Recension: Microsoft Surface Laptop – PC:n jag väntat på?

TL;DR

(To long; didn’t read = En sammanfattning)
Surface Laptop är Microsofts egentillverkade laptop med 13″ touchskärm. Den kommer med den nedbantade versionen Windows 10 S, som ska vara lite snabbare och lite säkrare.

Plus

Snygg och stilren design. Mjuk insida vilket ger unik upplevelse. Bra skärm och stabil batteritid. Funkar för surf, plugg, bildredigering och även enklare videoredigering utan problem.

Minus

Dåligt med portar även fast designen skulle tillåtit fler. Ansiktsigenkänningen för inlogg är lite ojämn. Hyfsat dyr prislapp gör att den inte blir lika stor utmanare till MacBook och MacBook Air som den kunde ha varit.

Design och första intryck


Mitt första intryck av Microsoft Surface Laptop när jag plockar upp den ur lådan är att den känns väldigt skön och premium att hålla i handen. Laptopen är väldigt tunn och känns rejäl. Den enkla, stilrena Windowsloggan påminner självklart om Apple-äpplet. Det här känns verkligen som Microsofts försök att göra en MacBook.
Något som ju varit ett stort framgångsrecept för Apple har ju varit fokus på design. Att sitta med en snyggt designad dator på caféet, kontoret eller i skolan signalerar något om oss och vilka vi är. På den fronten behöver man inte skämmas med en Surface Laptop. Rent designmässigt skulle jag kunna välja denna lika gärna som en MacBook i dagsläget utan problem.

Insida klädd i tygmaterialet alcantara

En sak som är speciell med Surface Laptop är den tygaktiga beklädnaden på insidan. Den ser ut som ett fint filtmaterial. Det är gjort på syntetfibrer och heter ”alcantara”. Materialet är jätteskönt att luta händerna mot och enligt Microsoft själva ska det vara väldigt tåligt mot smuts och nötning. Söker man lite på hur Surface Pro-covers med samma material överlever över tid så ser man att de kan bli brunaktiga och solkiga med tiden – så jag tror det är bra att rengöra datorn då och då med en ren microfiberduk.
Det är också möjligt att de har förbättrat hållbarheten i materialet till denna version – men exakt hur den kommer se ut efter ett eller två års användning är ju svårt att säga i nuläget.
Min initiala känsla för materialet är iallafall att det inte är särskilt känsligt för smuts och repor. Det kändes fint och lyxigt att ta på.

Tre portar är allt du får

Surface Laptop har tre portar: USB, hörlursuttag och en minidisplayport. Det känns som ett lite märkligt upplägg? Om de ska ha kvar USB, varför inte ha åtminstone två? Jag förstår valet att inte ha USB-C eftersom det fortfarande är få som har prylarna som är kompatibla med det uttaget. Om något år eller två kommer det nog se annorlunda ut.
Det är olika approacher. Apple har valt att speeda på framåt, vilket resulterat i att användare behöver en hel arsenal av adaptrar vilket väckt mycket irritation (#donglelife!). Men för Microsoft kan istället resultatet bli att man blir utdaterad väldigt snabbt och inte heller går hem hos de användare som är tidiga med nya grejer.
Vad som är rätt eller fel är svårt att säga, det får framtiden utvisa. För min egen del skulle jag absolut överleva med dessa portar även om jag skulle sakna HDMI-uttaget och SD-kortsläsaren från min MacBook Pro 2015. Här hade Microsoft kunnat vinna över mig om de bjussat på lite fler portar men icke.

Användarupplevelse

För och nackdelar med Windows 10 S

Att använda Microsoft Surface Laptop är en väldigt trevlig upplevelse. Den kommer med Windows 10 S, som är en nedbantad version av Windows 10 vilket gör datorn lite snabbare i uppstarten.
Med Windows 10 kan du endast installera program (appar) från Windows Store. Det gör risken att du installerar dåliga program och virus mycket mindre. Det tror jag är positivt för en hel del användare som mest ska använda Office-sviten, surfa, kolla Netflix osv. Men för mig som behövde installera egna program på datorn (som Chrome och Adobe-sviten) funkade det mindre bra.

Gratis uppdatering till Windows Pro – i nuläget

Det var lätt att uppdatera till Windows Pro direkt från Windows store, vilket gick hyfsat snabbt och var gratis. Jag har hört att det kan komma att kosta i framtiden vilket helt klart är en nackdel för en lite mer avancerade användare. Men det beror ju också på vad priset blir. Lite onödig grej att ta pengar för, kan jag tycka, men mjukvara är ju trots allt Microsofts huvudgrej.

Touchskärm på en laptop… why?

Eftersom det är Surface Laptop så har den givetvis touchskärm. Personligen har jag aldrig riktigt förstått poängen med en touchskärm på en laptop. Det är så awkward tycker jag att vara uppe och peta på skärmen. Tror jag använde det typ en gång under hela tiden jag testade datorn.
Kanske är det ovana? Kanske har jag missat poängen?
Även om jag hade en penna att använda t.ex. vid bildredigering eller liknande så känns det som en himla oergonomisk arbetsställning. Då är det ju i så fall bättre att använda en ritplatta. Nej jag vet faktiskt inte vad tanken är här, men för någon kanske det är detaljen som avgör mellan två liknande modeller? För mig gör det varken till eller från i alla fall.

Ansiktsigenkänning med varierat resultat

Ansiktsigenkänning är ingen ny funktion på laptops men ändå något av en snackis från året som gått. På Surface Laptop tycker jag ansiktsigenkänningen var lite ojämn. Ibland funkade det superbra. Men ofta glider man ju liksom in lite framför datorn, slår upp locket och sen sätter sig. Då stod det ofta ”söker efter dig” och hur jag än for runt med huvudet för att försöka hamna rätt så slutade det ändå med att jag fick slå min fyrsiffriga pin istället.
Om jag hade denna dator till vardags skulle jag nog avaktivera denna funktion för den känns inte tillräckligt värd för mig.

Klarar bild- och videoredigering utan problem

Det finns lite olika varianter på hur man kan konfigurera sin Surface Laptop när man köper. Med 128 GB hårddisk, 4GB RAM och i5 processor får du en dator liknande Apple MacBook Air. Den har inte superhög prestanda men funkar perfekt som surf- och pluggdator. Priset landar då runt 11 800 kr.
Den variant jag provade hade 256 GB hårddisk, 8GB RAM och i5 processor. På den kunde jag göra bildredigering i Adobe Photoshop utan problem och även enklare video i Adobe Premiere Pro (samma typ av redigering jag gör på min MacBook Pro från 2015). Den varianten kostar 14 800 vilket är helt okej pris för det man får om man lägger in designaspekten.
Vill man ha en riktig värstingmodell kan man speca med Intel Core i7 processor, 16 GB i RAM och upp till 1 TB i hårddisk. Bra att alternativen finns men frågan är om det är värt de 25-30 000 kronorna det skulle kosta. Men för företag – absolut. Det är samma typ av pengar du får pynta för en MacBook Pro med liknande specs.

Slutgiltigt betyg

Microsoft Surface Laptop är ett riktigt bra försök från Microsoft att göra en helt egentillverkad laptop för att utmana Apples MacBook. Den har snygg design och helt okej prestanda. Om man tidigare haft Mac för att man gillat designen men tycker priserna gått upp lite väl mycket (samt är opepp på donglelife då alla ”vanliga” USB-uttag etc är borta) kan detta var ett riktigt attraktivt alternativ.
För en användare som mig skulle Surface Laptop kunna vara intressant. Jag tycker ändå att Windows 10 är helt okej att använda även om jag inte älskar det. Mycket av det som gjort att jag valt Mac tidigare har varit den stora skillnaden i användarvänlighet mellan Windows och macOS. Den skillnaden är inte så stor längre.
Jag ger Surface Laptop en stark fyra i betyg! Det som främst drar ned betyget är priset för prestandan man får. Hade de kunnat pressa lite till hade det kunnat vara en full pott.
Poäng 4 av 5 teknifikmedaljer

2 reaktioner på ”Recension: Microsoft Surface Laptop – PC:n jag väntat på?”

  1. tycker SÅ mycket om din blogg! är student och pluggar första året på ingenjör men kommer från en humanistisk och samhällsvetenskaplig bakgrund. har läst ett basår men innan dess hade jag liksom ingen koll på något tekniskt och nu är jag nyfrälst och vill kunna och veta och fatta allt! varje gång jag kommer in hit blir jag inspirerad till att undersöka, prova på nya program, allt möjligt. blir även inspirerad att strukturera upp livet i kalendrar och mappar, haha. tack för det!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering