Podcast-tips: Detta lyssnar jag på just nu

Jag är kanske inte så bra på att lyssna på musik i vardagen, och det beror främst på att jag alltid lyssnar på radio (P1 ❤️) eller poddar. Det är så underbart att det nu mer finns ett enormt stort utbud på bra, intressanta och välproducerade poddar att ta del av. Ibland måste jag tvinga mig själv att inte lyssna på podd för att rensa hjärnan, höra vindens sus och sånt. Men det är svårt, för varje ögonblick som jag KAN ta del av en podd har jag tendens att göra det.

Nu var det ett tag sen jag delade med mig av mina poddfavoriter så jag tänkte att det var dags! När det kommer till poddar är jag en total periodare och kan ha riktigt intensiva perioder där jag sträcklyssnar fyra säsonger av något för att sen aldrig lyssna på det igen. Eller så följer jag en podd slaviskt från vecka till vecka tills jag plötsligt ramlar ur och tröttnar helt.

Generellt dock är jag svag för dokumentära och journalistiska poddar. Men jag har några ”prat”-favoriter också, men kanske inte så mycket i kategorin typ ”två profiler/kändisar tjötar om random stuff”.

Kanske kan du hitta någon ny favorit från dessa tips? Nu kör vi:

Jag länkar inte poddarna för det är ju så olika vilken plattform för lyssning man föredrar, istället får du söka reda på de du är nyfiken på i din föredragna app.

Podcast-tips: Hard fork från New York Times

När min favoritpodd Reply All lades ned kände jag ett tomrum efter en snackig men journalistisk teknikpodd om nyheter, fenomen och trender. Så dök Hard fork upp, från New York times, och jag kände bara: ”YES!”. Det är två journalister som på ett humoristiskt men väl underbyggt sätt berättar om det senaste från tech världen. På senaste har det handlat mycket om krypto, generativ AI och Elon Musks Twitter.

Uppgång och fall från Third ear studio är en podcast med olika dokumentärserier om personer eller företag som haft stora framgångar men sedan fallit, av olika anledningar. Min favorit hittills är The Dropout, en svensk version av en amerikansk podd med samma namn från ABC som handlar om entreprenören Elizabeth Holmes och hennes bolag Theranos. Det är en spektakulär skildring av en entreprenör med stor vilja men liten respekt för sanning och alla personer som gav henne miljontals dollar för en tech-idé som aldrig riktigt fungerade. Det är verkligen en oerhörd historia. Finns även en live action-serie baserad på podden på HBO som jag kan rekommendera.

Som ni vet har jag varit smått besatt av krypto på senaste tiden i och med att jag skriver en bloggserie om Web3. Väldigt passande i all min research kring detta ämne var releasen av PJ Vogts (tidigare Reply All) poddprojekt Crypto Island. En fristående satsning på journalistiskt berättande om hela den galna kulturen kring krypto, på ett hälsosamt skeptiskt men öppet och nyfiket sätt (min favoritapproach). Nu är serien avslutad och PJ ska testa nya koncept, men jag uppskattade denna serie mycket.

I podden Vad fan håller jag på med? har jag vecka in och vecka ut kunnat hänga med i tankarna och satsningarna från två av mina favorit-kollegor Linda Hörnfeldt och Alexandra Bylund. Det är en väldigt generös podd där Linda och Alexandra delar med sig av tankar och känslor från sina liv som företagare och sociala medier-experter. Perfekt sätt att få en inblick i hur andra företagare tänker, lära sig nya saker, höra om deras spekulationer och trender och att bara få ”hänga” lite med kollegor en stund. Vilket jag, som egenföretagare, verkligen kan uppskatta. Kudos också för att de hållit i denna podd så konsekvent i så många avsnitt!

En annan branschpodd som jag återkommer till varje vecka är Mediepodden med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Det är två ganska olika men väldigt erfarna och kunniga personer som gå igenom nyheter och även egna scoop från mediebranschen. Som medievetare, journalist och allmänt medienörd är det här en solklar favorit i mitt flöde, även fast jag kan störa mig på båda programledarna i stundom. Det är också något väldigt skönt med hur Emanuel och Olle typ kastar gliringar mot varandra och ofta är oense. De gör också egna kartläggningar av t.ex. vilka svenskar som är störst på Patreon samt egna analyser. Väl värt en lyssning om du är intresserad av medier i allmänhet!

Ytterligare en podd som handlar om krypto och som jag verkligen uppskattat på senaste tiden är Kryptoteket. Det är ekonomijournalisten Gunnar Harrius (även bakom Kapitalet, se nedan) som gör denna podd om nyheter och fenomen från kryptovärlden. Jättebra och pedagogiskt om du vill lära dig mer med en inkluderande och journalistisk ansats.

En riktig klassiker för den nyhetsintresserade är New York Times succépodd The Daily som varje dag ger inblick i dagens (i alla fall i USA:s) viktigaste nyhet/nyheter. Jag lyssnar inte varje dag utan väljer bara ut de rubriker och ämnen jag är intresserad av. Särskilt gillar jag när de släpper lite längre tema-avsnitt, nu senast t.ex. om republikanen George Santos som valts in i kongressen men som helt ljugit och fabricerat sin biografi. Otroligt!

Jag lyssnar nu förtiden inte supermycket på P3 Dokumentär, som ju i övrigt är och förblir en av Sveriges populäraste poddar. Däremot har jag flera gånger blivit mer eller mindre besatt av serier i Spotifys egna dokumentärflöde Spotify Dok. Här dyker det upp både korta och långa dokumentärer och serier om allt från spektakulära brottsfall till kuriosa händelser. Serier som jag fastnade totalt i var:

  • Kidnappad, en serie i 10 delar om en känd författare som blir dement och i samma veva träffar (eller blir kidnappad av?) en beundrarinna. Serien försöker reda ut om det är den nya frun eller mannens dotter som har ”rätt” om mannens vilja. Är han kidnappad? Eller ville han verkligen vara med den nya kvinnan innan han blev allt för sjuk för att uttrycka sin egen vilja?
  • Gabrielland, serie i 6 delar om urban exploring och dödsfallet av tonåringen Gabriel i Stockholm som föll ned i ett schakt. Tragiskt men intressant om subkulturer och nyfikenhet.
  • Miljardbluffen, 3 delar där vi får följa jakten på en mamma och hennes son som misstänks för en miljardbluff om konst. Väldigt kul och medryckande berättat och väldigt skruvad och galen story.

Från samma bolag och journalist som gör Kryptoteket kommer också Kapitalet, en väldigt kul och tillgänglig podd om finansmarknaden och pengar. Här kan man lära sig massor och det känns inte tråkigt eller högtravande på något sätt, precis så som bra journalistik ska vara, helt enkelt. Jag lyssnar inte på alla avsnitt men ibland dyker det upp en rubrik som lockar!

Slutligen en oldie but goldie som jag verkligen aldrig tröttnar på och där jag kastar mig över varje nytt avsnitt som om det vore en stor påse godis: En varg söker sin pod. Det är något med den här duon, deras snack, deras analys, deras humor men också deras allvar som jag bara älskar. Det känns som att få vara med vänner som egentligen är alldeles för coola för en. Särskilt uppskattar jag att de ofta kommer med väldigt oväntade takes på de senaste kulturdebatterna. De är aldrig förutsägbara, helt enkelt, och får mig ofta att tänka ett varv till på saker där det varit allt för lätt att snabbt hamna i en ”fålla” gällande en åsikt. Toppenbra podd helt enkelt som levererar år efter år. Pris för den fulaste omslagsbilden också som aldrig verkar gå att bli av med? Eller har det blivit en grej? Jag tror det.

Vad lyssnar du på just nu? Är alltid sugen på nya poddar som är bra! Dela dela dela 👇

6 reaktioner på ”Podcast-tips: Detta lyssnar jag på just nu”

  1. Jag måste tipsa om ”This podcast will kill you”, av två amerikanska medicindoktorander som i varje avsnitt går igenom en sjukdom på djupet. Väldigt intressant men också kul, vilket är lite otippat 🙂

  2. tack för tipsen! hard fork var verkligen grym, så nöjd att jag hittade den. lyssnade på de senaste avsnitten i dag på lunchpromenaden!

  3. Small town murder/Crime in Sports är ett måste! Jag är t o m en patreon och betalar för extra material och hela back-katalogen. De två som håller i det är helt fantastiska!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering