Skaffa webbkamera till hemmakontoret? Jämförelse mellan flera modeller.

Jag är nog knappast ensam om att under ett års tid ha funderat på det här med teknik för att se proffsigare ut i videomöten från hemmakontoret. I den här videon jämför jag modellerna: Logitech Brio 4K Streaming, Logitech StreamCam, Creative Live! Cam samt den inbyggda webbkameran på min Dell XPS 15″.

Något som jag ofta pratar om är att ljus har stor påverkan på bildkvalité samt att ljudet oftast är ännu viktigare än bilden. Därför får du i videon också se effekten på samtliga kameror om man också kopplar in lite bättre ljud. I detta fall i formen av USB-mikrofonen Blue Yeti Nano.

Teknik för hemmakontoret – priolista:

Eftersom det alltid med teknik är så att det ofta handlar om budget så tänkte jag skriva en priolista här över investeringarna om du vill förbättra ditt hemmakontor sett till videomöten. Glöm inte att kolla in mitt populära inlägg med 5 tips för att känna dig snyggare på videomöten också. Allt handlar inte om teknik – mycket går att fixa ändå

1. Ljus/miljö

Även bilden från den inbyggda kameran på din dator blir mycket bättre om du har bra ljus. Den helt otekniska lösningen på det är att använda dagsljus från ett fönster. Se till att ljuset lyser från fönstret in i ansiktet, så du får det som kallas medljus. T.ex. genom att ställa upp datorn i eller nära ett fönster. Undvik dock direkt solljus, eftersom det skapar väldigt skarpa skuggor (och bländar dig och gör datorn varm).

Om du inte har möjlighet till bra naturlig ljus på ditt hemmakontor tycker jag att du ska fundera på att investera i en bra lampa. Ett bra alternativ för hemmakontoret som inte tar så mycket plats är ett ”ring light”. Här har Jennifer Sandström skrivit ett inlägg med jämförelse av några modeller.

I videon använder jag mina studiolampor som jag köpte för flera år sen på Kjell o company! De funkar bra men har ingen dimmer så man får ändra effekt genom att flytta dem närmre eller längre bort, vilket kan vara klurigt på ett trångt hemmakontor.

2. Ljudkvalité

Jag tycker videon väldigt tydligt illustrerar att ljudkvalitén har större betydelse för helheten än bildkvalitén. Eftersom videomötestjänsterna prioriterar att det ska vara lite lagg och störningar framför bildkvalité så spelar det också mindre roll för slutupplevelsen om du använder en 4K kamera eller inte.

USB-mikrofon tycker jag är ett toppenalternativ för de allra flesta! Det är en mikrofon som fungerar som ljudkort och mikrofon i ett och enkelt pluggas in i USB-porten på din dator. Väldigt krångelfritt! Modellen i videon, Blue Yeti Nano, är jag riktigt impad av. Bra ljudkvalité och snygg att ha framme!

3. Webbkamera

När du förbättrat de första två punkterna är nästa steg en extern kamera. Fördelen med att inte använda den inbyggda på datorn är också att du enkelt kan sätta kameran på stativ för att ändra vinkeln (t.ex. om du vill stå upp och hålla ett föredrag).

Av de som jag testar i videon brukar jag använda Brio 4K oftast. Mest för att jag tycker färgtonen i StreamCam är lite för blåaktig och dessutom har den krånglat för mig i Zoom, av någon oklar anledning. Men min man föredrar StreamCam så det är nog främst en smaksak.

För min riktigt proffsiga setup använder jag min Sony a6400 kompakta systemkamera tillsammans med CamLink 4K capture card, som gör det möjligt att använda systemkameran som webbkamera. Då kan jag använda mitt Sigma 1.4 30mm objektiv vilket ger riktigt fint skärpedjup (suddig bakgrund).

Fler frågor eller annan teknik på hemmakontoret ni funderar över? Tveka inte att lämna en kommentar 👇

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

6 reaktioner på ”Skaffa webbkamera till hemmakontoret? Jämförelse mellan flera modeller.”

  1. Tack för bra tips!
    Och förlåt men jag blev SÅ distraherad av dina händer som var överallt i bild hela tiden 🙂

  2. Tack Elin!! Toppen bra tips, och så tydligt! Hur långt ifrån tycker du att det funkar att vara från mikrofonen? Jag vill stå upp ibland och kommer lite längre ifrån mikrofonen då, Funderar på om en Jabra speak är bättre för mig då – vad tror du? Jag tycker verkligen om att det blir så bra och behagligt ljud med din mikrofon.

    1. Hej Anna! Jag tycker det funkar kanske 40-50 cm ifrån. Sen tappar man lite för mycket kvalité tycker jag. Så vill man stå upp eller röra sig kanske en konferensmic som Jabra Speak eller ännu hellre ett headset funkar bäst. Har inte testat Jabra Speak själv så vågar inte säga men eftersom de är gjorda för att man ska kunna sitta längre ifrån borde det ju funka.

  3. Tack Elin, bra tips och tankar! Det blev en Bleu Yeti nano nu för att få bra ljud i möten också ska jag fundera vilket komplement som blir bäst för när jag ska stå och röra mig. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!