Guide: Anpassa och gör din iPhone mer personlig med Fokus (iOS 16)

Visste du att du kan anpassa massor av saker på din iPhone med funktionen Fokus? Du kan ändra vilka appar du ser, vilka kontakter som får ringa eller smsa och vilka notiser du ser. Med Fokus i iOS 16 kan du även byta bakgrundsbild för både hemskärm och låsskärm! Kopplar du dessutom på enkla automatiseringar via appen Genvägar kan du göra ännu mer. Så hur gör man? Lugnt, jag hjälper dig!

👉 Om du kommer från Android eller använt Android tidigare kan du tänka på Fokus som Profiler, det har mer eller mindre samma funktion.

Se min video-tutorial:

Skapa och anpassa fokus

För att skapa eller anpassa ett fokus går du till Inställningar > Fokus.

Nu kan du antingen redigera de befintliga alternativen som finns eller skapa egna genom att trycka på ”Plus”-knappen. Apple kommer även med några förslag t.ex. Mindfullness eller Träning.

För varje fokus kan du bestämma vilka personer som får kontakta dig när du har ditt fokus aktiverat, till exempel familjemedlemmar och nära vänner. Du kan även välja vilka samtal som ska gå igenom. Du kan även välja vilka appar som ska få skicka notiser.

För “Stör ej” tycker jag det är bra att ingen kommer igenom, då kan jag använda det i live-sändning i radion eller under föreläsningar där jag absolut inte vill bli störd. Men däremot i mitt Chill-mode så tillåter jag kontakt från familj och närmsta vänner och även notiser från några appar.

Genrellt är jag inget fan av oväntade telefonsamtal så möjligheten att begränsa samtal är verkligen toppen för mig!

Skapa olika hemskärmar för dina Fokus

Nästa inställning som jag tycker är så sjukt grym är möjligheten att koppla olika hemskärmar till olika Fokus man använder. Det gör att man kan anpassa exakt vilka appar och widgets som finns på hemskärmen.

Det här har flera bra effekter. Den första är att den förvirrar mitt muskelminne som är ruskigt bra på att hitta fram till dom mest lockande apparna, som mail och Instagram. När apparna flyttas runt eller försvinner stannar jag upp en sekund och kan fånga mig själv innan jag av slentrian klickar in.

Den andra positiva effekten är att jag medvetet kan flytta fram appar som jag vill uppmuntra mig själv att använda i olika funktioner, som Storytel för att läsa eler lyssna på ljudbok. Eller Pinterest som jag kan scrolla för lite inspiration.

Slutligen blir det också lite av en ritual när man byter till olika fokus som dessutom har olika bakgrundsbilder och utseende. Det hjälper mig att mentalt försätta mig i det tillstånd som jag kopplat till fokuset. Som chill eller djupjobb!

Styr upp dina hemskärmar

Om du aldrig gjort någon sortering på din hemskärm och alla appar bara ligger huller om buller rekommenderar jag dig att börja från scratch! Börja skapa nya hemskärmar så som du vill ha dem och sen kommer du kunna dölja eller radera de gamla.

 1. Håll ned fingret på en app du vill ha på hemskärmen och dra åt höger tills en tom hemskärm skapas (se videon för tydligare instruktioner!).
 2. Nu kan du börja göra iordning hemskärmen som du vill ha den. Du hämtar apparna från Appbiblioteket (längst till höger) genom att hålla ned och dra eller håll ned och välj “Lägg till på hemskärmen”.
 3. Du kan även lägga till Widgets genom att hålla ned på en app och välj Ändra hemskärmen eller håll ned på bakgrundsbilden så alla appar börjar skaka.
 4. Tryck på plus-tecknet som dyker upp överst i vänstra hörnet för att bläddra bland tillgängliga Widgets.
  1. En av mina favorit-widgets är från Pinterest, där jag kan visa bilder från olika boards beroende på vilken känsla jag vill skapa i just det fokuset.
  2. En bra app för att göra egna anpassade widgets, till exempel en snygg kalenderwidget, är Widgetsmith. Ladda ned i App store för att komma igång.

💡 Samma app kan nu mer finnas på flera hemskärmar. Så om du vill göra olika hemskärmar för olika Fokus där vissa appar alltid finns med så går det fint! Du kan också göra hemskärmar helt utan appar, med t.ex. bara en widget.

Dölj eller ta bort gamla hemskärmar

När du har fixat iordning en eller flera hemskärmar ska vi nu dölja eller ta bort de gamla röriga som du inte vill ha kvar:

 1. Se till att du inte har något Fokus valt genom att svepa ned från övre, högre hörnet, tryck på Fokus och se till att inget är valt.
 2. Håll ned fingret på bakgrundsbilden så alla appar börjar skaka. Under apparna kommer en liten navigations-knapp fram (se videon för tydligare instruktioner) – tryck på den.
 3. Nu får du upp en översikt över alla dina nuvarande hemskärmar. Klicka ur de du inte längre vill ha kvar. Då är de dolda. Om du vill ta bort dem helt så trycker du på minustecknet som dyker upp när du klickar ur och väljer Ta bort.

Koppla hemskärmar till olika Fokus

Det är nu magi uppstår! För nu kan du skapa och koppla olika hemskärmar med olika appar och widgets till särskilda Fokus.

 1. Gå till Inställningar > Fokus
 2. Välj ett Fokus och under Anpassa skärmar trycker du Redigera under hemskärmen (andra valet) och klickar i enbart de/den hemskärm du vill visa för just det Fokuset.
 3. Klart! Nu när du byter Fokus kommer även hemskärmen byta till den du valt.

Byt bakgrundsbild och låsskärm för olika fokus

En ny funktion som kom med iOS 16 var möjligheten att anpassa utseendet på låsskärmen, samt att byta till olika låsskärm och bakgrundsbild på hemskärmen automatiskt när man byter fokus.

För att anpassa låsskärmen sveper du ned uppifrån och håller in (se video för tydligare instruktion). Nu kommer du till menyn för hemskärmar där du kan skapa flera nya låsskärmar att välja och byta mellan.

När du ställer in en ny låsskärm väljer du samtidigt vad som ska hända med hemskärmen – till exempel om den ska ha samma bild som låsskärmen, samma bild fast suddig eller bara en enkel färg osv.

När du anpassar låsskärmen kan du laborera med bilder, widgets, utseende på klockan m.m.

💡 Sök på ”iPhone lockscreen” på Pinterest eller Instagram för inspo!

Koppla låsskärm till Fokus

 1. Gå till Inställningar > Fokus
 2. Välj det Fokus du vill redigera
 3. Under Anpassa skärmar väljer du Redigera under låsskärmen (första alternativet)
 4. Välj vilken låsskärm du vill koppla till det fokuset. Klart!

Fler inställningar för Fokus i iOS 16

 • Du kan välja att ett visst fokus aktiveras automatiskt på en utsatt tid eller på en särskild plats. T.ex. om du gör ett träningsfokus kan du göra så det aktiveras automatiskt när du kommer till gymmet. Eller arbete när du kommer till jobbet, osv.
 • Smart aktivering av fokus gör att mobilen med hjälp av data aktiverar fokuset när den tror att det passar. Jag har detta för mitt vanliga “arbete”-fokus och jag tycker det funkar bra!
 • Du kan även ha fokus på schema, till exempel att ”Stör ej” är på från klockan 19 på kvällen.
 • Det finns möjlighet att göra anpassningar genom Fokusfilter (längst ned i inställningarna för -Fokus). Här kan du specialanpassa Apples egna appar som Meddelanden och Mail. Men den bästa funktionen här, enligt mig, är att automatiskt byta till mörkt läge för vissa fokus där jag vill varva ned.

Gör hela iPhone svartvit för att varva ned med hjälp av Genvägar

Att göra hela mobilskärmen svartvit är något många föredrar för att dämpa distraktioner, varva ned och helt enkelt göra mobilen lite mindre rolig och lockande. Det här är en funktion som funnits länge på Android men på iPhone har den varit gömd långt under Hjälpmedel i Inställningar och den har inte gått att automatisera kopplat till Fokus, förrän nu med iOS 16!

För att skapa en automatisering kopplat till ett fokus använder du appen Genvägar som kommer förinstallerad på iPhone. (Se videon för tydligare instruktioner!)

Gör så här:

 1. Öppna appen Genvägar och välj Automatiseringar
 2. Tryck på Plus i övre högra hörnet för att skapa en ny automatisering.
 3. Välj Personlig automatisering
 4. Scrolla ned till Fokus
 5. Välj ett fokus och välj Vid aktivering. Tryck nästa.
 6. Tryck på Lägg till åtgärd
 7. Här ser du nu alla möjliga åtgärder du kan experimentera med i Genvägar!
 8. För svartvit skärm sök på Färgfilter. Så Färgfilter: på. Tryck nästa.
 9. Här väljer jag att klicka ur “fråga innan aktivering”, så att det bara går automatiskt.
 10. Nu är det klart. När detta fokus aktiveras kommer skärmen automatiskt bli svartvit!
 11. För att mobilen ska sluta vara svartvit när du lämnar ditt valda fokus behöver du göra en automatisering som gör det bakvända. Så följ samma steg som ovan men välj att göra en åtgärd när samma fokus ”Avaktiveras” och sätt ”Färgfilter” till ”Växla”.
Stort lycka till med dina anpassningar! Har du fler tips? Lämna gärna en kommentar 👇

4 reaktioner på ”Guide: Anpassa och gör din iPhone mer personlig med Fokus (iOS 16)”

 1. Älskar hur man kan anpassa hemskärmen nu för tiden, men att man kunde koppla det till olika fokus var ju ascoolt. Bra tips TACK!

 2. Så pedagogisk och bra video! Tack! Något som jag har tänkt på när det gäller widgetar på låsskärm är varför SJ och andra trafikbolag inte finns med bland widgetsen. Kanske är det en säkerhetsaspekt i fall ens mobil blir stulen men det hade varit otroligt skönt att slippa alla steg för att kunna visa sin biljett.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering