Tutorial: Betala med chip i ett armband med Fidesmo Pay

Det finns situationer där jag tycker det är väldigt skönt att lämna handväskan hemma. Till exempel när man vill gå på en avslappnande promenad, ska åka och bada eller för en dansant utekväll.

Jag har ju redan berättat för er om Fidesmo och NFC-tekniken, där de skapar samarbeten för att man ska kunna betala med vanliga saker man har på sig, till exempel ett klockarmband eller ett smycke (även kallat ”en wearable”).

Idag tänkte jag gå närmare in på hur den här tjänsten funkar i praktiken. Både här i inlägget men framförallt i min videotutorial där du får se hela processen från beställning av en wearable till första köpet i butiken.

Tips för föräldrar?

Om du har barn som i olika sammanhang behöver lite fickpengar kan det ju idag vara lite snårigt med t.ex. kontanter eftersom alla butiker inte tar emot det längre. Dessutom kan kontanter, eller ännu värre utlånade bankkort, tappas, stjälas eller komma bort.

Besök webbplats

Istället kan du ansluta ditt bankkort till en wearable eller en Fidesmo-tagg och låna ut/ge det till kidsen! Lite mindre tapprisk (med en wearable), ingen annan vet att det finns ett betalkort kopplat (minskar stöldrisken?) och dessutom kan barnet handla för upp till 200 kr utan att lära sig koden till kortet. 👍

Se videon: Så funkar Fidesmo Pay

Steg 1: Välj wearable

Fidesmo har några samarbetspartners som du kan beställa produkter från som har ett Fidesmo-chip i sig. Här hittar du vilka som finns!

Du beställer produkten direkt från partnerns webbshop. Det är bara den wearable du väljer som kostar pengar, själva tjänsten Fidesmo Pay är gratis att använda.

När du beställer kan du ange dina kortuppgifter i en särskild modul (se videon) för att det ska finnas ett anslutet betalkort redan när du får hem din wearable. Detta är smart om du har en iPhone eftersom Fidesmos app än så länge bara finns för Android-mobiler (p.g.a av tekniska begränsningar gällande att skriva till NFC-chip från iPhones).

All info om vilka betalkort som kan användas med Fidesmo Pay hittar du på fidesmo.com/pay, och glöm inte att listan med betalkort som stöds uppdateras ständigt!

Steg 2: Aktivera anslutningen till ditt betalkort

När du fått hem din produkt är det dags att aktivera kopplingen.

Med en Android-mobil så laddar du ned Fidesmo-appen från Play store och följer instruktionerna för att ansluta och aktivera ett betalkort till chippet i din wearable.

Om du anslöt dina kortuppgifter redan när du köpte så aktiverar du anslutningen till betalkortet genom att klicka på länken du fick i ditt bekräftelsemail från Fidesmo, eller via QR-koden som finns med i ett infoblad i förpackningen.

Du kan också gå in på Fidesmos hemsida och trycka på Mer > Support > Self Service Portal för att aktivera.

Steg 3: Använd Fidesmo Pay när du betalar

På alla ställen där du kan ”blippa” en betalning kan du nu istället blippa din wearable. 🤩

Hur säkert är det?

För det första: Fidesmo själva samlar ingen data om dina köp eller var du handlar – läs mer här. Din verkliga betalinformation läggs inte heller på din wearble. Så här skriver Fidesmo:

”Din betalkortsinformation överförs aldrig till din wearable, utan enbart en referens som används för att identifiera ditt betalkort vid ett köp. Din wearable utgör samma säkerhet som ett PIN kreditkort eller SIM kort.”

För det andra: Kom ihåg att NFC-chip är helt passiva när de inte aktiveras genom att läggas direkt mot en läsare. De sänder inte ut några signaler och de har ingen GPS, bluetooth eller wifi. Så du spåras aldrig när du har en wearable med ett chip i.

Fidesmo utvecklas fortfarande

En viktig sak jag vill poängtera är ju att jag har börjat samarbeta med Fidesmo redan nu just för att fler ska upptäcka vilka möjligheter som finns – så Fidesmo ska kunna skapa ännu fler samarbeten kring wearables och tjänster – så jag kan samla ännu mer funktioner på ett och samma chip. 🙌

Och Fidesmo har så mycket spännande på gång framåt så det är kul att vara med på resan och se vad som händer.

Vad tänker du om den här tekniken? Ser du någon nytta med den? Vore jättekul att höra dina tankar. 👇

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

2 reaktioner på ”Tutorial: Betala med chip i ett armband med Fidesmo Pay”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!