Slow productivity och hur jag tänker kring mitt jobb just nu

Hej kära läsare!

Eftersom det varit en del produkt- och techfokus i de senaste breven tänkte jag idag ägna mig åt ett annat ämne som ligger mig varmt om hjärtat: arbete, produktivitet och ~livet~.

Tidigare i år så släppte en av mina favoritförfattare, Georgetown-professorn Cal Newport, en ny bok: Slow productivity – The lost art of accomplishment without burnout. Jag har varit ett fan av Newports böcker och filosofier sedan jag av en slump plockade upp hans bok Deep work på Pocketshop för några år sedan.

Deep work påverkade mig så mycket, för den talade till precis det stadie jag var i då när jag längtade bort från den något hetsiga vardagen som sociala medier-kreatör och mot något mer djupgående. Vilket började med att jag pluggade min magister som ett steg mot drömmen att någon dag doktorera i medie- och kommunikationsvetenskap.

Den processen har fortsatt att utvecklas och utformas över tid. Som när jag bestämde mig för att satsa mer på mitt skrivande och gjorde om Teknifik till ett nyhetsbrev.

Efter att jag läste Deep Work har jag följt Newports nyhetsbrev och podcast och var såklart snabb på att förbeställa hans nya bok när den släpptes.

Det jag verkligen gillar med Newports böcker (och kanaler generellt) är hur han på ett väldigt vetenskapligt och tydligt sätt underbygger sina teorier med forskning och historiska exempel. Samtidigt är det väldigt lättläst, konkret och tillgängligt. Han har alltid med konkreta aktions och tips, både för de med mycket frihet att styra sitt eget arbetsliv och de med mindre sådant utrymme.

Man behöver inte heller följa hans ”läror” slaviskt, såklart. Jag plockar upp de delar som jag känner funkar för mig och lämnar resten därhän. Till exempel förespråkar han att man helt slutar med sociala medier, vilket jag inte kommer göra. Men jag har omvärderat hur jag använder sociala medier och hur mycket av min tid och kreativa energi det får ta upp.

Gör färre saker, jobba i naturlig takt och var besatt av kvalité

Newports bok Slow productivity bygger på tre principer: att man ska göra färre saker, jobba i en mer naturlig takt och att man ska tillåta sig att vara besatt av kvalitén på jobbet man gör.

På internet, särskilt på Youtube, kan man ju verkligen totalt förlora sig i ”produktivitetsinfluencers” medryckande innehåll där de visar sina planeringssystem och metoder för att utnyttja sin tid till max. Den typen av produktivitet har en tendens att blir väldigt amerikansk och väldigt mycket. Att alla dygnets timmar ska utnyttjas med noggrant utformade rutiner och system. Personligen har jag en tendens att ryckas med i sådant med sedan ganska snabbt tappa det. Det kan kännas för inrutat, för stolpigt, för tidskrävande eller bara orealistiskt.

Det jag gillar med Newports take på produktivitet är att det är betydligt mer realistiskt och utgår från hur man skapar ett hållbart arbetsliv som funkar även när ”livet händer”. Bara en sådan enkel sak som att göra mindre, istället för att försöka klämma in ännu mer sunda rutiner och aktiviteter i sin arbetsdag. Det här rimmar med hur jag själv utvecklat mitt arbetsliv över tid.

Till exempel så jobbade jag ju i Teknifik för några år sedan med blogg, Instagram, Youtube-kanal, föreläsningar, medieuppdrag och mycket mer. Där och då tyckte jag att det var kul och det flöt på rätt bra, men det var MYCKET. Vilket ledde till en hel del stress. Jag gick med en ständig känsla av att inte riktigt prestera i någon av mina kanaler och att jag aldrig hade tid till det jag verkligen ville eller behövde göra.

Nu har jag valt att i första hand fokusera på det här nyhetsbrevet och mitt skrivande. Och jag har en anställning på 75 % som kommunikatör, ett jobb som ger mig den finansiella trygghet och stabilitet i vardagen jag behöver just nu. Det gör att jag äntligen fått tid och ro att utveckla idéer och resonemang som jag länge haft i huvudet men inte känt att jag haft tid att förvalta.

Men den del i Newports nya bok som främst talade till mig var delen om att jobba i en naturlig takt. Han för ett resonemang kring hur det moderna arbetslivet utvecklats och hur vi tappat mycket av den naturliga rytmen som tidigare präglat hur vi utfört vårt arbete, över dagen, året och livet.

Han tar även upp flera intressanta historiska exempel på personer vi betraktar som framgångsrika och produktiva, och visar hur de haft olika tider i livet och hur de låtit sina viktigaste arbeten ta tid.

I’m in my motherhood season

Uppmärksamma läsare av nyhetsbrevet och följare av min Instagram vet att jag i nuläget är i slutskedet av min andra graviditet. Jag har sedan innan en dotter på 3,5 år. Det här har såklart inneburit många förändringar i mitt liv och min produktivitet.

Att gå från att ha varit en frilansande DINK med oändligt med tid för arbete lever jag nu i det lite mer inrutade familjepusslet. Det har fått mig att bli mer fokuserad på hur jag verkligen vill spendera min tid och energi.

I januari i år så hade jag vilat upp mig ordentligt över jul, jag hade ett nytt jobb som jag verkligen gillade och en lugnare arbetsvardag – detta frigjorde min kreativitet och jag var SÅ inspirerad att skriva det här nyhetsbrevet. Jag började äntligen hitta tillbaka till träning. Jag började på ett bokmanus. Ja, jag kände att jag verkligen hade så mycket kreativ energi helt enkelt.

Sen blev jag gravid. Vilket var väldigt efterlängtat och fint! Men! Jag har mått illa sen vecka sju och gör det fortfarande. Inte så illa att jag kräks men jag mår mer eller mindre illa precis hela dagen. Att äta och träna har varit utmanande. Illamåendet har tagit massor med energi.

Att vara gravid andra gången, när man redan har ett barn, gör det också mycket svårare att vila på fritiden. Vilket säkert också bidragit till att jag mått väldigt annorlunda denna gång jämfört med förra.

Mitt mående har också gjort mig väldigt opepp på att fota och filma mig själv, vilket gjort mig omotiverad att skapa på Instagram. Samtidigt som jag jämfört mig med andra kreatörer och avundats deras konsekventa postande och proffsiga content.

Att skriva har varit betydligt skönare men all den kreativa energi jag hade i januari försvann snabbt under våren. Det kändes tufft och det kändes tråkigt. Just nu kämpar jag med att min energi tar slut väldigt snabbt och jag har hormonell huvudvärk mestadels varje dag. Att bara ligga och vila är inte min favoritgrej här i livet, men det är något jag måste göra. 🤪

Då kom Newports kapitel om att jobba i en naturlig takt och att omfamna livets olika årstider som ett väldigt välkommet sätt att tänka på saken på.

Livet har sina olika tider. Ett litet mantra jag brukar upprepa i mitt huvud är orden ”I’m in my motherhood season”. Det är där jag är i livet just nu. Det är fint. Det är okej. Efter denna årstid kommer en annan. Kreativ energi kommer komma tillbaka. Illamåendet kommer ta slut. Hur ens produktivitet ser ut varierar, och det är helt naturligt.

Kvalité före kvantitet

Slutligen så förespråkar Newport att man ska ”obsess over quality”, alltså vara besatt av kvalité. Han menar det inte som i att man ska bara perfektionist utan mer att man ska tänka långsiktigt och ge sig själv tid att verkligen utvecklas och bli bra på något. Att man ska ta tid till att inspireras, ha utbyte med andra och förkasta kortsiktiga vinster för mer långsiktiga resultat.

Det här är också en princip som varit väldigt relevant för mig det här året. Då jag haft begränsat med tid och energi har jag behövt vara ännu bättre på att prioritera. I år har jag inte gjort några nya affärsplaner eller lanserat några nya produkter. Jag har inte startat några nya, storslagna projekt eller ambitiösa innehålls-serier. Istället har jag fokuserat på att skriva. ’

Jag har utmanat mig själv i rollen som skribent i och med mitt återkommande frilansande för Ny teknik. Merparten av min frilanstid har jag använt till dessa texter. Jag har läst böcker om skrivande, bett om feedback från mina redaktörer och gett mig själv mer tid än jag brukar för att redigera och förbättra mina texter.

Detta innebär att räknat i antal bitar innehåll jag producerat i år är det väldigt lite jämfört med innan. Men jag är väldigt stolt över det jag åstadkommit och jag känner att jag utvecklas och lär mig nya saker genom att låta det ta lite mer tid.

Ibland går jag tillbaka och kollar på vad jag skrivit och skapat i år. När jag tänker på vilka förutsättningar jag jobbat med, och räknar in vad jag åstadkommit på min anställning också, är jag väldigt stolt över mig själv. Det är en skön känsla jämfört med den avundsjuka, stress och prestationsångest jag kan känna om jag jämför mig med andra.

Oavsett vad du själv har för sysselsättning tycker jag absolut du ska kolla in Cal Newports böcker och podcast. Det finns många bra tips och förhållningssätt oavsett hur din vardag ser ut.

För egen del börjar jag vecka för vecka närma mig nästa del i min nuvarande årstid, tiden med bebis och som tvåbarnsförälder. Men jag känner att jag landat i ett mindset där jag inte stressar över vad jag kommer missa utan istället går in i det med inställningen att ”det här är en tid, sen kommer en annan”. Det känns lugnt, rofyllt och skönt.

Hur tänker du kring dessa saker? Är du bra på att göra färre saker, jobba i naturlig takt och prioritera kvalité före snabba resultat? Det vore jättekul att höra dina reflektioner och tankar. Lämna gärna en kommentar! Du kan också nå mig på hello@teknifik.se 💌

Tack för att du läser, och extra tack till dig som prenumererar. Mina storslagna planer på att få antalet prenumeranter att växa har fått stå tillbaka detta år. Men så sakteliga närmar vi oss ändå 1000 prenumeranter, så stort tack till er som tipsar vidare, det betyder allt. 💖

Ha det fint så hörs vi igen snart!

/Elin

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

20 reaktioner på ”Slow productivity och hur jag tänker kring mitt jobb just nu”

  1. Åh så skönt text. Jag kände att jag landade i en skön stämning efter ditt nyhetsbrev. Det du skrev är verkligen framtiden. Tack för att du tänker för mig också ibland. Du inspierar!

  2. Ååh livets årstider 😊 mycket bra tankar, jag själv har bara kommit till ”man måste inte utvecklas max på alla delar av livet samtidigt” dvs inte byta jobb och karriärsatsa samtidigt som man flyttar, bildar familj eller något annat stort i livet!

  3. Det här resonerar absolut med mig. Jag har börjat planera för att få liv i min blogg och sakta men säkert gå över till blogg och nyhetsbrev från sociala medier. Även om jag gillar det så känner jag att det tar väldigt mycket tid att skapa så mycket content. Men har inte riktigt hittar någon bra rutin för skrivandet av artiklar ännu.

    1. Det tar mycket tid med content – det gör det verkligen. 🥵 Vad spännande att du är på samma resa som jag att gå tillbaka till blogg och nyhetsbrev istället. 🙌 Hoppas du landar i en bra rutin för ditt skrivande. ❤️❤️

  4. Åsa Söderlund

    Hej Elin!

    Om jag ska läsa en bok, ska jag läsa Deep Work eller Slow productivity, tycker du? Jag är också inne på att lägga tiden på rätt saker, få resultat och göra jobbet njutbart och värdefullt.

    Kram / Åsa

    1. Vilken bra inspirationskälla! Känner verkligen igen mig i detdär att dras med i stressen av vad ”alla andra” hinner med och förmår, som jag tänker att vi människor alltid levt med, och vilket de sociala medierna verkligen lyckas blåsa under! Intressant hur varje generation måste erövra tänket: Var sak har sin tid, det finns en tid för allt under himmelen.
      Något jag behöver öva på om och om igen.

  5. Intressant!
    Kan känna att man sprider ut sig själv tunt när det kommer till massor av aktiviteter, även fritiden. Istället blir det ingenting av det, eller så lite att det inte går att engagera sig tillräckligt för att göra nån substans av det.
    Och det är ju också okej! Perioder av ens intressen måste också få finnas tänker jag.

    Samtidigt, i arbetslivet så kan ”lite av varje”-kunskapen i vissa lägen räcka, trots allt ändå ge något tillbaka, även om det inte är försvarbart att fortsätta på det viset.

    Fin text!

    1. Tack! Ja det är lätt att man sprider ut sig tunt och hela tiden jagar för att få ihop det typ. Men ja, i perioder får det ju vara så såklart.

      Det är Cal Newport också bra på att poängtera att man får såklart jobba som man vill. Men hans böcker riktar sig mycket till dem (oss) som har en längtan och vilja efter att prestera på en viss nivå, eller vad man ska säga. Antingen kreativt eller karriärsmässigt.

  6. Jätteintressanta tankar! Och så viktiga. Det hade varit bra att veta detta när mina barn var små för längesen. Både jag och min man kämpade med att göra allt samtidigt, ta hand om barn, renovera gammalt hus och jobba som idioter. Skitdåligt rent ut sagt. Jag kämpar fortfarande med att inte trycka in för mycket i mina dagar och att gilla läget som det är. Det är nog något man får hålla på med hela livet. Men jag ska köpa boken och läsa den!

    1. Jaa jag önskar jag hade tänkt mer så här första graviditeten och bebistiden. 🤪 Men som du säger, det är absolut något man får kämpa med hela livet. Och ibland kommer det nog funka bra och ibland tappar man det och får ta omtag.

  7. Först – grattis till graviditeten 💖 Jag tror att det är mycket kloka tankar du går in i denna nya fas i livet med. Ofta känns livets utmaningar som att de aldrig ska passera – men så är det sällan. Det du berättar om har likheter med det som kallas ”pacing” – en metod som används för att prioritera begränsade energiresurser vid exempelvis utbrändhet. Man kan säga att det är en metod som går ut på att hitta balans mellan vila och aktivitet. Mycket intressant!

    1. Tack snälla ❤️❤️ Åh intressant, det ska jag läsa mer om. Det finns ju ofta många koncept som bygger på ungefär samma idéer och filosofier. Vilket också gör att man stärks i att det ju ligger något väldigt generellt och allmänmänskligt bakom det. Att det är väldigt ”naturligt” så att säga.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!