Tekniktips till föräldrar: Så får du tekniken att lira med småbarnslivet

Som teknikbloggare och mamma till en tvååring har de senaste åren inneburit många nya lärdomar, inte minst om teknik och barn. Ofta pratar vi ju om problem och utmaningar kopplade till barn och teknik, som ”skärmtid”, spelande, läskiga videos på sociala medier och så vidare. Men i det här inlägget tänkte jag prata mer om mina tips för hur tekniken kan hjälpa dig i småbarnslivet, och tips och trix för att undvika några vanliga vardagsproblem som kan uppstå.

Nu kör vi!

Lås iPad eller iPhone till en specifik app med Guidad åtkomst

Surfplattor är ju allmänt känt småbarnsförälderns bästa vän. Det är en mindre personlig pryl med större skärm som passar ypperligt för situationer där man behöver underhålla eller distrahera sitt barn en stund. Till exempel ett missnöjt barn i bilen, tåget, färjan eller flygplanet (tack gud för Pippi på SVT play!).

Men när det gäller mindre barn, som en tvååring, med begränsad finmotorik, dåligt tålamod, allmänt pillemariska tendenser och en förkärlek för att kunna allt själv kan det bli stressigt. De swajpar ur apparna, öppnar kameran och fotar 1100 svarta bilder som fyller din iCloud bildrulle, de skickar kryptiska sms till din chef och så vidare.

Det finns dock en enkel och briljant lösning på detta, en funktion i iOS under Hjälpmedel som heter ”Guidad åtkomst”. Du kan ställa in så du kan aktivera denna funktion med tre klick på hemknappen eller startknappen, och då låses mobilen till den specifika appen som används och barnet kan inte swajpa ur eller klicka på knappar. Då kan låsa upp funktionen genom att knappa in en kod.

Så här aktiverar du Guidad åtkomst på iPad eller iPhone

 1. Gå till Inställningar > Hjälpmedel > och scolla ned till Guidad åtkomst
 2. Aktivera funktionen och välj din kod
 3. Gå tillbaka ett steg till Inställningar igen och tryck på Hjälpmedelsgenvägar och aktivera för Guidad åtkomst, det gör att du kan aktivera när som helst med tre snabba klick på sidoknappen eller hemknappen
 4. När du sen är inne i appen, t.ex. SVTplay, så trycker du bara tre gånger på sidoknappen eller hemknappen så aktiveras Guidad åtkomst och enheten är låst till den appen. Lås upp genom att trycka tre gånger på knappen igen och slå in din kod.

🤖 Det finns en liknande funktion på Android som heter ”Screen pinning” eller ”Skärmnålning”.

Babymonitor mellan iPad och iPhone

När vi nu ändå är inne på det här med iPads och iPhones vill jag ge ett ytterligare tips gällande hur du kan använda dessa två enheter som babymonitor. Vi har använt WIFI-kopplad babymonitor med kamera här hemma, vilket funkar rätt bra hemma men är hopplöst att ha med på resor eller om barnet sover i barnvagn och sånt.

Och vi har aldrig riktigt kommit oss för att köpa en vanlig babymonitor, även om det nog ändå är vad jag skulle rekommendera de flesta att göra, helt ärligt.

Den snabba lösningen vi brukar använda, särskilt vid middagsvila, är att den ena föräldern lämnar sin mobil vid sängen på högtalare och ringer upp den andra föräldern som har sin på högtalare (men mute på mikrofonen). Simpel lösning förutsatt att det finns täckning och man har fria samtal/fri surf.

Appen Cloud Baby Monitor finns i App store

Men när man också vill använda video finns en smidig app man kan använda mellan olika iOS-enheter, nämligen Cloud Baby Monitor, som funkar över internet (wifi/4G) eller bluetooth. Den kostar cirka 80 kr i engångskonstnad, men det tycker jag den är värd. Fördelen är att kunna använda med iPad så inte en förälder behöver offra sin mobil för syftet.

 1. Du laddar ned appen på de två enheterna du vill använda och loggar in med samma användarkonto.
 2. Öppna appen på enheten som ska stanna hos barnet och klicka på Baby unit i appen.
 3. Öppna appen på enheten som ska vara med dig och välj Parent unit.
 4. När du väljer Parent unit ska du få upp din baby unit som alternativ att ansluta till.
 5. Nu kan du ha monitor med både ljud och video mellan dina enheter!
 6. Det finns också ett alternativ att använda ficklampan på iPaden för ljus till videon om barnet sover i ett mörkt rum, men det kan ju störa barnet så..

🎧 Bonustips: För att inte behöva gå runt med mobilen i handen kan du använda AirPods eller andra hörlurar, förslagsvis med bara en lur i, för att följa ljudfeeden från babymonitorn.

Vitt brus eller vågskalp direkt i iPhone eller iPad utan app eller avbrott

Det här är en smått galen dold funktion i iOS (från 15 och framåt) som jag önskar jag fick reda på tidigare, så jag sluppit spela konstiga 3 timmars-poddar med vågskvalp där en man börjar prata mitt i, vilket skrämde livet ur samtliga.

Så, du behöver alltså INTE använda en separat app eller långa ljudklipp på Spotify eller Youtube för att spela vitt brus, vågskvalp eller regn för ditt barn om det har svårt att somna. Jag har bloggar om denna funktion förut, så du hittar instruktionerna (som är superenkla) här. Jag lovar, detta kommer blow your mind! 🤯

Google Nest Audio: styr hemmet när du vaggar eller ammar (+ roliga djurljud!)

I vårt hem har vi under många år använt Google Home, nu mer ”Nest”-serien, för att med rösten styra saker som lampor, musik, radio eller TV.

Detta visade sig vara MYCKET användbart när man fick bebis, vilket jag skrev om i mitt inlägg Tekniken jag uppskattade första månaderna med bebis. Tack vare Google assistenten kunde jag t.ex. visa saker på TV:n (som har Chromecast inkopplad) när jag satt med bebis i famnen och inte kunde röra mig.

Men även när vår bebis blivit större har Google varit en liten del i vår familj. Framförallt tycker vår dotter det är kul att lyssna på hur djur och fordon låter. Några favoriter är:

Hej Google!

 • Hur låter ett lejon?
 • Hur låter ett tåg?
 • Hur låter en råtta?
 • Hur låter en flamingo?
 • Hur låter en pingvin?
 • Hur låter en elefant?

Vår dotter brukar även försöka slänga in bubblare som ”Hur låter poolen?”, vilket inte brukar gå jättebra.

💩 Bonustips: Hej Google, kan du prutta?

Inte så mycket bonus är ju att ”Google” är ett väldigt familjärt namn i min dotters liv. Liksom.. ett globalt tech företag. Ett varumärkesnamn. Det kan man ju dra alla typer av dystopiska vinklar på, om man skulle orka. 🙃

Läsa böcker på surfplatta

De två vanligaste användningarna av surfplattor när det gäller mindre barn är kanske att titta på streamad TV och film och att spela spel. Vi försöker (som de flesta) hålla nere TV-tittandet så mycket som möjligt gällande vår dotter, och använder främst iPaden till detta på bilresor när det är kris. Och spel är hon för liten för.

Det vi däremot gör väldigt mycket i vardagen är att läsa barnböcker på iPad! Vi läser mycket vanliga böcker också, en mix av sådant vi äger och lånat från biblioteket, men precis som jag uppskattar utbudet och variationen man får digitalt så gör vår dotter också det.

Vi använder en app som förskolan använder som heter Polyglutt! Men det finns såklart massor av andra appar som kan användas för syftet, t.ex. Biblio, Storytel, BookBeat, Apple Böcker, Bibblix och många fler. (Dela gärna med dig om du har erfarenhet av någon som du gillar!).

Det jag uppskattar med Polyglutt är att man både kan läsa tillsammans som en vanlig bok eller så kan man få böcker upplästa (vissa finns på jättemånga språk och även Älvdalska!) eller upplästa med TAKK (tecken som stöd). Vi har använt mycket tecken med vår dotter när hon var yngre och jag tycker det är väldigt kul personligen, så vissa böcker läser vi alltid med TAKK till.

Vår dotter älskar att ”läsa iPad”, framförallt på pottan (potträning hej hej). Jag använder Guidad åtkomst för att låsa iPaden till bara läsappen. Bäst är ju när någon av oss föräldrar sitter med och läser böckerna högt. Men i vissa fall får hon även läsa kortare stunder själv med uppläsning (hon bläddrar och väljer böcker själv), när man t.ex. står mitt i matlagning eller liknande.

Några favoritböcker vi upptäckt genom appen är:

 • En fe på badhuset – kul och knäpp koreansk barnbok illustrerad med fotograferade lerfigurer, har vunnit ALMA-priset.
 • Böckerna om Bosse och Bella – roliga och finurliga om vanliga situationer i småbarnslivet som tandborstning och att äta upp maten. Igenkänningen är stor!
 • Emblas universum och Embla mitt i kosmos – supervackra och filosofiska böcker med Emblas samtal med sin mamma.

Sen älskar vår dotter alla Pino-böcker, böckerna om Nisse och Nora och många fler, som vi kanske själva inte alltid är superpeppade på men men. 😉

Skydda Apple watch från nyfikna barnfingrar genom vattenlås och teaterläget

Jag använder ju oftast en Apple watch, och den lilla skärmen har en tendens att locka till sig uppmärksamheten från bebisar och barn på nolltid. Och förstår dem, den är ju väldigt spännande och fin.

Däremot kan det bli lite klurigt när barnet håller på och försöker swajpa och trycka på den, eller när den lyser under nattning och dylikt. Där finns det två inställningar jag använder ofta, och gärna i kombination.

Vattenläget, alltså det man har när man badar, är jättebra för att som förälder fortfarande kunna se skärmen men där man inte längre kan trycka på den.

Teaterläget är bra för att släcka skärmen, aktivera och ta ned armen eller lägg handen över skärmen så blir den helt svart, perfekt vid nattning.

Kombinera dessa två genom att först aktivera teaterläget (för att undvika ljus) och därefter vattenläget (för att hindra tryck på skärmen).

Skapa en snabb distraktion med Kaleidoscope-urtavlan på Apple Watch

Här är ett sista tips gällande Apple Watch som har varit användbart i vissa krisiga situationer. Det finns ju en urtavla som är som ett sådant där gammalt kalejdoskop du vet till Apple watch.

När jag behövt en snabb distraktion för vårt barn, t.ex. när man ska ge en medicin eller avleda ett urball i någon känslig situation, så har jag snabbt svept fram denna på klockan och låtit min dotter snurra på kronan för att få något färgglatt och hypnotiserande att titta på en stund.

🍼 Kolla också in mitt inlägg om tekniken jag uppskattade under bebistiden.

Det var mina tips! Har du fler? Fyll på i kommentarerna!

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

2 reaktioner på ”Tekniktips till föräldrar: Så får du tekniken att lira med småbarnslivet”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!