Teknikens under #004 – Biohacking


ÄNTLIGEN ska ni få höra allt om mitt chip i handen!!! För i våras så besökte jag Biohacker Summit i Stockholm och ett av mina mål för dagen var att påbörja min resa mot att bli en cyborg – genom att operera in ett microchip i min hand.
Jag har inte velat skriva så mycket om det hittills för jag har sparat det till podden och nu är avsnittet äntligen här.
Biohackers är människorna som betraktar naturen och våra kroppar som hårdvara och mjukvara. Komponenter och kod som kan ändras, byggas om och utvecklas.
Det finns lite olika inriktningar inom biohacking. Till exempel de som är intresserade av att göra biologiska experiment utanför universitetens laboratorier, gör-det-själv-biologi, DIY bio. Sen finns det också grinders, de som vill sammanföra våra kroppar med teknologi. Till exempel genom att sätta in ett microchip handen.

I avsnittet får du höra hur det gick till när jag satte in chippet och vad man kan göra med det. Det var verkligen en pirrig grej för mig. Min coolaste piercing är liksom ett extra hål i örat. Jag har inte en enda tatuering. Så att plötsligt stoppa in en liten bit elektronik under huden var helt klart en stor grej för mig!
Ingreppet utfördes av Biohax International.

Fortum logoSponsor för även detta avsnitt är Fortum, som skapar ren energi och tar hand om avfallet som vi inte vill ha i vår natur.
I veckans avsnitt gör vi en liten roadtrip till Fortum Waste Solutions i Kumla, vilket ligger nära Örebro där jag bor. Vi får träffa Hanna Erikssen som är chef på anläggningen.
Hon har jobbat med klimat och miljö i 20 år och berättar varför det är viktigt med sådana här avfallsanläggningar som till exempel kan ta hand om växthusgaser så de inte släpps ut i atmosfären.

 
Att integrera teknologi i våra kroppar för att bota sjukdom eller förhöja en nedsatt funktion tycker vi ju är fantastisk utveckling inom medicinsk vetenskap. Men att använda samma metoder för att förhöja, utveckla och förändra våra kroppar och funktioner känns nog för de flesta lite mer utmanande och kanske till och med läskigt.

Förutom min chippning så hör du i avsnittet coola Elsa aka The Bio Futurist! Hon berättar om hur hon blev intresserad av biohacking och att DNA och gener är kroppens mjukvara som vi faktiskt kan programmera.
Något som ju blivit väldigt aktuellt i och med CRISPR-tekniken, gensaxen som gör det möjligt att på ett enkelt sätt ändra i vårt DNA.
Vårt DNA och våra gener är ju också själva planritningen för hur vi funkar. Det är data som kan användas för att förbättra vår hälsa och optimera våra liv för att bli människan 2.0.

Kritiker mot biohacker-rörelsen menar att det är samma gamla generiska hälsotips och en hel del pseudovetenskap som paketeras i en lite coolare förpackning. När jag var på Biohacker summit i Stockholm så reflekterade jag över detta.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

? Eller så kan du lyssna direkt här:


Jag har fått feedback på att volymen i podden varit lite låg, så nu har jag fixat det. Så det ska funka att lyssna i bilen etc utan behöva ha högsta volym på. Hoppas ni ska uppskatta det! Jag ska gå tillbaka och höja volymen på tidigare avsnitt också så det blir samma. 
Missa inte att kolla in Female Engineer Networks nya supersnygga sajt  också! ?

Så, skulle du kunna tänka dig att sätta in ett chip i handen eller på något annat sätt hacka dig själv och din kropp?

Förresten – nästa gång du träffar mig, om du har en androidmobil, så får du gärna testa att scanna mitt chip. ??

6 reaktioner på ”Teknikens under #004 – Biohacking”

  1. Slow Living by Annika

    Åh så spännande! Jag skulle själv vilja sätta in ett chip. Har precis börjat nosa på biohacking och tycker tekniken är otroligt spännande.

  2. Pingback: Mitt chip i handen och annat du behöver veta om NFC-tekniken - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering