Min nya kamera för youtube och live-sändningar – Sony A6400

Det tog många och långa research-sessioner, velande, sparande och slutligen väntan på leverans men tillslut var den i min hand. Min nya kamera: Sony A6400!

Att hitta ”den ultimata youtube-kameran” har visat sig vara mer eller mindre en omöjligt uppgift. Även om det börjar lanseras väldigt många bra alternativ nu som Canons uppdaterade G7x mk III som nu kan användas för att live-streama och har fått mic-uttag (ÄNTLIGEN!).

Eller Sonys också helt nya ”youtube-kamera” Sony ZV-1. Som en version av tidigare populära RX100 men anpassad efter just youtubers (särskilt vloggares) behov. Här visar Sara Dietchy upp kameran på ett bra sätt.

Se videon:

I den här videon berättar jag varför jag valde kameran och så får du se hur den ser ut och låter. 👍

Kamera-kompromisserna

Min Canon G7x mk ii

Jag har under den senaste tiden min trogna Canon G7x mk ii och iPhone 11 för att filma. Fota har jag främst gjort med min Nikon d7100 som jag köpte för många år sen. Den är grym för foto men riktigt meckig att filma med då den saknar aktivt autofokus och vändbar skärm.

Det har varit en rad kompromisser. Canon g7x mk ii har okej autofokus, vändbar skärm och är så smidig att ha med sig. Liten och lätt. Men ljudkvalitén är kass och den har ingen extern ljudingång. Så har alltid spelat in ljudet separat med en ljudinspelare.

Att filma med mobilen funkar ju ofta riktigt bra med en iPhone 11, eftersom den har både bra autofokus, ljushantering och ljudkvalité. Men det ger inte alltid den snyggaste/proffsigaste bilden.

Krav på ny kamera: ljudingång, 4k och ”clean HDMI”

När hela corona-krisen slog till kände jag att jag ville kunna komma igång med mer högkvalitativa videos och livestreams. Och jag ville ha en kamera som underlättade mitt workflow.

Så kraven var:

 • Riktigt bra kvalité när man filmar, möjlighet till skärpedjup med bra linser och att den kan filma i 4K. Ska jag ändå köpa en ny kamera ville jag att det skulle bli ett kliv upp från mina nuvarande kameror.
 • 3,5 mm mikrofoningång så att jag kunde koppla en mikrofon direkt till kameran och få bra ljud på klippen direkt. Slippa greja med extern inspelare, två minneskort och allt det där.
 • ”Clean HDMI”, alltså möjligheten att skicka ut det kameran ser via HDMI-uttaget utan att få med information på displayen, autofokusrutan m.m. Detta för att kunna använda kameran för att live-streama med hjälp av ett capture card, nämligen Elgato CamLink 4k. Det är en liten modul som gör att man kan använda vilken kamera som helst med HDMI-utgång som en webbkamera genom datorns USB-port.

Efter måååånga om och men och dividerande med mig själv kring budget och behov föll valet alltså på Sony A6400. En kompakt systemkamera med utbytbara linser.

Versionen jag beställde kommer med ett 18-135 mm zoom-objektiv istället för standardlinsen. För mig som främst kommer använda denna för att filma på stativ så kändes det bättre med flexibiliteten i denna lins än den mycket mindre och lättare standardlinsen.

Dessutom kollade jag recensioner på båda objektiven och de flesta tyckte att 18-135 mm objektivet var mycket bättre.

Jag la min beställning tillsammans med:

 • Nytt kamerastativ (pga haft samma plastiga som också är sönder i cirka 10 år), Manfrotto MT055XPRO3, med fällbar bom! Så att jag ska kunna filma och fota rakt ovanifrån!
 • Mygga att koppla direkt till kameran, Röde Wireless Go!

Utöver det har jag beställt en nätadapter till kameran (som inte kommit än) så kan ska kunna driva den helt på el från väggen. Framförallt om man ska filma länge, för batteriet i kameran håller inte superlänge. Men när man live-streamar kan man utan problem koppla i USB-laddaren som kommer med kameran och då håller den maaaassor med timmar.

Så hur blev det? Är jag nöjd?

Jag är SÅ nöjd! Alltså verkligen. Även fast den här kameran har en hel del avancerade funktioner så är den superenkel att använda. Jag har i princip inte utforskat inställningarna knappt alls än. Bara stoppat i myggan i mikrofonuttaget, vridit till filmläget och börjat spela in.

Autofokuset är så snabbt och bra! Sony är verkligen grymma på det. Kameran är väldigt lätt och skön att hålla i. Genom att zooma med objektivet kan man få riktigt fint skärpedjup i bilden.

Med Röde-myggan i kopplad blir ljudet mycket bra (så länge man inte råkar ha håret över hehe). Jag har även köpt en mikrofon från Agnes, en Röde VideoMic Pro, Den är batteridriven och sätts i blixtskon och så kopplar man sladden till mic-uttaget. Tänker att den är bra när man går runt och filmar grejer eller ska filma andra när det inte är ”intervju”-situation typ.

Grym att streama med

Jag har hittills inte streamat egna webinarier eller workshops med denna kamera men däremot så hjälpte jag min man Max att live-streama releasekonserten med bandet Mama Chajes Orkestar som han är med i.

Vi sände från skogen och jag kopplade Sony-kameran plus min mobil (via en plugin) till gratisprogrammet OBS. Ljudet mixades via PA/mixerbord och sen tog jag in det i mitt externa ljudkort (Focusrite Scarlett 2i4).

Och det funkade SÅ bra. Kameran var kopplad med USB-laddaren till el och stod på i fleeeera timmar och den överhettades inte, laddade inte ur och funkade bara så stabilt och bra under hela dagen. Och bilderna blev så fina, autofokuset funkade kanon.

Det är så skönt att göra ett välövervägt teknikinköp som man blir riktigt nöjd med. Nu jäklar ska det bli mer videos! 🙌

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

6 reaktioner på ”Min nya kamera för youtube och live-sändningar – Sony A6400”

 1. Hej Elin,
  En fråga angående Röde Wireless Go:

  Måste man synka ljudet med videofilen i efterhand eller kan man spela in sin film med ex iphones egen videoapp, med ljudet pålagt direkt liksom? Som med andra vanliga mikrofoner eller med telefonens egna mic. Vill helst undvika arbete med att synka ljud och film i efterhand.

  Tacksam för svar.
  /Emil

 2. Hej du!
  Fin presentation, har precis som du dividerat och letat och kommit till exakt samma kamera med samma zoomobjektiv. Nu är det bara å vänta! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!