Tutorial: Lär dig göra egna Instagram Reels

Reklamsamarbete med Social Media Academy

Instagram Reels är korta videos till musik eller som remixar andras videos och ljud, och det är det senaste formatet på Instagram som alla snackar om. Men hur gör man? Det tänkte jag att du ska få lära dig idag!

För jag tror verkligen att alla som vill kan börja med Reels, det finns en nivå för alla liksom. I dess enklaste form kan det bara vara en videosnutt rakt upp och ned. Men vill du börja leka med formatet kan du göra effektfulla hoppövergångar, klippa ihop flera videor från din bildrulle och lägga på en berättarröst och mycket mer.

Visste du förresten att Alexandra Bylund, skaparen av Social media academy, har en youtubekanal där hon delar med sig av tutorials och tips? Bland annat om Instagram Reels?? Jojomen!

Vad är Instagram Reels?

Instagram är ju väldigt bra på att kopiera populära funktioner från andra appar. När Snapchat blev stort så kopierades formatet och blev Instagram Stories (som i användning idag är större än Snapchat). 

Den nya trendappen, framförallt bland unga, är ju idag TikTok. Om du inte har koll på TikTok så har jag gjort en guide för vuxna om appen här. TikTok bygger i korthet på korta videosnuttar. Något som skiljer TikTok från andra appar är att ljudet står i fokus och att man kan remixa, alltså göra egna varianter, av andras videos och ljud. 

Och det är detta format som Instagram nu försöker sig på med Instagram Reels. Där du alltså kan filma 15 eller 30 sekundersklipp till musiksnuttar. 

Vad betyder Reel? På svenska har Instagram översatt det till ”filmrullar”. 

En stor anledning att testa Reels är om du vill nå nya ut bredare och locka nya följare till ditt konto. Reels styrs nämligen av en helt egen algoritm och bygger inte på vilka personer du följer. Dessutom finns det stor viral potential för en riktigt bra Reel!

Hur gör man övergångar till musik i Instagram Reels?

Det är som sagt enkelt att komma igång med Reels men vill man börja testa lite roliga övergångar och andra tekniker kan gränssnittet bli lite klurigare att förstå sig på. Därför har jag satt ihop en videoguide till er, en riktig matig sådan.

I denna tutorial får du lära dig:

  • Vad Reels är, var du hittar dem och hur du tränar algoritmen så du får se Reels du gillar.
  • Hur du skapar en enkel Reel, lägger till musik och text (som dyker upp och försvinner där du vill).
  • Hur du gör en Reel med ”hoppövergångar” som du kan använda för ”byta outfit”-videos eller andra populära format.
  • Gör en Reel av tidigare filmade klipp från bildrullen, lägg till musik och voice over (berättarröst).
  • Hur du lägger till en snyggare omslagsbild och justerar hur den ser ut i rutnätet på profilen.

Efter att du kollat på denna video kan du skapa flera olika populära Reels-format och börja utforska det här nya formatet.

Vill du lära dig mer om att jobba med sociala medier på ett professionellt och effektivt sätt som ger resultat? Då ska du kolla in Alexandra Bylund på Instagram och hålla utkik inför nästa släpp av Social media academy.

Social media academy är en digital utbildning där du får alla nödvändiga kunskaper plus blir diplomerad social media manager. Tipp topp på alla sätt! Använd koden ”ELIN” om du hoppar på utbildningen så får du en bonuskurs utan extra kostnad.

Stort tack Alexandra för det här samarbetet som gjort det möjligt för mig att skapa innehåll som den här guiden. 💖

Har du testat att göra egna Reels? Vad tycker du om formatet?

1 reaktion på ”Tutorial: Lär dig göra egna Instagram Reels”

  1. Jag publicerar mina Reels enbart i Reels, inte på Instagram. Skulle vilja att Instagram utseende blir som SVT. Att film flödet finns på Instagram. Använder inte Instagram. Det är bara tomt. Är det möjligt att koppla ihop insta och Reels på instas skärmbild?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering