Tutorial: Spela in skärmen – så gör du egna gaming videos

Elin Häggberg med en gaming laptop HP Omen 15 med Nvidia grafikkort

Mitt kanske konstigaste men också bästa sätt att slappna av är att kolla på gaming videos. Specifikt The Sims-videos. Jag älskar speed builds och även Let’s play-serier. Det är ju lite knäppt egentligen att det är så otroligt kul att kolla på när andra spelar? Men det är det verkligen!

Det är inte bara jag som tycker det heller. Gaming videos är ju otroligt populärt innehåll och också hela grunden för att Twitch blivit en så stor plattform. Pewdiepie, världens största youtuber, fick ju från början sitt stora genombrott med just gaming-videos och har gått tillbaka lite till det nu när han börjat göra allt mer Minecraft-videos på sin kanal.

Jag tänkte därför idag lära dig hur du enkelt och gratis kan komma igång med att göra egna gaming videos! Eller om du vill filma något annat på skärmen som en tutorial eller liknande.

Se videon om hur du filmar skärmen på datorn med OBS:

När man ska spela ett spel samtidigt som man också filmar skärmen så krävs det att ens dator pallar trycket.

Därför känns det ju fantastiskt bra att denna tutorial är i samarbete med HP OMEN 15 som kommer packad med ett kraftfullt NVIDIA GeForce RTX 2080 grafikkort! Det är skapat specifikt för gaming och gör att datorn kan hantera otroligt krävande spel på ett snabbt och energieffektivt sätt.

Filma skärmen med OBS

Programmet som de allra flesta gamers använder både för att spela in videos och för att streama heter OBS och är open source och gratis att ladda ned.

Det är dock inte helt enkelt att förstå från början men jag visar dig precis vilka inställningar du ska göra för att komma igång!

Innan du laddar upp din gaming-video kan du ju vilja trimma den lite. Det kan du göra med Videoredigeraren (i Windows 10, ersättare för Windows Movie Maker) eller med iMovie på Mac.

Alternativ: Spela in med NVIDIA ShadowPlay

Om du har en dator med NVIDIA-grafikkort kan du även använda deras egna, inbyggda funktion för skärminspelning, NVIDIA ShadowPlay.

Det är en skärminspelare som NVIDIA skapat just för att kunna fånga de bästa spelögonblicken utan att det påverkar prestandan.

Tryck alt+Z för att öppna kontrollerna och tryck på “Spela in”.

Så gör du en speed build video i Sims 4

Jag har älskat att bygga och inreda i The Sims enda sedan första utgåvan av spelet. Och jag tycker det är så inspirerande och intressant att titta på andras byggvideos också.

En stor fördel med speedbuild-videos är också att du inte behöver prata medan du bygger utan du kan antingen lägga på ett röstspår i efterhand eller så kan du lägga på musik bara och inte prata alls! Perfekt om du helst vill hålla dig lite i bakgrunden men ändå dela med dig av dina snygga byggen.

Det kan vara värt att använda ett lite mer avancerat videoredigeringsprogram för att kunna lägga en voice over och öka hastigheten på klippet. Till exempel Adobe Premiere Rush eller Filmora.

Gör så här

  1. Följ instruktionerna i videon ovan för att spela in medan du bygger med hjälp av OBS (eller NVIDIA ShadowPlay).
  2. Öppna din filmfil i ett videoredigeringsprogram
  3. Ta bort ljudet eller dra ned volymen på klippet till 0%
  4. Öka hastigheten på klippet så mycket så man hänger med men utan att det blir allt för segt/tråkigt.
  5. Spela in en voice-over där du berättar vad du gjorde och hur du tänkte. Eller lägg på ett musikspår (här hittar du gratis musik som är ok att använda)
  6. Exportera och ladda upp på youtube!

Om du gör en egen gamingvideo efter denna tutorial – let me know! Vore så kul att se 😍

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

7
(Visited 78 times, 1 visits today)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *