Recension: iPhone 14 Pro – Dynamic island och nya kameror!

Det är dags ge min recension av iPhone 14 pro, som jag använt i några veckor nu som min huvudsakliga enhet. När jag såg lanseringen blev jag positivt överraskad av nyheten med Dynamic island som förändrade utseendet på framsidan av mobilen och gav den något som verkligen kändes nytt!

Men hur bra är verkligen iPhone 14 pro och vad är mina tankar om de nya funktionerna, kamerorna och hårdvaran? Det ska du få svar på i det här inlägget.

Jag har testat iPhone 14 Pro med 1 TB lagringsutrymme i färgen Space black. Priset på iPhone 14 pro börjar från 14 995 kr och modellen jag testat kostar 22 195 kr.

Hade jag köpt denna mobil själv (nu lånar jag ett exemplar av Apple för att testa) hade jag absolut kört på den mörkt lila färgen som är ny för 14 pro 😍 Subtil och fin. Meeen så slänger jag alltid på ett skal ändå, för hallå det är en mobil som kostar mer än 20 000 kronor, så färgen spelar egentligen kanske mindre roll.

Dynamic island – töntigt namn men cool funktion

Det som imponerade på mig i presentationen av iPhone 14 Pro var det som Apple kallar sin ”dynamic island”, ett namn jag inte känner mig bekväm med att använda i dagligt tal. 😅 Det är en kombination av hårdvara och mjukvara där det som tidigare var ett ”hack” i övre delen av skärmen för selfie-kameran och FaceID nu ersatts med ett pillerformat hål.

Men istället för att försöka dölja hålet, som många andra tillverkare gör med mörka bakgrundsbilder och liknande så lyfter Apple fram utrymmet och ger det funktion!

Bild: Apple

Det svarta området växer ut och vidgas för att rymma saker som musik som spelas, pågående samtal, när FaceID registrerar ditt ansikte, timers som räknar ned och liknande. Tack vare Apples Super Retina XDR-display smälter hålet och displayen ihop och skapar en väldigt smooth och sömlös upplevelse.

Du kan även hålla ned fingret på området när någon app har aktivitet där för att snabbt t.ex. byta låt, pausa en timer osv. Och jag är riktigt imponerad över hur bra detta funkar. Även fast du rimligtvis ofta sätter fingret på det som är hål och inte skärm reagerar mobilen varje gång och det ”säljer in” hela illusionen att hålet inte är ett hål. Såklart är det inte jätteönskvärt att kladda med fingrarna på selfiekameran i tid och otid, men för mig känns det oftast mer naturligt att trycka lite på sidan av kameran och jag har inte upplevt det som något stort problem faktiskt, eftersom det ändå är rätt sällan jag interagerar med området på det sättet.

På det hela taget är jag väldigt impad av den här funktionen och den har helt klart gett en ny ”krydda” till 14 Pro som gör att den skiljer sig från alla tidigare iPhones.

👉 Vill du lära dig allt om hur du personifierar och anpassar iPhone i iOS 16 med Fokus, bakgrundsbilder, hemskärmar och automatiseringar? Kolla in min video-guide!

Ny 48mp kamera och 2x zoom

Om vi går vidare från Dynamic island, som kanske är mer en design-gimmick, så kommer vi till de nya kamerorna på iPhone 14 Pro. De flesta som köper Pro gör ju det för just kameror och större kapacitet för professionella workflows.

iPhone 14 Pro har fått en ny 48 mp huvudkamera, en ny 12 mp ultravidvinkel och en ny tele-lins med 3x zoom. Eftersom man kan croppa in på 48mp-kameran har de även lagt till en 2x zoom.

Det här med 48 mp är kanske inte åtminstone jag lägger märke till supermycket i min vardag med iPhone-bilder. Och var lugn: du fotar inte 48mp stora bilder (även om det är möjligt med lite inställningar) – istället ger den nya linsen möjlighet till mjukare naturligt skärpedjup, mer detaljer i bilder och 2x-zoomen som jag nämnde innan. För att nämna några fördelar. Men är du nyfiken på kameran och mer detaljerad genomgång av den rekommenderar jag Youtube där det görs måååånga superdetaljerade och avancerade tester och jämförelser av kamerasystemet.

iPhones pro-kameror har hur som helst varit jättebra, jättelänge. Mycket av det som gör bilderna bra ligger även i hur de processas med Apples ”photonic engine” som använder en massa avancerade mjukvarufunktioner för att producera så bra bilder som möjligt. Det är denna process som gör att alla bilder du tar ”hoppar till” efter någon halvsekund och då får sitt slutgiltiga utseende.

Precis som jag förväntat mig tar iPhone 14 pro jättebra bilder i de allra flesta situationer. Den största skillnaden som jag tänkt på i min vardag är att jag gillar att ha flera alternativ med 2x och 3x inzoomning. Det ger fler kreativa verktyg när man ska ta en bild.

Något jag däremot stör mig lite på är att linserna ”hoppar” när man fotar lite närmre något, då mobilen byter lins för att fota i makroläge. Det där ”hoppandet” är lite väl hoppigt ibland och sker ibland även när jag inte menade det.

Och ja, kameramodulen på baksidan är enorm, så mobilen ligger inte platt mot ett bord eller liknande. Jag använder ett silicon-skal som skyddar runt kamerorna, det känns skönt för eventuella tapp. Även fast kameramodulen är så stor är mobilen dock välbalanserad, om än lite tung kanske för mina händer iallafall, men jag är ganska van.

Uppdaterad selfiekamera

Selfie-kameran har också uppdaterats och har nu autofokus. Det ska hjälpa till vid gruppbilder på längre avstånd och snabbare fokus i sämre ljus. Det här är inte något jag märkt sådär i vardagen. Jag blir sällan besviken på kamerorna på baksidan men just selfiekameran kan jag faktiskt bli lite besviken på ibland, när jag inte riktigt tycker det levererar så mycket bättre jämfört med vare sig 12 pro eller 13 pro, faktiskt.

Den är fortfarande väldigt bra, men den är inte särskilt mycket bättre.

Nytt actionläge för video

När Cinematic-mode kom till iPhone 13, som ger illustionen av skärpedjup genom fejkat blurr i bakgrunden när man filmar, så var det faktiskt något som gjort stor skillnad. Särskilt i dessa tider när filmmaterial till Reels och TikTok är hårdvaluta. För professionella kreatörer på sociala medier är det en väldigt användbar och ”värd” funktion.

Det nya actionläget för video skulle jag säga är betydligt med för en liten nisch kreatörer och för väldigt specifika situationer. Jag testade att jämföra när jag gick en liten vandring i bergen på semestern med min man. Först filmade jag med actionläget och sen en video utan. Bildstabiliseringen på iPhone är redan väldigt bra och det går nästan inte att se skillnad? Videon filmad i actionläget är något mer smooth, men de flesta skulle nog inte ens upptäcka det.

Det känns lite som med uppsnabbat och slowmotion-läget: det är något man använder väldigt sällan i väldigt specifika situationer. Kanske om du vill springa och filma något eller så. De flesta professionella som använder GoPros kommer nog inte ersätta dessa små tåliga kameror med en ömtålig mobil i 15 000 kronors-klassen. 😉 Men i vissa situationer kanske man kan skippa att använda ett gimbal-stativ. Kanske… Så ja, för mig är det ingen ”must have”-grej.

Ökad prestanda med nya A16 bionic

Precis som varje år har iPhone 14 Pro fått en prestandauppgradering med nytt chip. Det mest krävande jag gör på min mobil är att redigera video till Reels i Adobe premiere rush. Det har kunnat lagga eller hänga sig lite ibland på iPhone 13 pro, men flyter bättre på 14 pro. Så där märker jag absolut av uppgraderingen.

I annat vardagligt användande handlar den ökade prestandan och det nya chippet mer om saker som pågår i bakgrunden, t.ex. hur telefonen effektiviserar energianvändningen och annat som man inte lägger märke till direkt men som tillåter Apple att införa fler nya funktioner utan någon påverkan på prestanda eller batteritid.

👉 Vill du komma igång med Instagram Reels? Kolla in min guide!

Mobilen startar om oväntat – troligen tidig bugg?

Jag hade ett lite märkligt problem de första veckorna av användning där mobilen oväntat startade om helt apropå ingenting. Den blev plötsligt bara svart och sen dök Apple-loggan upp och sen var mobilen igång igen som vanligt.

Nu har jag inte upplevt problemet på någon vecka eller två så jag tror det nog går att skriva upp som en tidig bugg. Men låt mig gärna veta om du upplevt något liknande med denna modell!

Men det är en typ av bugg/krångel jag inte är van att stöta på i Apple-produkter så det gjorde mig helt klart lite fundersam. Men det kan såklart vara något enhetsspecifikt med just min testenhet.

Alltid på-läget för skärmen – tack men nej tack

En funktion som Samsung sportat lääänge är möjligheten att ha innehåll som alltid visas på skärmen, oftast klockan och aviseringar. Så att man kan kasta en kik på mobilen när som helst utan att behöva tända skärmen för att se vad klockan är. Men hittills har det inte funnits på iPhone – förrän nu på iPhone 14 pro!

På Apple watch har jag verkligen uppskattat funktionen med Alltid på-skärm, eftersom det återspeglar hur en vanlig klocka funkar, där man kan snegla ned på den i alla vinklar för att se snabbt vad klockan är.

Men på telefonen är det här faktiskt inte funktion jag efterfrågat. Jag har testat Samsung-mobiler med denna funktion tidigare och aldrig riktigt fastnat för den. Men på iPhone blev det en sorts clash i min hjärna som gjorde att jag ganska snabbt valde bort detta alternativ!

Låt mig förklara:

Jag har ju tränat upp mig själv över åren att associera en upplyst iPhone-skärm med ”notis/något händer som kräver min uppmärksamhet”. Jag har dessutom så få notiser tillåtna att det oftast betyder sms, messenger eller viktigt telefonsamtal.

Med ”Alltid på” var ju skärmen alltid lite upplyst, vilket gjorde att jag sneglade på den heeela tiden om den låg bredvid mig med skärmen upp. Den blev om än mer uppmärksamhetskrävande än någonsin. Och den visar både klocka, widgets, bakgrundsbild (men nedtonad) och om något spelas syns även det. Det är liksom inte någon svag, subtil, monochrome klocka, vilket kanske hade kunnat smälta in mer. Nej, det ser verkligen ut som att mobilen är på.

Personligen använder jag inga widgets på min iPhone-låsskärm för jag har inte hittat någon hittills som jag tycker tillför något värdefullt. Jag använder ju Apple watch där jag får koll på tid, min rörelse, datum och liknande. Har man inte en smartklocka kan ju widgets och Alltid på-skärmen kanske ha lite större värde och funktion.

För mig blev det en uppmärksamhetstjuv och onödig distraktion.

Batteritiden – nemas problemas!

Batteritiden på denna iPhone har varit bra och i linje med mina förväntningar. Med riktig intensiv användning under en dag kunde jag behöva aktivera strömsparläget på kvällen, men för det mesta har jag gott om batteri kvar vid dagens slut.

För att bevara batterihälsan mår batteriet bäst av att ligga mellan 20-80 % laddning. Så har jag bra med batteri på kvällen brukar jag inte ladda över natten utan bara låta den ligga och sen lägga den på lite laddning på morgonen eller när jag sätter mig vid skrivbordet istället.

Även när jag testade med Alltid på-skärm upplevde jag inte någon större påverkan på batteriet.

Sammanfattning

Apples Pro-iPhones är ju framförallt riktade till dem som ställer höga krav på sin iPhone för professionellt skapande. Och är man en sådan person kan den ökade prestandan och de förbättrade kamerorna vara något som sparar tid i vardagen och gör att man kan vara mer kreativ och produktiv. Är detta du kommer du inte bli besviken på iPhone 14 pro, även om du redan nu har en 13 pro.

Om du ska köpa en ny iPhone och väljer mellan en iPhone 13 pro eller en iPhone 14 pro, och du har budget för en 14, tycker jag du ska köra på den för att framtidssäkra. Men har du mindre budget är det ingen funktion på 14 pro som du måste ha, anser jag. Du kommer vara supernöjd med en 13 pro också som har cinematic mode som är den funktion på senare tid som jag tycker är lite mer ”must have” om du producerar mycket videoinnehåll med mobilen.

Priset på denna iPhone gör att jag endast kan rekommendera den för dig som jobbar professionellt med din iPhone. Den är värd priset, utifrån att det är en avancerad liten fickdator med stort kamerasystem, AI-funktioner och hög prestanda. Men det är lite overkill om du bara letar efter en bra mobil att använda i vardagen.

Och den nya designen med Dynamic island är absolut en humörhöjare och en cool bit ingenjörskonst, men det är ingen anledning i sig att köpa iPhone 14 pro. Jag skulle tro att designen kommer sippra ned till alla iPhones successivt dessutom.

Vad tänker du om iPhone 14 pro? Någon funktion du är extra nyfiken på?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

1 reaktion på ”Recension: iPhone 14 Pro – Dynamic island och nya kameror!”

 1. Hej Elin!

  Tack för bra recension!
  Jag har ju en IPhone 13 PRO Max idag och efter att jag läst dina råd hoppar jag 14 och väntar till IPhone 15 PRO Max kommer. Brukar ju inte skilja så mycket på versionerna år från år..

  Håller med dig om det där med att den alltid ska vara på, räcker gott med att ens Apple Watch är det!
  Jag har ju klockan på mig dygnet runt, har sina fördelar, men inte på mobilen 😊

  Allt gott
  //Carl

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!