Testar Owlet Cam – smart babymonitor

Då var det dags att recensera lite baby tech igen! Många av er uppskattade ju min recension av uppkopplade babymonitorn Arlo baby Jag hade många synpunkter på den kameran. Framförallt var den krånglig att installera (och installera om) och den tappade relativt ofta kontakten med telefonen. I ungefär samma veva som vi testade den blev jag kontaktad av företaget Owlet som har en liknande produkt. En uppkopplad babymonitor med HD-video, mörkerseende och sensorer. Dessutom finns möjligheten att koppla till Owlets ”smartsock”, som övervakar barnets sömn.

Jag ska direkt dock säga att jag aldrig lyckades prova smartsockan i verkligheten. Mitt barn var redan över 6 månader när vi plockade upp Owlet och då var hon helt enkelt inte så pepp på att ha saker på fötterna när hon sover (strumpor, täcken osv, allt går bort!).

Priset för Owlet cam, bara kameran utan smartsock, ligger runt 1 700 kr.

Det här med att övervaka bebisars puls och andning…

Jag ska erkänna att jag också är småskeptisk till det här med smarta produkter som ska övervaka bebisars puls, andning osv när de sover. Så här: alla föräldrar oroar sig för sina bebisar. Man går in och kollar att barnet andas, man nojar. Det hör föräldraskapet till. Men jag tror att det är viktigare att man hittar ett lugn och vågar vila i att ens barn mår bra? Och att man lär sig att läsa av sitts barns signaler och mående utan teknisk apparatur.

Tänk om tekniken krånglar (som den ofta gör, även denna kamera) – t.ex. om smartsockan tappar kontakt och tror att barnet inte längre har puls? Onödig stress. Har du dessutom kompetens och kunskap att tolka siffrorna som den smarta tekniken genererar?

Om man har ett barn men någon form av problematik som verkligen behöver den här typen av övervakning kommer man få den tekniken från sjukhuset. Och då dessutom med stöd från utbildad personal.

Köpa teknik baserat på oro

För mig blir det här lite samma problematik som när säkerhetsbolag ska sälja överfallslarm till kvinnor för att det ska känna sig tryggare när de går utomhus. De allra flesta våldtäkterna sker i hemmet/inomhus, av någon man känner. Ett överfallslarm är ett svar på en rädsla som är oproportionerlig i förhållande till risken. Samma sak med den här typen av, enligt mig, överdriven babymonitoring. Rika föräldrar uppmuntras köpa dyr teknik för att hantera en oro som är normal och dessutom inte kopplad till reell risk. Är man så orolig så tycker jag man ska kontakta vården och få stöd därifrån.

För mitt barn är det dessutom uteslutet att ha på henne en smartsocka varje natt (Owlet skriver att man kan använda den tills barnet fyller fem, jösses…), det skulle störa henne och hennes sömn. Jag har inget emot att samla sömndata och annat om mig själv men jag ser faktiskt ingen anledning alls att göra det om min dotter. Berätta gärna om du känner annorlunda, intressant med fler perspektiv ju!

Jag kan också tänka mig att detta är lite av en kulturell skillnad mellan USA (där Owlet är startat) och Sverige i de här frågorna.

Hur som helst: vi går vidare med testet av enbart själva kameran (som man kan köpa separat) och skippar smartsockan.

Installation och app

Vår kamera står i ett fönster så den säger alltid att det är för kallt.

Owlet cam kommer alltså inte med någon andra ”föräldraenhet” utan du kopplar kameran till ditt wifi med en app i mobilen, sen kan flera personer övervaka kameran via sin telefon.

Installationen av kameran var relativt enkel, men jag upplever att alla typer av wifikopplade prylar ofta kan innebära en del knix och krångel i installationsprocessen. I bästa fall går allting enkelt och på några minuter, men uppstår det problem kan det innebära att man behöver testa flera gånger innan allt funkar som det ska.

Om man tar med kameran för att koppla upp den mot ett nytt wifi är det oftast väldigt meckigt, så det är inget jag rekommenderar. Den här kameran funkar bäst om du har den hemma. Den har inte heller något inbyggt batteri, så du kan inte använda den trådlöst.

Smidig att placera

För placering så är denna kamera varierbar och smidig. Den är liten och har ett magnetiskt fäste som gör att man kan ställa den på en smal kant och sen vinkla den som man vill. Sladden är också föredömligt lång och har en ”uppsamlingslåda” där man kan rulla upp och säkra all onödig sladdlängd, mycket bra (och säkert) ifall barnet skulle lyckas rycka ned kameran om den står löst. Du får även med väggfäste om du vill skruva fast kameran på väggen ovanför spjälsängen. Stort plus för allt detta!

Rimlig app utan onödiga funktioner

Appen är enkel och kameran har inte massa ”fancy” extragrejer (som nattlampa och godnattvisor). Du har kameravyn där du ser temperaturen i rummet, om ljudet är på eller av, mikrofonsymbolen för att prata genom kameran och en knapp för helskärmsläge.

Owlet spelar inte in några videoklipp och sparar, som Arlo Baby gjorde, vilket jag uppskattar. Det känns tryggare att inte generera massa onödig data och videomaterial.

Översättningen till svenska i appen är lite slarvig. ”M’s rummet är för kallt” och ”Ta emot videofilmer” är inte så grammatiskt korrekt, men de försökte iallafall. 😅

Ljudövervakning i bakgrunden

En av de bästa funktionerna med Owlet cam som vi verkligen saknade med Arlo baby är att du kan ha ljudet på i bakgrunden. På alternativ ”Cam ljud” finns Av, På och Bakgrunden. Det tog ett tag innan vi upptäckte de sista, så det är lite av en dold funktion, men den är super. Då kan du låta appen gå i bakgrunden men fortsätta ha ljudet på.

Om jag vill kolla att övervakningen fortfarande är igång håller jag bara upp telefonens högtalare mot örat och hör att det brusar lätt. Om M börjar röra sig eller låta kan jag öppna appen och se om hon somnar om själv eller om hon börjar klättra ur sängen.

Aviseringar

Aviseringarna från appen är inte särskilt påstridiga. Jag vet inte när jag ens fick en avisering från den senast? Eftersom jag antingen har appen framme eller ljudet på i bakgrunden behöver jag inte få en avisering för att veta att min dotter vaknat.

Det här tycker jag är ett plus för det är SÅ jobbigt med appar som är överkänsliga och skickar massor av aviseringar (Arlo Baby skickade många fler, och det var störigt!). Så detta är också ett plus för Owlet cam.

Användning och pålitlighet

Min helhetsupplevelse (och nu har vi ju testat denna kamera i typ 9 månader) är att Owlet cam är pålitlig. Ibland tappar den kontakt med wifi men det är inte särskilt ofta och den kommer oftast igång om man startar om appen en eller två gånger.

Mörkerseendet i kameran är jättebra, så det går fint att se bebis även med i ett helmörkt rum. Om man sett för mycket skräckfilm kan det absolut vara lite läbbigt att titta för länge på övervakningen. Eftersom det också alltid är någon sekunds fördröjning kan man skrämma livet ur sig själv om man går in i rummet samtidigt som man tittar på kameran. 👻

Integritet och säkerhet

Precis som Arlo Baby saknar denna kamera en ”av och på”-knapp. Jag hade gärna haft en sådan av integritetsskäl, så det är lite synd. Däremot har den en liten LED-lampa som lyser blått när kameran är uppkopplad men ingen övervakar den, och rött när någon aktivt kollar. På så vis kan jag t.ex. se om min man kikar in på en ovanligt krånglig nattning 🤪.

Mina tveksamheter kring att ha en wifi-kopplad kamera i sovrummet kvarstår. Det finns många berättelser om uppkopplade babyenheter som blivit hackade, vilket ju är läskigt såklart. Owlet uppger att data från kameran är krypterad, det är bra. Och av någon anledning känns denna kamera lite mindre creepy än Arlo baby gjorde? Vet inte om det beror på kameran i sig eller på att jag vant mig.

Om du är sugen på en wifi-kopplad babymonitor med video är Owlet absolut ett bra alternativ. Behöver du däremot något som är enkelt att flytta och ta med ska du kolla på andra modeller. Men skippa smartsockan, är mitt råd.

Betyg:

4/5
Det var mina tankar om Owlet Cam! Vad tänker du om det här med att övervaka bebisar puls, andning osv?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

2 reaktioner på ”Testar Owlet Cam – smart babymonitor”

  1. Håller med, vi har inte skaffat någon sån grej för att vi inte vill noja mer än vi gör. Men tror vi kommer köpa ngn form av grej för att kunna höra om hon vaknar om vi tex är borta hos svärisarna tex och hon ska sova på en annan våning. Så man hör om hon vaknar liks.

    1. Tack för att du delar med dig ❤️ Vi har resonerat på samma sätt. Det är skönt att kunna reagera snabbt om hon vaknar också för då brukar det vara lättare att få henne att somna om. Så det är bra med video för då kan man se om hon verkligen vaknar när hon låter lite och sådär.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!