Min höst – back to school!

Hej kära vänner! Åh jag är så himla pepp idag, vet du varför? Jo! Efter nio månader med föräldraledighet på 80-100% har nu Max tagit över huvudansvaret för M och det betyder: I’M BACK, BABY! 🙌

Efter att ha rattat mitt företag under en (förhoppningsvis) dag i veckan så har jag nu fem långa, härliga dagar i veckan att ägna åt mig och mitt. Det har varit väldigt fint med nio långa månader med M, men också frustrerande ibland eftersom min entreprenörshjärna knappast slutar snurra när jag får mer tid att tänka. Och att du inte ha någon tid (eller energi) att genomföra? Det blir ganska tufft i längden.

I det här inlägget tänkte jag dela med mig lite om hur min höst ser ut och planerna framåt. För det händer saker!

Tillbaka på universitetet

Den första stora grejen denna höst är att jag har påbörjat en magister i strategisk kommunikation på Örebro universitet. Jag vet vad ni tänker: ”VA?! Ska hon lägga ned företaget och bloggen nu? Går det så dåligt? Måste hon plugga för att överleva?!” – svaret på detta är NEJ!

Att påbörja den här magistern är ett steg i en långsiktig plan som jag formulerat under lång tid. Det hör ihop med en stor dröm jag har om att forska.

När jag för några år sedan satte mig ned och utvärderade hela *mitt liv*, och vad jag vill göra med det, så funderade jag på vad med mitt jobb med Teknifik som jag tycker är allra mest stimulerande? Jag kom då fram till att det är när jag får tid och möjlighet att djupdyka i ett ämne, läsa och lära mig massor om det, för att sedan formulera det jag lärt mig i skrift.

Jag funderade också på när i livet jag känt mig som mest intellektuellt stimulerad eller vad man ska säga. När jag liksom har pressat mig själv att använda hela min tankekraft, om ni förstår hur jag menar? Och jag kom fram till att det var när jag skrev C-uppsats! Det var det absolut roligaste och mest stimulerande jag gjort under hela min studietid och jag är till denna dag otroligt stolt över det vi skrev.

Så! Slutsatsen jag drog av allt detta var att min långsiktiga plan är att jag vill tillbaka till akademien och att jag vill doktorera inom medie- och kommunikationsvetenskap.

Och det första steget är att läsa 60 p på avancerad nivå. Från början underhöll jag en dröm om att söka masterprogrammet på MIT Media labs. Det är fortfarande min dröm att plugga där, men med M:s födelse, husköpet osv så valde vi lite av en annan väg kan man väl säga. Så jag sökte istället en magister här i Örebro!

Starten på terminen har väl gått lite sådär eftersom jag de här första två veckorna tagit hand om M (det gick inte riktigt ihop med planeringen). Men nu ska det nog arta sig!

En liten tech-parentes:

Vet ni förresten att iPad Air och Apple pencil är DET BÄSTA när man pluggar? Jag använder (och älskar) appen Good Notes som jag använder för att ta anteckningar för hand samt för att läsa (och göra anteckningar i) PDF-dokument.

Och med nya ipadOS kan man göra ännu mer på sin iPad så den kan på många sätt ersätta en laptop helt och hållet (just för studier). Du kan använda riktiga Word för att skriva dina uppgifter, du har filhanteraren för att organisera filer och kan koppla både tangentbord och mus.

Jag har på senare tid testat det här iPad-tangentbordet från Logitech som heter K380. Med runda tangenter! Älskar färgen (nordisk rosa) och känslan i tangenterna är fantastisk. Så tips på det!

Bloggen och företaget i höst

”Men Elin, hur ska du hinna plugga heltid OCH driva företag och blogg?”, tänker du kanske nu. Och ja, det säger ju sig självt att tid behöver shufflas runt lite för att få tid med allt. Men det ni kanske inte vet är att jag ALLTID har diverse sidouppdrag och grejer som jag jobbar med som inte syns på bloggen så mycket. De kan jag släppa nu!

Till exempel kommer jag inte jobba med några poddar i höst. Tidigare har jag ju lagt nästan halva min arbetstid dels på att producera Teknikens under men också på att programleda två kommersiella poddar på uppdrag.

Det som jag satsar på i höst kommer vara:

 • Lansera Teknifik 3.0!!!! Min nya, omgjorda sajt som kommer bli så snygg och bra.
 • Instagram – har så mycket planer för hur jag ska utveckla min Instagram framöver.
 • Roliga och bra samarbeten!
 • Föreläsningar
 • Ta fram fler workshops till webbshoppen här på bloggen
 • Innehåll för Teknifik Klubb
 • Vara expert i Plånboken i P1

Sen så är jag så peppad på att blogga! Back to bloggen typ. För det är ju något jag alltid pratar om: att jag så sällan hinner blogga? Även fast min titel är ”teknikbloggare”. För så mycket annat jobb tar alltid överhanden.

Och det är så jag tänker med hela min doktorand-plan också. Att jag genom det kommer kunna släppa tvånget på att dra in heltidslön på företaget och kan fokusera på att blogga, skapa innehåll och föreläsa. Jag tänker att de bitarna kommer att gynnas och utvecklas av att jag pluggar!

Bloggen startades ju från början under min sista termin på högskolan och jag har aldrig bloggat så mycket som under det där första halvåret.

Och jag längtar verkligen efter att skriva mer fördjupande inlägg, utforska fenomen och använda ännu mer forskning som grund för det jag lär ut.

Mitt huvud snurrar av idéer på saker jag vill göra och jag känner hur så mycket bloggpepp byggts upp under de senaste månaderna som bara bubblar för att komma ut.

Nu börjar det nya livet! Det känns kul! Vad satsar du på i höst?

6 reaktioner på ”Min höst – back to school!”

 1. Hej Elin!
  Kul du är tillbaka och lycka till med studierna. Kul för M att han får pappaledigt. Det fanns inte på ”min tid” då på 70-talet när vi fick vårt första barn..

  Ibland tänker jag varför du inte jobbar på Moderskeppet? 🙂
  Jag gillar dem mycket och är medlem sedan många år. De har många fina kurser man kan sitta himma och ta del av.. Du hade ju varit en stor tillgång för dem, säkert. Men du har förstås fullt upp med baby, studier och blogg..
  Lycka till!

  //Carl

  1. Tack Carl! Ja det är fint att det är normalt att dela 50/50 nuförtiden. Speciellt för oss som både vill vara mammor och jobba (och plugga) 😇

   Jo men jag har varit i kontakt med Moderskeppet vid flera tillfällen angående att skapa kurser för dem och så. ”Problemet” har bara varit att jag inte haft tid riktigt. Men jag tycker de gör ett grymt jobb och hänvisar ofta till dom! Och kanske dyker det upp en tid när jag skapar en kurs med dom, vem vet? 🙂

 2. Vad roligt att läsa om dina planer Elin. Du har tänkt igenom vad du vill göra framgent och bestämt dig för att genomföra det. Heja dig!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering