Recension: Surface Laptop 4 – minimalistisk laptop för Windows-älskare

Jag testade Microsoft Surface Laptop första gången 2018. Nu har Microsoft lanserat sin senaste uppdatering av modellen, Surface Laptop 4, och jag har tagit en titt på den för att se vad som hänt under de här åren.

Design och första intryck

Det är inte mycket som hänt med den utvändiga designen på Surface Laptop. Den är fortfarande stilren, snygg och minimalistisk. Den finns i två versioner, grå och svart samt med 13,5″ respektive 15″ skärm. Jag har testat den med 13,5″ storlek på skärmen.

På baksidan finns det väldigt snygga och symmetriska Microsoft-fönstret i högglansigt utförande.

Du får ett hörlursuttag, ett USB-3 uttag och ett USB-C. I dessa tider när fysiska portar försvinner allt mer på laptops tycker jag ändå det är OK. Behöver du fler uttag kan du ansluta en docka med ström och portar via USB-C.

Det hade varit fint med SD-kortläsare, något jag har på min Dell XPS och använder väldigt ofta när jag filmar och fotar.

Insidan har precis som tidigare det mjuka, filtaktiga alcantara-materialet. Det är något som ger datorn en unik känsla när man använder den. Jag gillar det! Jag spekulerade lite kring om det skulle bli smutsigt och slitet med tiden redan 2018. Eftersom jag testar den alldeles kort jag kan fortfarande inte riktigt ge svar på det. Men känslan är lyxig!

Det hade varit kul att uppleva lite större uppdateringar i den fysiska designen för att känna att det är en ny version av datorn. Samtidigt är det övergripande intrycket fortfarande väldigt bra, så det finns egentligen inte mycket att anmärka på. Jo en sak, kanterna runt skärmen framstår som ganska tjocka med dagens mått mätt! Det ger ett liiiite föråldrat intryck, rent utseendemässigt, tycker jag.

Användarupplevelse

Surface Laptop 4 är trevlig att använda. Väldigt trevlig! En sådan där liten men väldigt signifikant grej är hur vikten är fördelad. Det här är något som jag saknade mycket när jag bytte från MacBook Pro till Dell XPS 15″. Min Dell är nämligen ganska svår att öppna med en hand och tangentbords-delen har en tendens att liksom lyfta lite från bordet. Men med Windows Surface Laptop 4 får du (precis som med en Mac) känslan av att vikten är perfekt fördelad och du kan enkelt öppna skärmen med en hand utan att datorn vickar.

En liten detalj kanske men något som jag tycker man tänker mer på än man tror!

Snabb start med ansiktsigenkänning

Surface Laptop startar ganska snabbt från viloläget när du öppnar den. Inte riktigt lika snabbt som en Mac men ändå snabbare än många andra Windows-datorer. Du kan använda ansiktsigenkänning för att låsa upp – vilket funkar bra och ökar på känslan av datorns starthastighet.

Just att kunna komma igång och jobba direkt utan att behöva vänta på lång uppstart är något Apple varit otroligt bra på att bygga in i sina datorer och något jag ofta saknar på de PC-modeller jag provar. Här märks det att Microsoft försöker tävla och de kommer fortfarande tvåa, men jag uppskattar verkligen försöket!

Ingen prestanda-maskin men klarar det mesta

Det ska sägas att Windows Surface Laptop 4 inte är någon prestandamaskin. Användarprofilen för denna laptop är en person som prioriterar design och mobilitet framför stort ram-minne, senaste processorn och maffigt grafikkort.

För 13,5″ modellen kan du betala från 12 500 kr för instegsmodellen med 8 GB RAM, AMD Ryzen 5-processor och 256 GB SSD-hårddisk (läs mer om RAM och hårddisk i min Köpa dator-guide). Är du villig att lägga uppåt 20 000 kr kan du som mest få 16 GB i RAM-minne, Intel core i7-processor och 512 GB* SSD-hårddisk. För en PC är det ganska höga priser sett till prestandan.

Men det är svårt att hitta en lika slimmad och snygg PC! Och om du främst ska använda datorn för t.ex. plugg, skrivande, surf, mail och streama film och TV-serier kommer den funka mycket bra. Och designmässigt kommer du inte behöva skämmas bland MacBooks Airs och Pros på caféerna.

Jag testade även att köra Adobe Photoshop och Illustrator och det funkade bra.

Batteritiden lovar mellan 19 och 17 timmar, beroende på konfiguration. Jag har inte gjort något stort batteritest men upplevde batteritiden som helt ok! En liten bonus är också att laddsladden är föredömligt kompakt. Som den nörd jag är konstaterade jag något i stil med att strömadaptern var en av de trevligaste jag känt på! Bara en sån sak.

* Hårddisken är löstagbar och ska gå att uppgradera till 1 TB enligt Microsofts hemsida.

Webbkameran lämnar lite att önska

I dessa tider då vi spenderar mycket tid i videomöten har den interna webbkameran och mikrofonen på nya laptops blivit allt viktigare. Här hade jag gärna sett en större uppgradering på Surface Laptop 4. Den kommer med en 720p HD-kamera som jag tycker ser rätt lik ut den jag har på min Dell XPS. Det vill säga: inte så värst imponerande.

Bilden är inte knivskarp och den hanterar varken ljus eller färger jättebra. Har du idag en PC eller lite äldre Mac kommer du nog se en liten förbättring eller i alla fall inte notera någon försämring. Men du kommer inte heller få någon wow-upplevelse.

Ljudkvalitén på mikrofonen och högtalarna är helt okej men inte heller något som imponerar.

Apple har gjort en stor sak av att uppgradera och satsa mer på bra bild och ljud i sina nya Mac-modeller och det tycker jag är helt rätt. Här önskar jag att Microsoft, som ju äger Teams och satsar stort på hybridarbete i nya Windows 11, skulle ha kunnat konkurrera bättre.

Sammanfattning

Precis som 2018 blir jag glad av att testa Microsoft Surface Laptop även 2021. Den känns fortfarande som en riktig high end PC och en dator som är riktigt trevlig att använda. Den är liten, lätt och har bra känsla. Batteriet håller längre och även om det inte är någon prestandamaskin så klarar den det mesta jag vill göra dagligen galant!

Priset är ganska högt för en PC med dessa prestandakonfigurationer. Så du betalar en del för just designen. Men är du en Windows-älskare som tittat lystet på grannens MacBook Air så kan detta vara helt rätt modell för dig. Eller om du har ett jobb som kräver Windows men vill ha en riktigt snygg och slimmad dator.

Det som är påtagligt är att det inte hänt supermycket med varken designen eller känslan sen 2018. Och nu är det ju trots allt 2021. Konkurrensen är hårdare och kraven större. Så jag hade trots allt hoppats på mer.

Vad tycker du om Surface Laptop 4? Skulle det vara något för dig?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

PLUS

Gör som 2000+ andra och prenumerera på Teknifik Plus. Ett mailutskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig.

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering