Städa upp ditt digitala liv – ordning på tekniken 2023

Teknik och våra digitala liv kan orsaka mycket strul i vardagen. Och teknikstrul leder ofta till stress, irritation och förlorad tid som vi gärna hade lagt på annat. Därför kan våra digitala liv också tjäna på en storstädning då och då. Så varför inte starta 2023 med städat skrivbord, ordning på mobilbilderna, färre notiser och generellt mer ordning och lugn i teknik-livet?

Jag har satt ihop en guide som du kan inspireras av, följa punkt för punkt eller plocka delar ur utifrån vad du känner är mest prio för dig.

Städa ditt skrivbord och rengör din teknik

Skrivbordet, nu pratar jag om det fysiska i själva köttvärlden alltså, har en tendens att samla på sig mycket skräp och damm. Särskilt under vintermånaderna! Så det är dags, fram med mikrofibertrasa, vattenflaska (gärna destillerat vatten) med spraymunstycke och dammsugare eller liten tryckluftsflaska om du vill vara riktigt noggrann.

 • Städa skrivbord och rengör dator, tangentbord, mus, skärm och mobil (och andra tillbehör) med lätt fuktad mikrofiberduk. Portar och fläktar kan blåsas rent försiktigt med tryckluftsflaska eller med låg inställning på dammsugaren. Använd inte rengöringsmedel eller för mycket fukt.
 • Gå igenom laddsladdar och andra viktiga tillbehör – organisera sladdar (rulla ihop) och fundera på om du behöver komplettera med något för att underlätta framåt.
 • Är något du använder trasigt eller funkar dåligt? Går den att laga, byta ut eller återvinna och köpa ny?

Skapa ordning i datorn och rensa bland filer

Precis som vi har en tendens att alltid ha en garderob eller byrålåda som vi bara slänger ned allt i och sen har ångest över så har vi en tendens att ha det riktigt rörigt bland filerna i vår dator. Dags för lite storstädning!

Ta fram en kopp kaffe eller något annat gott, tänd ett ljus, sätt på lite härlig musik och avsätt någon timme eller mer för att:

 • Rensa datorns skrivbord, Hämtat-mappen och eventuella andra kaos-mappar som skulle behöva hanteras. Radera filer eller organisera prydligt i relevanta mappar.
 • Arkivera gamla mappar och filer som inte används i molnet eller på extern hårddisk. Men våga vara lite hård och radera sådant som inte känns relevant framåt.
 • Se till att datorn är säkerhetskopierad i molnet och/eller på extern hårddisk.
 • Se över om datorn eller program behöver uppdateras.

Bonustips: Precis som det är härligt att avsluta vanlig hemstädning med att byta duk, en bukett blommor eller liknande så kan du med fördel avsluta din datorstädning med att fixa en ny, fin skrivbordsbakgrund!

Ta tag i mailkorgen

Är du en person som har 101220 olästa mail i inkorgen? Eller försöker du upprätthålla Inbox Zero men allt har kaosat ur de senaste månaderna (som jag)? Då är det hög tid att sopa rent och tömma postlådan inför kommande termin. Ta ett djupt andetag och:

 • Rensa inkorgen från lästa och hanterade mail, de kan arkiveras.
 • Gå igenom olästa mail. Avprenumerera från nyhetsbrev och reklamutskick du inte längre läser innan du raderar dem. Radera eller arkivera irrelevanta mail som inte kräver någon åtgärd av dig eller som du inte kommer läsa ändå.
 • Gör en ”att göra”-lista relaterat till mail som ligger kvar så du har koll på vad du behöver svara på eller hantera framåt. Och behöver de verkligen ligga kvar i inkorgen? Om du arkiverar kan du alltid söka reda på mailen igen längre fram om de blir aktuella.
 • Vill du vara lite radikal gör du rent hus genom att arkivera ALLT i inkorgen och så startar du på ny kula 2023. 🪄

📧 Bonustips: Fundera på mål eller beteenden du vill uppmuntra under 2023, något intresse du vill ägna dig mer åt eller något område du vill lära dig mer om. Leta upp och prenumerera på nyhetsbrev som kan hjälpa och inspirera dig på vägen!

Ge mobilen lite kärlek och omtanke

Det finns ingen pryl som vi har så intim relation till som vår mobil. Den får uthärda mycket och vi ställer stora krav på vad den ska hantera i vår vardag. Dags att ge den lite kärlek och se över så den är en pryl som hjälper oss, inte stjälper oss. Let’s go:

 • Gå igenom appar och ta bort de du inte använder eller skulle vilja sluta använda.
 • Organisera dina hemskärmar och fokus/profiler baserat på vad du vill fokusera mer på framåt
 • Fundera på om du har några mål eller beteenden du skulle vilja uppmuntra under 2023 – finns det någon app du kan ta bort eller lägga till för att hjälpa dig på vägen?
 • Se över notisinställningar: stäng av eller begränsa sådant som stressar eller är onödiga.
 • Gå igenom och rensa bilderna på bildrullen, till exempel med appen Gemini eller med Google Foto. Dessa appar kan hjälpa dig rensa dubbletter, snarlika bilder och screenshots. Pluspoäng om du också gör en manuell rensning och bara har kvar bilderna du verkligen bryr dig om!
 • Se till att mobilbilder och data du vill spara är säkerhetskopierat i molnet och/eller på dator/extern hårddisk.
 • Se till att mobilen och appar är uppdaterade.

💫 Bonustips: Rensa bland poddar du prenumererar på! Kanske hitta några nya att testa 2023?

Ta kontroll över dina sociala medier

Även våra sociala medier kan må bra av en liten översyn och inventering då och då. Ju mer medveten du är med vad du gör på sociala medier desto större chans att du får ut något meningsfullt av tiden du spenderar.

 • Gå igenom ditt flöde och avfölj konton/vänner som inte känns värdefulla. Känns det för hårt? Inaktivera och gå in själv och kolla när du vill istället.
 • Kolla på din användning av sociala medier-appar under Skärmtid på iPhone och Digital hälsa på Android – är du nöjd med den tiden? Överväg att ställa in en tidsgräns om du tror det skulle hjälpa.
 • Fundera på mål eller beteenden du vill uppmuntra under 2023, något intresse du vill ägna dig mer åt eller något område du vill lära dig mer om – gör lite research och följ konton som verkar bra och inspirerande!

💫 Bonustips: Kolla bland det du själv publicerat under året, finns det något du skulle vilja dela med dig mer av under 2023, eller något du vill dela med dig mindre av?

Tjänster och prenumerationer

Det är lätt att hoppa på en prenumeration på en streamingtjänst eller tidning, men desto svårare att ta sig för att säga upp den. Kanske finns det pengar att spara på att stänga ned några prenumerationer du inte längre utnyttjar?

 • Kolla i din App-butik (App store eller Google play store) vilka aktiva abonnemang du har där.
 • Använd Anyfin (tidigare Mina Tjänster) eller din bankapp för att se över vilka prenumerationer du har på streamingtjänster och annat som dras automatiskt.
 • Fundera på om du vill behålla alla, om någon spelat ut sin roll eller om det finns något annat du vill testa.
 • Säg upp de tjänster du inte längre vill fortsätta med!

Övriga surdegar och möjlighet till optimering

När du nu uppnått lite mer ordning och reda i ditt digitala liv och kan gå in i 2023 med bättre teknikkoll kanske du även hittar lite utrymme och tid för att ta nästa steg:

 • Finns det något som ofta krånglar i din vardag? Avsätt lite tid att felsöka och försöka fixa problemet. Kan vara ett batteri som är slut som du skjutit upp att byta ut, en skrivare du inte orkat ansluta ordentligt till nätverket, något program som alltid krånglar eller liknande. Lös problemet nu för att spara tid och stress framåt.
 • Finns det någon process i ditt liv som skulle tjäna på lite automatisering eller en bra mall? Att ta lite tid för att optimera och effektivisera saker man gör ofta kan spara mycket tid och energi framåt.

💡 Exempel: Inred en laddstation i hemmet med kablar och trådlös laddare för alla viktiga prylar. Installera smarta lampor som tänds med ett tryck, smarta rutiner t.ex. att lampor tänds och släcks när du går hemifrån. Skapa mallar för sociala medier, dokument, projekt eller processer du upprepar ofta. Förbered texter att copy-paste:a för sådant du ofta skriver som svar i mail eller i dokument.


Stort lycka till med storstädningen. Och precis som med vanlig storstädning så är det bättre att göra något än ingenting alls. Ett steg kan också enkelt leda till nästa, så börja med det du känner minst motstånd för och se vart det tar dig!

Något mer du skulle behöva styra upp i ditt digitala liv? Något extra tips? Dela gärna med dig! 👇

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

9 reaktioner på ”Städa upp ditt digitala liv – ordning på tekniken 2023”

 1. Har du tips på molntjänster eller liknande att spara bilder på? Har oerhört många privata bilder som jag vill få organiserat, men har inget enkelt (eller säkert) sätt att spara dem på. Just nu dammar de bara på gamla externa hårddiskar… Tips?

  1. Jag använder Google Photos för att det känns som en stabil tjänst (Google kommer nog inte kånka i första taget), de har snabba hastigheter och dessutom kraftfulla AI-funktioner som gör innehållet mer sökbart. Dessutom organiseras det man laddar upp automatiskt efter år och sånt, utifrån metadata i bilderna, så man kan bara slänga upp allt och så löser det sig (typ). Obs, detta är för mina mobilbilder, men det funkar lika bra för alla gamla digitala bilder man har på datorn också. För mina kamerabilder använder jag Dropbox och extern hårddisk, men det är inte privata bilder utan mer jobbrelaterat grejs.

 2. Elisabet Wohlfahrt

  Hej och tack för bra nyhetsbrev som jag ofta läser och som får mig att prova nya idéer! Jag undrar om du har några tips på hur man ska fortsätta utvecklas tekniskt när man arbetar ensam? jag kommer inom kort att ta över en roll som ansvarig för en stiftelse. Det handlar bl a om kommunikation med medlemmar i olika kanaler, styrelsearbete och admin. det är första gången jag ska arbeta utan kollegor och jag är rädd att jag ska halka efter tekniskt i t ex Teams, Power point, excel mm. Har du några tankar och tips för hur jag kan fortsätta att lära nytt?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!