Tutorial: Spela in skärmen – så gör du egna gaming videos

Elin Häggberg med en gaming laptop HP Omen 15 med Nvidia grafikkort

Mitt kanske konstigaste men också bästa sätt att slappna av är att kolla på gaming videos. Specifikt The Sims-videos. Jag älskar speed builds och även Let’s play-serier. Det är ju lite knäppt egentligen att det är så otroligt kul att kolla på när andra spelar? Men det är det verkligen!

Det är inte bara jag som tycker det heller. Gaming videos är ju otroligt populärt innehåll och också hela grunden för att Twitch blivit en så stor plattform. Pewdiepie, världens största youtuber, fick ju från början sitt stora genombrott med just gaming-videos och har gått tillbaka lite till det nu när han börjat göra allt mer Minecraft-videos på sin kanal.

Jag tänkte därför idag lära dig hur du enkelt och gratis kan komma igång med att göra egna gaming videos! Eller om du vill filma något annat på skärmen som en tutorial eller liknande.

Se videon om hur du filmar skärmen på datorn med OBS:

När man ska spela ett spel samtidigt som man också filmar skärmen så krävs det att ens dator pallar trycket.

Därför känns det ju fantastiskt bra att denna tutorial är i samarbete med HP OMEN 15 som kommer packad med ett kraftfullt NVIDIA GeForce RTX 2080 grafikkort! Det är skapat specifikt för gaming och gör att datorn kan hantera otroligt krävande spel på ett snabbt och energieffektivt sätt.

Filma skärmen med OBS

Programmet som de allra flesta gamers använder både för att spela in videos och för att streama heter OBS och är open source och gratis att ladda ned.

Det är dock inte helt enkelt att förstå från början men jag visar dig precis vilka inställningar du ska göra för att komma igång!

Innan du laddar upp din gaming-video kan du ju vilja trimma den lite. Det kan du göra med Videoredigeraren (i Windows 10, ersättare för Windows Movie Maker) eller med iMovie på Mac.

Alternativ: Spela in med NVIDIA ShadowPlay

Om du har en dator med NVIDIA-grafikkort kan du även använda deras egna, inbyggda funktion för skärminspelning, NVIDIA ShadowPlay.

Det är en skärminspelare som NVIDIA skapat just för att kunna fånga de bästa spelögonblicken utan att det påverkar prestandan.

Tryck alt+Z för att öppna kontrollerna och tryck på ”Spela in”.

Så gör du en speed build video i Sims 4

Jag har älskat att bygga och inreda i The Sims enda sedan första utgåvan av spelet. Och jag tycker det är så inspirerande och intressant att titta på andras byggvideos också.

En stor fördel med speedbuild-videos är också att du inte behöver prata medan du bygger utan du kan antingen lägga på ett röstspår i efterhand eller så kan du lägga på musik bara och inte prata alls! Perfekt om du helst vill hålla dig lite i bakgrunden men ändå dela med dig av dina snygga byggen.

Det kan vara värt att använda ett lite mer avancerat videoredigeringsprogram för att kunna lägga en voice over och öka hastigheten på klippet. Till exempel Adobe Premiere Rush eller Filmora.

Gör så här

 1. Följ instruktionerna i videon ovan för att spela in medan du bygger med hjälp av OBS (eller NVIDIA ShadowPlay).
 2. Öppna din filmfil i ett videoredigeringsprogram
 3. Ta bort ljudet eller dra ned volymen på klippet till 0%
 4. Öka hastigheten på klippet så mycket så man hänger med men utan att det blir allt för segt/tråkigt.
 5. Spela in en voice-over där du berättar vad du gjorde och hur du tänkte. Eller lägg på ett musikspår (här hittar du gratis musik som är ok att använda)
 6. Exportera och ladda upp på youtube!

Om du gör en egen gamingvideo efter denna tutorial – let me know! Vore så kul att se ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

5 reaktioner på ”Tutorial: Spela in skärmen – så gör du egna gaming videos”

 1. Åh jag gillar också att se sims-videor på yt som avslappning, fastnar så himla mycket i storyn bakom också hos de jag följer mest haha! trodde inte för ett år sen att jag skulle vara såhär fast men det blev jag ju visst ändå hehe 🙂 Blev lite sugen på att testa att göra nån video själv faktiskt men tveksam på att min laptop kommer orka det, så får nog nöja mig med att se andra spela (vilket ju ändå är helt okej det också)

  1. Ja det är verkligen beroendeframkallande! Jag tycker du ska testa att göra en egen video iallafall, om du kan spela på din laptop kan du nog filma också. Du behöver ju inte filma på högsta upplösning liksom. 🙂 Kul att vi är flera som är fast i detta iallafall.

 2. Hej Elin!
  Jag undrar vilken programvara du använde för att spela in själva filmen dvs när du spelar in OBS så att säga! Jag jobbar på Mac, har du en rekomendation om det skiljer sig från PC?
  Hälsar,
  / Linda

 3. Pingback: Min nya kamera för youtube och live-sändningar – Sony A6400 - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!