Mitt chip i handen och annat du behöver veta om NFC-tekniken

Om du följt mig ett tag, och framförallt om du lyssnat på avsnittet av min podcast som handlade om Biohacking, så vet du att jag har ett chip i handen.

Under huden, i den mjuka delen mellan tummen och de andra fingrarna, har jag en liten liten hård knut. Inte större än ett riskorn. Den syns inte och känns bara om man trycker lite på exakt rätt plats.

Så, kanske du undrar, vad använder jag det här lilla chipet till?

Svaret är: absolut ingenting.

Jag vet. Vilken besvikelse. Så mycket potential och så är det verkligen inte användbart till typ något? Anledningen är att det här med NFC är lite mer komplicerat än man först tror. Samtidigt finns det också massor med kul, smart och kreativ potential i tekniken.

Så, hur det här med NFC och chip funkar tänkte jag att vi skulle gå igenom i detta inlägg!

Åka tåg, öppna dörrar och träna på gymmet?

Jag är med i en grupp för oss “chipsters” på Facebook och det finns entusiaster som trots allt lyckas få ut funktion ur sina chip i handen. Det finns en gymkedja där du ska kunna registrera ditt chip istället för medlemskort. Jag tränar dock inte på det gymmet, så det funkar inte för mig.

Andra har kunnat registrera sitt chip för att öppna porten hemma eller på jobbet. För mig funkar inte det heller för det är fel standard (vi kommer till det).

Den största potentialen för mig var att åka tåg och ha min biljett på chipet. SJ har faktiskt gjort ett ganska framåtlutat försök med en app där du kan lägga in ditt kundnummer på SJ på chipet. Konduktörerna ska sen kunna läsa av chipet med sina mobiler.

Problemet är bara att de måste lägga mobilen mot din hand. Annars kan den relativt svaga avläsaren i mobilen inte aktivera chipet. Och det där med att lyckas läsa av chipet med mobilen är verkligen en liten historia i sig.

För det gäller att vinkla rätt, hitta exakt rätt ställe (både på mobilen och på handen) och av erfarenhet kan jag säga att det inte alltid fungerar på första, andra eller ens tredje försöket.

Det gäller också att konduktören vet om att den har en NFC-läsare i mobilen och var på mobilen NFC-läsaren sitter. Vilket skiljer sig mellan olika tillverkare och modeller. Och ett skal kan göra det hela ännu klurigare.

När jag en gång tänkte att jag iallafall skulle testa, som en kul grej, blev konduktören väldigt upprörd. Han tyckte de kändes hemskt ohygieniskt att lägga mobilen mot min hand. Och det har jag förståelse för, såklart. Men hans upprördhet gjorde också att det hela kändes så oerhört pinsamt att jag helt sonika aldrig vågat fråga igen. Det går ju dessutom betydligt snabbare eller iallafall lika snabbt att använda mobilen.

Så det enda mitt chip gör nu är att om någon läser av det med sin mobil så öppnas min blogg i deras webbläsare. Funkar som en icebreaker eller partytrick sådär men inte mycket mer än så.

Vad är NFC och hur funkar det?

NFC står för “Near field communication”. Förenklat så funkar det så att du har ett chip, t.ex. i en tagg, som innehåller kod. Chippet i sig är helt passivt, det vill säga att det inte har något batteri och inte skickar ut några signaler på egen hand.

Många tror att chippet i min hand ska kunna läsas av genom bluetooth, GPS eller WIFI. Att jag ska kunna spåras överallt jag går och så vidare. Men så funkar det alltså inte.

NFC-chip finns i allt som du har som du kan “blippa”. Till exempel kontokort, busskort och taggar för att öppna dörrar.

För att ett NFC-chip ska kunna aktiveras krävs en läsare. Läsaren skickar ut en signal och är ett NFC-chip tillräckligt nära så kan ett datautbyte göras. NFC är alltså ett sätt att göra små dataöverföringar utan internetuppkoppling. Eftersom att ett NFC-chip kan vara helt passivt så kan det även vara väldigt litet (och platt). Vilket gör att det kan sättas in i massor av olika saker.

Du kan även köpa egna NFC-taggar som är tomma, som du själv kan programmera in saker på via en app i mobilen. Till exempel att det vid avläsning ska öppna en särskild webbsida, lägga till en kontakt i mobilen eller öppna en profil på sociala medier.

Det finns NFC-läsare i de flesta moderna mobiltelefoner. Med en Android-mobil har du länge både kunnat scanna och skriva till NFC-taggar.

På iPhone kan du läsa av taggar med en app från och med iPhone 6 och från iPhone Xs och iPhone 11 kan du läsa av taggar direkt utan att använda en tredjepartsapp. Du kan även skriva till NFC-taggar om du har en iPhone 7 eller senare och använder en tredjepartsapp. Dock är det fortfarande väldigt begränsat vad tredjepartsappar kan göra när det gäller att skriva till NFC-chip från iPhone.

Kruxet med NFC – standarder och tjänster

Nu kanske ni har förstått potentialen i NFC-chip. För den är stor! Det var den potentialen som fick mig att sätta in chippet i handen från början. Det jag inte visste då var att det inte riiiktigt är så enkelt som jag först trodde.

För det första så finns det olika standarder på chip. Och det jag har i handen är inte samma standard som vi använder på mitt kontor för att öppna dörrarna.

För det andra så kan du inte själv t.ex. programmera in ditt bankkort eller busskort på ett NFC-chip. Det vore inte säkert och det är få som släpper in utomstående chip i sina system. Om du t.ex. vill använda ett eget chip för att öppna dörrarna hemma måste du gå till den som skapar taggarna, hoppas att systemet är samma standard som ditt chip och sen få personen att programmera in rätt data på ditt chip istället för på en tagg.

Så för att NFC-chip ska nå sin fulla potential krävs det bra tjänster. Och där kommer min samarbetspartner Fidesmo in!

Fidesmo bygger en tjänst som samlar funktioner

De har en tjänst som gör att du på särskilda NFC-chip, exempelvis genom deras app, på ett säkert och krypterat sätt kan ansluta ditt bankkort eller andra funktioner. Till exempel så har de samarbeten med klocktillverkare där du kan få ett sådant här NFC-chip i ett klockarmband.

(Och nej, jag vet att ni tänker det, men det är inte samma standard av NFC som jag har i handen, så mitt chip är fortfarande lika oanvändbart, tyvärr!).

Men det som Fidesmo gör, som är så himla viktigt, är att de skapar samarbeten med andra företag för att utveckla sin plattform så att det ska bli lättare (och säkrare) att samla flera olika funktioner på ett och samma NFC-chip!

Fidesmo samlar ingen data om dina kortköp eller hur du använder chipet. Så här skriver de om på sin hemsida om deras betalningstjänst:

“Nej, Fidesmo kan inte se var eller när du gör dina köp eller vad dina köp består av när du använder Fidesmo Pay. Fidesmo kan bara se att det finns en email-adress registrerad på en wearable med ett giltigt betalkort anslutet. Denna information behöver vi för att kunna hjälpa dig om du hör av dig till vår support. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor om din data.”

Och sedan spelar det ingen roll för Fidesmo vilken wearable du har chippet i. Klockarmband är ju en enkel och given grej men det skulle också kunna vara typ i en vante, ett smycke eller något helt annat.

Om du har en Android-mobil kan du ladda ned Fidesmos app och ansluta ditt kort till din kompatibla wearable direkt hemifrån.

Har du en iPhone så kan du antingen ansluta kortet till chipet via en kiosk hos en av Fidesmos samarbetspartners eller ansluta kortet i samband med att du beställer din wearable online.

Fidesmo jobbar ständigt på nya utvecklingar av sin plattform och på att hitta fler samarbeten. För det är ju så att utan samarbeten med andra aktörer kommer vi inte kunna utnyttja den fulla potentialen i den här tekniken.

NFC är kul och kreativt

NFC är en spännande teknik som öppnar massor av kul och kreativa möjligheter.

Du kan till exempel på en nyare iPhone med iOS 13 använda funktionen “Genvägar” för att programmera din telefon till att göra särskilda saker när du skannar ett NFC-chip. T.ex. tända/släcka smarta lampor, öppna appar, spela en spellista eller nästan vad som helst.

Säg att du vill underlätta för din gammelfarmor att ringa släktingar. Då kan du sätta upp foton på väggen och sätta ett NFC-chip på baksidan av varje bild. Sen programmerar du Gammelfarmors iPhone att ringa upp personen i fråga när hon scannar det specifika chippet.

På konferensen Internetdagarna har de använd NFC-chip på deltagarbrickorna för en poängsamlar-tävling i utställningen och för drinkbiljetter på minglet. Så smart!

Med Fidesmo Pay kan du när du går på promenad, tränar eller ska på en dansant utekväll lämna plånboken hemma! Du handlar enkelt med ditt klockarmband eller en annan wearable som du föredrar.

Under mitt samarbete med Fidesmo under den här våren kommer jag berätta om fler smarta funktioner och kul idéer kring det här med NFC-chip.

Har du några frågor eller funderingar kring NFC-tekniken och hur den funkar? Eller har du skapat något kul och smart med denna teknik? Dela med dig 👇

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

10

Vill du har mer? Kom med i Teknifik Klubb 💖!

Genom att bli medlem i internets bästa gäng så får du exklusiva inlägg och videos, rösta om kommande innehåll, direktchat med mig, live-webinars, workshops, TechSupport och mycket mer.

Ju fler medlemmar vi blir i klubben desto mer och bättre inlägg och videos kan jag skapa här på bloggen och i mina andra kanaler. 🙌

Läs mer om klubben och hur det funkar

Prenumerera på Teknifik Plus 💌

Du kan också skriva upp dig som prenumerant på mitt mailutskick. Där får du uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig någon gång i månaden. Helt gratis, inget spam, bara bra grejer.

(Visited 1 294 times, 4 visits today)

9 kommentarer

 1. Ulrica 24 februari, 2020 at 10:27

  Du är verkligen en “early adopter” av rang! Trots att jag är en digitaliseringsvurmare är jag också en motvallskärring som gärna inväntar att andra drar i spakarna för att testa, riskbedöma och utveckla nya tjänster och produkter. Sen kan jag haka på.
  Som tur är har jag ett teknikfreak här hemma som gärna testar nya smarta prylar, så jag “utsätts” ändå för dammsugare, telefoner och lås som ska styras från mobilen och allt sånt. Men chip? Där ligger han i lä…

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 24 februari, 2020 at 10:33

   Haha ja, kan inte låta bli. Tycker det är så kul och spännande. Sen kollade jag såklart upp det hela väldigt noga innan jag satte in teknik under huden. Helt naiv ska man ju inte vara såklart. Sen hade jag kanske hoppats att kunna göra liiiite mer med det vid det här laget men men.

   Kul att du har någon som peppar dig att testa ny teknik iallafall. (Eller utsätter dig för den hehe). 😉

   Reply
 2. Jennifer Sandström 26 februari, 2020 at 06:39

  Men sjukt spännande att läsa om! Så förstår jag det rätt att det kommer bli fler och fler möjligheter för ditt chip, men det kan komma att dröja lite?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 26 februari, 2020 at 06:50

   Det är vad jag hoppas! Det finns ju iallafall mycket potential. Sen är det ju det där med standarderna som kan göra det lite klurigt. Så kanske kommer det en dag när ett nytt och bättre implantat kommer och då kanske jag tar ut mitt och sätter in ett annat, vem vet.

   Reply
 3. Katarina 2 mars, 2020 at 15:34

  Väldigt spännande inlägg. Så roligt att läsa olika aspekter. Kändes väldigt informativt samtidigt som det var personligt och ärligt! Tack!

  Reply
 4. Chipster 7 mars, 2020 at 23:06

  Alltid kul att läsa om andras perspektiv på chippen!

  Vi på Chipster har över fem års erfarenhet av chippen och vi känner helt och hållet igen oss i dina erfarenheter. Nuförtiden fokuserar vi det mesta av vår tid på att informera om chippens potential, men också om dess begränsningar, så man förstår vad man kan förvänta sig innan man chippar sig.

  Vi tror helhjärtat på den här teknikens potential och vi vet att det redan i år kommer komma nya chip som tar tekniken till nästa nivå. Det är bara en tidsfråga innan man kan betala, gymma och öppna dörrar med ett enda chip.

  För övrigt, om man är ett ess på att hacka RFID så finns det sätt att kopiera sitt busskort till Mifare Classic-chippet 🙂

  /Sina på Chipster

  Reply
 5. Pingback: Tutorial: Betala med chip i ett armband med Fidesmo Pay - Teknifik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *