10 + mobiltips inför sommaren och semestern

tips mobil semester blogg

Nu när det är dags för sommar och semester kan det vara bra att preppa tekniken så du kan njuta full ut av dina lediga dagar.

1. Säkerhetskopiera

På semestern vill du ta det lugnt, åka på utflykter, ligga på stranden, gå ut och dansa, sitta på en uteservering. Det sista du vill fundera på är vad som händer om din mobil far i backen eller blir (gud förbjude) stulen.

För att vara på den säkra sidan tycker jag därför att du ska se till att ha en säkerhetskopia av mobilen i molnet eller på datorn. Kolla också upp så att du har dina kontakter uppbackade och synkade.

2. Frigör utrymme för bilder och videos

Det är jättetråkigt om man är hemifrån på ett kul äventyr och så plötsligt vill inte telefonen ta fler bilder eller filmer för att utrymmet på telefonen är fullt!

Det kan därför vara en bra idé att rensa bland dina bilder och filmer, antingen för hand eller genom en smart app. På iPhone kan du till exempel använda appen Gemini Photos för att rensa dubbletter, screenshots och annat jox från bildrullen. Android? Då funkar Google Foto-appen jättebra och kan också hjälpa dig frigöra utrymme.

3. Använd mobilen som en vanlig kamera med flygplansläget

Det kan ju vara skönt att ta lite mobil- och internetpaus under vissa tider på semestern. Det enklaste är ju då att bara lämna mobilen hemma. Men samtidigt är ju vår mobil vår bästa kamera och man vill ju gärna fånga semesterns finaste ögonblick!

Mitt tips är därför att sätta mobilen i flygplansläget för att göra det till kamera enbart. Då slipper du telefonsamtal, sms och annat störande men kan fota som vanligt.

4. Se över dina notis-inställningar

Nu när det är semester vill du ju helst undvika att få upp notiser om jobbmail och liknande. Gå därför igenom dina notisinställningar och våga stänga av!

Jag har gjort en guide om hur du blir mindre stressad av sociala medier som leder dig rätt i detta.


midsommar elin häggberg teknifik

5. Radera appar

Om du har någon särskild app som tar mycket uppmärksamhet och skapar stress, till exempel Facebook-appen eller mailappen. Radera dessa appar från din mobil under semestern!

Vill du komma åt mail eller Facebook kan du göra det via webbläsaren. Genom att radera appen blir det lite krångligare att kolla och du undviker det där slentrianmässiga klickandet på appen som annars lätt uppstår!

6. Se över försäkringar

Semester innebär ofta möten med saker som vatten, sand, kullersten och svettiga dansgolv. Saker som du gillar men din mobil är lite känslig mot. I dessa tider vill vi gärna fånga allt detta på bild med mobilen för att dela på Instagram och Snapchat – så det finns (särskilt om ett eller två glas rosé eller dylika drycker är inblandade) anledning att vara proaktiv. Ta en kik på din försäkring, täcker den en sprucken display eller vattenskadad mobil?

När min gamla iPhone 6S+ drog i badrumsgolvet och skärmen gick i 1000 bitar insåg jag (1) hur otroligt dyr en modern mobil är och (2) hur lätt den är att ha sönder (3) hur dyr den är att laga och (4) hur beroende jag är av att den ska vara hel.

Tack och lov täcktes skadan av hemförsäkringen men det visste jag inte förrän vi kollade det efter att skärmen gått i kras.

Summa summarum: kolla upp detta innan du drar iväg på sommarens äventyr!

7. Dela internet till datorn, vänner eller barn

Du vet väl om att du kan dela ut internet från din mobil? På iPhone kallas funktionen ”internetdelning” och du hittar den i Inställningar. På mobiler med Android kallas det att man gör sin mobil till en ”wi-fi hotspot”. Båda dessa funktioner gör att din mobil skapar ett eget wifi där en annan enhet kan koppla upp sig och ta del av ditt internet.

Så om du vill surfa på datorn när du inte har wifi kan du använda mobilens internet. Om dina barn har surfat slut på sin datamängd kan du dela ut ditt internet till dem!

Om du ska utomlands…

⛵️

8. Kolla upp vad som gäller för roaming i landet du åker till

Sedan den 15 juni 2017 får operatörer inom EU/EES inte längre ta ut extraavgifter för dataroaming. Det innebär i princip att du ska kunna ringa, smsa och surfa precis som hemma. Kolla med din operatör hur ditt abonnemang ser ut.

Om du ska till ett land där du inte har avgiftsfri roaming kan det vara bra att kolla upp kostnaderna på förhand och stänga av roaming så du inte riskerar höga extrakostnader.

På iPhone: Inställningar > Mobilnät > Alternativ för mobildata > Stäng av av data-roaming.

9. Ladda ned podcasts, eböcker, ljudböcker och spellistor offline

Vi är vana i vår vardag att enkelt och snabbt streama det innehåll vi vill lyssna på eller ta del av. Det är dock tråkigt när man sitter på planet och inser att man inte har någon musik eller podcast offline på mobilen och plötsligt har du inget internet. Eller om du är ute och campar eller är i stugan och har riktigt seg och svajig uppkoppling.

Så se till att ladda ned en drös av dina podcast-avsnitt offline hemma på ditt wifi innan du drar iväg. I Spotify kan du göra spellistor tillgängliga offline genom att gå in på en spellista i mobilen och checka för ”Tillgänglig offline”. När alla spåren har en ifylld lite symbol som är en grön cirkel med en pil innuti så har du dem nedsparade.

Om du har en tjänst för e- och ljudböcker som Storytel, BookBeat eller Nextory kan det också vara smart att ladda ned så du har det du vill lyssna på eller läsa offline.

Tänk på att detta såklart tar upp utrymme på din mobil (se punkt 2).

10. Ladda ned filmer och serier offline från Netflix och Youtube

Även på streamingtjänster som Netflix och Youtube finns nu mer funktionen att via appen spara (vissa) filmer och serier offline.

Under sommaren kanske du befinner dig på platser med begränsad eller instabil mobiltäckning – då kan det vara skönt att ha saker att titta på offline. Perfekt inför tågsemesterresan!

11. Ladda kartor i Google Maps så kan du navigera även offline

Om du ska ut och resa och är osäker på hur uppkopplingen kommer vara kan du ladda ned kartor offline i Google Maps-appen. Eftersom GPS-funktionen är oberoende av din internetuppkoppling kan du sedan navigera även fast du inte har internet – smart va?

I appen tryck på din profil-bild och välj Offline-kartor > Välj en egen karta. Välj sedan det område du kommer behöva navigera i (nyp in och ut för att justera) och tryck sen Ladda ned.

För säkerhetsskull…

kaboompics.com_iPhone 6 plus in the water
Foto: Kaboompics.com

12. Undvik att utsätta mobilen för direkt solljus

Moderna mobiltelefoner är avancerade små teknikprylar. Vi vet ju att de klarar kyla rätt dåligt. Men som all teknik är de också känsliga för överhettning. Så undvik att exponera din mobil för direkt solljus under långa stunder.

När mobilen blir för varm kommer den stänga ned för att skydda sig själv. Om detta händer – låter mobilen svalna helt innan du startar den igen.

13. Skärmskydd och ett bra skal

När du är utomlands eller på resa generellt så blir du väldigt beroende av din mobil. Det är med den du håller kontakten, kollar upp vägbeskrivningar, googlar resmål, tar bilder, lyssnar på musik, ser över dina pengar och mycket mer. Du vill inte riskera att du drar den i golvet och står där (potentiellt i ett annat land) utan mobiltelefon.

Så om du inte har det sen innan kan det vara bra att investera i ett skal, gärna något lite rejält som går runt hela kanten på mobilen och blir en bumper även på framsidan. Ett bra skärmskydd kan också rädda dig från de mindre olyckorna. Det kanske inte alltid är det snyggaste men safety first!

14. Skaffa en rekonditionerad andra-mobil för mer utsatta resor

Ska du backpacka, campa eller resa i land där mobilen utgör en står rån/stöld-risk? Då kan det vara skönt att använda en enklare och billigare mobil under resan.

Kolla in utbudet på rekonditionerade mobiler (läs mer om vad rekonditionerat betyder), det är tidigare använda mobiler som förnyats för att se ut och fungera som nya. Det är bättre för miljön och billigare, men du har ändå tryggheten av att köpa från en betrodd återförsäljare med garanti och allt.

15. Ställ in lösenkod, touch-ID och liknande

Se till att skydda din telefon från obehöriga genom att se till att du åtminstone har en lösenkod för upplåsning (helst 6 siffror) eller Touch-ID. Om (gud förbjude) din mobil blir stulen vill du inte ge vem som helst tillgång till din mailinkorg, Facebook och så vidare.

Tänk på att nästan alla dina konton online har din mail som backup om du glömmer lösenordet. Din mail och dina sociala medier kan användas för att till exempel försöka lura nära och kära på pengar eller identitetsstöld. Så slarva inte med säkerheten!

16. Undvik att koppla upp dig mot öppna wifin (eller använd en VPN)

När du är ute och reser är det ofta extra frestande att koppla upp sig mot öppna wifin på allmänna platser. Men det viktiga att tänka på är att du och din information är väldigt sårbara när du surfar på ett öppet wifi. Så var försiktig med vilka aktiviteter du utför – gör inte bankärenden eller skicka känslig information via öppna wifin.

Om du inte kan använda 4G via mobilen där du befinner dig är det i så fall bra att installera en VPN på mobilen eller datorn innan du börjar surfa mot öppna nätverk. En VPN gör också att du kan undgå lokala blockeringar av särskilda internetsidor som vissa länder har.

Hoppas de här tipsen kan bidra till en ännu skönare sommarsemester 🌞 Vilka är dina bästa tips? Skriv dem i kommentarerna nedan 👇

9 reaktioner på ”10 + mobiltips inför sommaren och semestern”

 1. Så bra tips. Känns som att du täckt ALLT ? Behövde särskilt det första tipset – har inte säkerhetskopierat till datorn på ett tag… Och ska iväg på resa nu idag. Så tack för påminnelsen!

 2. Jag gillar Here WeGo (finns kanske andra liknande kartappar) framom Google Maps. Då kan jag ladda ner kartorna till hela det land jag åker till och jag behöver aldrig fundera på om det finns wifi.

  När resan är slut raderar jag kartorna om jag vill lösgöra utrymme för annat.

  Jag använder för övrigt samma app även som vanlig navigator i hemlandet, inte bara på resor.

  Appen är gratis, reklamfri och jag tycker den fungerar mycket bra.

   1. För att jag laddar ner allt på en gång och behöver inte fundera på att ladda ner bitar av kartan varje gång jag ska i väg. Det är enklare och det finns mer möjligheter att vara spontan då.
    Det är ju också bra att det inte tär på datapaketet när jag är ute och kör/går/cyklar oavsett om det är på semestern eller i vardagen.

 3. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK ☆187 | regnbåge i Dalarna. | REAKTIONISTA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering