Watch out!

watch out apple watch mashable
Foto: mashable.com

Att ha en liten maskin på handleden som du kan använda till allt möjligt har varit mer eller mindre en besatthet hos mig ända sedan jag såg sci fi-filmen ”Lost in Space” (1998). Den handlar om en familj som ska iväg på en lång rymdresa för att hitta en ny planet för mänskligheten att kolonialisera.
Familjens tonårsdotter Penny har, förutom min på den tiden drömfrisyr samt bästa 90-tals-space-stilen, en typ av smartklocka. Det hon gör med den är främst en typ av röstmemos/ljud-dagbok och videologgar. Det vill säga vad man såg framför sig att vi skulle göra i framtiden innan bloggen, Youtube och sociala medier generellt ens var uppfunna.
lost in space smart watch
Penny Robinson håller i sin smarta klocka / ”Lost in Space” (1998)

Den där klockan alltså! Kommer ihåg att jag tidigt 2000-tal satt och letade på kinesiska webbshoppar efter en digital klocka som kunde spela in ljud och video. Nu sisådär en tio år senare så finns det smartklockor! Så varför jag har inte köpt en?

För dyrt för en extrapryl

Jag har ju iPhone och då är det ju Apple Watch som är det främsta alternativet om du verkligen vill få ut så mycket funktion som möjligt från din smartklocka. När den lanserades blev jag dock irriterad på det otroligt höga priset?! Att betala nästan lika mycket som för en mobil för en pryl som bara funkar tillsammans med din mobil?!
Med lyxmodeller i guld och stål försökte Apple få det till att en Apple Watch ska vara en investering i klass med en annan jättedyr klocka. Men skillnaden är ju att en vanlig, dyr klocka kan vara en investering för livet medan hårdvaran och mjukvaran i Apple Watch kommer dateras lika snabbt som andra prylar. Så inom 2-3 år kommer klockan bli seg precis som mobiler blir efter ett tag.

Moto_360_(2nd gen)_Combo_Icecream
Moto 360 2nd generation

Vad ska jag ha den till som motiverar kostnaden?

Ett annat problem jag såg när framförallt Apple Watch lanserades var att jag inte tyckte att den fyllde något direkt behov. Vilket även många recensenter konstaterade efter att ha testat klockan ett tag. Jag vill knappast ha fler notiser från sociala medier eller om mail, snarare är jag lite av en expert på att stänga av för att minska stress.
Dessutom går jag mer eller mindre med mobilen i handen halva dagarna eller har mobilen bredvid mig på skrivbordet. Så där försvann behovet av en pryl som jag har tillgänglig hela tiden. En sak som den skulle vara himla bra till är ju att ha för musik och Runkeeper när man är ute och springer. Men grejen är ju att den måste bluetooth-paras med mobilen för att funka så då måste man ju ändå ha mobilen med sig om man gillar att springa ute.

Men jag har börjat tänka om…

Jag älskar verkligen smartklockan som koncept, som statement-pryl och rent stilmässigt. Det skulle ju helt enkelt passa min stil som fashionabel (hehe) tech-nörd att sporta en smartklocka på armen. Nu när en del tid passerat, fler modeller tillverkats och klockorna uppdaterats och förbättras så har suget efter en egen enhet verkligen börjat sätta i.
Dessutom har Android gjort en Android Wear-app till iOS vilket gör det möjligt att använda android-smartklockor tillsammans med iPhones också även om funktionaliteten inte blir riktigt lika bra. Det gör att det nu finns många fler smartklockor även för iPhone-användare tillgängliga på marknaden.

Stor mobil, nya bekymmer

Nu när jag skaffat en iPhone 6S+ har jag börjat uppleva ett nytt behov. Min mobil är nämligen så pass stor att jag väldigt ofta lägger den i väskan. Har jag bara ryggsäck får den ligga i ryggsäcken (t.ex. medan jag cyklar) eftersom jag är så rädd för att tappa den ur fickan och ned i vägen (pga det har hänt). Nu ser jag plötsligt en funktion som en smartwatch faktiskt skulle fylla.

Samla personlig data om aktivitet och hälsa

På senaste tiden har jag mer och mer börjat intressera mig för det här med att samla på sig sin egna personliga data. Jag är ju lite av ett statistikfreak och insåg t.ex. när jag råkade tappa bort den data jag samlat 2 år om min menscykel i min dåvarande mensapp att det är något jag bryr mig om. Med en smartklocka kan man enkelt samla information om hur många steg man går, vilken puls osv vidare man har under dagen och liknande.
I framtiden tror jag att vi kommer samla mer och mer av denna information själva så att vi enkelt (eller våra apparater automatiskt) kan upptäcka när något avviker från det normala och då kan vi kontakta sjukvården. Då kan sjukvården dessutom få en mängd data att analysera för att enklare anpassa vården efter den verkliga personen och inte en massa medelvärden och vad som generellt anses ”normalt”.

Fler snygga modeller

pebble time round
Pebble Round i rose gold

Jag tyckte att den fyrkantiga Apple-watchen var lite sådär snygg när den kom. När Motorola släppte sina runda moto 360 och Pebbles nya Pebble Round (som funkar med såväl Android som Apple) kände jag mig betydligt mer dragna till dem rent stilmässigt.
Många tillverkare gör nu mer klockor i lite mindre modeller i t.ex. rose gold för att vara ännu mer aktuella för den lite mer feminina delen av marknaden. SMART tycker jag, för ska man ha något på armen hela tiden vill man ju att det ska vara snyggt, passa med ens stil och återspegla ens personlighet.

Ja, jag vill ha en.

Så nu när lite tid passerat, klockorna uppdaterats och jag fått lite nya perspektiv så har jag kommit fram till att jag verkligen verkligen vill ha en. Mest för att jag är himla nyfiken på hur det skulle vara och verkligen vill testa på djupet. Förhoppningsvis kommer jag i framtiden till en position som tech-bloggare där jag får möjlighet att testa många nya modeller och berätta om dem för er men så är inte fallet än så länge.
Men ja, det är fortfarande rätt dyrt. Därför sitter jag nu och surfar runt som en galning efter en andrahandsmodell av Apple watch, även fast det inte är den snyggaste så tror jag ändå den kommer funka bäst eftersom jag har iPhone.

Har ni funderat på att skaffa smart watch? Vad är era tankar kring det? Om ni redan har en –vad tycker ni om den?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

5 reaktioner på ”Watch out!”

  1. Intressant resa att följa de olika tankarna och inställningarna kring klockan! Personligen har jag inte riktigt satt mig in i fördelarna med att ha en och är nog lite på den nivån som du beskrev i övre delen av inlägget, att det känns dyrt för vad jag får (eller inte vet vad jag får, haha). Några gånger har jag tänkt på att den vore en tillgång i mitt arbete som personlig tränare, mobilen kan jag ju använda till allt jag behöver, men det kan kännas lite sådär att ta upp den så fort det behöver tas tider eller liknande. Ser lite proffsigare ut att bara fippla lite på en klocka på armen. Samtidigt som det användningsområdet kanske inte riktigt argumenterar för prisnivån på just en smart watch 😛
    Ha en skön fredag och trevlig helg!!

      1. Aha! Tack för tipset! Får spanas in 😀 Är ju dock lite av en statistik-sucker också, så om investeringen väl görs i framtiden så finns det ju lite som lockar 😛

  2. Jag älskar min Apple watch! Det bästa med den är att jag inte behöver ha ögonen på mobilen hela tiden, det durrar på armen när det ringer eller jag får sms, pm eller andra notifications. Den funkar som fjärrutlösare till mobilkameran, jag kan navigera i den, jag kan prata med Siri i den… Och den samlar som sagt data om mig hela tiden, en av mina bästa vänner, faktiskt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!