple Watch till är att kolla hur man sover om nätterna. I kombination med att du har mobilen bredvid sängen som mäter ljud medan du sover så kan klockan kolla din puls och dina rörelser. Jag har testat appen Pillow (gratisversionen) och tycker det är intressant att se hur många timmar man sovit, hur ”bra” sömnen varit och vilka olika sömnstadier man varit i under natten.

Samla allt i Hälsoappen

Jag ser till att alla mina aktivitets- och hälsoappar får skriva in information i Hälsoappen på telefonen. På så vis samlar du all data på ett ställe (som säkerhetskopieras i molnet med iCloud om du ställer in det).
Apple Watch Recension

Notiser

En viktig funktion på Apple Watch är ju att få notiser från din telefon på klockan. Du kan göra specifika inställningar för hur notiser ska visas från olika appar i Apple Watch-appen på mobilen. Jag har varit väldigt restriktiv med vilka appar som skickar notiser till klockan – annars skulle det bli för stressigt.

Ljud och vibration

Du kan välja att ha ljud och/eller vibration på notiserna. Jag stängde av allt ljud på klockan direkt för jag jobbar med radio och kan inte ha något som plingar till i tid och otid på handleden. Har i princip aldrig ljud på mobilen heller. Vibrationer räcker och jag gillar vibrationerna på klockan. De är väldigt subtila och snälla.

Snabbkoll

När du får en notis kan du hålla upp armen och då får du en snabb koll vilken app som skickade notisen. Om du tar ned armen direkt så minimeras notisen till en liten röd prick på urtavlan, när du swipar ned från ovansidan på skärmen (som på iPhone) får du upp alla dina notiser.
Om du får en notis och tar upp armen och håller kvar den någon sekund så får du upp lite mer information t.ex. texten i meddelandet någon skickade. Om appen har stöd för Apple Watch så kan du trycka på notisen för att gå in i appen och t.ex. svara på meddelandet eller liknande. Vissa appar, som Snapchat, bara talar om att du har fått en snap men du kan inte öppna den på klockan utan måste gå till telefonen.
Apple Watch Recension

Appar

Det finns helt ärligt inte jättemånga appar som det är någon vidare idé att använda på Apple Watch. Träningsappen använder jag och Pillow för att mäta sömn. Sen kan det hända att jag scrollar lite ”senaste tweets” på Twitter men det är väl mer eller mindre det. Man kan använda kamera-appen på Apple Watch för att få en spegelbild från kameran på mobilen och sen använda klockan som fjärrutlösare. Ganska smidigt men inget jag har funnit som särskilt användbart hittills.
Apparna är inte användbara för att faktiskt använda dem på klockan utan det viktiga är snarare vad du kan göra i form av vilka notiser du kan få och hur du kan interagera med dem samt eventuellt vilka ”glances” du kan få genom appen (små widgets som finns om du swipar upp nerifrån på klockan).

Handlingslistan på handleden

Jag och Max skriver alltid våra handlingslistor i Evernote och DET är himla smidigt att Evernote har en stöd för Apple watch för då får jag upp min lista på handleden när jag handlar. Använder alltid checkboxar och de förvandlas till enkla, checkbara knappar. Supersmidigt! Mycket enklare än att haspla runt med mobilen i handen!

Biljetter och karta

Jag har hittills inte haft anledning att testa funktionerna att ha en flygbiljett/boardingpass eller tågbiljett i klockan samt att använda Google Maps i klockan men det är funktioner som jag absolut kan tänka mig är rätt smidiga när man är på resande fot.

Prata i telefon

Ja, du kan prata i telefon på din Apple Watch (högtalarläge) men det kan vara lite svårt att höra i högljudda situationer och det ser ganska knäppt ut när man håller upp klockan mot örat för att höra bättre, hehe. Men annars ser du lite mer ut som en spion eller nåt.
För att ringa upp medan du t.ex. cyklar kan du använda Siri, bara säg ”Hej Siri” så vaknar hon och sen kan du säga vem du vill ringa. Har inte använt detta supermycket men det funkar helt ok!

Livet med Apple Watch

Apple Watch Recension

Morgon

Jag vaknar på morgonen och tar med mig klockan och telefonen in i badrummet. Klockan tål vatten men rekommenderas inte att badas och duschas med. Men jag har på mig den när jag tvättar mig och liknande så det är inget problem. På med klockan, frukost och sen iväg mot jobbet.
Jag slår igång Tränings-appen och väljer ”Cykling ute” och Fritt (inget förbestämt mål). 3-2-1 kör. När jag cyklar mot jobbet kan jag bara titta på klockan för att hålla koll på tiden och hur länge jag har cyklat. Swipar jag åt höger (ja det går att göra i farten relativt lätt) så kan se mer information om hastighet, puls, distans m.m.
När jag nästan är framme vid jobbet får jag en liten vibration från klockan och som säger att jag cyklat 5km. När jag är framme väljer jag klart och spara. Träningen sparas i mina aktivitetsringar.

Under dagen

De första dagarna med klockan fick jag lite ont i den där lilla knölen på handleden som klockan sitter mot. För att klockan ska funka så bra som möjligt så ska den sitta åt ordentligt. Jag vande mig dock efter ca 3 dagar. Nu har jag inte ont alls och jag tänker aldrig på att klockan är obekväm eller tung – det känns naturligt att den på sig.

Stress eller smart?

När jag får notiser kollar jag snabbt vad det gäller. Ofta är det påminnelser om att jag ska resa på mig, vilket är perfekt när man har stillastående jobb vid datorn. Mindre uppskattat är det dock när jag ligger och slappar i soffan på helgen men då ignorerar jag bara.
Det som är bra med att få notiserna på klockan är att jag kollar snabbt och direkt avgör om jag behöver göra något nu eller inte. Istället för att jag kollar på mobilen och automatiskt för det mesta agerar på notisen vilket väldigt lätt leder till en ”runda” på sociala medier och poff så försvinner några minuter. Det undviker jag med klockan.

Kan bli distraherande

Att ha något så nära kroppen som vibrerar kan vara distraherande ibland, särskilt när du är i samtal med en vän eller liknande. Då kan det vara en bra idé att sätta klockan i ”stör ej”-läge. Det är ju ganska otrevligt att hela tiden titta på klockan när du umgås med någon liksom. ?

Lämnar mobilen

Eftersom jag jobbar med nyheter så är det smidigt att jag får Sveriges Radios nyhetsflashar från appen direkt på klockan. De notiser som visas på klockan visas inte på mobilen (alltså skärmen lyser inte upp eller liknande) vilket också gör det lättare att ignorera oviktiga notiser.
Jag behöver inte heller ha med mig mobilen överallt utan den kan ligga i väskan. Om någon ringer så kan jag antingen svara på klockan eller gå och hämta mobilen. Smidigt!

På kvällen

Jag har stör ej-läge schemalagt på mobilen som reflekteras även till klockan. Så efter klockan 22 på kvällen får jag inga notiser etc. Det går även att manuellt sätta klockan i stör ej-läge när du behöver koncentrera dig eller inte vill bli störd.
Apple Watch Recension
Batteriet håller bra en vanlig dag, det går även att sträcka batteritiden över två dagar om man inte använder klockan så mycket. Men jag laddar generellt klockan varje natt. När man sätter i laddaren och ställer klockan på sidan med kronan uppåt så går den in i det här ”väckarklocks”-läget. Jag har dock väckarklocka på mobilen för jag vill inte vispa ned klockan när jag vaknar.
Klockan släcks men det räcker att vifta lite framför den för att sensorerna ska märka dig och lysa upp skärmen.

Slutsats

Jag är verkligen supernöjd med min Apple Watch – den är så snygg och jag älskar verkligen att ha en så teknologisk och personlig accessoar på mig. Nu när jag vant mig att ha den så känns det jättetomt att inte ha den. Jag är imponerad av designen och tycker att den gör allt som jag tänkt mig och lite till.

Form snarare än funktion

Om du tänker att du vill köpa en funktionell teknikpryl som ska vara ”värd pengarna” så ska du inte köpa en Apple Watch. Det finns träningsband och liknande som gör en hel del saker som Apple Watch gör för betydligt mindre pengar.
Sättet man får se Apple Watch är mer som en dyr handväska – den har en viss funktion, absolut, men huvudfokus är att köpa en lyxig, snygg accessoar som passar med din stil. Jag har aldrig någonsin i mitt liv köpt någon väska, klocka eller annan sådan grej som varit så dyr som min Apple Watch så det är inte riktigt något jag brukar göra. Är du inte heller en sådan person så kanske du ska tänka efter en eller två gånger innan du slår till.

Extravagans snarare än investering

Till skillnad från många andra saker så kan du dock inte försvara en Apple Watch med att det är en investering för framtiden eller något du kommer ha glädje av hela livet. Precis som med alla teknikprylar så kan du inte vänta dig en livslängd på mer än 2-3 år innan mjukvarans uppdateringar kommer börja sega ned klockan då hårdvaran inte hänger med.
Det är en lyx. Det är en extravagans. Men precis som det säkert känns när man valt att slå till på den där onödiga men hemskt fina väskan/skorna/halsbandet så känner jag ett litet glatt pirr i magen varje gång jag tittar på min klocka. Den är en liten teknisk inovation som känns futuristisk och för en technörd är det den perfekta accessoaren. Jag har inte ångrat mig en sekund att jag köpte den. 

Har du några frågor om Apple Watch? Ställ dem i kommentarerna ?

 

10 reaktioner på ”Recension: Apple Watch”

  1. Den heter bara Träning och är inbyggd i Aktiviteter kan man säga. På klockan är det en grön ikon med en springande gubbe. På mobilen ser du dina träningar på andra folken i Aktiviteter-appen.
   Vad kul att också älskar din klocka!! 🙂

 1. Det som gör mig sugen på att köpa en Gear, samsungs version, är väl att också kunna känna mig som en spion eller någon otroligt viktig person… 😉 Sen är den nya s2 ganska snygg för samsung då.
  Tänker bara på det där med stressen över att vara tillgänglig hela tiden.. Det blir ännu mer med en klocka sådär. Har du upplevt det som jobbigt alls?

  1. Jag tycker inte det varit värre än med mobilen – men det är för att jag stängt av mycket av notiserna. Men det är därför det är bra också att använda stör ej-läget när man behöver undvika extra stress!

 2. Pingback: Office Onsdag - träna tyngre hos teknifik ⋆

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering