Videosamtal, videomöten och videokonferenser är plötsligt på allas läppar. Vi vill inte sluta träffas bara för att vi måste hålla oss på distans från varandra. Och tekniken har ju länge erbjudit denna fantastiska möjlighet men nu har den plötsligt blivit en stor del i allas vardag.
Jag råkar ju betrakta mig själv som något av en veteran när det kommer till videomöten eftersom jag fördragit denna mötesform länge. Är man egenföretagare i Örebro med många kunder i Stockholm blir det liksom så.
Dessutom sände jag ju live-TV via Skype i flera år som teknikexpert i Aftonbladet Morgon – där jag OFTA fick beröm från produktionsteamet att ”mina videosamtal var de snyggaste av alla”.
Så därför har jag ett och annat att dela med mig av när det gäller att se snyggare ut på sitt videomöte.
Du ska få lära dig att gå från detta:
Till detta:
Och nej – det handlar inte om att vara ytlig. Det handlar om hur vi presenterar oss själva för världen och att få kännas oss som oss själva liksom. Då blir vi mer självsäkra vilket jag 100% tror bidrar till bättre möten också.
1. Bra ljus är nyckeln
När det kommer till foto och film så hänger väldigt mycket på ljuset. På ”Före”-bilden där uppe så har jag ljuset bakom mig, så kallat motljus. Vilket gör att mitt ansikte hamnar i mörker.
Så när du väljer plats för ditt videosamtal försök ha ett fönster placerat så att du får ljuset i ansiktet, så kallat medljus. Alltså att ljuset går med kamerans riktning mot objektet – i det här fallet dig!
2. Skippa dubbelhakan – få upp datorn eller mobilen i ögonhöjd
Något som jag snabbt började göra inför mina live-sändningar i Aftonbladet var att ställa min laptop ovanpå en hög tjocka böcker.
En av sakerna som gör att vi inte känner oss så snygga i videosamtal är ju att vi ofta hamnar i ett underifrånperspektiv (eller ”grodperspektiv” på fotospråk). Inte den mest smickrande vinkeln!
Genom det enkla knepet att ställa datorn ovanpå en låda, en hög böcker, spel/pussel eller vad du nu har att tillgå så kan du se till att få din kamera mer i ögonhöjd vilket ger ett SÅ mycket trevligare perspektiv.
Om du har höj-och-sänkbart skrivbord kan du höja upp det inför videosamtalet.
3. Piffa till dig
Det här kanske är en no-brainer men den är ändå värd att nämnas. För när man jobbar hemifrån kan det ju ibland vara så att man inte riktigt tänker på sitt yttre utan kör på härliga hemma-stilen.
Men om vi ska gå på ett möte i ”köttvärlden” så brukar vi ju normalt kanske klä på oss något trevligt, borsta barret och känna oss redo för världen!
För att känna sig lite mer ✨ fresh and fierce ✨ i ett videomöte kan jag rekommendera att du fixar dig som om du skulle på ett verkligt möte.
Som tur är syns ju bara överkroppen så det är helt ok att köra finblus till pyjamasbyxor om det är tidigt på morgonen. Kaaaanske något jag gjorde rätt ofta i Aftonbladet, hehe.
För dig som trivs i läppstift kan jag verkligen rekommendera ett lager innan ett videomöte. Det ger snabbt det där lilla extra som kan göra hela skillnaden för ens egen självkänsla!
4. Ställ upp mobilen eller använd stativ
Om du gör videomötet via mobilen så rekommenderar jag att du ställer upp den lutat mot något. Ovanpå en låda lutat mot något lite tungt funkar fint!
För som mottagare av samtalet kan man bli helt åksjuk av att titta på någon som håller i telefonen. Det kan också vara skönt att få lite distans från ansiktet så det liksom inte blir en direktinsyn i någons näsborrar 😅.
Ett enkelt mobilstativ kan vara en god investering både för videosamtal och andra videor du kan behöva spela in i dessa tider.
Då kan du även enkelt videosamtala med telefonen i liggande läge, om den du pratar med använder datorn. För det blir oftast lite bättre när båda har samma bildläge, tycker jag. Syns bättre på skärmen.
Jag använder här ett Gorillapod från Joby med en mobilhållare från Manfrotto fastsatt.
5. Använd headset
Headset eller inte headset brukar ju vara frågan. Men nu förtiden tycker jag mig ändå se att de allra flesta använder headset när de är själva i ett videosamtal. Det är bra av två anledningar!
För det första brukar ljudkvalitén bli lite bättre eftersom headset-micen är gjord för att bara ta in ljudet av din röst och inget bakgrundsljud. Dessutom kommer den närmare munnen vilket alltid är att föredra när det gäller bra tal-ljud från mikrofoner.
Att använda hörlurar minskar riskerna för konstiga ekon och annat knas när du lyssnar på andra.
👉 Vill du ta dina videosamtal till nästa nivå? Ska du arrangera en digital föreläsning, ett säljmöte eller hålla webinar? Är du chef med ansvar för dina anställdas digitala arbetsmiljö? Kolla in min videoutbildning ”Bättre digitala möten”.
Bonustips: Miljö, lampor och bakgrund
Nu har du kanske inte lyxen att som jag ha flera fina tapeter hemma (får mycket beröm för mina tapeter i videosamtal just nu). Men OM du har möjlighet att fixa en ”videomötesplats” hemma så är detta mina tips:
- Inte för rörigt i bakgrunden, om du har en hylla eller annat i bakgrunden är det najs att plocka i ordning och styla den lite. Less is more!
- Sitt gärna någonstans där det inte ekar allt för mycket (mattor, kuddar och gardiner hjälper).
- Om du har något fint som ett draperi eller en grön växt att piffa till med i bakgrunden är det ju toppen.
Lampor
På ett sätt är det ju ”tur” att denna kris inträffat nu när det blir ljusare och ljusare. För när det inte finns något dagsljus från fönstren att tillgå blir ljussituationen snabbt tråkig.
För Aftonbladet använde jag alltid en lampa – jag har en på kontoret och en hemma. Det är en LED-ljusbox på stativ med kall ljustemperatur som härmar utomhusljus.
Att ljussätta med lampor kanske är lite överkurs för ett vanligt videomöte men om du ska hålla webinar, göra en presentation, prata på en online-konferens, hålla en pitch eller liknande så tycker jag du ska kolla på det!
15 reaktioner på ”5 tips för att känna dig snyggare på videomötet”
Tack för tips! 🙂
Nu när allt fler ställer om, kan inte du göra ett inlägg om hur man enkelt kan skapa webinarier/workshops som hålls/delas online? Verktyg/programvaror/hur man tänker kring upplägg och manus…. Caset kan exempelvis vara hur man gör enklare instruktionsvideor där man klipper in/visar skärmdumpar/presentationsbilder. Men kan också handla om digitala workshops och grupparbeten med mer interaktiva inslag. Vore kul och uppskattat!!!!
Hej Frida! Vad kul att du gillade inlägget. Jag håller just nu på och planerar för massor av innehåll för att hjälpa till i omställningen. Så håll utkik framöver och stötta gärna mitt arbete via Patreon ☺️❤️
Tack för väldigt bra tips! Var kan man följa dig?
På Instagram finns jag under @teknifik, på twitter @elinhaggberg, Facebook Teknifik och såklart är jag också på LinkedIn.
Wow, superbra tips! Vi har resten av terminen på distans nu så kommer bli en del videomöten ☺️
Tack! Ja då kan det ju vara viktigt att få känna sig lite mer på topp ☺️
Mycket bra tips!! Precis vad vi behövde👍😍
❤️❤️❤️ Varsågod!
Mycket lärorik! Kudos 👏
Tack! 😊💖
Tack! Bra guide nu när jag och många andra jobbar hemifrån 🙂 Jag misstänker att många skrivbordsjobb även efter Corona kommer fortsätta vara digitala. Själv har jag haft flera skype-möten tidigare, men oftast med en person på länk och resten sittandes i samma rum. Nu har det däremot blivit svårare för mig att hålla presentationer och diskussioner eftersom det inte går att känna av stämningen genom bla. kroppsspråk digitalt. Har du några tips och råd hur att hantera det?
Tack själv! Ja jag förstår verkligen problemet och jag vet inte riktigt hur man ska komma tillrätta med det. Jag tänker att man behöver stämma av mer än vid andra möten och kanske hitta olika sätt att tex visa medhåll eller liknande. Ska fundera med på det för det är en väldigt intressant fråga! Ska se om det finns någon forskning eller annan expertis på området att lära sig av.
Hej Elin
Tack för bra genomgång av hur man håller bättre möten. Har funderat på ljus: du tar upp lamporna ovan som är ganska dyra. Finns det något mer budgetalternativ? som kanske tom går att ha med sig dvs packa ner i datorväskan som du kan rekomendera?
Hälsar,
/ Linda
Jag har letat runt lite och inte riktigt hittat något som jag vågar rekommendera (Pga ej provat). Men kolla Claes Ohlson eller Kjell och Co efter en liten LED-panel. Sen behöver du kanske ett stativ till också.
Pingback: Stor guide: Tekniktips till den smarta studenten - Teknifik